Offertes aanvragen

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energie­besparing (ISDE-subsidie) is de overheid gebrand op het behalen van inter­nationale afspraken rondom duurzaam­heid. Iets waar je als woning­bezitter enorm van mee kunt profi­teren. In dit artikel kijken we naar de achter­gronden van deze ISDE-subsidie, welke voor­waarden er anno 2021 voor deze subsidie gelden en hoe je de subsidie kunt aanvragen.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Wat is de ISDE-subsidie?

Ben je bezig met het verduurzamen van je woning? Of ga je binnen nu en een jaar je huis laten isoleren? Dan kun je waarschijnlijk een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is te gebruiken voor de eigenaar én bewoner van een woning.

De Nederlandse overheid en Europese Unie vinden het belangrijk dat aan duurzaam­heids­doelstellingen wordt voldaan. Door het besparen van energie kan veel CO2-reductie behaald worden. Het is dan ook niet vreemd dat er een subsidie voor isolerende maatregelen in het leven is geroepen. Door je woning beter te isoleren is veel CO2-uitstoot te voorkomen.

Woningeigenaren konden sinds 2016 al gebruik maken van de ISDE-subsidie bij het laten installeren van een warmtepomp of zonneboiler. Op deze manier is al voor in totaal 300.000 apparaten een financiële tegemoetkoming verstrekt.

Vanaf 2021 is het dus ook mogelijk een ISDE-aanvraag in te dienen voor isolatie­maatregelen. Ook de aansluiting op een warmtenet nu deels laten vergoeden (mits je de woning afsluit van aardgas). Je kunt deze subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als je aan de hiervoor geldende voorwaarden voldoet. Deze vind je verderop in dit artikel.

Combinatie met andere regelingen

De ISDE is een landelijke subsidie­regeling. In tegenstelling tot de eerdere SEEH isolatie­subsidie regeling, mag je de ISDE op dit moment niet combineren met andere subsidies. Denk aan subsidie van de gemeente, provincie of Europese Unie.

Je mag bij de ISDE-subsidie wel gebruik maken van de de gunstige Energie­bespaarlening van het Warmtefonds. Ook een extra duurzame lening via je hypotheek (extra hypotheek­ruimte) mag je combineren met de ISDE.

De ISDE-subsidie is aan te vragen via een formulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding als illustratie bij artikel ISDE: Subsidie voor isolatie­maatregelen in 2021
De ISDE-subsidie mag worden gecombineerd met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaar­fonds)

Vereniging van eigenaren

Je kunt deze vergoedingen uit de ISDE uitsluitend krijgen als je zelf eigenaar van het huis bent en er ook zelf woont. Is er een Vereniging van Eigenaren (VvE) in het appartement waar je woont? In dat geval kon je tot voor kort gebruik maken van de oude Subsidie Energie­besparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE’s. Deze subsidie is echter per 3 februari 2021 met onmiddelijke ingang gestopt, omdat de beschikbare subsidie­pot nu al leeg is.

Voor een VvE is er door het sluiten van de SEEH-regeling op dit moment geen landelijke subsidie voor voor isolatie, energie-advies of begeleiding. Een VvE kan bij de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of warmtenet­aansluiting wel de ISDE-regeling gebruiken. Mogelijk komt er later dit jaar alsnog opnieuw budget voor VvE's gericht op isolatie.

ISDE Subsidieplafond

Door het samenvoegen van de SEEH-regeling met de ISDE is het totaal beschik­bare subsidie­bedrag verhoogd. In 2021 is er voor de ISDE een subsidieplafond van €164 miljoen. Dit budget is bestemd voor zowel particulieren als voor zakelijke gebruikers. Van deze 164 miljoen is totaal 124 miljoen euro beschikbaar voor particulieren.

Via de website van de RVO kun je zien hoeveel van dit budget reeds is gebruikt.

Welke isolatiemaatregelen vallen binnen de ISDE?

Via deze subsidie kun je een vergoeding krijgen voor (een combinatie van) de volgende isolatie­maatregelen:

 • Gevelisolatie (isoleren van de buitenmuur met voorzetwand of van buitenaf)
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Isolatie van de vliering/zoldervloer
 • Bodem- en vloerisolatie
 • HR++ of HR+++ (triple) glas en kozijnpanelen
 • Isolerende deuren

De onderstaande tabel toont hoeveel subsidie je kunt krijgen bij de ISDE-regeling.

Maatregel Subsidie
per m2
Min. m2 Max. m2
Isolatie spouwmuur €5 15 170
Gevelisolatie
(voorzetwand binnen of via buitenkant)
€25 15 170
Vloerisolatie €7 25 130
Vliering of zoldervloer isoleren €5 25 130
Bodemisolatie €4 25 130
Dakisolatie €20 25 200

Wanneer je glas, deuren en kozijnen gaat vervangen gelden de onderstaande tarieven en voorwaarden. Bij het aantal vierkante meters isolatieglas mag je het oppervlak van kozijnpanelen en isolerende deuren meetellen. Een combinatie van HR++ en triple glas, eventueel gecombineerd met kozijnpanelen of een isolerende deur wordt door het RVO beoordeeld als 1 maatregel.

Maatregel Subsidie
per m2
Min. m2 Max. m2
HR++ glas €35 10 45
HR++ glas met isolerend kozijn €50 10 45
HR++ glas met isolerende deuren €70 10 45
Triple glas (HR+++) €100 10 45
Triple glas (HR+++) met isolerend kozijn €175 10 45
Triple glas (HR+++) met isolerende deuren €200 10 45

Bekijk alle tarieven en ook de vereiste isolatie­waarden op de site van het RVO.

Maatregelenlijsten

Wanneer je aanspraak wilt maken op de ISDE-subsidie voor isolatie is het van belang dat de maatregel voldoet aan de eisen van het RVO. Hiervoor zijn speciale isolatie­maatregelen­lijsten gepubliceerd. Het is dus verstandig dit na te vragen bij het installatie­bedrijf voordat je overgaat tot aankoop.

Staat jouw isolatiemaatregel niet op de lijst? Dan kun je in sommige gevallen alsnog aanspraak maken op de ISDE-subsidie. Zorg er dan voor dat je de aanvraag altijd voorziet van een product­beschrijving. Je loopt wel het risico dat het product uiteindelijk wordt afgekeurd.

Meer informatie en de maatregelen­lijsten.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen. Schakel een specialist in om er zeker van te zijn dat je ook daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoet.

Voorwaarden ISDE Subsidie voor particulieren:

 1. Je kunt aanspraak maken op de ISDE-subsidie wanneer je eigenaar van een woning én hoofdbewoner bent. Dit betekent dat je jouw woning niet hebt verhuurd.
 2. Er moeten minimaal twee of meer isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd (zie tabel hierboven voor een opsomming van de maatregelen). Je mag er ook voor kiezen om één isolatie­maatregel te combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet
 3. Je kunt alleen ISDE-subsidie ontvangen als je de isolatiemaatregelen door een (installatie)bedrijf laat uitvoeren. Je krijgt dus geen subsidie wanneer je zelf maatregelen aanbrengt.
 4. Onder de subsidie vallen uitsluitend aanvragen die binnen 12 maanden na uitvoer van de maatregelen (en/of aansluiting op het warmtenet) zijn ingediend.
 5. Het moet gaan om isolatiemaatregelen die je nà 1 januari 2020 hebt laten aanbrengen. Voer je meerdere maatregelen uit op verschillende momenten? Dan moet je rekenen vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren.
 6. Aanspraak maken op subsidie voor isoleren is alleen mogelijk voor een bestaande woning. De ISDE-subsidie is niet van toepassing als het om nieuwbouw of een aanbouw gaat. Ook uitpandige garages en andere bijgebouwen die geheel vrij staan van de woning komen niet in aanmerking.
 7. Je kunt pas subsidie aanvragen wanneer de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. Stuur dus ook een betaalbewijs (factuur) mee in je aanvraag.
 8. Zowel de isolatiemaatregelen als het apparaat zijn nieuw aangeschaft. Dit moet je aan kunnen tonen met een betaalbewijs.
 9. Indien je de subsidie combineert met een warmtepomp of zonneboiler mag je deze niet binnen een jaar na de toekenning weer verwijderen.
 10. Deze isolatiemaatregelen zijn alleen geldig als ze aan de geëiste isolatiewaarden voldoen.
 11. Er is een minimaal en een maximaal aantal vierkante meters dat per maatregel geïsoleerd moet worden. Dit verschilt per isolatiemaatregel (zie tabel op deze pagina).
 12. Meerdere keren aanvragen mag. Maar het moet wel gaan om andere maatregelen. Je hebt geen recht op de subsidie als je al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) hebt ontvangen.

Voldoe je aan al deze voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor een financiële compensatie via de ISDE-regeling. Meer informatie over de voorwaarden en criteria.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Het maximaal te ontvangen subsidie­bedrag is afhankelijk van de gekozen maatregelen (of apparaten) en het aantal te isoleren vierkante meters. Hoe meer maatregelen je binnen de 12 maanden laat uitvoeren, hoe hoger het bedrag. Per maatregel geld er ook een maximum subsidie. De waarden hiervoor vind je in de tabel hierboven.

Hieronder vind je per woningtype een aantal rekenvoorbeelden. Per woningtype hebben we berekend wat een isolatiemaatregel kost en hoeveel subsidie je daarvoor kan krijgen, indien je voldoet aan alle voorwaarden.

Vrijstaande woning

Wil je weten hoeveel subsidie je kunt krijgen als er isolerende maatregelen voor een vrijstaande woning worden uitgevoerd? Raadpleeg dan de onderstaande tabel voor een indicatie.

Isolatiemaatregel Schatting kosten ISDE-subsidie
Schuin dak isoleren €8400 €2400
Vloerisolatie €2800 €600
Spouwmuur isoleren €3100 €750
HR++ glas €4700 €1000

Hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning

Benieuwd naar hoeveel subsidie je kunt krijgen voor isolerende maatregelen aan een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning?

Isolatiemaatregel Schatting kosten ISDE-subsidie
Schuin dak isoleren €4600 €1300
Vloerisolatie €1900 €400
Spouwmuur isoleren €2000 €500
HR++ glas €4400 €950

Rijtjeshuis of tussenwoning

Hieronder zie je hoeveel subsidie je krijgt voor isolerende maatregelen voor een rijtjeshuis of tussenwoning.

Isolatiemaatregel Schatting kosten ISDE-subsidie
Schuin dak isoleren €4100 €1200
Vloerisolatie 1400 €310
Spouwmuur isoleren €800 €200
HR++ glas €3100 €650

Wil je een preciezere indicatie van de te ontvangen subsidie? Maak dan gebruik van de ISDE-rekentool van het RVO.

ISDE-subsidie aanvragen

Ben je er klaar voor om isolatiemaatregelen uit te laten voeren? En weet je zeker dat je aan de voorwaarden en criteria voldoet? Dan kun je - nadat de maatregelen zijn uitgevoerd - de ISDE subsidie aanvragen. Je moet dit maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste en betaling maatregel doen. Meestal doe je dit direct nadat alle isolatie­maatregelen zijn uitgevoerd en betaald.

Een ISDE-subsidie kun je aanvragen via het eLoket op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Via dit eLoket kun je ook de status van je aanvraag volgen.

Hoe werkt het aanvraagproces?

Tijdens de subsidieaanvraag vul je onder andere in om welke maatregelen het exact gaat. Daarnaast moet je o.a. de volgende zaken klaar hebben liggen:

 • De datum van de installatie / aanschaf / het aanbrengen en het bedrag en de datum van de betaling.
 • Duidelijke product­omschrijvingen, met o.a. merknamen en type­nummers.
 • De meldcode van het apparaat of isolatiemaatregel (zie maatregelen­lijsten).
 • De factuur / facturen van het installatie­bedrijf waarop werkzaamheden staan.
 • Betaalbewijzen
 • Ten minste één foto per energiebesparende isolatiemaatregel. Deze moet zijn genomen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden door het bouwbedrijf. De naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal moeten duidelijk zichtbaar zijn.

Aanvraag uitbesteden

Heb je geen zin om dit alles te regelen, of vind je het aanvraag­proces lastig? Dan zijn er inmiddels ook verschillende bedrijven die je tegen een kleine vergoeding kunnen helpen met de subsidie-aanvraag. Dit kan frustratie, tijd en moeite besparen. Bovendien heb je dan meer zekerheid dat je de maximaal mogelijke vergoeding krijgt.

Hoelang duurt het voordat een ISDE-subsidie wordt toegekend?

Wanneer jouw aanvraag via het eLoket is ontvangen krijg je daar direct een ontvangst­bevestiging per e-mail van. In de meeste gevallen worden de aanvragen binnen 8 weken afgehandeld. In drukke perioden kan dit oplopen tot 13 weken. Zijn er in de tussentijd wijzigingen in je aanvraag? Bijvoorbeeld een verandering van bankrekening­nummer. Geef deze dan z.s.m. door aan het RVO.

Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je deze beslissing ook per post. Hierin vind je het definitieve bedrag wat je zult ontvangen. Dit bedrag krijg je maximaal 1 week na de beslissing op je rekening gestort.

De RVO heeft het recht om jouw woning achteraf te controleren op uitgevoerde isolatie­maatregelen en mag onderzoeken of deze aan de daarvoor gestelde eisen voldoen.

Tot wanneer kun je de ISDE-subsidie aanvragen?

Zoals eerder aangegeven is er voor particuliere aanvragen voor 2021 een budget van €124 miljoen beschikbaar. Men gaat er vanuit dat dit budget voldoende is voor de verwachte aanvragen. Mocht je aanvraag worden afgekeurd omdat dit budget uitgeput is, dan kun je ook in 2022 opnieuw een aanvraag doen.

Achtergrond:
Naar verwachting zijn er tot 2030 subsidiemiddelen beschikbaar voor isolatie. Minister Wiebes heeft dit gemeld in een Kamerbrief die over het definitieve Klimaatakkoord gaat. Een voorbeeld hiervan is de in dit artikel besproken verbreding van de lopende ISDE-regeling. Al deze maatregelen zijn gericht op het stimuleren van energiebesparende maatregelen, waardoor de energierekening van huishoudens verlaagd wordt. De ISDE regeling is daardoor een belangrijk instrument bij de uitvoering van het Klimaatakkoord.

Tot 2020: de SEEH subsidie

Tot aan december 2020 kon je voor het isoleren van je woning gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH-subsidie), ook wel "de isolatie subsidie" genoemd. Hiermee kon je tot ongeveer 30% van de investeringskosten voor het isoleren van je woning terugkrijgen. De SEEH regeling is op 1 januari 2021 samengevoegd met de ISDE subsidie.

Belangrijkste verschillen tussen de SEEH en de ISDE

Er zijn een aantal verschillen tussen de oude regeling en de ISDE:

 • Voor de SEEH moesten er minimaal twee of meer isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd. Bij de ISDE subsidie mag je ook één isolatiemaatregel combineren met een "warmtemaatregel", zoals een zonneboiler of warmtepomp.
 • De SEEH subsidie mocht je combineren met andere subsidies, zoals subsidie van de gemeente, provincie of Europese Unie.
 • Wanneer je gebruik maakte van de SEEH subsidie kon je ook aanspraak doen op extra subsidies, voor aanvullende maatregelen. Bijvoorbeeld voor een zuinig ventilatiesysteem, slimme thermostaat, energieverbruiksmanager en voor maatwerkadvies. Deze extra subsidies zijn vervallen.
 • De SEEH-subsidie kon je tot 1 september 2020 per woning slechts eenmaal aanvragen. De ISDE subsidie kun je meerdere keren aanvragen, zolang het maar gaat om andere maatregelen.

Tot slot

Een zeer groot deel van de woningen in Nederland is nog niet goed geïsoleerd. Zonde, van een goed geisoleerd huis heeft veel voordelen en kan veel meer waard zijn.

Met de ISDE subsidie wil de overheid woning­eigenaren stimuleren dit te verbeteren. Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden kun je met de ISDE regeling flink besparen op de installatie­kosten.

De belangrijkste aandachtspunten in dit artikel samengevat:

 • Heb je na 1 januari 2020 energiebesparende isolatiemaatregelen uit laten voeren? En ben je eigenaar en tevens bewoner van jouw woning? Dan heb je wellicht recht op de Investerings­subsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
 • Voor het toekennen van de subsidie zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Het is belangrijk dat je ze goed doorneemt, voordat je de subsidie aanvraagt (idealiter al voordat je begint met de installatie).
 • De energiebesparende maatregelen moeten zijn aangebracht/ge­nstalleerd door een bouw­installatiebedrijf, binnen de bestaande (thermische) schil van de woning.
 • Per isolatiemaatregel gelden er verschillende tarieven, op basis van minimum en maximum aantal m2. Ook moeten de producten voldoen aan bepaalde eisen, zoals vermeld in speciale maatregelen­lijsten, te vinden op de site van het RVO.
 • De ISDE mag niet worden gecombineerd met andere subsidies. Je mag deze wel combineren met duurzame leningen, zoals bijvoorbeeld de Energie­bespaarlening of een extra hypotheek­lening voor energie­besparing.
 • De ISDE-subsidie is per woning meerdere keren aan te vragen, onder de voor­waarde dat het gaat om verschillende maatregelen.
 • Deze subsidie is aan te vragen totdat het subsidie­plafond van 124 miljoen euro is bereikt. In dat geval moet je wachten tot 2022, voordat je een nieuwe aanvraag kan doen.

Ben je je woning aan het verduurzamen met energie­besparende maatregelen? En kom je in aanmerking? Wacht dan niet te lang, omdat het subsidie­plafond snel bereikt kan zijn.

Afbeelding als illustratie bij artikel ISDE: Subsidie voor isolatie­maatregelen in 2021

Isolatietip:

Wist je dat een groendak ook isoleert? In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Zo bespaar je energie­kosten voor de airco. Groene daken kunnen daarnaast de binnen­dringende omgevings­geluiden tot 3 dB verminderen.

Zelf een groen dak aanleggen is heel eenvoudig met de doe-het-zelf pakketten in onze webshop. Complete pakketten voorzien van sterke, mooie sedumplanten inclusief alle benodigde materialen en handleidingen.


Bekijk Sedumpakketten right arrow icon
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔🥵 Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling k

Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔🥵 Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling krijg je van ons een welkomstpakket met een handleiding en allerlei handige tools. Op die manier kan jij zelf je groene dak aanleggen. Ben je benieuwd naar de volledige handleiding? Stuur dan even een berichtje of mail naar groendak@woonbewust📩. #groendak #doehetzelf #sedum #handleiding #stappenplan

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden
afbeelding bij Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker

Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker te weten of jij recht hebt op subsidie.💰 Om die reden hebben wij nauw contact met de meeste gemeentes en zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ben je nou benieuwd hoe het bij jouw gemeente zit? Stuur dan vooral een berichtje of check het op de website in onze bio, dan zoeken wij het voor je uit!✅️ Naast groene daken zijn er natuurlijk nog veel meer andere manieren om te verduurzamen. Kijk vooral ook op de website van @milieucentraal om te kijken welke subsidies voor verduurzaming jouw gemeente nog meer aanbied.😉 #subsidie #verduurzamen #groendak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mo

Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mochten wij helpen bij een geweldig initiatief van een groep buren uit de Bilt. Wat begon als een informatieavond georganiseerd door een enthousiaste buurtbewoner, is uitgegroeid tot de realisatie van een succesvol buurtinitiatief. Dankzij de inzet van deze buren en de steun van het Blauwe bewonersinitiatief van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is Nederland weer een stukje groener (www.hdsr.nl/blauwinitiatief). Wil jij nou ook samen met je buren jullie daken vergroenen, stuur dan even een mailtje naar groendak@woonbewust.nl en wie weet staan wij volgende maand bij jou in de straat.