Gratis adviesgesprek Offerte aanvragen

Eindelijk kijk je dan uit op een mooi groen dak. Hier wil je nog jaren van kunnen genieten! Maar hoe verzorg je een sedumdak eigenlijk het beste? Moet je ook water geven bij droogte? En (wanneer) moet je mest geven? Het antwoord op deze vragen en meer lees je in dit artikel: het jaarlijks onderhoud van sedumdaken.

Sedumdaken

Groene daken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de vele voordelen die groene daken bieden. Zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van de hitte in de omgeving, het opvangen van regenwater en het bieden van een extra leefomgeving voor diersoorten.

Een van de meest onderhoudsvriendelijke varianten is het sedumdak. De Sedumplant — een geslacht uit de vetplantenfamilie — kan namelijk goed tegen droogte en heeft weinig voeding nodig. Dit maakt het sedumdak een aantrekkelijke en populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijk te onderhouden groen dak.

Sedumdaken zijn het hele jaar door groen. Door de mix van soorten bloeien ze op verschillende momenten, telkens met een eigen kleur. Met een goede mix van sedumplanten heb je van april tot september bloeiperioden en dus vrijwel het hele jaar door een fantastisch uitzicht.

Hoewel het sedumdak dus weinig onderhoud vraagt, zijn er wel enkele klusjes die jaarlijks uitgevoerd moeten worden om je groene dak zo mooi mogelijk te houden. En om mogelijke problemen zoals lekkages te voorkomen.

Door elk jaar een klein beetje onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je groene dak er altijd prachtig uitziet en jarenlang in optimale conditie blijft. In dit artikel gaan we uitgebreid in op alles wat hierbij een rol speelt en geven we tips om je sedumdak zo mooi mogelijk te houden.

Verschillen in onderhoud

Er zijn twee typen groendaken te onderscheiden: intensieve en extensieve groene daken. Intensieve groene daken zijn daken met een dikke laag grond waarop verschillende soorten planten, struiken en zelfs bomen kunnen groeien. Daktuinen zijn hiervan een voorbeeld. Extensieve groene daken zijn daken met een dunne laag substraat, waarop voornamelijk droogtebestendige planten zoals sedum, kruiden en wildbloemen groeien.

Het onderhoud van extensief en intensief begroeide daken kan nogal verschillen. Bij een intensief begroeid dak is het onderhoud vergelijkbaar met dat van een normale tuin, terwijl het onderhoud van een extensief begroeid dak veel eenvoudiger is.

Ook de regelmaat waarmee je het onderhoud moet uitvoeren verschilt. Van een paar keer per jaar bij extensieve vegetatiedaken, tot soms wel tweewekelijks bij daktuinen met gazons.

In dit artikel gaan we hoofdzakelijk in op de onderhoudswerkzaamheden voor extensieve vegetatiedaken. Zoals de veelvoorkomende sedumdaken, die je bijvoorbeeld vaak ziet op platte daken van uitbouwen, schuren, garages en overkappingen.

Nazorg in het eerste jaar na aanleg

Onderhoud is niet zomaar een voorwaarde voor het krijgen van een gezond en mooi groen dak. Levende producten zoals sedumplanten hebben zo nu en dan zorg nodig. Met name in het eerste jaar na aanleg van het sedumdak is het belangrijk de ontwikkeling van de planten een beetje in de gaten te houden. Je wilt namelijk dat de planten goed aanslaan en zo snel mogelijk een mooi groen geheel vormen.

Het onderhoud in deze periode van nazorg is dus van belang. Dit bevordert de groei en overleving van de planten in de eerste periode en vermindert de kans op onkruidgroei. Gelukkig hoef je hier niet heel veel voor te doen. De twee belangrijkste aandachtspunten kort na aanleg zijn: zorgen voor voldoende water en het bemesten met de juiste (biologische) mest.

Voldoende water geven

Wanneer het sedum net is aangebracht is het belangrijk om de planten goed te bewateren. Dit is noodzakelijk voor de doorworteling van de vegetatie in de onderliggende voedingslaag: de substraatlaag. Het beste is bewatering met regenwater, omdat hier weinig mineralen inzitten en het water de goede temperatuur heeft.

Wanneer het dak wordt aangelegd bij erg droog en warm weer is uitdroging voorkomen extra belangrijk. Het dak moet bij deze omstandigheden voldoende vochtig worden gehouden, geef dus in de eerste weken na aanleg wat vaker een flinke scheut water. Het beste moment hiervoor is in de avond, wanneer de zon niet meer op de planten schijnt.

Tip: controleren of het dak voldoende vochtig is
Zolang de sedummat nog niet in de onderliggende substraatlaag geworteld is dient deze van onderen nat te zijn. Je kunt de mat even optillen en de onderkant controleren.

Bemesting tijdens en na aanleg

Direct na de aanleg kun je de groei en hechting stimuleren door speciale sedummest aan te brengen. Deze langwerkende meststoffen kun je vinden in onze webshop en zijn speciaal samengesteld voor het gebruik op sedumdaken. Zo krijgt je groene dak de ideale start.

Tip: bemesten tijdens de aanleg
Moet je nog moeten beginnen met de aanleg van sedummatten? Dan adviseren we je om tijdens de aanleg alvast ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid mest onder de sedummatten (op de substraatlaag) te strooien. Op die manier kunnen de wortels de voedingsstoffen nog sneller opnemen. Nadat de matten zijn aangebracht strooi je het tweede deel over het sedum.

Volg bij het bemesten de instructies op de verpakking op. Gebruik je onze biologische mest voor sedumdaken? Bemest dan in het voorjaar met onze Biomest Voorjaar. Om de vegetatie goed voor te bereiden op de winter adviseren we om het sedum rond september/oktober voor een tweede keer te bemesten met Biomest Najaar.

Maaien kruiden en bloemen in het eerste jaar

Heb je een biodivers-dak dat naast sedum ook kruiden en/of wilde bloemen bevat? Dan raden we aan in het eerste jaar na aanleg de kruiden en bloemen twee keer te maaien / af te knippen. Dit doe je in juni en nogmaals rond september.

Qua maaihoogte kun je voor de kruiden en wilde bloemen in het eerste jaar 5-7 centimeter aanhouden. Verwijder na het maaien altijd alle plantenresten, zodat het dak niet te veel overtollige voedingsstoffen krijgt en afvoeren niet verstopt raken.

De periode van eerste nazorg eindigt na één groeiseizoen. Een groeiseizoen start meestal in maart en eindigt medio oktober. Maart is dus een zeer geschikte periode om een groendak aan te leggen.

Door in het eerste jaar na aanleg goede nazorg te geven, kan een gezond en mooi sedumdak worden gecreëerd dat tientallen jaren mee gaat. Ook na het eerste jaar moet je je sedumdak onderhouden om deze schoon, goed functionerend en in een mooie staat te houden.

Afbeelding als illustratie bij artikel Sedumdak onderhoud

Zelf een sedumdak aanleggen

Niet alleen het onderhoud, ook je eigen groene dak aanleggen is eenvoudig! Dankzij onze complete doe-het-zelf pakketten. Voorzien van een mix van sterke, mooie sedumplanten, alle benodigde materialen en natuurlijk een duidelijke handleiding.

Bezoek onze webshop voor een overzicht van de pakketten en bijbehorende materialen.


Bekijk Sedumpakketten right arrow icon

Jaarlijks onderhoud sedumdaken

Hoewel een sedumdak niet veel eisen stelt, zijn er wel een paar belangrijke aandachtspunten voor een gezonde groei en langdurige levensduur van de planten. Om je sedumdak levendig en mooi te houden en problemen te voorkomen, is het belangrijk om een paar keer per jaar onderhoud uit te voeren en het dak te inspecteren. Doe je dit, dan gaat je sedumdak gemakkelijk meer dan 30 jaar mee.

Algemeen onderhoudsplan

Het jaarlijks onderhoud van een sedumdak is eenvoudig en kost veel minder tijd dan onderhoud van een reguliere tuin. De belangrijkste werkzaamheden zijn:

  • Verwijderen van ongewenste planten
  • Bemesten met speciale meststof
  • Controleren (en evt. schoonmaken) van de hemelwateravoeren
  • Controle op lekkages
  • Maaien (bij biodivers- of sedumkruidendak)

Deze werkzaamheden doe je jaarlijks in het voorjaar en het najaar. Rond april/mei en nogmaals in september/oktober.

Het is niet erg om over de sedumplanten te lopen wanneer je op het dak bezig bent. Ze zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen. Loop echter niet over de kruiden en/of bloemen, wanneer je deze ook op je groene dak hebt.

Onderhoud in het najaar

De planten gaan nu de winter in. De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de weersomstandigheden kunnen extremer zijn. Gelukkig is sedum winterhard en kunnen de planten tegen een stootje. In deze periode gaan de planten in ruststand.  

Om ervoor te zorgen dat ze de winter goed doorkomen is het verstandig om in het najaar de planten van een beetje extra mest te voorzien. Hiervoor hebben kun je bij ons Biomest Najaar kopen, een biologische meststof dat speciaal is samengesteld voor de kortere dagen. Meer over de bemesting lees je in de hoofdstukken hierna.

Maaien biodivers groendak in het najaar

Heb je ook bloemen en kruiden op je dak? Zoals je bijvoorbeeld in ons Biodivers Sedumdak pakket vind. Dan is het najaar de beste periode om deze planten af te maaien of te knippen.

De beste maand hiervoor is september, omdat in deze periode de meeste bijen hun ding gedaan hebben. Verwijder na het maaien alle plantenresten van het dak. Meer over het maaien van kruidendaken lees je verderop in dit artikel.

Onkruid bestrijden op sedumdak

Een sedumdak kan worden gezien als een tuintje op je dak. En het is natuurlijk positief wanneer ook andere planten dan sedum een fijn plekje op je dak vinden. Bijvoorbeeld door de verspreiding van zaden via de wind of dieren. Maar wat de ene persoon ervaart als een prachtige wilde plant, ziet de ander als onkruid.

Het begrip ‘onkruid’ is dan ook subjectief. Bij Woonbewust spreken we liever over ‘ongewenste planten’. Een aantal van deze planten kunnen namelijk problemen vormen op je groene dak en zul je dus jaarlijks moeten verwijderen.

De belangrijkste redenen om ongewenste planten van je groendak te verwijderen zijn (1) het voorkomen van schade aan je dakbedekking door wortels en (2) het voorkomen dat bepaalde soorten gaan woekeren of overheersen.

Welke ongewenste planten verwijderen?

Om deze problemen te voorkomen is het verstandig de volgende planten of zaailingen te verwijderen:

  • Zaailingen van bomen. Bijvoorbeeld door eikels of kastanjes die uit naburige bomen vallen. Of via door de wind verplaatste zaden. Bijvoorbeeld die van de esdoorn, eik, berk of es.
  • Planten die gaan overheersen/woekeren. Zoals paardenbloemen, distel, winde en zevenblad. Pluk deze planten voordat ze gaan bloeien, om verspreiding te voorkomen.
  • Plekken met veel mos of gras.
  • Uitlopers van sedumplanten in de vegetatievrije zone (grindrand). Verwijder ook de wortels, door met je hand of een plastic harkje door het grind te gaan.
  • Woon je in een bosrijke omgeving en heb je door bladval een dikke laag bladeren op het dak? Sedumplanten hebben veel licht nodig, dus haal deze zoveel mogelijk weg. Het verwijderen van bladeren doe je ook om te voorkomen dat de plantjes verstikken. Het verwijderde blad kun je uiteraard mooi in je tuin of compostbak verwerken.
foto van grind met onkruid er tussen
Houd de grindranden rondom je groene dak schoon en vrij van planten. Zodat water goed afgevoerd kan worden en wortels niet onder de dakrand gaan groeien.

Tips bij onkruid weghalen

Op daken is er eigenlijk maar één goede manier om ongewenste planten te verwijderen: handmatig. Maak het werk iets plezieriger door het dak op te gaan als het mooi weer is. Vergeet ook niet een emmer en iets zachts voor onder je knieën mee te nemen.

Probeer de ongewenste plantjes te verwijderen voordat ze gaan bloeien. Zo voorkomt je dat het onkruid zich uitzaait naar andere delen van het dak. Doe dit in het najaar, rond september/oktober en nogmaals in het voorjaar, rond april/mei.

Het is niet erg wanneer je bij het weghalen van het onkruid stukjes sedum lostrekt. Leg deze terug op het dak, ze zullen vanzelf weer aan elkaar groeien.

Tip: hardnekkig onkruid
Zitten de te verwijderen plantjes erg vast en lukt het niet om deze met de handen los te trekken? Gebruik dan (voorzichtig) een smal plamuurmes of schroevendraaier om de wortels een beetje los te wrikken. Let er wel op dat je de dakbedekking niet beschadigt!

Zorg dat je de dode plantmaterialen, ongewenste kruiden en dood blad zoveel mogelijk van het dak verwijderd. Wanneer je deze resten laat liggen is er kans op teveel humusvorming. Hierdoor kan de waterhuishouding van het onderliggende substraat worden verstoord en heb je kans op een té voedingsrijke bodem.

afbeelding van onkruid verwijderen met schroevendraaier
Gebruik een dunne spatel of schroevendraaier om hardnekkig onkruid te verwijderen. Doe dit voorzichtig!

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Gebruik op het dak bij voorkeur geen onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze middelen kunnen zowel het sedum als de dakbedekking aantasten. Bovendien loop je het risico dat deze middelen uitspoelen naar het riool.

Wil je toch een onkruidbestrijdingsmiddel toepassen? Gebruik dan in ieder geval een biologisch middel en sproei dit alleen op het onkruid zelf.

Mos op het groene dak: verwijderen?

Mos groeit vaak op groendaken omdat het kan gedijen in vochtige omstandigheden met weinig voedingsstoffen. Het kan zich snel verspreiden en heeft geen wortelsysteem. Daardoor voelt mos zich prima thuis op de dunne substraatlagen die worden gebruikt op sedumdaken. Vooral tijdens natte perioden in het najaar is de kans op mosgroei aanwezig.

Natuurlijk is mos ook groen, maar omdat het je andere planten kan verdrukken is het verstandig mos te verwijderen. Bovendien hecht mos minder goed, doordat het geen wortels heeft. Deze losliggende stukken zijn niet erg handig in een land met veel wind.

Redenen waardoor je veel last van mos kunt hebben zijn:

  • veel schaduw op het dak;
  • overbemesting, of juist een mesttekort;
  • aanwezigheid van veel diepe plassen, doordat het water niet goed kan weglopen.

Om te voorkomen dat mos de overhand neemt is het dan ook belangrijk om op het dak een goede drainage te hebben en te zorgen voor voldoende licht en luchtcirculatie.

Kalk kan ook helpen om mosvorming op het dak te verminderen. Door het toevoegen van tuinkalk in het voorjaar kan de pH-waarde van de bodem stijgen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor mos om te groeien. Strooi in dat geval niet meer dan de helft van de op de verpakking aangegeven hoeveelheid.

Wanneer je mossen gaat verwijderen, doe dit dan niet vlak voor de winter maar juist in het voorjaar. De gaten die door het verwijderen ontstaan zullen dan snel weer dichtgroeien met sedum.

Kale plekken op je groene dak

Na het verwijderen van mos of onkruid kunnen er kale plekken ontstaan. Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van kale plekken zijn een gebrek aan voedingsstoffen of een te hoge pH-waarde in de bodem.

Om weer een mooi vol groendak te krijgen, kun je een aantal dingen doen. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede bodemkwaliteit door regelmatig te bemesten. Daarnaast kun je kale plekken opvullen met nieuwe sedumplantjes (pluggen of stekken) of met extra sedummatten, mochten de kale delen erg groot zijn.

Tip: vul kale plekken op met stukjes sedum
Losse stukjes sedum groeien bij temperaturen boven de 6 graden vanzelf weer aan elkaar. Kale plekken op je sedumdak kun je dus prima opvullen met stukjes die je van bestaande beplanting afplukt of knipt. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van uitlopend sedum aan de randen.

Sedumdak bemesten

Hoewel sedumplanten over het algemeen weinig voedingsstoffen nodig hebben, helpt het aanbrengen van de juiste mest om problemen met de groei te voorkomen en je sedumdak mooi te houden.

Gebruik voor het bemesten speciaal voor sedumdaken ontwikkelde producten met langwerkende meststoffen, die hun voedingsstoffen over een periode van 6-9 maanden geleidelijk loslaten.

Met name het eerste jaar na aanleg is het belangrijk om in het voor- en najaar mest aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de begroeiing op het dak een goede start krijgt en snel aanslaat.

Ook na het eerste jaar is het verstandig je sedumdak jaarlijks te bemesten. Doe dit in ieder geval in het voorjaar, wanneer de planten weer beginnen te groeien. Bijvoorbeeld met de Biomest Voorjaar die je vind in onze webshop. Het beste moment hiervoor is eind april.

Het is belangrijk om niet teveel te bemesten. Een teveel aan voedingsstoffen kan leiden tot een overgroei van mos of andere ongewenste planten op het dak. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking van de meststof en gebruik niet meer dan nodig is.

Weeg vooraf de juiste hoeveelheid af en strooi de mestkorrels uit de hand over de planten. Verspreid de kunstmest zo gelijkmatig mogelijk.

Help! Mijn sedum kleurt rood

Wanneer het blad van je sedum rood kleurt kan dit twee dingen betekenen:

Een tekort aan voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat de sedumplanten minder dicht groeien en rode/bruine bladeren gaan vormen. Heb je al een tijdje geen mest gegeven? Doe dit dan met een speciaal voor groendaken ontwikkelde meststof. Het gebruik van de juiste sedummest helpt bij de opname van voedingsstoffen uit de grond en laten de sedumplanten minder snel rood kleuren.

Heb je rood gekleurde planten tijdens een droge periode in de zomer? Dan is dit een teken dat je het dak wel wat extra water kan gebruiken. Geen paniek. Bij de eerstvolgende regenbui zullen de planten zich weer vol zuigen, waarna de bladeren weer groen zullen kleuren.

Je kunt het roodkleuren voor zijn door in droge perioden regelmatig te bewateren. Wil je ook in de zomermaanden graag je dak zo groen mogelijk houden, dan kun je in deze periode wekelijks even de sproeier een uurtje op het dak te zetten. Meer over het bewateren lees je in het volgende hoofdstuk.

sedumdak met rode planten en uitdroging
Rood kleurend sedum kan een tekort aan voedingsstoffen of een tekort aan water betekenen.

Bewateren bij droogte

Sedumplanten zijn succulente planten. Een plant die water opslaat in een deel van het lichaam en daardoor goed bestand tegen extreme of droge omstandigheden. Doorgaans hoef je sedumdaken geen extra water te geven. Een aantal weken zonder regen overleven de planten wel.

In het eerste jaar na aanleg is het wel van belang om een tekort aan water te voorkomen. Je wilt namelijk dat je pas aangebrachte planten zo snel mogelijk gaan wortelen en groeien, zodat de vegetatielaag één geheel gaat vormen. Probeer — vooral bij aanleg in erg warme en droge periodes — in de eerste 5 weken minimaal twee keer per week een half uur water te geven, zodat het hele groendak verzadigd raakt.

Wanneer water geven?

Ook wanneer de sedumplanten er al jaren liggen zijn er situaties waarin het nodig kan zijn om extra water te geven. Bijvoorbeeld tijdens langdurige droogteperiodes in combinatie met extreem warme zomers, met name wanneer het dak veel zonlicht ontvangt. In deze gevallen kan het sedumdak uitdrogen en kan er verkleuring of afsterven van de planten optreden. Dit speelt vooral bij lichtgewicht sedumdaken, vanwege de relatief dunne substraatlaag van deze systemen. 

foto watergeven op een groendak met tuinslang

Wanneer het sedum begint te verwelken of er asgrauw/bleek uit gaat zien, hebben ze echt last van de droogte en moet je zo snel mogelijk water geven.

Het is beter om het groendak vaker te besproeien met kortere sproeitijden, dan andersom. Op deze manier kan het water beter door het groendak worden geabsorbeerd. Iedere manier van bewateren is prima. Sproeier, tuinslang, druppelirrigatiesysteem of met de gieter. Idealiter bewater je met regenwater, wat een stuk duurzamer is dan bewateren met leidingwater.

Het beste moment om water te geven is ‘s avonds. Het water zal dan niet snel verdampen, zodat de planten alle tijd hebben om het water op te nemen.

Zoals gezegd kan sedum tegen een stootje. En ook een lange tijd droogte zullen ze vaak wel overleven. Extra bewateren doe je dan ook met name om je dak het hele jaar door mooi groen en dekkend te houden.

Maaien kruiden en bloemen (biodiversdak)

Heb je je sedumdak uitgebreid met kruiden of wilde bloemen? Bijvoorbeeld met het Woonbewust Biodivers Sedum-Kruidendak. Dan komt er in het najaar een extra klusje bij: het maaien of knippen van deze planten.

Je kunt de samenstelling van planten en bloemen op jouw biodiversdak manipuleren door te maaien. Om de begroeiing in stand te houden, moet het dak in ieder geval in de herfst gemaaid worden. September is hiervoor de beste maand, omdat de meeste bijen dan hun levenscyclus hebben voltooid. Laat je dak van december tot juli ongemaaid.

Optioneel kun je het dak eenmalig in de zomer maaien, om de groeikracht van grasachtigen te verminderen en wilde bloemen te laten bloeien. Dit doe je dan het beste rond juni. Het eerste jaar na installatie van je biodiversdak bevelen we aan sowieso twee keer te maaien, zowel in juni als september.

Gefaseerd maaien

Het maaien kun je het beste gefaseerd doen. Oftewel door telkens zo’n 30% ongemaaid te laten en pas twee tot drie weken later een volgende deel te snoeien. Door in delen te maaien vernietig je niet direct in één keer de hele leefomgeving van nuttige diersoorten.

Na het maaien is het belangrijk om het maaisel binnen enkele dagen van het dak te verwijderen. Teveel plantaardig materiaal zorgt voor een overschot aan voedingsstoffen. Ook voorkom je zo verstoppingen van de afvoeren.

Lekkage voorkomen:
Inspectie dak en afvoeren

Een sedumdak beschermt de dakbedekking, maar is ook een buffer voor regenwater. Dit is vooral fijn bij hevige stortbuien, die steeds vaker voorkomen. Deze “waterbergende functie” heeft wel tot gevolg dat water goed weg moeten kunnen blijven stromen.

Wanneer het regenwater niet goed kan weglopen en te lang op het dak blijft staan kunnen er problemen optreden, zoals:

  • Wortelrot: wanneer de wortels van de (sedum)planten op het dak té lang in het water staan, kan dit leiden tot rotting en afsterven van de wortels. Hierdoor zullen de planten uiteindelijk ook afsterven.
  • Mos- en algengroei: langdurig water op het dak kan leiden tot de groei van mos en algen.
  • Schade aan de dakbedekking: grote plassen water die lang blijven liggen kunnen de dakbedekking beschadigen.
  • Lekkages: wanneer het water niet goed wordt afgevoerd kan het dak overbelast raken en kunnen er verzakkingen of lekkages ontstaan.
foto met uitleg over drainagematten met filter
Drainagematten zorgen ervoor dat water onder een sedumdak kan weglopen.

Om te voorkomen dat water blijft liggen worden er speciale drainagematten onder een sedumdak gelegd. Deze matten zijn ontworpen met kleine, verhoogde noppen die een ruimte tussen het substraat van het groendak en de dakbedekking creëren. Hierdoor kan overtollig water kan wegstromen. Om verstopping van deze drainagematten te voorkomen, wordt er meestal een filterdoek op gelegd.

Om te voorkomen dat water blijft staan is het nog steeds wel belangrijk om de afvoeren zo nu en dan te controleren. Let bij een inspectie specifiek op:

  • Verstopte afvoeren
    Bladeren, takjes, vuil en ander afval kunnen zich ophopen in de regenwaterafvoeren, waardoor het water niet meer goed kan wegstromen. Hierdoor kan water op het dak blijven staan en dit kan de dakbedekking beschadigen en lekkages veroorzaken.
  • Beschadigde of losse dakbedekking
    Tijdens de inspectie kan je eventuele beschadigde of losse dakbedekking opmerken en tijdig repareren.
  • Zink of lood
    Controleer zink en lood, bijvoorbeeld rondom een schoorsteen of bij de dakranden. Zorg ervoor dat hier geen wortels onder gaan groeien. O.a. door je grindranden schoon en vrij van vegetatie te houden.

Voer deze controle minimaal twee keer per jaar uit en pak eventuele problemen direct aan. Zo houd je jarenlang een gezond en lekkage-vrij groendak.

Tot slot: denk om je veiligheid

Het jaarlijks onderhoud van een groen dak kost niet veel tijd of moeite. Een paar keer per jaar de afvoeren controleren, ongewenste planten verwijderen en het bemesten van de sedumplanten. Heel veel meer hoef je niet te doen. Door deze simpele routines te volgen houd je je sedumdak gezond en heb je vele jaren een schitterend groen uitzicht.

Als je het dak op gaat, denk dan altijd aan je eigen veiligheid en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Neem in ieder geval het volgende in acht:

  • Ga niet het dak op bij vorst of hoge windsnelheden.
  • Werk met het zicht op de dakrand en loop niet achteruit.
  • Verzwaar materialen die kunnen wegwaaien, zoals verpakkingsmateriaal.
  • Leg gereedschap op ruime afstand van de dakranden.
  • Draag beschermende kleding en schoeisel met grip.
  • Zorg ervoor dat je veters goed gestrikt zijn!

Wil je ook een groen dak en vind je het niet erg om hiervoor zelf de handen uit de mouwen te steken? Net als het onderhoud, is ook het maken van een sedumdak is niet moeilijk. Je legt een groendak eenvoudig zelf aan met onze totaalpakketten, waarin alle benodigde materialen zitten. Bekijk bijvoor­beeld eens ons Sedum Licht­gewicht pakket in onze webshop. Dit type groendak is onderhoudsarm en past op vrijwel ieder plat of licht hellend dak.

Heb je vragen of hulp nodig bij het onderhoud? Neem contact met ons op, onze groendak-experts helpen je graag!

Afbeelding als illustratie bij artikel Sedumdak onderhoud

Gratis gesprek met onze experts

Is mijn dak geschikt? Wat is voor mij de beste oplossing? Wat zijn de subsidie­mogelijk­heden? We begrij­pen dat een groendak een belang­rijke aankoop is die vragen op kan roepen. We helpen je graag hierbij.

Overweeg je een groendak, maar zit je nog wel met een aantal vragen? Onze groendak experts be­ant­woorden ze graag! Vraag nu een gratis advies­gesprek aan en ontdek wat de moge­lijk­heden zijn voor jouw dak.


Gratis adviesgesprek aanvragen Adviesgesprek aanvragen right arrow icon
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de weersomstandigheden kunnen extremer zijn. Gelukkig is sedu

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de weersomstandigheden kunnen extremer zijn. Gelukkig is sedum winterhard en kunnen de planten tegen een stootje. In deze periode gaan de planten in ruststand.😴  Om ervoor te zorgen dat ze deze periode goed doorkomen is het verstandig om in het najaar de planten van een beetje extra mest te voorzien. Hiervoor hebben kun je bij ons Biomest Najaar kopen, een biologische meststof dat speciaal is samengesteld voor de kortere dagen.🍁🍂 Voor informatie en vragen kunt u terecht op onze website!💚

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
5 maanden geleden
afbeelding bij Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔🥵 Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling k

Een groen dak aanleggen moeilijk?🤔🥵 Niet met onze uitgebreide handleiding!👍 Bij iedere bestelling krijg je van ons een welkomstpakket met een handleiding en allerlei handige tools. Op die manier kan jij zelf je groene dak aanleggen. Ben je benieuwd naar de volledige handleiding? Stuur dan even een berichtje of mail naar groendak@woonbewust📩. #groendak #doehetzelf #sedum #handleiding #stappenplan

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
5 maanden geleden
afbeelding bij Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker

Iedere gemeente heeft andere regels en vereisten die vaak veranderen. Daarom is het soms heel lastig om zeker te weten of jij recht hebt op subsidie.💰 Om die reden hebben wij nauw contact met de meeste gemeentes en zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ben je nou benieuwd hoe het bij jouw gemeente zit? Stuur dan vooral een berichtje of check het op de website in onze bio, dan zoeken wij het voor je uit!✅️ Naast groene daken zijn er natuurlijk nog veel meer andere manieren om te verduurzamen. Kijk vooral ook op de website van @milieucentraal om te kijken welke subsidies voor verduurzaming jouw gemeente nog meer aanbied.😉 #subsidie #verduurzamen #groendak