De materialen waarmee je je woning kunt laten isoleren, zijn onder te verdelen in minerale, synthetische en natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn materialen zoals schapenwol, vlasisolatie, hennep, houtvezel, gerecycled katoen en papiervlokken. Welk materiaal voor jou het meest geschikt is, hangt af van je doel van gebruik.

Wanneer je natuurlijke en duurzame isolatiematerialen vergelijkt met "klassieke" isolatiematerialen, is de keuze tegenwoordig steeds sneller gemaakt. Al is de investering bij natuurlijke materialen groter dan bij de klassieke materialen, hebben ze ook een snelle terugverdientijd, wat ze uiteindelijk alsnog financieel voordelig maakt.

Daarnaast is een groot voordeel dat ze een prettig binnenklimaat creëren door de technieken van het dampompen bouwen toe te passen. Ook hebben ze een bewezen technische meerwaarde doordat het natuurlijke materiaal veel meer warmte kan opslaan. Op deze pagina vind je een overzicht van natuurlijke isolatiematerialen.

Schapenwol

Schapenwol is een zeer hoogwaardig isolatiemateriaal, bestaand uit de dierlijke vezel keratine. Schapenwol als isolatiemateriaal gebruiken heeft meerdere voordelen. Allereerst is het materiaal erg milieuvriendelijk doordat het een vernieuwbare secundaire grondstof is; het groeit immers gewoon weer terug op het schaap. Het materiaal is zeer goed bestand tegen water en schimmels en is het hele jaar rond dampregulerend. 

Ook heeft schapenwol een zeer goede brandwerende functie. Het isolatiemateriaal neemt zelfs giftige gassen op en weet deze om te zetten in ongevaarlijke aminozuren. Al met al is schapenwol een van de beste natuurlijke isolatiematerialen. Schapenwol wordt gebruikt bij zowel het thermische als akoestische isoleren van onder andere daken, vloeren, gevels, binnenmuren en in plafonds.

Voordelen schapenwol Nadelen schapenwol
 • Schapenwol heeft zeer goede vocht- en damp regulerende eigenschappen
 • Schapenwol kan tot 30% procent van zijn eigen gewicht aan water opnemen
 • Schapenwol neutraliseert schadelijke gassen in het huis waardoor de lucht in huis gezonder wordt
 • Makkelijke plaatsing
 • Geen chemische middelen
 • Schapenwol heeft een vrij hoge aanschafprijs

Vlas isolatie

Vlas is zeer geschikt isolatiemateriaal voor daken, plafonds, wanden en vloeren. Ook vlas kan zowel voor thermische als akoestische isolatie toegepast worden. Volgens het Nederlands instituut voor bouwbiologie en ecologie is vlaswol vanuit het oogpunt van gezondheid en milieu de beste keuze om te isoleren.

Vlas bestaat uit stevige en biologisch afbreekbare vezels. Ook wordt er tijdens het productieproces geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Er worden bij de productie van vlas milieuvriendelijke brandvertragers, zoals zouten, in het isolatiemateriaal verwerkt. Vlas wordt toegepast bij hellende daken, dakelementen, vloeren en (systeem)plafonds, buitenwanden, scheidingswanden en andere gevel vullende elementen.

Voordelen vlas isolatie Nadelen vlas isolatie
 • Zeer groot natuurlijk vocht regulerend en schimmel werend vermogen
 • Milieuvriendelijke productie
 • Recyclebaar en herwinbaar 
 • Positieve CO2 balans
 • Vrij hoge aanschafprijs
 • Lastiger te verwerken door stugheid

Hennep

De hennepplant is uitermate geschikt voor de productie van isolatiematerialen, doordat zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt kunnen worden. Daarnaast is bij de productie het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet of amper nodig door de enorme groeisnelheid van hennep, waardoor onkruid geen kans krijgt.

Een ander groot voordeel van hennep is het vermogen om de lucht te zuiveren. Doordat het tijdens het groeiproces enorme hoeveelheden CO2 omzet, is hennep al CO2 besparend vóór verwerking tot een isolatiemateriaal. Hennep is geschikt voor zowel gevelisolatie en dakisolatie als de isolatie van scheidingswanden, voorzetwanden en plafondsystemen.

Voordelen hennep Nadelen hennep
 • Stofarme verwerking
 • Creëert een optimale vochtregulatie door vocht te verdelen
 • Goede geluidswerende eigenschappen
 • Resistent tegen insecten en schimmels
 • Vrij hoge aanschafprijs
 • Kwetsbaar voor vocht

Houtvezel

Houtvezel wordt als isolatie vaak toegepast bij het isoleren van hellende daken, wanden en vloeren, maar het wordt ook gebruikt als geluiddempende ondervloer. Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit resthout dat wordt gecombineerd met water en harsen afkomstig uit het hout. Hierdoor is het toevoegen van een chemisch bindmiddel onnodig. De brei die hieruit ontstaat, wordt tot platen of dekens geperst.

Houtvezel heeft zowel een zeer goede thermische als geluiddempende werking. Ook is het dampdiffusie open en heeft een goede vochtbalans.

Voordelen houtvezel Nadelen houtvezel
 • Goede geluidswerende eigenschappen
 • Zeer geschikt ter isolatie
 • Goede vochtbalans en gunstige werking bij vochtproblemen
 • Toepasbaar bij vrijwel iedere vorm van isolatie
 • Vrij hoge aanschafprijs

Gerecycled katoen

Katoenen kleding wordt tegenwoordig steeds vaker hergebruikt voor onder andere de productie van hoogwaardig isolatiemateriaal. Tweedehandskleding wordt ingezameld en gesorteerd. We dragen natuurlijk niet voor niets katoenen kleding: katoen bevat van nature zeer goede thermische en vochtregulerende eigenschappen. Zo geldt dat ook wanneer het wordt gebruik ter isolatie van een woning.

Daarnaast is katoen ook voor akoestische isolatie goed te gebruiken. De katoenen kleding die niet bruikbaar is voor hergebruik, wordt samen met een bindend vezel verhit tot 100 graden. Hierdoor smelt het materiaal samen tot een isolatiedeken. Gerecycled katoen is geschikt voor muurisolatie, scheidingswanden, vloerisolatie en dakisolatie.

Voordelen gerecycled katoen Nadelen gerecycled katoen
 • Gerecycled en duurzaam
 • Zeer goede thermische, akoestische en vochtregulerende eigenschappen
 • Handbaar en eenvoudig in verwerking
 • Brandveilig
 • Minder geschikt voor vochtige locaties

Papiervlokken

Papiervlokken isolatie of cellulose bestaat uit wollige vermalen oud papier vlokken. Het resultaat is een duurzaam, relatief goedkoop en goed isoleren materiaal. De vlokken worden onder hoge druk in de holle ruimten van een huis geblazen. Door de hoge druk tijdens het inblazen, vormt het materiaal zich precies naar de ruimte. Daardoor ontstaat een extreem goede luchtdichting.

Omdat je ook onregelmatig gevormde en slecht toegankelijke ruimten gemakkelijk met papiervlokken kunt vullen, is dit materiaal zeer geschikt voor gebruik bij renovaties en verbouwingen. Het materiaal is voornamelijk geschikt voor muren, daken en vloeren voor zowel geluids- als warmteisolatie.

Voordelen papiervlokken Nadelen papiervlokken
 • Gerecycled en milieuvriendelijk
 • De productie van papiervlokken verbruikt weinig energie
 • Eenvoudig te gebruiken bij renovaties
 • Relatief goedkoop
 • Niet geschikt voor vochtige locaties

Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen

Het mag dan zo zijn dat natuurlijke stoffen qua aanschafprijs wat hoger liggen, desondanks leveren ze afwegend voordelen, voor bijvoorbeeld je gezondheid, qua impact op het milieu en uiteindelijk ook qua besparing.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
21 uren geleden
afbeelding bij Met een groendak boven je hoofd werk je mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat. 💚 Een van de bela

Met een groendak boven je hoofd werk je mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat. 💚 Een van de belangrijkste voordelen van een groendak is de bufferfunctie bij hevige regenval. Je kunt het groendak als een spons zien, dat water vasthoudt en langzaam weer afgeeft. đŸ§Ŋ Hierdoor kan het wegstromen van het water tot wel 45% worden beperkt ten opzichte van een normaal dak! #woonbewust #groendak #sedumdak #voordelen

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

Het was een ludieke campagne, bedoeld om vergroening te stimuleren door gemeenten met elkaar te laten strijden: het NK tegelwippen. De afgelopen maanden zijn er ruim anderhalf miljoen tegels vervangen door groen. De 'winnaars' zijn de gemeenten Den Haag en Rucphen.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Dit indrukwekkende groendak kun je vinden in de Acros Fukuoka Prefectural Hall (Japan). Deze 'Step Garden' is

Dit indrukwekkende groendak kun je vinden in de Acros Fukuoka Prefectural Hall (Japan). Deze 'Step Garden' is 5,400 m2 groot en omvat maar liefst 37,000 planten. Naast een echte eyecatcher is dit groendak ook nog eens functioneel. Uit onderzoek van de Japanse universiteit Kyushu is namelijk gebleken dat dit groene kunstwerk zorgt voor een koelere omgeving. Win-win! 💚 #woonbewust