Offertes aanvragen

Naast natuurlijke en synthetische materialen kun je je woning ook laten isoleren met gebruik van minerale materialen, zoals bijvoorbeeld minerale wollen, foamglas isolatie en perliet. In dit artikel worden de verschillende minerale isolatiematerialen besproken. Daarbij wordt uitgelegd welke voordelen en nadelen zij bevatten.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Minerale wollen

Minerale wol is de algemene aanduiding voor twee soorten isolatiemateriaal, namelijk: glaswol en steenwol. Deze minerale wollen worden gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. Het grootste voordeel van minerale wollen is het feit dat het brandpunt op hetzelfde niveau ligt als dat van de bronproducten. Omdat minerale wol is gemaakt uit glas of steen is het materiaal dus vrijwel onbrandbaar. Daarnaast zijn minerale wollen relatief goedkoop en eenvoudig te verwerken. Er zijn echter ook nadelen wat betreft het gebruik van deze materialen. Vaak zijn minerale isolatiematerialen namelijk relatief slecht voor het milieu en voor de gezondheid.

Glaswol

Glaswol wordt gemaakt uit gerecycled glas en zand wat op een speciale manier wordt gesponnen waardoor een wollige structuur ontstaat. Dit wordt vervolgens samengeperst tot isolatieplaten of -dekens. Door de grote hoeveelheid lucht, houdt glaswol veel warmte vast. Het is simpel te verwerken en is makkelijk toe te passen bij het isoleren. Daarnaast kan het worden geleverd met een laagje aluminium erop, zodat er een dampdichte isolatielaag ontstaat. Een nadeel aan glaswol isolatie is het feit dat het minerale vezels bevat die schade kunnen toebrengen aan je gezondheid bij aanraking of inademing. Ook heeft glaswol in verhouding tot natuurlijke materialen een geringe warmteopslagcapaciteit. Glaswol wordt toegepast op daken, (spouw)muren en ter isolatie van vloeren.

Voordelen glaswol Nadelen glaswol
 • Akoestisch en warmte-isolerend
 • Brandveilig
 • Goede vochtregulatie
 • Glaswol is flexibel
 • Onaantastbaar voor schimmels
 • Relatief goedkoop
 • Volledig recyclebaar
 • Minerale vezels
 • Geringe warmteopslagcapaciteit

Steenwol (rotswol)

Steenwol of rotswol wordt geproduceerd uit diabaas of basalt. De steenmassa wordt met een temperatuur van rond de 1400°C gesmolten en door zogenaamde spinmachine weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt. De steenwol wordt gebruikt voor akoestische- en warmteisolatie van woningen en als bodem voor het opkweken en telen van planten. Een van de voordelen van steenwol is dat het bestaat uit gerecycled materiaal. Daarnaast is het enorm brandveilig. Steenwol kan temperaturen tot wel 1000°C weerstaan. Ook is steenwol waterafstotend en dampopen, waardoor het schimmelvorming tegengaat. Een nadeel aan steenwol isolatie is het feit dat het, net als bij glaswol, minerale vezels bevat die schade kunnen toebrengen aan je gezondheid bij aanraking of inademing. Steenwol wordt gebruikt voor de buitenisolatie van muren, voor de isolatie van hellende en platte daken als ook voor de isolatie van vloeren.

Voordelen steenwol Nadelen steenwol
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Thermische en akoestische isolatie
 • Vuurvast
 • Dampopen en waterafstotend
 • Minerale vezels

Foamglas/Cellulair glas

Cellulair glas of foamglas wordt gemaakt op basis van gerecycled glas. Het is een hard isolatiemateriaal. Het onbrandbare materiaal bestaat uit meer dan 60% hergebruikt glas. Cellulair glas wordt gebruikt bij het isoleren van spouwmuren, hellende en platte daken, vloeren en om koude bruggen uit te schakelen. Met 'koude bruggen' wordt gedoeld op slecht geïsoleerde onderdelen van je huis waar onnodig warmteverlies plaatsvindt. Deze plekken zorgen condensatie en kunnen schimmelplekken als gevolg hebben. Het isoleren hiervan is dan ook belangrijk. Naast het feit dat het materiaal vuurvast is, heeft het ook nog eens een lange levensduur. Foamglas heeft een lange levensduur en blijft zijn hoge R-Waarde behouden, wat gegarandeert aanzienlijke besparing op je energierekening oplevert. Een van de nadelen van de vormvastheid van foamglas is dat het hierdoor minder goed het vochtgehalte reguleert.

Voordelen foamglas Nadelen foamglas
 • Vuurvast
 • Lange levensduur
 • Constante hoge R-waarde
 • Vormvast
 • Waterdampdicht
 • Reguleert vocht matig
 • Bevat giftige stoffen

Perliet isolatie

Perliet is een vulkanisch gesteente wat bestaat uit siliciumoxide en aluminiumoxide. Het gesteente wordt vermalen tot kleine korrels waardoor water er uit trekt en de korrels zwellen tot glasachtige korrels. Perliet is zowel als losse korrels en in plaatmateriaal verkrijgbaar. De eigenschappen zoals het feit dat het lichtgewicht, steriel, isolerend en geheel onbrandbaar is, maken dit materiaal tot een goede keuze voor verschillende toepassingen. Perliet is er toe in staat op tot wel 40% van haar volume aan vocht te absorberen, wat maakt dat het goed te gebruiken is op vochtigere plekken. Perliet kan worden toegepast in zowel dak-, muur- als vloerconstructies.

Voordelen perliet Nadelen perliet
 • Goed geluidwerend en isolerend
 • Lichtgewicht
 • Onbrandbaar
 • Schimmelwerend
 • Bruikbaar bij vocht
 • Niet te gebruiken op hellende daken

Nadelen minerale isolatiematerialen

Als het aankomt op het milieu en de gezondheid, heerst er het idee dat minerale materialen erg schadelijk kunnen zijn. Er zitten in verscheidende minerale isolatie materialen harsen verwerkt die de vezels bij elkaar houden. Deze vezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter is dit alleen zo in het geval van beschadiging van het materiaal. Om te voorkomen dat de materialen een gevaar voor de gezondheid zullen vormen, is het dan ook belangrijk om ze op de juiste manier te laten plaatsen/verwijderen. Om je hiervan te verzekeren, kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔đŸĨĩ Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling k

Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔đŸĨĩ Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling krijg je van ons een welkomstpakket met een handleiding en allerlei handige tools. Op die manier kan jij zelf je groene dak aanleggen. Ben je benieuwd naar de volledige handleiding? Stuur dan even een berichtje of mail naar groendak@woonbewust📩. #groendak #doehetzelf #sedum #handleiding #stappenplan

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden
afbeelding bij Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker

Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker te weten of jij recht hebt op subsidie.💰 Om die reden hebben wij nauw contact met de meeste gemeentes en zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ben je nou benieuwd hoe het bij jouw gemeente zit? Stuur dan vooral een berichtje of check het op de website in onze bio, dan zoeken wij het voor je uit!✅ī¸ Naast groene daken zijn er natuurlijk nog veel meer andere manieren om te verduurzamen. Kijk vooral ook op de website van @milieucentraal om te kijken welke subsidies voor verduurzaming jouw gemeente nog meer aanbied.😉 #subsidie #verduurzamen #groendak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mo

Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mochten wij helpen bij een geweldig initiatief van een groep buren uit de Bilt. Wat begon als een informatieavond georganiseerd door een enthousiaste buurtbewoner, is uitgegroeid tot de realisatie van een succesvol buurtinitiatief. Dankzij de inzet van deze buren en de steun van het Blauwe bewonersinitiatief van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is Nederland weer een stukje groener (www.hdsr.nl/blauwinitiatief). Wil jij nou ook samen met je buren jullie daken vergroenen, stuur dan even een mailtje naar groendak@woonbewust.nl en wie weet staan wij volgende maand bij jou in de straat.