Gratis adviesgesprek Offerte aanvragen

Energiezuinig wonen wordt vaak geassocieerd met ongemak en hoge kosten. Het zou er koud en onaangenaam van worden in huis. Tevens zouden er hoge kosten aan verbonden zijn, die niet terug te verdienen zijn. Gelukkig is dit allemaal niet het geval. Het biedt zelfs voordelen voor iedereen: energiezuinig wonen is goed voor het milieu en is zelfs goed voor de portemonnee.

Er zijn enorm veel mogelijkheden om energiezuinig te leven: je kan al beginnen met kleine aanpassingen. Wil je vandaag nog beginnen met energie besparen en duurzaam wonen? Hieronder staan de beste tips om direct energie (en geld) binnen- en buitenshuis te besparen.

Tips voor in huis

1. Gebruik de lampen op een slimme manier

Iedereen vergeet natuurlijk wel eens om een lamp uit te doen. Helaas gebeurt dit nog iets te vaak. Één op de tien Nederlanders doet het licht niet uit, wanneer hij/zij de kamer verlaat. Door een simpele aanpassing van deze gewoonte, is het mogelijk veel energie te besparen.

Gebruik daarnaast zo weinig mogelijk grote lichten, en gebruik juist kleine lampen zoals bureaulampen. Daarnaast is het vervangen van een gloeilamp of een halogeenlamp een goede optie om energie te besparen. Zelfs wanneer deze lamp nog goed werkt, is het verstandig deze te vervangen met een spaar- of ledlamp.

LED-verlichting

Met een LED lamp bespaart u zo’n 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Ook de TL- en spaarlamp zijn zuinig: hiermee bespaar je zo’n 80% elektriciteit. Tevens gaat de LED lamp een stuk langer mee: waar een gloeilamp zo’n 1000 branduren meegaat, gaat een LED lamp gemiddeld 50.000 branduren mee. De prijs van de LED lamp ligt echter iets hoger, maar dat verschil is zo terugverdiend met het besparen van energie.

2. Voorkom sluipverbruik, gebruik stekkerdozen

Veel apparaten gebruiken nog stroom, terwijl ze op stand-by modus staan. Dit heet sluipverbruik. Sluipverbruik zorgt voor veel extra stroomverbruik, namelijk gemiddeld 450kWh per jaar. Dit is ongeveer net zo veel als dat een groot plasmascherm in een jaar verbruikt, wat gelijk staat aan zo’n €100.

Afbeelding als illustratie bij artikel 12 tips om snel en goedkoop energie te besparen
Een master slave stekkerdoos kan helpen om energie te besparen

Driekwart van deze kosten zijn te vermijden door de apparaten simpelweg uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt. Daarnaast wordt gebruik van stekkerdozen sterk aangeraden. Met een stekkerdoos is het mogelijk meerdere apparaten in één keer uit te schakelen. De stekkers hoeven dus niet uit het stopcontact te worden gehaald.

Bovendien bestaan er ook slimme stekkerdozen, zogenaamde master slave stekkerdozen. Deze schakelt de gekoppelde apparaten automatisch uit en aan. Een master slave stekkerdoos bespaart ongeveer €10 per jaar.

3. Gebruik een slimme thermostaat

Een groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Het grootste deel daarvan komt door het gebruik van de verwarming. Hierop kan op verschillende manieren bespaard worden. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je veel bespaart op de gasrekening. Deze thermostaat kan automatisch de verwarming uit of lager zetten op momenten dat je slaapt, of niet aanwezig bent. Zo vergeet je nooit de verwarming uit te zetten op momenten dat deze niet nodig is. Daarnaast heb je ook inzicht op je verbruik, wat kan helpen met energie besparen.

Na het installeren van deze slimme thermostaat, bespaar je veel energie zonder dat je comfort er onder lijdt. Gemiddeld bespaart een slimme thermostaat zo’n €150 per jaar op de energierekening.

Afbeelding als illustratie bij artikel 12 tips om snel en goedkoop energie te besparen

Ook kan je overwegen de verwarming standaard een graad lager te zetten. Meestal merk je dit niet, maar dit scheelt ongeveer €90 per jaar. Mocht dit oncomfortabel worden, dan kan je alsnog een uur voor het slapen gaan de verwarming lager zetten. De ‘oude warmte’ blijft in dit uur vaak hangen. Dit bespaart zo’n €20 per jaar.

Afbeelding als illustratie bij artikel 12 tips om snel en goedkoop energie te besparen

Bonus bespaartip:
Een groen dak aanleggen

Wist je dat je met een groendak energie kan besparen? In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Zo bespaar je energiekosten voor de airco.

Zelf een groen dak aanleggen is heel eenvoudig met de doe-het-zelf pakketten in onze webshop. Complete pakketten voorzien van sterke, mooie sedumplanten inclusief alle benodigde materialen en handleidingen.


Bekijk Sedumpakketten right arrow icon

4. Gebruik energiezuinige apparaten

Moderne elektrische apparaten gebruiken veel minder energie dan oude modellen. Kies er daarom ook voor om de oude apparaten in te ruilen voor nieuwe. Het grootste gedeelte van de elektriciteitsrekening gaat op aan witgoed. Witgoed is een verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten. Hieronder vallen bijvoorbeeld vriezers, wasmachines, vaatwassers en drogers onder. De kleur van deze apparaten is vaak wit. Witgoed is goed voor zo’n €280 per jaar op de energierekening. Maar hoe kan je nou het beste hierop besparen?

Mocht je nog een oud apparaat thuis hebben staan, wissel deze dan in voor een nieuwe. Let bij het kopen op het label op het apparaat. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. De letters op het label geven aan hoe energiezuinig het apparaat is. Kies voor een apparaat met het label A+++. Een aantal jaren geleden was label B nog energiezuinig, maar tegenwoordig is een apparaat met een A+ label het minst zuinige in de winkels.

Het inwisselen van deze apparaten kost natuurlijk geld, maar aangezien ze zo energiezuinig zijn, is dit zo terugverdiend. Gebruik het witgoed daarnaast ook efficiënt, en maak er zo min mogelijk gebruik van.

Slim gebruik van een wasmachine is bijvoorbeeld:

  • De machine alleen gebruiken als de trommel helemaal vol is.
  • De was zo koud mogelijk wassen
  • T-shirts en broeken op 30 of 40 graden wassen
  • Een zo kort mogelijk programma draaien

5. Verbruik minder warm water

Het verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. Daarom is het verstandig om zuiniger om te gaan met het gebruik van warm water. De douche zorgt voor 80% van het totale warme water verbruik in een huishouden. Daarom is er met het douchen het meeste te besparen. Er zijn meerdere manieren om te besparen op warm water. Douche ten eerste niet te lang: maximaal 5 minuten. Wanneer je standaard 5 minuten doucht, in plaats van de gemiddelde 9 minuten, bespaar je zo’n 15.000 liter water en 60m3 gas per jaar. Dit staat gelijk aan €60 per jaar.

Waterbesparende douchekop

Gebruik daarnaast ook een waterbesparende douchekop. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat, laat een waterbesparende ongeveer 7 liter per minuut door.

Weet je niet of je al een waterbesparende douchekop hebt? Stop de douchekop in een emmer en zet de douche aan. Zit er na een minuut meer dan 7 liter in, dan heb je geen waterbesparende douchekop.

6. Stap over naar een andere energieleverancier

Steeds meer Nederlanders wisselen van energieleverancier. In 2018 kozen 1,4 miljoen mensen om over te stappen, een stijging van 7,7% ten opzichte van 2017. Maar waarom wordt er massaal gewisseld van energieleverancier? Nederlanders worden zich steeds meer bewust van het belang van groene energie, en kiezen daarom vaak voor een groene leverancier.

Welkomstkorting

Naast de wisselende prijzen, biedt een energieleverancier vaak een welkomstkorting aan om zo als goedkoopste naar voren te komen. Door over te stappen, kan er wel €300 worden bespaard op de energierekening.

Afbeelding als illustratie bij artikel 12 tips om snel en goedkoop energie te besparen
Een woning verliest op meerdere plekken warmte. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waar in de woning de meeste besparing te behalen is.

7. Isoleer je huis

Wanneer je last hebt van warmteverlies in je huis, kan dit onaangenaam zijn en bovendien kost het enorm veel extra energie. De verwarming verwarmt als het ware 'voor de buitenlucht'. In dit geval is isolatie een goede optie.

Je kan je huis laten isoleren door middel van vloer- muur- en dakisolatie, maar je huis zelf deels isoleren hoeft ook niet moeilijk te zijn. Wat je zelf kan doen, is het opzoeken van spleten en kieren en deze te dichten. Bij spleten en kieren bij een raam of deur, is het mogelijk een tochtstrip aan te brengen. Mocht er een kier in het kozijn zitten, kan je het beste kit gebruiken om dit op te vullen. Hiermee maak je je huis al een stuk aangenamer en scheelt het uiteraard energie.

Ondanks dat de spleten en kieren zijn opgevuld, kan het zijn dat er nog steeds warmte verloren gaat. Wanneer dit het geval is, is je woning niet goed geïsoleerd. Zoals te zien in de afbeelding, kan een huis veel warmte verliezen wanneer de woning niet goed is geïsoleerd.

Je kunt ervoor kiezen om je huis beter te isoleren. Voorbeelden van isolatie zijn vloer- en bodemisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolerend glas. Deze manieren van isolatie houden kou buiten, en zorgen voor een warmer huis. Het isoleren van je huis kost geld, maar door de energiebesparing verdien je het aankoopbedrag binnen elke jaren weer terug.

CO2 besparen in huis

In de bovenstaande tips wordt deels omschreven hoeveel geld je kunt besparen door de tips toe te passen in huis. Door deze aanpassingen wordt er niet alleen geld bespaard, maar ook CO2, wat weer voordelig is voor het milieu.

Maar hoeveel CO2 bespaar je eigenlijk met het toepassen van de tips? In de onderstaande afbeelding is beschreven hoeveel CO2 je per jaar bespaart.

Afbeelding als illustratie bij artikel 12 tips om snel en goedkoop energie te besparen
Het aantal kg CO2 dat je bespaart na het uitvoeren van de tips

Tips voor buitenshuis

Ook buitenshuis kan je duurzaam bezig zijn. Je ziet dit niet op de energierekening terug, maar het klimaat heeft er wel profijt van. Daarom kunnen we deze besparingen ook niet uitdrukken in kWh of euro’s maar wel in CO2-besparing. Om een beeld te krijgen bij hoeveel CO2 je bespaart: de CO2 voetafdruk van een Nederlands huishouden is zo’n 21.500 kilo per jaar. Maar wat kan je doen om CO2 te besparen? De 5 beste tips om CO2 te besparen vind je hieronder.

Afbeelding als illustratie bij artikel 12 tips om snel en goedkoop energie te besparen
Hoeveel moet je reizen om 100kg CO2 uit te stoten?

1. Neem de fiets of trein, in plaats van de auto

Uiteraard is het makkelijk om even snel de auto te pakken om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Maar veel mensen vergeten dat auto's behoren tot de grootste vervuilers. Laat de auto staan, en haal je boodschappen op de fiets. Door vaker de fiets te nemen kan je tot wel 4000 kg CO2 per jaar besparen.

2. Boek geen vliegvakantie

Sinds de economie aantrekt, en de vliegtickets steeds goedkoper worden, gebruiken Nederlanders steeds vaker het vliegtuig om op vakantie te gaan. Maar waar ze blijkbaar niet van bewust zijn, is dat een vliegtuig van alle voertuigen het meeste CO2 uitstoot.  Kies daarom ook een keer voor een vakantie in eigen land, en bespaar 2700 kg CO2 per keer. 

3. Eet vegetarisch

Ook al is dit voor de meeste mensen een grote stap, het is toch belangrijk om erover na te denken. Beginnen met een dag in de week zonder vlees kan al een verschil maken. Plan zo een vaste dag in waar je geen vlees eet. Wanneer je dit een tijdje doet, zul je zien dat het een gewoonte gaat worden en je het vlees niet meer gaat missen. Zo kun je vanaf hier verder werken naar een tweede dag in de week.

4. Koop tweedehands kleding

Er zijn veel opkomende winkels en websites die gedragen kleding verkopen. Naast dat vintage kleding steeds vaker als hip wordt gezien, is het uiteraard goed voor het klimaat. Houd je niet zo van de vintage look? Tweedehands kleding hoeft niet altijd 'vintage' te zijn: er zijn genoeg websites die moderne tweedehands (merk) kleding aanbieden. Met het kopen van tweedehands kleren bespaar je gemiddeld 300 kg CO2 per jaar, en uiteraard scheelt het in je portemonnee.

5. Verspil geen eten

Het weggooien van eten is zonde van het geld en slecht voor het milieu. Nederlanders gooien jaarlijks gemiddeld zo'n 40kg voedsel weg, wat gelijk staat aan €140. Door slim in te kopen kan je het weggooien van eten voorkomen. Ook bestaan er apps die gerechten verzinnen met producten die er in je koelkast staan. Hierdoor kan je overgebleven producten gebruiken in plaats van weg te gooien. 

Tot slot

Er zijn dus veel mogelijkheden om zelf energie te besparen, binnen- en buitenshuis. Voor in huis kan je al veel energie besparen door bewust te worden van je energieverbruik. Het zijn geen hele ingewikkelde manieren op energie te besparen. Let dus goed op dat je geen lamp aan laat staan, geen halve wasjes draait en niet te lang doucht. Wanneer je hier bewust van wordt, bespaar je zo een flink bedrag op je energierekening. 

Ook buitenshuis is het een kwestie van logisch nadenken wat goed is voor het klimaat, en wat niet. Laat een voertuig wat brandstof gebruikt staan en kies bijvoorbeeld voor de fiets. Ook kan je een groot verschil maken wanneer je bewust eet. Het eten van vegetarisch eten, en zo weinig mogelijk eten weggooien scheelt een hele boel CO2 uitstoot.

Kies van alle bovenstaande tips een aantal uit die voor jou van toepassing zouden kunnen zijn. Zo ga je er zelf op vooruit en help je mee tegen de vervuiling van het klimaat.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔🥵 Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling k

Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔🥵 Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling krijg je van ons een welkomstpakket met een handleiding en allerlei handige tools. Op die manier kan jij zelf je groene dak aanleggen. Ben je benieuwd naar de volledige handleiding? Stuur dan even een berichtje of mail naar groendak@woonbewust📩. #groendak #doehetzelf #sedum #handleiding #stappenplan

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden
afbeelding bij Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker

Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker te weten of jij recht hebt op subsidie.💰 Om die reden hebben wij nauw contact met de meeste gemeentes en zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ben je nou benieuwd hoe het bij jouw gemeente zit? Stuur dan vooral een berichtje of check het op de website in onze bio, dan zoeken wij het voor je uit!✅️ Naast groene daken zijn er natuurlijk nog veel meer andere manieren om te verduurzamen. Kijk vooral ook op de website van @milieucentraal om te kijken welke subsidies voor verduurzaming jouw gemeente nog meer aanbied.😉 #subsidie #verduurzamen #groendak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mo

Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mochten wij helpen bij een geweldig initiatief van een groep buren uit de Bilt. Wat begon als een informatieavond georganiseerd door een enthousiaste buurtbewoner, is uitgegroeid tot de realisatie van een succesvol buurtinitiatief. Dankzij de inzet van deze buren en de steun van het Blauwe bewonersinitiatief van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is Nederland weer een stukje groener (www.hdsr.nl/blauwinitiatief). Wil jij nou ook samen met je buren jullie daken vergroenen, stuur dan even een mailtje naar groendak@woonbewust.nl en wie weet staan wij volgende maand bij jou in de straat.