Bij het bouwen of verbouwen van een woning is het altijd verstandig om experts en adviseurs te raadplegen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent en de verbouwing van het huis goed zal verlopen. Ook bij het isoleren van een woning is het raadzaam een isolatieadviseur om advies te vragen. In dit artikel wordt uitgelegd wat een isolatieadviseur precies doet en waar je op kunt letten.

Een isolatieadviseur geeft, de naam zegt het al, advies over isolatie. Je kunt op twee manieren advies inwinnen over het isoleren van je huis. Het is mogelijk een adviseur via een isolatiebedrijf in te schakelen, maar je kunt ook advies inwinnen via een onafhankelijk adviesbureau. Veel bedrijven werken met hun eigen materialen en kunnen je daar dan ook uitgebreid over informeren. Een onafhankelijke adviseur geeft advies over allerlei soorten materialen en bespreekt samen met jou welke isolatiematerialen en welk isolatiebedrijf het beste bij jou en jouw woning past.

Afbeelding als illustratie bij artikel Wat doet een isolatieadviseur?
Een isolatieadviseur kan bij u een warmtescan uitvoeren, waario goed te zien is op welke plekken de warmte naar buiten lekt.

Persoonlijke afspraak

Zodra je een adviseur hebt benadert, wordt er een afspraak bij jou thuis gemaakt. De adviseur bespreekt jouw wensen en bekijkt in de woning wat er mogelijk is. Soms wordt er een endoscopisch onderzoek uitgevoerd, waarbij de adviseur met een slangetje gekoppeld aan een meetinstrument op moeilijk bereikbare plaatsen in de woning kijkt, bijvoorbeeld in de spouwmuur.

Daarnaast neemt de adviseur materialen mee die voor de isolatie gebruikt kunnen worden en legt hiervan de voor- en nadelen uit. Na de afspraak overweegt de adviseur alles wat jullie besproken hebben en komt hij/zij met een op maat gemaakt advies. Vaak ontvang je dan ook een overzicht van alle kosten en baten en krijg je een offerte van de geadviseerde isolatiemaatregelen. Dit advies kun je gebruiken bij het inhuren van een isolatiebedrijf.

Subsidies en uitvoering

Als je hebt besloten tot uitvoering over te gaan, bespreek dan ook de eventuele subsidies voor duurzame isolatie met de adviseur. Het is soms mogelijk om subsidies aan te vragen voor een verbouwing. De overheid investeert namelijk in energiebesparende maatregelen. Duurzaam isoleren is één van die energiebesparende maatregelen.

De subsidies kunnen zullen doorgaans verschillen per provincie en gemeente. Een adviseur is goed op de hoogte van welke subsidies er in jouw regio van toepassing zijn en kan je daarnaast helpen bij het aanvragen van de betreffende subsidies.

Uitvoering

Je hebt een isolatiebedrijf gevonden, de subsidies zijn aangevraagd, de offerte is akkoord en het isoleren kan beginnen. Ook in deze fase van de verbouwing kun je de adviseur laten helpen bij de uitvoering. Een goede adviseur zal de uitvoering in overleg met jou en het isolatiebedrijf plannen, begeleiden en controleren. Zo bewaakt hij voor jou het gehele proces en hoef jij je daar geen zorgen over te maken.

Bij een onafhankelijk adviesbureau ontvang je soms na afloop ook nog een opleververslag zodat je kunt checken of alles inderdaad is gegaan zoals gepland.

Vergelijk partijen

Het is natuurlijk niet verplicht om een adviseur in de arm te nemen, maar ontzettend handig is het wel. Door het advies kun je besparen op energie, krijgt het huis een nieuw energielabel en het neem je jezelf wat zorgen uit handen. Vaak zijn adviesgesprekken bij isolatiebedrijven gratis en vrijblijvend en bovendien kun je verschillende offertes met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk de keuze kunt maken die voor jou het beste resultaat oplevert.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden
afbeelding bij Ken je onze gele kamille al? đŸŒŧ Ondanks dat de naam doet vermoeden, is deze drachtplant geen familie van de

Ken je onze gele kamille al? đŸŒŧ Ondanks dat de naam doet vermoeden, is deze drachtplant geen familie van de echte kamille. Maar ze straalt als geen ander op jouw groene dak! Deze gele vriendin houdt van de zon en zaait gemakkelijk uit zonder echt te woekeren. 🌞 Houden we van! #gelekamille #woonbewust #groendak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
4 dagen geleden
afbeelding bij Al eerder vertelden we je dat verschillende insecten jouw groendak mooi houden. Zo zorgen de sluipwesp en de k

Al eerder vertelden we je dat verschillende insecten jouw groendak mooi houden. Zo zorgen de sluipwesp en de kameelhalsvlieg ervoor dat jouw sedum geen last krijgt van bladluis. Bedankt jongens! 💚 #groendak #woonbewust #biodiversiteit #sedumdak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 dagen geleden
afbeelding bij Op initiatief van Tuinbranche Nederland is de 'Maand van de Bij' in het leven geroepen. Maar waarom zijn bijen

Op initiatief van Tuinbranche Nederland is de 'Maand van de Bij' in het leven geroepen. Maar waarom zijn bijen nou zo belangrijk voor jouw groendak? Behalve het maken van honing, zorgen bijen voor bestuiving van verschillende voedselgewassen en planten. En dat is weer bevorderlijk voor de biodiversiteit! 🐝 #maandvandebij #biodiversiteit #reddebij #woonbewust