De meeste daken van bedrijfsgebouwen en instellingen in Nederland worden niet benut. Daken die we zwarte daken noemen en vaak alleen een dakbedekking van bijvoorbeeld bitumen (dakleer) of EPDM hebben.
Wil je deze daken duurzaam inzetten, dan denk je al gauw aan zonnepanelen. Het aanleggen van een groendak is echter een duurzaam alternatief, dat de laatste jaren sterk aan populariteit toeneemt. En dat komt niet alleen door aantrekkelijke subsidies.
Lees alles over de voordelen en mogelijkheden van een groen dak voor bedrijven en organisaties.
Gebruik de knop hieronder om de brochure te downloaden.
Vrijwel iedereen zal het erover eens zijn dat groene daken er mooier uitzien dan zwarte of grijze daken. Afgezien van de mooie uitstraling hebben groene daken echter ook aantoonbare voordelen ten opzichte van zwarte daken.
Door een groendak te combineren met zonnepanelen ben je extra duurzaam bezig. De verkoelende werking van een groen dak heeft namelijk een positief effect op het vermogen en de levensduur van zonnepanelen.
Het groene dak zorgt voor verkoeling en regulatie van de temperatuur op het dak, waardoor de zonnepanelen efficiënter gaan werken. Onderzoeken tonen aan dat een toename van het rendement van 6 tot 10% op jaarbasis haalbaar is.
Een groen dak draagt ook bij aan een langere levensduur van de zonnepanelen. Als gevolg van temperatuurwisselingen op het dak kunnen er kleine scheurtjes in de zonnepanelen ontstaan, wat op termijn leidt tot een verminderde opbrengst. Een groendak zorgt ervoor dat de temperatuur van de zonnepanelen veel stabieler blijft, waardoor de kans op deze scheurtjes kleiner wordt en de zonnepanelen dus langer meegaan.
De overheid stimuleert het aanleggen van groene daken vanwege de positieve effecten op het milieu en de leefomgeving. Wanneer je investeert in een groen dak kun je als organisatie gebruik maken van verschillende subsidieregelingen. Dankzij subsidies van gemeenten, provincies of waterschappen kun je soms tot wel 50% van de aanlegkosten vergoed krijgen.
Naast regionale subsidies van bijvoorbeeld gemeenten, kunnen ondernemers gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Organisaties die een groen dak laten aanleggen kunnen via deze regelingen rekenen op belastingvoordeel.
Tot slot kunnen ondernemers via erkende groenfondsen ook gebruik maken van de Regeling groenprojecten. Investeerders in projecten met een groen karakter kunnen via deze regeling een voordelige lening aanvragen.
Een gezonde, groene leefomgeving is belangrijker dan ooit. We leven in een tijd waarin steden en bedrijventerreinen hittestress veroorzaken en de meerderheid van de bevolking in zo'n verstedelijkt gebied woont. Groen kan helpen deze en andere klimaatproblematiek te verminderen. Groen draagt daarnaast bij aan schonere lucht, een mooi uitzicht en het kan een plek zijn om even tot rust te komen. Een organisatie die vergroent laat dus haar duurzame ambities zien.
Het team van Woonbewust zet zich iedere dag in voor één gezamenlijke missie: het groener en "natuurinclusiever" maken van Nederland. We helpen ook graag jouw bedrijf of organisatie om meer groen in de omgeving te brengen.
Samen met een groot netwerk van landelijke partners en groendak-experts kunnen we je o.a. helpen bij:
Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan via het formulier hieronderhiernaast!
Heb je een vraag over onze producten of de aanleg van een groendak? Mail ons via groendak@woonbewust.nl.
Overige vragen kun je sturen naar contact@woonbewust.nl.
Kvk-nummer: 75547082
Btw-nummer: NL860319647B01
IBAN: NL45INGB0006093526