icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Isolatie van je woning

Bespaar jaarlijks vele euro's op de energierekening en maak je huis comfortabeler. Doe nu onze gratis woningscan!

illustratie huis isolatie

De basis voor een duurzame woning

Ongeveer 75% van de woningen in Nederland kunnen beter worden geïsoleerd. Wij van Woonbewust denken dat dit veel beter kan.

Met goede isolatie zorg je niet alleen voor een latere energierekening en een beter klimaat, maar met goede isolatie en ventilatie wordt je huis ook een stuk comfortabeler!

Woningisolatie is een van de belangrijkste maatregelen om je woning te verduurzamen. Daarnaast kun je de investeringen vaak al binnen enkele jaren terugverdienen.

Op onze site hebben we alle belangrijke informatie over het isoleren van woningen voor je verzameld.

Lees meer right arrow icon
achtergrondafbeelding bij Isolatie

De voordelen van isolatie

Je woning beter isoleren heeft veel voordelen.

 • check in circle icon
  Lagere stookkosten
  Door een slecht geïsoleerde woning te verbeteren kun je al snel €2000,- per jaar besparen
 • check in circle icon
  Hogere woningwaarde
  Goede isolatie zorgt voor een hoger energielabel. Dit werkt waarde verhogend voor uw huis. Soms tot wel 3,5%
 • check in circle icon
  Goed voor het milieu
  Woningen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Minder stoken, betekent minder CO2 uitstoot!

Warme lucht stroomt in de richting van koelere lucht. Dit betekent dat in de winter warme lucht vanuit je woning naar buiten stroomt en daar verloren gaat. Aan de andere kant betekent dit ook dat in de zomer de warme buitenlucht juist van buitenshuis naar binnen probeert te dringen, de verkoelde woning in. Om de temperatuur op peil te houden, moeten je verwarmings- of koelsystemen een tandje bijzetten, dit kost energie en dus geld. Isolatie helpt een weerstand te bieden tegen dit proces, door de warme luchtstroom te vertragen. Hierdoor hoeven de verwarmings- en koelsystemen minder hard te werken om de gewenste temperatuur te handhaven, en bespaar je geld.

Los van grote ingrepen zijn er ook simpelere vormen van isolatie aan te brengen die wel degelijk al een verschil zullen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan buisisolatie of radiatorfolie. Deze isolatiemaatregelen gaan warmteverlies tegen. Tochtstrips of brievenbuskleppen voorkomen tocht in huis.

Lees meer over wat je zelf kan doen in huis

Bij het lezen van een offerte is het belangrijk om het btw-percentage te controleren. Voor de loonkosten van isolatieklussen wordt een btw-percentage van 9% gerekend, in plaats van 21%. Ook is het goed om de bedragen en de optelsom ervan te controleren.

De hoeveelheid isolatie die voor jouw huis wordt aanbevolen, hangt af van de locatie van je woning, de specifieke woningeigenschappen en de bouwperiode van je huis. Over het algemeen geldt dat hoe ouder een woning is, hoe meer isolatie het huis nodig zal hebben.

Het is moeilijk om een algemene uitspraak te doen over hoeveel het installeren van isolatie kan besparen omdat dit per woning verschilt. De locatie van de woning, de grootte en de leeftijd van je huis hebben hier invloed op. Echter, over het algemeen geldt dat de meeste isolatie maatregelen na een aantal jaar al terugverdient zijn.

De investering die je maakt bij het isoleren van een woning heb je al snel terugverdiend. Gemiddeld liggen de kosten per m² zo rond de €18 voor vloerisolatie, rond €15 per m² voor spouwmuurisolatie en ongeveer €24  per m² voor dakisolatie.

Door isolatie bespaar je daarentegen per jaar ongeveer €6,20 per m² bij vloerisolatie, €3,20 per m² bij spouwmuurisolatie en €11,- per m² bij dakisolatie.

Het vermogen van de isolatie om weerstand te bieden aan de warmtestroom wordt geïdentificeerd en gekenmerkt door R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter het isolerend vermogen.

Meer vraag & antwoord right arrow icon

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal