Gratis adviesgesprek Offerte aanvragen

Nederland heeft ruim 20 miljoen vier­kante meter dak dat geschikt is om planten op te leggen. Het grootste deel hiervan bestaat uit bedrijfs- en utili­teits­gebouwen. Met deze daken wordt vaak niets gedaan. Zonde, vinden wij. Want een groen dak of daktuin op je bedrijfs­gebouw is een meerwaarde en heeft veel voordelen!

Van een zwart naar groen dak

De meeste daken van bedrijfsgebouwen en instellingen in Nederland worden niet benut. Daken die we zwarte daken noemen en vaak alleen een dakbedekking van bijvoorbeeld bitumen (dakleer) of EPDM hebben.

Wil je deze daken duurzaam inzetten, dan denk je al gauw aan zonnepanelen. Het aanleggen van een groendak is echter een duurzaam alternatief, dat de laatste jaren sterk aan populariteit toeneemt. En dat komt niet alleen door aantrekkelijke subsidies.

voorbeeld van onze brochure groendaken voor utiliteitsbouw

Brochure Groendaken voor Utiliteitsbouw

Lees alles over de voor­delen en mo­ge­lijk­heden van een groen dak voor bedrijven en organisaties.

Gebruik de knop hieronder om de brochure te downloaden.

voorbeeld groendak op een bedrijfsgebouw
voorbeeld groendak op een bedrijfsgebouw 2
voorbeeld groendak op een bedrijfsgebouw 3
Een onderhoudsarm groendak ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor extra rendement van je gebouw.

Voordelen voor bedrijven

Vrijwel iedereen zal het erover eens zijn dat groene daken er mooier uitzien dan zwarte of grijze daken. Afgezien van de mooie uitstraling hebben groene daken echter ook aantoonbare voordelen ten opzichte van zwarte daken.

Economische voordelen

 • check in circle icon
  Dakbedekking gaat langer mee
  Door de aanwezigheid van de groene laag wordt de levensduur van dakbedekking met zo’n 1,5 tot 2 keer verlengd. Dankzij de vegetatielaag heeft het dak veel minder last van schadelijke weers­invloeden. De levensduur van een goed aangelegd en onderhouden groen dak is minimaal 50 jaar.
 • check in circle icon
  Energie besparen
  Met een groendak kun je het energie­verbruik van je gebouw verminderen. Uit onder­zoeken blijkt dat een groen dak in de zomer de gemid­delde dage­lijkse warmte­stroom met 70 tot 90% kan vermin­deren. Hierdoor kan in de zomer­maanden de elek­trici­teits­rekening tot wel 7% lager uit­vallen. In de winter heeft het groene dak juist een isole­rende werking en beschermt het groene dak het gebouw tegen koude lucht van buiten.
 • check in circle icon
  Productievere werknemers
  Groene daken zijn niet alleen goed voor het milieu, ze hebben ook een positieve invloed op de productiviteit en het geluksgevoel van mensen. Koelere binnen­ruimtes en uitzicht op groen zorgen voor meer concentratie en geluk onder medewerkers.
 • check in circle icon
  Schade door extreem weer voorkomen
  Hevige regenbuien komen steeds vaker voor en kunnen leiden tot overbelaste rioolsystemen, met waterschade tot gevolg. Groene daken bieden een oplossing omdat ze als natuurlijke waterbuffers werken en zorgen voor een geleidelijke afvoer van hemelwater. Groene daken kunnen daardoor helpen bedrijfs- of omgevingsschade te voorkomen.
 • check in circle icon
  Waardevermeerdering pand
  Onderzoek toont aan dat de waarde van een pand met 4 tot 8% toeneemt bij de aanwezigheid van een groen dak. Naast de waardevermeerdering van het pand past een groen dak binnen het beleid voor MVO. Door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing zullen "groene gebouwen" naar verwachting steeds meer in waarde stijgen. Kortom, investeren in een groen dak is niet alleen goed voor het milieu en de omgeving, maar ook voor de waarde van uw gebouw.

Zonnepanelen op een groen dak. De ideale combinatie

Door een groendak te combineren met zonnepanelen ben je extra duurzaam bezig. De verkoelende werking van een groen dak heeft namelijk een positief effect op het vermogen en de levensduur van zonnepanelen.

Het groene dak zorgt voor verkoeling en regulatie van de temperatuur op het dak, waardoor de zonnepanelen efficiënter gaan werken. Onderzoeken tonen aan dat een toename van het rendement van 6 tot 10% op jaarbasis haalbaar is.

Een groen dak draagt ook bij aan een langere levensduur van de zonnepanelen. Als gevolg van temperatuurwisselingen op het dak kunnen er kleine scheurtjes in de zonnepanelen ontstaan, wat op termijn leidt tot een verminderde opbrengst. Een groendak zorgt ervoor dat de temperatuur van de zonnepanelen veel stabieler blijft, waardoor de kans op deze scheurtjes kleiner wordt en de zonnepanelen dus langer meegaan.

groendak met zonnepanelen op een flatgebouw groendak met zonnepanelen op een flatgebouw

Subsidies op groene daken

De overheid stimuleert het aanleggen van groene daken vanwege de positieve effecten op het milieu en de leef­omgeving. Wanneer je inve­steert in een groen dak kun je als orga­ni­satie gebruik maken van verschil­lende subsidie­regelingen. Dankzij subsidies van gemeenten, provincies of waterschappen kun je soms tot wel 50% van de aanlegkosten vergoed krijgen.

Naast regionale subsidies van bij­voor­beeld gemeenten, kunnen onder­nemers gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Wille­keurige Afschrij­ving Milieu-investeringen (Vamil). Organi­sa­ties die een groen dak laten aan­leggen kunnen via deze rege­lingen rekenen op belasting­voordeel.

Tot slot kunnen ondernemers via erkende groenfondsen ook gebruik maken van de Regeling groenprojecten. Investeerders in projecten met een groen karakter kunnen via deze regeling een voordelige lening aanvragen.

Laat je duurzame ambities zien!

Een gezonde, groene leef­omgeving is belang­rijker dan ooit. We leven in een tijd waarin steden en be­drijven­ter­reinen hit­te­stress ver­oor­zaken en de meer­der­heid van de be­vol­king in zo'n ver­stede­lijkt gebied woont. Groen kan helpen deze en andere kli­maat­pro­ble­ma­tiek te ver­min­deren. Groen draagt daar­naast bij aan schonere lucht, een mooi uitzicht en het kan een plek zijn om even tot rust te komen. Een orga­nisa­tie die vergroent laat dus haar duurzame ambities zien.

Mogen wij jouw bedrijf of organisatie in bloei zetten?

Het team van Woonbewust zet zich iedere dag in voor één geza­men­lijke missie: het groener en "natuur­inclu­siever" maken van Nederland. We helpen ook graag jouw bedrijf of organi­satie om meer groen in de omgeving te brengen.

Samen met een groot netwerk van landelijke partners en groendak-experts kunnen we je o.a. helpen bij:

 • Het ontwerpen groendaksystemen op maat
 • De aanleg van vegetatiedaken en daktuinen
 • Het in kaart brengen van de subsidiemogelijkheden
 • Jaarlijkse inspectie en onderhoud

Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan via het formulier hieronderhiernaast!

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

naam goed ingevuld
Voer uw naam in s.v.p.
organisatie naam goed ingevuld
Voer organisatie naam in s.v.p.
e-mailadres goed ingevuld
Voer een geldig e-mailadres in s.v.p.
telefoonnummer goed ingevuld
Voer een tiencijferig telefoonnummer in
Laat dit veld leeg
bericht goed ingevuld

Voorkeur contact:

Contactgegevens

Heb je een vraag over onze producten of de aanleg van een groendak? Mail ons via groendak@woonbewust.nl.

Overige vragen kun je sturen naar contact@woonbewust.nl.

Logo WoonBewust B.V.

Postadres

WoonBewust B.V. WoonBewust B.V.
Biltstraat 118
3572 BK Utrecht Utrecht

Telefoon: work085 80 81 058
E-mail:
Website: Woonbewust is specialist in doe-het-zelf sedumpakketten. Zelf je groene sedumdak aanleggen doe je met de producten van Woonbewust!

Kvk-nummer: 75547082

Btw-nummer: NL860319647B01

IBAN: NL45INGB0006093526