Offertes aanvragen

Zonnepanelen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Toch kan het geen kwaad om ze eenmaal per jaar eens even grondig te checken en schoon te maken. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen optimaal rendabel blijven. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit het beste doet. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je zonnepanelen mee kunt verhuizen als je naar een nieuwe woning gaat.

afbeelding montage systeem zonnepanelen
foto omvormer
afbeelding soorten panelen

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes aan voor de aanleg van zonnepanelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Zonnepanelen zijn wel vrijwel onderhoudsvrij

Het meeste vuil wat zich op zonnepanelen bevindt, wordt weggespoeld door de regen en sneeuwval. Hierom kun je zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij noemen. Om er echter voor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal werken, is het een keer per jaar nodig de panelen na te kijken op bijvoorbeeld de aanwezigheid van bladeren, takken of vogelpoep op en rondom de panelen. Als dit het geval is, kun je ze schoonmaken. Dat kun je laten doen door een professionele glazenwasser, maar je kunt ook zelf aan de slag.

Bij het onderhoud van zonnepanelen maak je gebruik van water zonder schoonmaakmiddel en een zachte doek, borstel of spons. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon kunnen weerkaatsen. Dat leidt tot het tegenovergestelde effect, namelijk dat het rendement wordt vermindert. Gebruik geen schuurspons om de panelen schoon te maken, omdat deze krassen kan veroorzaken.

Mocht je het onderhoud serieus willen aanpakken, dan kun je een speciale borstel voor het schoonmaken van zonnepanelen aanschaffen van bijvoorbeeld Kärcher.

Professioneel onderhoud

Ga je toch niet liever zelf het dak op? Dan kun je het beste een glazenwasser laten komen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Onderhoud van zonnepanelen
Een Japans bedrijf heeft een autonome robot ontwikkeld die zonnepanelen kan schoonmaken.

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om je panelen schoon te laten maken door een robot. Een Japans bedrijf is volop bezig met de ontwikkeling van een robot die met behulp van water, speciaal schoonmaakmiddel, een roterende borstel en een trekker het vuil van de zonnepanelen weghaalt. De robot kan met een volle accu schoonmaken tot 100m². Daarmee is het apparaat vooral geschikt voor op grote oppervlakken. Voorlopig blijft het voor de zonnepanelen die op huizen geplaatst worden, het voordeligst om ze met de hand schoon te maken.

Technisch onderhoud

Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat je één keer per twee jaar voorziet in het technische onderhoud van de zonnepanelen. In dit geval kun je het beste de installateur laten komen die de zonnepanelen ook geïnstalleerd heeft. Bij de technische controle kijkt de installateur naar de kabels, koppelstukken en de omvormer om te checken of deze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op paneelbreuken.

Bij de meeste installatiebedrijven die zonnepanelen leveren, is het mogelijk om voor een periodieke controle een onderhoudscontract af te sluiten. Zo behoud je op eenvoudige wijze de levensduur en het maximale rendement.

Ook wanneer je van plan bent om te gaan verhuizen is het slim om je zonnepanelen goed te blijven onderhouden. Je kunt ze namelijk meenemen naar je nieuwe woning.

Logo Soly zonnepanelen
foto monteur met zonnepaneel
zonnepanelen op een plat dak

Hoeveel leveren zonnepanelen jou op?

Al meer dan 30.000 huishoudens en bedrijven kozen voor Soly. Soly maakt zonne-energie toegankelijk voor iedereen die vandaag wil besparen en mee wil bouwen aan de duurzame wereld van morgen.

Bereken direct hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel stroom ze opwekken én wat je daarmee bespaart.


hand point icon Bereken besparing

Ik ga verhuizen en neem mee: mijn zonnepanelen

Je hebt een fantastische nieuwe woning gevonden en staat te trappelen om er naartoe te verhuizen. Er is echter een probleem: op het dak van je oude woning liggen zonnepanelen waar je flink in geïnvesteerd hebt. Er zijn twee mogelijkheden.

Zonnepanelen laten liggen

Je laat alles liggen en verkoopt ze aan de nieuwe eigenaar. Je huis is in waarde gestegen door de zonnepanelen, maar omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden moet je er wel rekening mee houden dat je niet je gehele investering terug krijgt.

Zonnepanelen meeverhuizen

De nieuwe eigenaar kan echter aangeven de zonnepanelen niet over te willen nemen. Of misschien wil je je installatie zelf graag houden. In deze gevallen is er ook een tweede mogelijkheid: je verhuist de zonnepanelen mee naar je nieuwe woning. In het laatste geval is het van belang dat je een paar dingen goed regelt. Je moet de verhuizing van de zonnepanelen doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij moeten de verhuizing goedkeuren zodat je de subsidie mee kunt nemen. Daarna moet je de installatie doorgeven op het nieuwe adres. In dit geval moet je een Overnameformulier Deelnemersovereenkomst invullen en ondertekenen.

Check bij je installateur of hij een verhuisservice aanbiedt. Mocht dat niet het geval zijn, ga dan alles er niet zelf afhalen. Zoek een andere installateur of een bedrijf dat een verhuisservice voor zonnepanelen aanbiedt. Zo weet je zeker dat je installatie correct verhuisd wordt en goed opnieuw wordt geïnstalleerd. Zo kun je toch nog een hele tijd genieten van zonne-energie in je nieuwe woning zonder dat je daarvoor iets hoeft in te leveren.

Kijk voor meer informatie over het verhuizen van je zonnepanelen op de website van CertiQ.

Om een richtlijn te bieden, kun je voor een compleet systeem van 10 zonnepanelen met een vermogen van 250 wattpiek per paneel, inclusief omvormer en installatie, gemiddeld €4700 rekenen.

Wanneer je van plan bent al het energieverbruik van je huishouden te vervangen door zonne-energie, dan is het handig om eerst vast te stellen hoeveel er op dit moment verbruikt wordt. Wordt er in jouw huishouden gemiddeld zo’n 3400 kWh verbruikt per jaar, dan heb je bijvoorbeeld een zonnesysteem van ruim 4000Wp nodig. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor 16 panelen met een vermogen van 250Wp. Dit zal ongeveer €7600 kosten.  

Een aantal factoren zijn van invloed op de kosten van je zonnepanelensysteem. Allereerst er zijn verschillende prijsklassen per type en merk zonnepaneel. Ook speelt het aantal panelen een rol. Naast panelen moet er een omvormer aangeschaft worden. Hierbij geldt hetzelfde; er zijn verschillende prijsklassen per type en merk. Eventueel moet er een nieuwe groep op de meterkast geplaatst worden. Ook de gekozen aanbieder oefent invloed uit op de prijs van de installatie. Gemiddeld liggen de kosten voor een zonnepanelen systeem zo rond de €5000-7000 euro voor 14 panelen (excl. subsidies).

Bekijk de verschillende mogelijkheden voor jouw woning door middel van onze gratis Woonbewust Woningscan.

Zonnepanelen worden minder efficiënt wanneer ze vies zijn, doordat vuil op de panelen er voor zorgt dat minder zonnestralen de panelen bereikt. Het systeem werkt dan nog steeds, maar levert dan aanzienlijk minder energie op.

Lees ook: Onderhoud van zonnepanelen.

In de regel zijn zonnepanelen onderhoudsarm. Het schoonmaken van zonnepanelen hoeft zelden tot nooit te gebeuren. Over het algemeen spoelt de regen het vuil van de panelen. Hierom is het des te handiger de panelen schuin te monteren. Het is verstandig om de panelen eens per vijf jaar te (laten) reinigen om het overige vuil te laten verwijderen.

Het kan zijn dat regelmatiger schoonmaken nodig is, bijvoorbeeld wanneer je in een bosrijke omgeving woont waardoor bladeren of vogels de panelen vies maken. In en na de herfst is het extra verstandig om even te checken of er niet te veel bladeren op de panelen liggen.

Lees ook: Onderhoud van zonnepanelen.

Meer vraag & antwoord right arrow icon
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden
afbeelding bij Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝 Gelukkig zetten organisa

Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝
Gelukkig zetten organisaties zoals bijenstichting.nl zich in voor het behoud van de bijen, en ook jij kan hieraan bijdragen. Op 22 april gaan bedrijven, scholen, gemeenten en particulieren masaal aan de slag om bloemstroken aan te leggen zodat er een groot bloemenlint 🌺voor bijen ontstaat. Zo helpen we bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel.
Doe jij ook mee?
Check voor alle zaai- en planttips de website van bijenstichting.nl #Nationalezaaidag #helpdebij

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 maanden geleden
afbeelding bij Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-str

Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-stralingen en neemt water op. Win-win, dus! 🌿 #woonbewust #sedum #groen #groendak #sedumdak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
7 maanden geleden
afbeelding bij Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerkin

Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerking komt? Bekijk het via de link op ons profiel. 💚 #woonbewust #sedumdak #groen #subsidie