Gratis adviesgesprek Offerte aanvragen

Het zal je niet ontgaan zijn. De Nederlandse zomers worden steeds warmer en de strenge winters blijven uit. Dit zijn allemaal directe gevolgen van klimaatverandering. Als er geen verandering wordt doorgevoerd kunnen de temperaturen 's zomers in de steden in 2050 oplopen tot wel 42 graden Celcius, zo verwacht men.1 Ook zullen de stormen extremer worden en gaan we vaker ondergelopen straten zien, doordat het riool overbelast is.

Nu klinkt dit als een scenario voor De dag des oordeels. Zo duister zal het niet zijn. Er is echter wel een geleidelijke transitie gaande die ons frequenter met natuurrampen in aanraking laat komen en een aangenaam leven op aarde steeds moeilijker zal maken. Klimaatverandering is dus wel iets om bij stil te staan en te kijken of we dit kunnen tegengaan. Of ten minste onze huidige vernietigende manieren kunnen aanpassen.

Als individu ga je dit niet alleen kunnen tegenhouden. Maar je kan wel je steentje bijdragen. Door een groen dak aan te leggen kan je meehelpen deze negatieve gevolgen een beetje verminderen. Een goed begin.

Een groen dak

Een groen dak is een dak dat bedekt is met begroeiing zoals mossen, bloemen, bomen en grassen. Hiermee bescherm je je dak tegen erosie, breng je een extra isolatielaag toe en zorg je voor een betere afvoering van regenwater. Daarnaast biedt een groen dak een prachtig groen uitzicht, heeft de beplanting een luchtzuiverende werking en bevordert het de biodiversiteit. Met een groen dak werk je dus ook automatisch mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat.

Maar is jouw dak geschikt? Hoe kan je een groen dak installeren? En bestaan er naast voordelen ook nadelen? Dat gaan we bekijken in dit artikel.

In dit artikel wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:

Wat is een groen dak?

De uitvoeringen van een groen dak zijn uiteenlopend en de toepasbaarheid is per gebouw verschillend. Het grootste onderscheid kan worden gemaakt tussen een extensief- en intensief groen dak. Voordat we de verschillende typen uiteenzetten is het van belang te weten hoe een groen dak is opgebouwd.

illustratie met groen dak lagen in volgorde, de anti-wortellaag, drainagelaag, filterdoek, substraatlaag en vegetatielaag
Een groendak-systeem bestaat uit verschillende lagen

Een standaard groen dak bestaat meestal uit een waterdichte anti-wortellaag, ook wel beschermlaag genoemd. In de praktijk is dit vaak de reeds bestaande dak­bedekking.

Hier bovenop ligt vervolgens een drainagelaag. Dit kunnen kleikorrels zijn of bijvoorbeeld een kunststof raster. Daarop wordt vervolgens een filterdoek gelegd. Deze voorkomt verstopping van de drainagelaag. Filterdoek kan ook geïntegreerd zijn met de drainagelaag.

De substraatlaag is de laag die de groei van de vegetatie bevordert en daarmee de basis van het groen dak. In deze laag verankeren de wortels en worden water en voedingsstoffen opgeslagen. Deze "voedingsbodem" kan in dikte variëren en bepaalt daarmee welke planten er zullen gedijen. De substraatlaag vormt voor 80% het waterbergend vermogen van het groendak en daarmee het gewicht.

De bovenste laag is de vegetatielaag, de zichtbare laag van het dak. De vegetatielaag bestaat uit diverse beplanting.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen

Iedereen kan een sedumdak aanleggen!

Je eigen groene dak aanleggen is heel een­voudig met onze doe-het-zelf pakketten. Complete pakketten voorzien van sterke, mooie sedum­planten inclusief alle beno­digde materi­alen en een duide­lijke handleiding.

Bezoek onze webshop voor een overzicht van de pakketten en bijbehorende materialen.


Bekijk Sedumpakketten right arrow icon

Extensief en intensief groen dak

Er bestaan in grote lijnen twee typen groen dak: een extensief- en intensief dak.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen
Voorbeeld van een extensief groen dak (Foto Lamiot/Wikimedia Commons)

Een extensief groen dak heeft een dunne substraatlaag (tot 15 cm) en wordt afgewerkt met sedumvegetatie. Sedum zijn vetplantjes die goed tegen droogte en vocht kunnen, maar zich niet diep wortelen. Een extensief dak wordt vaak aangelegd op carports, schuurtjes of een uitbouw aan een woning.

Een groen dak met een dikkere substraatlaag (vanaf 15 cm) wordt een intensief groen dak genoemd. Dit type dak is vaak zwaarder belegd met diverse planten en struiken en kan tevens worden gebruikt als dakterras/-tuin. Omdat een intensief dak een dikkere substraatlaag heeft is hij zwaarder in gewicht dan een extensief dak.

foto intensief groene daktuin
Voorbeeld van een intensief groen dak (Foto CBGPR/Wikimedia Commons)

Het aanleggen van een extensief dak is een minder zware klus vanwege de dunne substraatlaag en het gewicht van de matten. Tevens is het aanleggen per m2 goedkoper dan een intensief dak. Door de dunne substraatlaag op een extensief dak wordt je dak minder belast, maar heb je ook minder keuze in het soort beplanting.

Een intensief groen dak heeft het grootste effect op de omgeving door de grotere absorptie laag en de meer gevarieerde beplanting. Hoe dikker het groen dak des te meer positieve effecten op milieu en klimaat. Een intensief groen dak vraagt echter wel meer onderhoud, vergelijkbaar met een 'normale' tuin.

Groendak-systemen

Groene daken zijn er in allerlei variaties. Het type dak waar je voor kiest heeft een directe invloed op het soort vegetatie dat kan worden geplant. Het loont dus de moeite goed te kijken welk systeem het meest geschikt is. Hieronder zetten we enkel veelvoorkomende groendak-systemen op een rijtje.

Sedumdak

Sedum - ook wel vetkruid genoemd - is een vetplantensoort die weinig onderhoud vraagt en niet veel last van plagen heeft. Tijdens natte periodes zal het sedum het water vasthouden als een soort spons en geleidelijk afvoeren. Sedum is ook zeer geschikt voor langdurige droge periodes, aangezien het een plantensoort is die niet veel water nodig heeft om te kunnen overleven.

Een sedumdak hoeft niet heel zwaar te zijn en is daardoor in veel gevallen een geschikte optie. Deze voordelen maken een sedumdak tot een van de populairste groendak-systemen.

foto sedumplantjes
Sedum (vetkruid) bestaat uit een vetplantenfamilie van meer dan 400 soorten.

Voor een sedumdak worden er speciale kant-en-klare matten verkocht. Deze matten bestaan uit verschillende samenstellingen van vetplanten, vaak in combinatie met mossoorten. Deze sedummatten kunnen eenvoudig worden geplaatst. De gemiddelde sedummat bestaat uit uit 8-12 verschillende sedumplanten. Maar er zijn ook matten verkrijgbaar met wel 16 verschillende sedumsoorten.

Voor het klimaat in Nederland lenen zich zo’n 35 soorten sedum. Welke sedumplanten precies geschikt zijn hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • hoeveelheid zon en schaduw,
 • de dikte van de substraatlaag,
 • de omgevingstemperatuur,
 • en de hellingshoek van het dak.

Een sedumdak kun je in veel gevallen zelf aanleggen. In onze webshop vind je hiervoor een aantal doe-het-zelf sedum­pakketten. In deze pakketten zitten alle benodigde materialen en ook een uitgebreide handleiding. Kom je er toch niet uit? Dan staan onze medewerkers klaar om je vragen te beantwoorden.

Kruidendak

Een kruidendak bestaat vaak uit een combinatie van grassen en kruiden en een basis van sedum. Ook dit type dak is doorgaans relatief licht in gewicht.

Bij het aanleggen van een kruidendak kun je natuurlijk je favoriete kruiden kiezen, maar het is ook belangrijk dat je denkt aan de omstandigheden op je dak. Sommige kruiden doen het beter in de zon, andere kruiden kunnen ook met schaduw goed groeien. Kies in ieder geval planten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Geschikte kruiden zijn o.a. zeepkruid, stekelnootje, scheefkelk en het Mexicaans madeliefje.

In onze webshop vind je een voorbeeld van een sedum-kruidendak.

Groene gevels

Wanneer je dak niet geschikt is voor het aanleggen van een groen dak bestaat er de mogelijkheid van het groener maken van je gevel (ook wel muurtuin of verticale tuin genoemd). Hierbij kan worden gedacht aan het bevestigen van klimplanten of het ophangen van plantenbakken. Ook zijn er speciale systemen verkrijgbaar voor het aanleggen van groene wanden.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen

Net als bij groene daken zorgt een groene gevel voor betere waterafvoer, waardoor je wateroverlast na een hevige regenbui kunt aanpakken. Een andere overeenkomst met een groen dak is het feit dat al dat groen aan de muur goed is voor vogels en insecten. Een mooie groene indruk is natuurlijk ook mooi meegenomen. Tenslotte helpt een groene gevel ook bij het isoleren van je woning: planten houden de gevel koel in de zomer en in de winter kunnen bladhoudende klimplanten helpen je huis te isoleren.

Voorwaarden voor een groen dak

Niet elk dak is geschikt voor een groene bedekking. Of je dak geschikt is voor het aanleggen van een groen dak heeft met meerdere factoren te maken.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen
Ook op een schuin dak (t/m 45°) kun je een groen dak laten aanleggen

Plat of schuin dak

Een plat dak is het meest geschikte dak voor een groen dak. Op een schuin dak kun je ook planten aanbrengen, maar dan ontstaat al snel het probleem dat planten teveel kunnen uitdrogen omdat het water te snel wegloopt.

Een schuin dak heeft bij een helling van meer dan 15 graden in veel gevallen ook een anti-afschuifsysteem nodig. In de praktijk vind je vooral groendak-systemen die werken op hellende daken tot 45°. Schuiner kan ook, maar dan zijn er uitgebreidere verankeringen nodig. Dit moet dan worden aangelegd door een specialist.

Gewicht

Wanneer je het aanleggen van een groen dak overweegt is het van belang de draagkracht van je dak te weten. De sedummatten voor een extensief groen dak wegen in de praktijk tussen de 45 kg/m2 tot 150 kg/m2. Bij een intensief groendak (daktuin) loopt het gewicht op tot boven de 500 kg/m2. Een goede dakconstructie is dus vereist wanneer je een groen dak wilt aanleggen.

Kun je op je dak lopen of ligt er op dit moment grind op je dak? Dan kun je in de meeste gevallen een volwaardig sedumdak aanleggen door te werken met lichtgewicht sedumsystemen. Zoals bijvoorbeeld ons Sedum Lichtgewicht-pakket. Met een maximaal (waterverzadigd)gewicht van ongeveer 70 kg/m2 kan vrijwel ieder (recent gebouwd) dak dit type groendak dragen.

Wanneer je twijfelt over de draagkracht is het verstandig je dak eerst te laten beoordelen door een specialist, zoals een bouwkundige of constructeur.

Type en materiaal dakbedekking

Ook het materiaal waarmee je dak is bekleed is van belang. Zo kun je geen groen dak aanleggen op de bestaande dakpannen. En ook daken bedekt met zinken dakbedekking zijn meestal niet geschikt.

In de meeste gevallen zijn daken met golfplaten niet geschikt vanwege het gewicht. Omdat golfplaten tegenwoordig van verschillende materialen (zoals bijvoorbeeld vezelcement) worden gemaakt, kan er in sommige gevallen een sedumlaag op worden gelegd. Belangrijk is dan dat het dak eerst door een deskundige is geïnspecteerd en goedgekeurd.

Veel daken zijn belegd met een bitumen laag. Een dak met een oudere bitumen dakbedekking is doorgaans niet geschikt voor een groen dak, omdat deze laag niet wortelbestendig is. In de praktijk wordt deze laag dan vervangen met het recyclebare EPDM. Dit kost rond de 50 euro per m2. Als alternatief kun je een huidige bitumenlaag voorzien van een extra laag wortelwerende folie. Moderne bitumineuze dakbedekking is tegenwoordig wel steeds vaker wortelbestendig.

Mocht je je pannendak willen vervangen dan kun je ook eens kijken naar een "groendakpan" te kiezen. Hierbij is de sedumvegetatie aangebracht op een hiervoor speciaal ontworpen dakpan die in een raster op je dak worden gelegd. Hierdoor kunnen de plantjes niet gaan schuiven.

Leeftijd van je dak

Doe onderzoek naar de leeftijd van je dak en inspecteer deze goed voordat je begint met een groen dak. Naarmate de dakbedekking langer ligt wordt de kans op lekkages en beschadigingen door o.a. weersinvloeden ook groter. Wanneer je een groen dak laat aanleggen door een specialist helpt hij je bij deze inspectie. Een lekkage als je net een mooie groene laag op je dak hebt liggen wil je natuurlijk voorkomen.

Afwatering

Met een groen dak wordt regenwater deels opgeslagen in de beplanting en de substraatlaag van het groendak. Toch is goede afwatering bij zware regenval alsnog belangrijk. Breng daarom het afwateringssysteem van je dak in kaart bij het maken van een groendak ontwerp. Denk ook aan boldraad­roosters, bladvangers of tegelblad­vangers aan om na aanleg verstoppingen van de afvoeren te voorkomen. Hiermee ga je vervelende verrassingen in de toekomst tegen.

Randafwerking

Om te voorkomen dat de bovenste laag van je groendak gaat verschuiven is een opstaande dakrand van minimaal 6 à 7 cm aan te raden. Bij veel groendaken wordt er tegen de dakrand een grindrand van rond de 15-20 cm gelegd. De dakrand is vaak het laagste punt van het dak, hierdoor kan het water makkelijker doorstromen. Een grindlaag beschermt de dakrand en de loodslab tegen beschadiging en zorgt dat het waterafvoersysteem niet verstopt raakt.

Kosten van een groen dak

De kosten voor het aanleggen van een groen dak variëren van 40-70 euro per m2 bij een extensief dak wanneer je dit zelf aanlegt. En rond de 120 euro per m2 voor intensief dak.2

Een groen dak is dus niet goedkoop. De vele voordelen kunnen de investering alsnog interessant maken. Het installeren van een groendak beschermt je dak bijvoorbeeld tegen UV en invloed van de zon, waardoor je dakbedekkingsmateriaal twee tot drie keer zolang meegaat.

Omdat je dak dus langer mee gaat en een groen dak mooier oogt, heeft het aanleggen van een groen dak ook een positieve invloed op de woningwaarde.

Subsidies

Omdat je met een groen dak meewerkt aan het verduurzamen van jouw omgeving is het in veel gemeenten mogelijk om subsidie te ontvangen. De hoogte van dit bedrag verschilt per gemeente, maar kan soms oplopen tot wel 30 euro per m2.

Wanneer je wil investeren in een groendak is het in sommige gevallen ook mogelijk een "groene lening" af te sluiten. Dit is een lening met een lage rente omdat het geleende geld duurzaam wordt geïnvesteerd.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen

Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kan je per gemeente zien of je aanspraak kan maken op subsidie, welke groene leningen er zijn en wat de voorwaarden zijn.

Voordelen van een groen dak

Dat een groen dak zorgt voor een mooie groene omgeving is wel bekend. Maar een groen dak heeft ook voordelen die minder bekend zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

1. Absorbeert regenwater

Een van de belangrijkste voordelen van een groen dak is de bufferfunctie bij hevige regenval. Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven maar ook voor toename van neerslag en hoosbuien. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20 procent is gestegen.

Groene daken werken als een buffer bij hevige regenval, waardoor je het rioolsysteem minder belast. De vegetatielagen op een groen dak houden een deel van het water vast zoals een spons dat doet en geven het langzaam weer af. Het wegstromen van water kan tot wel 45% worden beperkt ten opzichte van een niet-groen dak.3

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen
Dat een groen dak lang mee gaat bewijst het dak van het Rockefeller Center in New York. Hier ligt nog steeds dezelfde dakbedekking die in de jaren '30 van de vorige eeuw zijn aangebracht. (Foto David Shankbone/Wikimedia Commons)

2. Verlengt de levensduur van je dakbedekking

Dankzij de groene laag vegetatie op je dak is het dak materiaal beter beschermt tegen UV-straling en andere weersinvloeden. Een groen dak kun je ook zien als een laag die erosie voorkomt. De dakbedekking wordt beter beschermd en gaat daardoor 2 á 3 keer langer mee dan bij een traditioneel dak.

3. Goed voor milieu en biodiversiteit

Een groendak bevordert de biodiversiteit. Sedum is een plant die bijvoorbeeld bijen en hommels aantrekt. Deze zijn verantwoordelijk voor de kruisbestuiving van planten en zullen zo de biodiversiteit in jouw buurt verhogen. Een velerlei van planten trekt daarnaast vogels, vlinders en andere insecten aan. De planten zullen daarbij ook de fijne stofdeeltjes en stikstof uit de lucht opnemen en CO2 omzetten in zuurstof.

4. Verlaagt de temperatuur

Een begroeid dak heeft ook invloed op de omgevingstemperatuur. Doordat de vegetatie op het groendak het water opslaat en hierna verdampt zakt de omgevingstemperatuur. Ook absorberen en reflecteren planten zonlicht. Dit alles kan de temperatuur met enkele graden omlaag brengen. Vooral in de steden kan dit erg prettig zijn tijdens hete zomers.

5. Positief effect op gezondheid en welzijn

Toename van groen in je buurt zorgt voor stressvermindering en heeft een positieve invloed op humeur en algemene gesteldheid. Groen brengt ontspanning en geeft minder stress, zo blijkt ook uit onderzoek.5 Het gemeenschappelijk aanleggen van groene daken in een wijk maakt een buurt leefbaarder en brengt de mensen in de buurt nader tot elkaar.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen
Door je zonnepanelen op een groen dak te leggen kun je het rendement van de zonnepanelen verhogen. (Foto Aloha Jon/Wikimedia Commons)

6. Verhoogt het rendement van zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak of wil je deze graag laten installeren? Dan hoeft een groendak hier niet voor te wijken. Sterker nog de twee kunnen elkaar versterken. Omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt werken de zonnepanelen efficiënter.6

Wel moeten de planten die onder de zonnepanelen worden geplaatst goed tegen schaduw kunnen. Ook de afwatering moet zo gereguleerd zijn dat het zonnepanelen­systeem niet wordt beschadigd door de wateropslag van de vegetatielaag. De combinatie van een groen dak met zonnepanelen kun je dan ook het beste laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.

7. Verhoogt de waarde van je pand of woning

De begroeiing van een groen dak kan bijdragen aan de dakisolatie. Zo wordt een groen dak in de zomer minder warm dan een dak met een standaard dakbedekking. Dit helpt je om je energierekening laag te houden. Ook kunnen ze flink bijdragen aan het isoleren van geluid en verlengen ze de de levensduur van het dak flink. Een groen dak kan een levensduur hebben van wel zestig jaar.

Mensen wonen graag in een groene omgeving. Bovenstaande voordelen in combinatie met een mooi, groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen

8. Eenvoudig aan te leggen

Groene dakbedekking bestaat in de praktijk vaak uit kant-en-klare vegetatiematten. Deze zijn bij levering al vrijwel volledig bedekt en eenvoudig te plaatsen. Daardoor is de installatie vaak in een dag(deel) uitgevoerd en heb je dus direct een groen uitzicht.

In de Woonbewust Webshop bestel je diverse kant-en-klare sedumpakketten. Naast alle materialen krijg je ook een uitgebreide handleiding en hebben we uitlegvideo's. Je eigen groene dak eenvoudig zelf gelegd.

9. Onderhoudsarm

Net als iedere tuin vraagt een groen dak ook enig onderhoud. Nu is dit niet veel, maar één tot twee keer per jaar even het dak op is wel aan te raden.

Bij een sedumdak moet je qua onderhoud denken aan:

 • Bemesten met mestkorrels of speciaal groendakvoer.
 • Bij langdurige droogte: extra besproeien.
 • Schoonmaken van hemelwaterafvoeren.
 • Grindranden schoonmaken
 • Het verwijderen van onkruid en mos. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen.

Wanneer je een intensief groen dak (daktuin of natuurdak) hebt met gevarieerde beplanting heb je uiteraard ook meer onderhoud. Dit is vergelijkbaar met een 'gewone' tuin.

Nadelen van een groendak

Naast de vele voordelen van een groendak zijn er ook punten van aandacht die je als een nadeel zou kunnen beschouwen.

1. Het gewicht van een groendak

Zoals we eerder aangaven kan het gewicht van een groene dakbedekking snel oplopen. Dit is uiteraard afhankelijk van welk type vegetatie je kiest. De draagconstructie van je dak moet goed genoeg zijn om de groene dakbedekking te kunnen dragen. In sommige gevallen is een dak daarom niet geschikt voor een groene bedekking.

2. Lekkages

Wanneer je iets aanbrengt op een dak is er natuurlijk altijd een risico op lekkage. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn een slechte waterafvoer en verouderde of beschadigde dakbedekking, met bijvoorbeeld scheuren of loslatende delen.

Inspecteer je dak(bedekking) dus altijd zorgvuldig, voordat je een sedumdak aanlegt. Bij dak in een goede staat, dat wordt voorzien van een sedumdak, is de kans op lekkages klein. De positieve aspecten van een goed aangelegd en juist onderhouden sedumdak - zoals langere levensduur van de dakbedekking - kunnen de kans op lekkages zelfs verkleinen!

Wanneer je eenmaal een sedumdak of groendak hebt geïnstalleerd, dan is wortelgroei iets om in de gaten te houden. De wortels van de planten kunnen lekkages veroorzaken door via zwakke plekken in de dakbedekking door te dringen. Waardoor waterdichte lagen kunnen worden aangetast.

Gelukkig vormt wortelgroei eigenlijk zelden een probleem wanneer je:

 • Het dak op de juiste manier aanbrengt (of laat installeren). Volg dus altijd onze bijgeleverde handleiding of online videohandleidingen.
 • Gebruik maakt van een wortelwerende folie als onderste laag. Een product dat standaard bij al onze eigen sedumpakketten is in begrepen.
 • Een vegetatievrije rand of grindrand aanbrengt rondom de planten. Hierdoor kun je planten met uitlopende wortels eenvoudig vinden en verwijderen.
 • Minimaal twee keer per jaar controleert op onkruid (dat o.a. via de wind op je dak kan belanden) en dit tijdig verwijdert.
 • Een paar keer per jaar de afvoeren en dakranden inspecteert op eventuele schade. Controleer ook of het water goed kan weglopen.

3. Investeringskosten

Iets wat veel mensen als het grootste nadeel zullen ervaren zijn de kosten van een groen dak. De aanlegkosten kunnen al snel rond de 50-60 euro per m2 liggen voor een sedumdak. Wanneer je kiest voor een intensief groen dak kan dit oplopen tot wel 120 per m2. Een groen dak is dus niet goedkoop.

Wanneer een groendak wordt aangelegd op versleten dakbedekking worden de gebreken hiervan direct uitvergroot. Er ontstaat dan sneller een lekkage, die zich anders op een later tijdstip zou hebben geopenbaard. In deze gevallen moet dus eerst het dak waterdicht worden gemaakt. Ook dit kan bij de aanleg van een groen dak voor extra kosten zorgen.

Gelukkig zijn er regelmatig subsidies beschikbaar en worden kant-en-klare systemen steeds goedkoper. Het feit dat de woningwaarde zal stijgen en het dak veel langer mee zal gaan is gelukkig voor veel mensen een reden om alsnog een groen dak aan te leggen.

4. Onderhoud blijft nodig

De meeste groene daken vragen weinig onderhoud. Het meest onderhoudsarm zijn sedumdaken. Toch blijft een tweejaarlijkse controle, bijmesten en besproeien bij langdurig warme / droge periodes belangrijk om je groene dak in optimale staat te houden.

Meer over onderhoud lees je in ons artikel: Het jaarlijks onderhoud van sedumdaken.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen
Een groen dak zorgt voor een groen uitzicht. (Foto WeeJeeVee/Wikipedia)

Samenvatting

Een groendak is het dak van een woning, overkapping of schuur waarbij de dakbedekking bestaat uit een variatie van vegetatie. Onderscheid kan worden gemaakt tussen een extensief en een intensief groen dak. De belangrijkste verschillen zijn:

Extensief Intensief
Dunnere substraatlaag (<15 cm) Substraatlaag > 15 cm
Sedum vegetatie Diverse planten of bomen
Eventueel zelf aan te leggen Aan laten leggen door expert
Licht / Lage belasting Zwaar / Hoge dakbelasting
Vanaf 40 euro per m2 Vanaf 120 euro per m2
Weinig onderhoud Meer onderhoud (vergelijkbaar met tuin)

Welk type groen dak het meest geschikt is voor jouw woning ligt aan het draagvermogen, de hellingshoek, de ligging en de dakbedekking van het dak.

Het grootste voordeel van een groendak - versus een dak met een normale dakbedekking - is dat de vegetatie op je dak bijdraagt aan de biodiversiteit en een groenere leefomgeving. Daarnaast beschermt de vegetatielaag je dak en gaat de dakbedekking hierdoor langer mee. Bovendien heeft een groendak een verkoelende werking in de zomer en helpt het bij de afwatering van regenwater.

Het groendak is goed te combineren met zonnepanelen. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen op een groendak een hoger rendement kunnen opleveren en langer meegaan.

De eenmalige investering in een groen dak is vrij hoog. Dankzij subsidies en de te verwachten verhoging van de woningwaarde is een dergelijke investering alsnog voor veel mensen interessant.

Voor de meeste mensen is het financiële aspect gelukkig niet het belangrijkste. In dit artikel hebben we je er hopelijk van kunnen overtuigen dat een groen dak eigenlijk alleen maar voordelen heeft. En of het nu een schuurtje, blokhut, uitbouw of een flatgebouw betreft: iedereen wordt blij van een groen dak!

Je kunt dankzij kant-en-klare sedummatten in veel gevallen vrij eenvoudig zelf een groen dak aanleggen. Bijvoorbeeld met de complete doe-het-zelf pakketten in onze webshop. Heb je vragen over een groendak, de aanleg er van of de geschiktheid van je dak? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder.

Afbeelding als illustratie bij artikel De voordelen van een groen dak aanleggen

Gratis gesprek met onze experts

Is mijn dak geschikt? Wat is voor mij de beste oplossing? Wat zijn de subsidie­mogelijk­heden? We begrij­pen dat een groendak een belang­rijke aankoop is die vragen op kan roepen. We helpen je graag hierbij.

Overweeg je een groendak, maar zit je nog wel met een aantal vragen? Onze groendak experts be­ant­woorden ze graag! Vraag nu een gratis advies­gesprek aan en ontdek wat de moge­lijk­heden zijn voor jouw dak.


Gratis adviesgesprek aanvragen Adviesgesprek aanvragen right arrow icon

Bronnen

 1. https://www.parool.nl/amsterdam/toekomstbeeld-amsterdam-temperaturen-van-42-graden-en-meer-overstromingen~b4325540/
 2. https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/klussen/groen-dak/
 3. https://scripties.uba.uva.nl/download?fid=500425
 4. http://homepage.tudelft.nl/x4x4j/saddbtreports/0910nj/Afstudeerverslag_BAPeters_januari2011.pdf
 5. https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Effect-van-natuur-op-gezondheid.htm
 6. https://www.researchgate.net/publication/321331555_Biosolar_Roofs_A_Symbiosis_between_Biodiverse_Green_Roofs_and_Renewable_Energy
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden
afbeelding bij Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝 Gelukkig zetten organisa

Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝
Gelukkig zetten organisaties zoals bijenstichting.nl zich in voor het behoud van de bijen, en ook jij kan hieraan bijdragen. Op 22 april gaan bedrijven, scholen, gemeenten en particulieren masaal aan de slag om bloemstroken aan te leggen zodat er een groot bloemenlint 🌺voor bijen ontstaat. Zo helpen we bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel.
Doe jij ook mee?
Check voor alle zaai- en planttips de website van bijenstichting.nl #Nationalezaaidag #helpdebij

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 maanden geleden
afbeelding bij Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-str

Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-stralingen en neemt water op. Win-win, dus! 🌿 #woonbewust #sedum #groen #groendak #sedumdak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
7 maanden geleden
afbeelding bij Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerkin

Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerking komt? Bekijk het via de link op ons profiel. 💚 #woonbewust #sedumdak #groen #subsidie