Offertes aanvragen

Tijdens broeierige zomermaanden heb je er niet zoveel last van. Maar zodra het kouder wordt en de eerste vorst er weer is, merk je het al snel: enkele beglazing is oncomfortabel en via de ramen dringt kou je woning binnen. Slecht geïsoleerde ramen zorgen voor onnodig energieverbruik. Om er in de winter ook warm bij te zitten, is het dus verstandig te zorgen voor voldoende raamisolatie.

Pas vanaf de jaren 80 werd dubbel glas standaard toegepast. Dit heeft tot gevolg dat veel oudere woningen nog enkel glas hebben. Enkel glas zorgt voor veel warmteverlies en hiermee een verhoging van de stookkosten. Het loont dan ook de moeite om enkel glas te vervangen of beter te isoleren. 

Dubbel of triple glas aanbrengen ligt dan voor de hand. Dit is een flinke investering, maar wel de meest duurzame oplossing. Naast het laten installeren van dubbel glas zijn er gelukkig ook goedkopere alternatieven. Sommige daarvan kun je zelf uitvoeren.

In dit artikel behandelen we vijf manieren waarmee je de ramen (en kozijnen) beter kan isoleren.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Waarom ramen isoleren?

Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen. Via een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van je energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn.

illustratie woning met plekken van energieverlies
Een gemiddelde woning verliest een aanzienlijk deel van haar warmte via de ramen.

Comfort

Het verbeteren van de raamisolatie creëert meer wooncomfort. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de woning sneller is opgewarmd. Ook wordt de temperatuur in huis beter behouden en kou van buitenaf dringt niet naar binnen.

In de wintermaanden zal goede raamisolatie de warmte in je woning houden. Tijdens de warmere zomermaanden houden goed geïsoleerde ramen juist de warmte buiten. Het resultaat is een constante, aangename temperatuur.

Geluid

Goede isolatie werkt geluiddempend en dus dringen geluiden van buiten de woning minder snel binnen.

Verhoging woningwaarde

Door goede raamisolatie aan te brengen kun je je energielabel verhogen. Uit onderzoek blijkt dat een hoger energielabel de verkoopwaarde van je huis aanzienlijk kan verhogen.

Energie besparen

Ten slotte gaan stookkosten omlaag vanwege de extra isolatie van het raam. Misschien wel de belangrijkste reden om slecht geïsoleerd- of enkel glas aan te pakken. De energierekening zal daarmee aanzienlijk lager worden. Onderaan dit artikel zie je hoeveel je mogelijk kunt besparen.

Deze daling van het energieverbruik draagt ook bij aan het verlagen van de  CO2 uitstoot. Door je ramen te isoleren draag je dus bij aan een leefomgeving die beter is voor het klimaat.

Enkel, dubbel of HR glas herkennen. Zo herken je het type beglazing.

Maatregelen om je ramen te isoleren

Er bestaan verschillende manieren om je woning te isoleren en dus te verduurzamen. In veel gevallen zijn deze methoden zelfs zelf uit te voeren, wanneer je een beetje handig bent. Wil je zeker weten dat het op een correcte, duurzame manier gebeurd? Schakel dan altijd een professional in.

1. Isolatiefolie aanbrengen

Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie).

Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is. Met isolerende raamfolie verhoog je de isolatiewaarde van het raam aanzienlijk. Zo kun je per vierkante meter glas tot wel 15 m3 gas per jaar besparen (t.o.v. enkel glas).

foto monteurs die raamfolie aanbrengen op dakraam
Met isolerende raamfolie verhoog je de isolatiewaarde van het raam aanzienlijk.

Professionele raamfolie is bijna even prijzig als HR++ beglazing omdat je het moet laten aanbrengen door een specialist. Inclusief montage kost dit ongeveer 150 euro per m2.

Hoewel de isolatiewaarde van isolerende raamfolie een stuk minder is dan HR++ of triple glas, kan het een goed alternatief zijn wanneer glas vervangen niet mogelijk is. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan monumentenglas (zie hieronder).

Pas op met het aanbrengen van zogenaamd anti-inkijk/privacy folie, die aan de buitenkant van het glas worden aangebracht. Deze lagen werken vaak zonwerend, waardoor je juist meer energie kunt gaan gebruiken.

Kozijnfolie, noppenfolie of bubblewrap

Een goedkopere optie om ramen te isoleren met folie is het aanbrengen van kozijnfolie, noppenfolie of bubblewrap.

foto loslatend kozijnfolie
Kozijnfolie heeft als nadeel dat het na enkele jaren kan gaan loslaten

Kozijnfolie kan al worden aangeschaft voor €2,50 per m2. De isolatiewaarde is daarentegen erg laag en het gaat minder lang mee dan warmte­reflecterende raamfolie. Een voordeel is dat je het zelf kunt aanbrengen. Wees bij het aanbrengen wel precies en zorg dat er geen luchtbubbels onder komen.

Noppenfolie en bubblewrap hebben een hogere isolatiewaarde dan kozijnfolie. Ze zijn goedkoop in de aanschaf en gemakkelijk zelf aan te brengen. Het belemmert echter wel het zicht en het ziet er niet mooi uit. Deze oplossingen zijn vooral interessant voor ramen waar je niet doorheen hoeft te kijken, zoals bijvoorbeeld dakramen.

2. Afsluitende (rol)gordijnen ophangen

Door slim gebruik te maken van aansluitende (rol)gordijnen kun je de energie en warmte in je huis optimaal benutten. Sluit ‘s avonds de gordijnen om zo de warmte in huis te houden. Zorg er voor dat de gordijnen goed aansluiten rond het raam. In de ochtend bij het verschijnen van de zon, doe je de gordijnen weer open. Je huis wordt dan kosteloos verwarmd door de zon.

Laat de (rol)gordijnen echter wel tot net boven de verwarming hangen. Wanneer de gordijnen over de verwarming vallen komt de warme lucht tussen het gordijnen en het raam. Op die manier gaat er veel warmte verloren.

Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je kiezen voor dubbele (rol)gordijnen (ook wel plisségordijnen of plooigordijnen genoemd), eventueel met aluminium coating. De "luchtkamers" van dit type gordijnen hebben een isolerende werking. De kou van buitenaf krijgt zodoende geen kans om binnen te dringen. Wanneer je al geïnvesteerd hebt in gordijnen en geen nieuwe gordijnen wilt aanschaffen, kun deze extra isolatielaag van een aluminium coating ook erin laten zetten.  

3. Voorzetramen plaatsen

Het kan zijn dat het aanbrengen van dubbel glas geen optie is voor je huis. Bijvoorbeeld wanneer je in een monumentaal pand woont of glas-in-loodramen hebt. Er bestaan dan twee alternatieven.

Voorzetraam

Hierbij wordt je raam of kozijn niet aangepast, maar wordt er een extra ruit voor of achter de bestaande ruit gezet. Er ontstaat dan een luchtdichte ruimte tussen het bestaande raam en het voorzetraam. Dit zorgt voor extra isolatie, zoals ook het geval is bij dubbel glas.

foto woning met voorzetraam
Een voorzetraam helpt bij het behouden van het karakter van een monumentale woning en zorgt tegelijkertijd voor goede isolatie (Foto Wikipedia/T van der Wal)

Een voorzetraam heeft dezelfde voordelen als HR++ glas. Het werkt isolerend en geluidswerend, maar het originele raam wordt behouden. Het kost gemiddeld €125 per m2 en is dus in veel gevallen goedkoper dan het vervangen van een raam voor HR++ glas.

Een voorzetraam kan niet direct tegen het originele glas aangezet worden en is dus niet altijd luchtdicht. Hierdoor kan er zich condens vormen tussen de ramen. Wanneer je de voorzetramen door een expert laat plaatsen, zal deze zorgen voor voldoende ventilatie om condens te voorkomen. 

Monumentenglas

Wanneer de uitstraling van het monument behouden moet worden, kun je kiezen voor speciaal ontwikkeld monumentenglas. Dit glas is zo bewerkt dat het een monumentale uitstraling heeft. Het ziet er oud uit en is vrij dun, zodat het eventueel in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Dit type glas is zowel enkelvoudig als dubbel uitgevoerd te krijgen.

Met een speciaal aangebrachte coating heeft het raam een isolerende werking, zoals bij dubbelglas. Het wordt niet tegen het originele raam aangezet, maar is een vervangend raam op zichzelf. De uitstraling van het monumentenpand wordt hiermee behouden. Goed isolerend monumentenglas is wel aan de prijs. De kosten voor dubbel monumentenglas liggen tussen de €200 en 275.- per m2

4. Kieren afdichten

In een gemiddelde hoekwoning kun je het gasverbruik met zo'n 70 m3 verminderen door naden en kieren dicht te maken. Een groot deel van deze naden en kieren bevinden zich rondom de ramen. Het loont dus de moeite om jouw kozijnen en ventsters te controleren.

Tocht kan onaangenaam zijn en op lange termijn ook voor schimmelvorming zorgen. Je kunt op verschillende manieren de tocht in je huis reduceren. Door het dichten van naden en kieren in het huis zal het huis aangenamer aanvoelen en kun je dus aanzienlijk besparen op de stookkosten. 

Tochtstrips of tochtband

Kieren rondom de kozijnen kun je dicht maken met tochtstrips of tochtband. Deze zijn in verschillende breedtes en materialen (meestal voorzien van EPDM- of EPT-rubber) te verkrijgen. Ze zijn vaak al verkrijgbaar vanaf €5 per meter.

Tochtstrips kun je zelf op maat zagen en plaatsen aan de scharnierkant van een raam of deur. Ze zijn niet voor elke situatie geschikt, doordat ze vrij stijf zijn (hard profiel).

afbeelding aanbrengen tochtband in raam
Een tochtband kun je gemakkelijk zelf aanbregenen en kan vervelende toch goed voorkomen.

Ook tochtbanden zijn eenvoudig zelf te bevestigen, doordat ze flexibel en zelfklevend zijn. Per meter tochtstrip kun je zo'n 4 m3 gas  besparen. Er zijn verschillende varianten bescikbaar, zoals tochbanden met PUR, PVC, EPDM, EPT of PE. Laat je dus goed informeren over welk afdichtmateriaal het meest geschikt is voor welk oppervlak in je woning.

Vernieuwen van kozijnen

Soms zijn de kieren en naden rondom raamvensters te groot om te kunnen worden gedicht met tochtstrips of tochtbanden. In die gevallen is vervanging/vernieuwing van de kozijnen vaak de duurzaamste en meest effectieve oplossing.  Wees alert op nieuwe kieren bij het plaatsen van nieuwe kozijnen en laat de plaatsing door een expert uitvoeren.

Afbeelding als illustratie bij artikel Enkel glas isoleren

Isolatietip:

Wist je dat een groendak ook isoleert? In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Zo bespaar je energie­kosten voor de airco. Groene daken kunnen daarnaast de binnen­dringende omgevings­geluiden tot 3 dB verminderen.

Zelf een groen dak aanleggen is heel eenvoudig met de doe-het-zelf pakketten in onze webshop. Complete pakketten voorzien van sterke, mooie sedumplanten inclusief alle benodigde materialen en handleidingen.


Bekijk Sedumpakketten right arrow icon

5. Enkel glas vervangen door HR++ of HR+++ (triple) glas

Enkel glas, standaard dubbelglas en HR glas zijn verouderde technieken en worden enkel nog gebruikt bij herstelwerkzaamheden. Vanwege de verhoogde isolerende werking krijgen nieuwe woningen tegenwoordig standaard HR++ of triple glas. Voordat we de mogelijkheden van HR++ glas bespreken, gaan we dieper in op de definitie van HR++ en triple glas.

Wat is HR++ en triple glas ?

HR komt van de afkorting hoog­rendementsglas en staat voor glas met een hoge isolerende werking. De ‘+’ staat voor de isolatiewaarde. Hoe hoger het aantal plusjes, des te beter het glas isoleert.

Bij HR++ en hoger wordt er tussen de glaslagen een (edel)gasvulling toegevoegd, met beter isolerende eigenschappen dan lucht. Daarnaast heeft HR++/+++ glas een metalen coating die zorgt voor extra isolatie. HR glas met driedubbele beglazing wordt naast HR+++ ook wel triple glas genoemd.

Afbeelding als illustratie bij artikel Enkel glas isoleren
Schematische weergave dubbelglas: 1 = glas, 2 = (lucht)spouw, 3 = coating, 4 = afdichting, 5 = vochtabsorberend materiaal, 6 = afdichting. (Foto Wikipedia)

Het vervangen van je enkel glas door HR++ of triple glas is de isolerende maatregel die het meeste resultaat oplevert. Wanneer je in je hele huis enkel glas vervangt met HR++ glas kun je al snel 450 euro op je gasrekening besparen.

Naast het feit dat HR++ glas heel goed isoleert, heeft het ook een dempende werking. Buitengeluiden zijn minder hoorbaar en geluid vanuit het huis dringt niet door naar buiten.

Bij kouder weer kan zich door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten condens op de ramen vormen. Dit gebeurt vooral bij enkel glas en oud dubbel glas. Door de extra hoge isolatiewaarde van HR++ en triple glas heb je hier veel minder last van.

Tenslotte is HR glas sterker dan enkel en ouder dubbel glas. Dit geeft extra inbraakbeveiliging en bij spelende kinderen minder snel een gebroken ruit.

Oud dubbel glas upgraden

Is jouw woning al compleet voorzien van oudere dubbele beglazing? Ook dan loont het dit dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas. HR++ glas isoleert namelijk ongeveer 2,5 keer zo goed als het oudere standaard dubbel glas. Op langere termijn zal deze investering zich dus zeker terugbetalen.

Kosten en besparingen HR++/Triple glas

Het vervangen van je enkel glas is een dure aangelegenheid. Zo ben je al snel €130 per m2 incl. montage kwijt aan HR++ glas. Hoe beter de isolatiewaarde van het glas, hoe hoger de kosten.

De kosten van raamisolatie zijn verder afhankelijk van:

  • Het formaat van de te vervangen ramen (kleine, op maat gemaakte ruiten zijn vaak duurder i.v.m. de snijkosten)
  • Het gebruikte materiaal voor kozijnen
  • Het type en aantal lagen glas
  • Het soort gas vulling (argon of krypton)

Terugverdientijd

Hoe beter je woning is geïsoleerd, des te meer bespaar je op stookkosten. Je bespaart veel m3 gas door warmte binnen je huis te houden en kou van buitenaf geen kans te geven binnen te dringen. Met 20 m2 HR++ glas bespaar je zo’n €260 per jaar. Daarmee verdient deze investering zich tussen de 7 en 12 jaar terug.

Wanneer je enkel glas vervangt met modern HR glas zal ook je energielabel hoger worden. Bij de verkoop of verhuur van de woning is het voor de eigenaar sinds 2008 verplicht om een energielabel te overhandigen. Een hoger energielabel betekent in de praktijk vaak ook een hogere woningwaarde.

Subsidie

Om particulieren te stimuleren hun woning te isoleren, heeft de overheid (zowel landelijk, als regionaal) afgelopen jaren verschillende subsidiemogelijkheden gehad. Actuele subsidies kun je vinden op de website van Milieu Centraal.

In 2021 kun je met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) tot wel 25% vergoed krijgen op isolatiemaatregelen, waaronder het aanbrengen van HR++ of tripple glas. Bij toepassing van tenminste 2 isolatiemaatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiemogelijkheid. Je mag ook één maatregel combineren met de aanleg van een zonne­boiler, warmte­pomp of aansluiting op een warmtenet. Hierbij gelden wel een eisen t.a.v. de minimale en maximale oppervlakte. Om subsidie te krijgen voor het laten aanbrengen van HR++ of triple glas moet je bijvoorbeeld minimaal 10 m2 vervangen.

Let er wel op dat de isolatiemaatregelen eerst moeten worden toegepast (en betaald), voordat er aanspraak op subsidie kan worden gedaan. Onder de subsidie vallen uitsluitend aanvragen die binnen 12 maanden na uitvoer van de maatregelen zijn ingediend. Elders op onze website lees je alle verdere details over de ISDE-regeling (zie link hieronder).

Ten slotte heeft de overheid een verlaging van het btw toegepast op de arbeidskosten van de glaszetter. Ook dit is een maatregel om het zuiniger maken van woningen te stimuleren. Dankzij deze regeling hoef je over de arbeidsuren die bij de plaatsing van glasisolatie komen kijken, niet het hoge tarief van 21% te betalen maar slechts 9%. Dat scheelt dus 12% op de factuur. Meer informatie over het btw-tarief bij het isoleren van woningen vind je op de website van de Belastingdienst.

Het belang van ventilatie

Wanneer je enkel glas en kozijnen gaat vervangen, vergeet dan ook niet te zorgen voor voldoende ventilatie. Bijvoorbeeld met ventilatieroosters of door klepraampjes die open kunnen. Ventilatie zorgt voor een goede luchtstroom en een gezonder leefklimaat. 

afbeelding open raam voor frisse lucht

Een slecht geventileerd huis kan voor een gedempte, vieze lucht en vocht in huis zorgen wat op lange termijn gevolgen voor de gezondheid heeft. Goede ventilatie zorgt voor binnenkomende schone en droge buitenlucht. Droge lucht warmt sneller op en vermindert dus stookkosten. Laat ventilatieroosters daarom dag en nacht openstaan.

Tot slot

Het is van belang je woning goed te isoleren om de warmte in je huis goed te bewaren. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar vermindert ook stookkosten en is dus goed voor je portemonnee en het klimaat.

Goede raamisolatie kan op lange termijn veel voordelen opleveren. Denk hierbij aan de hoeveelheid m3 gas die je bespaart en het verbeteren van je energielabel. Daarnaast is je woning in de winter een stuk comfortabeler, zonder tocht of condens op de ramen. Tot slot zijn geluiden van buitenaf minder hoorbaar in een woning met goede raamisolatie.

Maatregel Kosten (gemiddeld) Effectiviteit Besparing per jaar (per 20m2) Zelf uit te voeren
Raamfolie

€15-20 (4m x 1,5m)

•• 50 m3 per m2(radiatorfolie) Ja
Kozijnfolie V.a. €2,50 per m2   Ja
(Rol)gordijnen V.a. €30 per m2  €220 Ja
Voorzetramen Tussen de €100  en €145  per m2 ••• (binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend) Nee
Tochtbanden €5 tot  €10 per meter 70 m3 / € 60 (per woning/ 2onder1kap) Ja
HR++ €80 per m2 •• €260 per 20 m2/
13 euro per m2
Nee
Triple glas €120 per m2 ••• €320  Nee

Bedragen zijn exclusief de kosten voor het verwijderen van oud glas en aanpassingen van kozijnen.

Het vernieuwen van ramen en kozijnen is prijzig, maar kan door de besparing op de stookkosten al binnen 7 tot 12 jaar worden terugverdiend. Aanspraak op subsidie hiervoor kan deze kosten tot wel 20% verlagen.

Een huis moet naast goed geïsoleerd, ook goed geventileerd zijn. Wanneer er geen goede ventilatie is, blijft vervuilde lucht hangen. Dit is slecht voor de gezondheid. Laat een ventilatierooster of klepraampjes in je raam inbouwen om een goede luchtdoorstroom te realiseren. 

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mo

Een groen dak aanleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel gezellig. Vorige maand mochten wij helpen bij een geweldig initiatief van een groep buren uit de Bilt. Wat begon als een informatieavond georganiseerd door een enthousiaste buurtbewoner, is uitgegroeid tot de realisatie van een succesvol buurtinitiatief. Dankzij de inzet van deze buren en de steun van het Blauwe bewonersinitiatief van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is Nederland weer een stukje groener (www.hdsr.nl/blauwinitiatief). Wil jij nou ook samen met je buren jullie daken vergroenen, stuur dan even een mailtje naar groendak@woonbewust.nl en wie weet staan wij volgende maand bij jou in de straat.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝 Gelukkig zetten organisa

Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝
Gelukkig zetten organisaties zoals bijenstichting.nl zich in voor het behoud van de bijen, en ook jij kan hieraan bijdragen. Op 22 april gaan bedrijven, scholen, gemeenten en particulieren masaal aan de slag om bloemstroken aan te leggen zodat er een groot bloemenlint 🌺voor bijen ontstaat. Zo helpen we bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel.
Doe jij ook mee?
Check voor alle zaai- en planttips de website van bijenstichting.nl #Nationalezaaidag #helpdebij

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
7 maanden geleden
afbeelding bij Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-str

Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-stralingen en neemt water op. Win-win, dus! 🌿 #woonbewust #sedum #groen #groendak #sedumdak