Offertes aanvragen

Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie van je woning zorgt er dus voor dat de temperatuur op een prettig niveau kan worden gehouden en voorkomt hoge energiekosten.

In feite betekent isoleren dat je er voor zorgt dat een woning goed wordt afgesloten, zodat er geen warme of koude lucht kan ontsnappen. Isolatie heeft niet alleen met warmte of kou te maken; het kan er ook voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten een woning blijft. Naast dat er verscheidende manieren zijn om je woning van buitenaf te isoleren, zijn er ook binnenshuis diverse mogelijkheden. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Waarom een woning isoleren?

Wanneer een woning niet goed geïsoleerd is, kan dit een aantal nadelen met zich meebrengen:

  • onnodig hoge stookkosten;
  • minimaal wooncomfort;
  • slechte warmteregulatie (ruimtes zijn te warm zijn of juist niet warm te krijgen;
  • vocht in de woning;
  • schimmelvorming.

Door je huis goed te laten isoleren kun je deze nadelen zoveel mogelijk beperken of voorkomen.

Naast meer wooncomfort, kan isolatie er ook voor zorgen dat er op de energierekening wordt bespaard. Door betere isolatie blijft warme lucht in de winter beter binnenshuis, waardoor er minder energie nodig is om de woning warm en comfortabel te houden. In de zomer heeft het als voordeel dat juist de koele lucht beter binnen gehouden wordt. Er ontstaat zo een comfortabel klimaat waardoor een airco doorgaans niet nodig zal zijn.

Daarnaast zorgt goede isolatie er ook voor dat vocht van buitenaf nauwelijks het huis nog kan binnendringen. Zo worden vochtplekken en schimmelvorming voorkomen. Ook zorgt isolatie voor een betere geluidsdichtheid van de woning.

Verschillende vormen van isolatie

Er zijn verschillende vormen van woningisolatie mogelijk. De ene manier is doeltreffender dan de andere, afhankelijk van het type woning en het bouwjaar. Het is bij isoleren dus erg belangrijk om te ontdekken welke vormen het meest effectief zullen zijn in jouw situatie. Het is zowel mogelijk om een woning vanaf buitenaf te isoleren als van binnenuit.

De meeste winst behaal je door het groots aan te pakken, bijvoorbeeld door het installeren van dak-, vloer- of spouwmuurisolatie.

Afbeelding als illustratie bij artikel Wat kun je allemaal in huis isoleren?

Dakisolatie

Warme lucht stijgt naar boven. Wat dakisolatie zo belangrijk maakt,  is het feit dat er door de stijgende lucht veel warmte verloren kan gaan via het dak van een woning. Bij een slecht geïsoleerd dak soms tot wel 30%. Is de zolderkamer als slaap- of werkkamer in gebruik? Dan kan dakisolatie ook een uitkomst bieden om de ruimte koeler te houden en deze ruimte dus een stuk leefbaarder te maken.

Dakisolatie is bij huizen met puntdaken of scheve daken op twee verschillende manieren aan te brengen: zowel aal de buiten- als de binnenkant van het dakbeschot. Bij een huis met een plat dak is het alleen mogelijk om isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen. In beide gevallen wordt er door een beter geïsoleerd dak meer warmte binnenshuis gehouden, met als gevolg dat er aanzienlijk op energiekosten bespaard wordt. 

Voor het isoleren van een dak kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten isolatieplaten. Een veelvoorkomende soort zijn de zogenaamde glasvezelmatten.  Glasvezelmatten zijn een soepele vorm van isolatieplaten, gemaakt van glaswol. Deze zijn hierdoor bij uitstek geschikt voor onregelmatige ondergronden en hellende daken.

Naast glasvezelmatten bestaan er ook kant-en-klare isolatieplaten welke het meest gebruikt worden bij platte daken. Het grootste voordeel van isolatieplaten is dat ze beter bestand zijn tegen druk dan de 'luchtigere' glaswol isolatie. Bovendien is er bij isolatieplaten geen verdere afwerking nodig. Zodra de platen zijn gemonteerd kan er dus direct genoten worden van een comfortabelere zolderkamer.

Bodemisolatie

In het geval dat er in een woning overlast is vanwege vochtproblemen, kan bodemisolatie een uitkomst bieden. Een van de mogelijkheden bij bodemisolatie is een het aanbrengen van een laag isolatie op de bodem van de kruipruimte. Hiervoor zijn verschillende materialen mogelijk. Een goede oplossing is het gebruik van zilverparels. Deze worden los op bodem van de kruipruimte aangebracht zodat ze kunnen drijven wanneer er vocht in de kruipruimte zou staan. Zo behouden ze ook in deze gevallen hun werking. Om bodemisolatie te kunnen toepassen moet de kruipruimte minimaal 30 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf het laagste punt van de vloer.

Werking van zilverparels

Vocht trekt doorgaans naar het koudste punt in een ruimte. Door zilverparels aan te brengen in de kruipruimte van een woning zal de grond onder de zilverparels kouder zijn dan de lucht erboven. Hierdoor zal het vocht zich dus onder de zilverparels bevinden met als gevolg dat er minder vocht in de woning aanwezig zal zijn. Naast de aanwezigheid van minder vocht in de woning, heeft dit ook invloed op de stookkosten. Voor het opwarmen van de nu ontstane drogere lucht is minder energie nodig. De woning zal dus sneller en met minder energie comfortabel verwarmd kunnen worden.

Vloerisolatie

Een andere oplossing om te voorkomen dat er veel warmte via de vloer van een huis verloren gaat, is door middel van vloerisolatie. Woningen die een kruipruimte hebben van ten minste 50 centimeter (gemeten vanaf het laagste punt van de vloer) komen in aanmerking voor vloerisolatie. Wanneer een woning wordt voorzien van vloerisolatie wordt er doorgaans door middel van een spuitinstallatie een laag isolatie aangebracht in de kruipruimte, tegen de onderkant van de vloer aan. Deze isolatielaag zorgt ervoor dat de warme lucht minder goed kan ontsnappen via de vloer. Dit zorgt ervoor dat er in de woning een comfortabel klimaat zal ontstaan.

Dubbel glas

Naast dak- en vloerisolatie, is het ook mogelijk om ramen beter te isoleren met behulp van dubbele beglazing. In tegenstelling tot ruiten met enkel glas, bestaan ramen met dubbel glas uit twee glasplaten met daartussen een ruimte gevuld met stilstaande lucht of gas. Normaliter zijn ramen qua isolatie een zwakke plek in huis, omdat zij veel warmte doorlaten. Daarom is het van belang om ook ramen goed te isoleren.

Schoorsteenisolatie

Niet alleen ruiten zijn te isoleren, maar zelfs schoorstenen. Als jouw huis beschikt over een schoorsteen, kun je deze ook laten isoleren, zelfs al is deze op dit moment niet in gebruik. Ook door schoorsteenisolatie kun je een aanzienlijk deel van het warmteverlies tegengaan. Het isoleren van een schoorsteen klinkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn! Het isoleren van een schoorsteen kan in vele gevallen eenvoudig worden opgelost worden met een tochtklep.

Spouwmuurisolatie

Voor het tegengaan van warmteverlies via de muren, is spouwmuurisolatie een uitermate geschikte oplossing. Woningen die zijn gebouwd vanaf 1920/1930 bezitten vaak over een spouwmuur. Een spouwmuur houdt in dat er een ruimte is vrijgehouden tussen de buitenmuur en de binnenmuur van het huis: de zogenaamde spouw. Door de ruimte tussen de twee muren op te vullen met hoogwaardig isolatiemateriaal kan er aanzienlijk minder warmte ontsnappen door de muren. Ook zorgt het isoleren van de spouw ervoor dat vocht niet meer kan binnentreden.

Voor het isoleren van de spouw zijn verschillende materialen mogelijk. Bij woningen met een brede spouw wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenaamde glaswol vlokken. Om de glaswol vlokken in de spouw te krijgen, worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord zodat de glaswol vlokken via een installatie in de spouw gespoten kunnen worden. Wanneer de gehele spouw is voorzien van glaswol, worden de gaatjes in de voegen weer netjes gedicht.

Afbeelding als illustratie bij artikel Wat kun je allemaal in huis isoleren?

Wanneer een spouw een smaller formaat heeft wordt er vaak gebruik gemaakt van EPS parels. Dit zijn een soort kleine piepschuimballetjes welke op dezelfde manier als de glaswol vlokken worden aangebracht. Om ervoor te zorgen dat de parels goed op hun plek blijven zitten, wordt er vaak een soort lijm aan de parels toegevoegd om ervoor te zorgen dat het een geheel vormt.

Isolatie aan de binnenkant van je huis

Voor het isoleren van je woning zijn er niet alleen buitenshuis vele mogelijkheden. Isoleren kun je ook op verschillende eenvoudige manieren binnenshuis aanpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren, schuimhoesjes en gordijnen.

Naden en kieren dichten

Naden en kieren rondom ramen en deuren dicht je met een tochtstrip. Let wel op dat je de onderkant van de binnendeuren overslaat, want deze kieren zijn nodig voor de luchtcirculatie in huis. Een plek om dan weer niet te vergeten, is de brievenbus in de voordeur. Door het geklepper kan er koude lucht in huis stromen of juist warme lucht ontsnappen. Door een tochtborstel of tochtklep aan te brengen, kan zelfs een brievenbus geïsoleerd worden.

Leidingen isoleren

Een ietwat grotere maatregel is het isoleren van de leidingen in huis, door middel van schuimhoesjes. Door leidingen te omhullen met een schuimhoesje, koelt het water wat er doorheen stroomt minder snel af en gaat er dus minder energie verloren.

Gordijnen aanbrengen

Een andere simpele, maar effectieve isolatieoplossing is het aanbrengen van gordijnen. Zoals al eerder vermeldt, zijn ramen de zwakke plekken als het gaat om warmteverlies. Door de gordijnen kan de lucht tussen het raam en de gordijnen nergens naartoe, waardoor het simpelweg stil blijft staan. Tenslotte kunt je nog reflecterende folie achter jouw radiatoren aanbrengen. Door de weerkaatsende krachten van het de folie, verdwijnt de warmte vanaf de radiator niet in de muur, maar wordt deze weerkaatst terug de woning in.

Vergeet de garage en de bijkeuken niet

Sommige ruimtes van het huis, zoals de garage of de bijkeuken, worden nog wel eens overgeslagen als het op isolatie aankomt. Desalniettemin is het ook bij deze ruimtes van belang om goed te isoleren. Wanneer je dit met een beperkt budget wilt aanpakken kunt je bijvoorbeeld ook hier tochtborstels of -strips aanbrengen op de deuren die van binnenuit toegang geven tot deze ruimtes. Zo blijft de warmte binnen het woonhuis. Ook de vliering kan geïsoleerd worden, wanneer dakisolatie bijvoorbeeld niet mogelijk is.

Ook de tuin hoeft je niet over te slaan, want zelfs de tuin kan een handig extra hulpmiddel zijn om jouw huis te isoleren. Zo kunt je bijvoorbeeld een heg plaatsen voor een muur die altijd op de wind staat. De muur koelt hierdoor niet af en de temperatuur blijft constanter. Doordat de muur in verbinding staat met het woonhuis, zal er binnenshuis minder energie nodig zijn om te woning te verwarmen.

Isoleren voor ieder budget

Er valt dus op veel manieren te isoleren. Door creatief na te denken ,valt er voor ieder budget wel iets te bedenken. Met goede isolatie blijft de temperatuur op een comfortabel niveau waardoor het in je huis steeds prettiger vertoeven wordt. Wilt je niet alleen op kosten besparen of een hoger wooncomfort? Er zijn verschillende manieren om jouw isolatietechnieken duurzaam aan te pakken door middel van het gebruiken van milieuvriendelijk materiaal. 

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden
afbeelding bij Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝 Gelukkig zetten organisa

Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝
Gelukkig zetten organisaties zoals bijenstichting.nl zich in voor het behoud van de bijen, en ook jij kan hieraan bijdragen. Op 22 april gaan bedrijven, scholen, gemeenten en particulieren masaal aan de slag om bloemstroken aan te leggen zodat er een groot bloemenlint 🌺voor bijen ontstaat. Zo helpen we bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel.
Doe jij ook mee?
Check voor alle zaai- en planttips de website van bijenstichting.nl #Nationalezaaidag #helpdebij

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 maanden geleden
afbeelding bij Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-str

Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-stralingen en neemt water op. Win-win, dus! 🌿 #woonbewust #sedum #groen #groendak #sedumdak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
7 maanden geleden
afbeelding bij Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerkin

Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerking komt? Bekijk het via de link op ons profiel. 💚 #woonbewust #sedumdak #groen #subsidie