Waarom een groen dak?

Een groen dak is toch een mooier uitzicht dan een grijs vlak? Een leuke bij­komstig­heid: een groendak biedt ook vele voor­delen. En de overheid betaalt mee!

 • battery icon
  Verlengt de levensduur van je dak
  Een groen dak beschermt je dak tegen UV-straling en erosie. Hierdoor gaat je dak­bedekking 2-3 keer langer mee. Een gewoon plat dak moet vaak al na 20 tot 25 jaar vervangen worden.
 • lungs icon
  Verbetert de luchtkwaliteit
  Een groen dak vergroot ook de luchtkwaliteit in je buurt. De planten nemen fijnstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof. Uit onderzoek blijkt dat ze zelfs zware metalen als koper, lood en zink kunnen opnemen.
 • crow icon
  Verhoogt biodiversiteit
  De vetplanten (sedum­planten) die in een groendak verwerkt zijn trekken vlinders en andere insecten aan. Deze fijne leef­omgeving draagt bij aan het behoud en herstel van de biodiversiteit.
 • solar-panel icon
  Verhoogt rendement zonnepanelen
  Omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt en reguleert, werken zonnepanelen op een groen dak efficiënter een gaan ze langer mee. Zo kun je tot wel 6% meer opbrengst behalen.
 • euro icon
  Goed betaalbaar dankzij subsidies
  In veel gemeentes en bij water­schappen kun je nu subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Op die manier kun je een groot deel van de kosten terugkrijgen.
 • layer-group icon
  Isolerende werking
  Een groen dak absorbeert en reflec­teert zonlicht. In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Hierdoor bespaar je op energie­kosten. Groene daken kunnen daarnaast de binnen­dringende omgevings­geluiden flink verminderen.
 • cloud-rain icon
  Absorbeert regenwater
  Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven, maar ook voor een toename van extreme regenbuien. Groene daken werken als een buffer bij hevige regenval, waardoor je het rioolsysteem minder belast.
 • home-heart icon
  Hogere woningwaarde
  Mensen wonen graag in een groene omgeving. Bovenstaande voordelen in combinatie met een mooi, groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.
 • smile icon
  Brengt een glimlach op je gezicht
  Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op je mentale gesteldheid. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.

Vrijblijvend adviesgesprek

Overweeg je een groendak, maar zit je nog wel met een aantal vragen? Onze groendak experts be­ant­woorden ze graag! Vraag nu een gratis advies­gesprek aan en ontdek wat de moge­lijk­heden zijn voor jouw dak.

Plan nu een gesprek in met een van onze experts. Zij kunnen je helpen met onderwerpen zoals:

 • Welk type groendak het beste past in jouw situatie
 • Of je dak geschikt is en of een dakcheck nodig is
 • Vragen over subsidie-mogelijkheden
 • Hoe het installeren van een groendak werkt
 • Het combineren van een groendak met zonnepanelen
 • Een kostenindicatie (of een vrijblijvende offerte)
hand point icon Adviesgesprek aanvragen
hand point icon Adviesgesprek aanvragen

Waarom Woonbewust?

 • Deskundige helpdesk
 • Gratis en vrijblijvend advies
 • Alles in 1x geleverd
 • Producten van Nederlandse kwekerijen
 • Ervaren installateurs
 • Geen gedoe met uitzoeken
achtergrond afbeelding bij artikel Adviesgesprek - 2023 - Online - ALGEMEEN

Een groendak aanleggen

Bij Woonbewust kies je zelf hoe het groendak wordt geïnstalleerd. Zelf een groendak aan­leggen is niet moeilijk, scheelt aanleg­kosten en geeft ook nog eens veel vol­doening. Wil je 100% zeker weten dat het goed gebeurd en wil je er geen gedoe van hebben, maak dan gebruik van onze installatie­service.

foto met materialen voor de aanleg
1. Voorbereiding

Leg benodigde materialen klaar en maak het dak schoon en droog. Controleer het dak op bescha­digingen. Zorg voor een veilige werk­omgeving!

foto tijdens het leggen van wortelwerende folie
2. Folie aanbrengen

Leg de wortelwerende folie neer over het gehele opper­vlak. Hiermee voorkom je schade door uit­groeiende wortels.

foto leggen van de drainage laag
3. Drainagesysteem

Installeer de matten van ons unieke drainage­systeem. Deze dienen als water­reservoir en bevat een filter-, drainage- en bescherm­laag.

foto substraatlaag
4. Substraatlaag

Breng substraatplaten, substraat­mix of een combi­natie aan. Deze laag voedt de planten en zorgt ervoor dat ze goed kunnen wortelen en groeien.

foto cassettes installeren
5. Planten aanbrengen

Nu kun je de vegetatielaag aan­brengen. Bij sedum­cassettes plaats je de planten tray voor tray. Heb je sedum­matten, dan rol je deze een­voudig uit.

foto grindrand
6. Grindrand en bewateren

Tot slot leggen we rondom een zgn. vegetatie­vrije zone van grind aan. Dit helpt bij het onder­houd en voorkomt ver­stop­pingen. Geef voldoende water en je groene dak is klaar!

Maak gebruik van onze vakmensen!

Bij gebruik van onze installatie­service wordt je compleet ontzorgd. Van inspectie, aanleg tot de eventuele nazorg.

Na de dakinspectie maken we met jou een afspraak voor de aanleg. Wij zorgen dat de materialen op locatie komen, leveren het dak perfect op en zorgen dat alles schoon wordt achtergelaten.

Onze groendak experts geven je uiteraard ook uitleg over het groendak en kunnen eventuele vragen hierover direct beantwoorden.

afbeelding aanbrengen groen dak

Subsidies voor groene daken

Veel gemeenten en waterschappen stimu­leren de aanleg van een groen dak, door de moge­lijk­heid om als wonin­geige­naar een sub­sidie te ont­vangen. De subsidie kan oplopen tot wel €50,- per m2 en 50% van de gemaakte kosten.

Gemeenten, provincies of water­schappen die groendak­subsidies geven hanteren eigen voor­waarden. Bij­voor­beeld t.a.v. welke beplanting is toegestaan of een minimaal aantal vierkante meters. Kijk dus goed naar de voor­waarden die bij de subsidie worden vermeld.

Overzicht Subsidies

Hieronder vind je een overzicht van een aantal gemeenten en waterschappen waar een subsidie voor groene daken mogelijk is.

Ervaringen van anderen

Woonbewust heeft alle verwachtingen meer dan waargemaakt. Bestellen ging eenvoudig, het leggen was een fluitje van een cent (dankzij de super goede handleiding) en de service is uitmuntend! En het sedumdak ziet er werkelijk waar prachtig uit, wij zijn er helemaal verliefd op!

Logo google reviews
star icon star icon star icon star icon star icon Rimco Maas

We hebben op de twee entrees van ons appartement complex Sedum beplanting (ca 42m2) aangebracht. Er zijn hiervoor in het totaal 180 Sedum cassettes geleverd door Woonbewust. Deze Sedum cassettes (40cm/60cm) zijn zeer goed van kwaliteit en konden heel eenvoudig door ons zelf worden aangebracht op de entrees. De communicatie met het bedrijf was uitstekend en gemaakte afspraken werden nagekomen.

Logo google reviews
star icon star icon star icon star icon star icon Toon Bommer

Veelgestelde vragen

Het is in de eerste plaats belangrijk dat het betreffende dak(deel) in een goede staat is.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

 • Hellingshoek
  Een plat dak is het meest geschikt. Een groendak kan ook geplaatst worden op een een hellend dak. Bij een schuin dak van meer dan 15 graden is er een anti-schuifsysteem nodig.
 • Gewicht & constructie
  Het dak moet minimaal 66 kg per vierkante meter kunnen dragen. Wanneer je op het dak kunt lopen is het dak dus op dit punt geschikt.
 • Huidige dakbedekking
  De staat en materiaal van je huidige dak­bedekking is erg belang­rijk. In de praktijk kun je meestal geen groen dak aanleggen op daken met dakpannen, zink, golfplaten of grind. Veel platte daken zijn belegd met een bitumen laag. Een dak met een verouderde bitumen dak­bedekking is doorgaans niet geschikt. In de praktijk wordt deze laag dan vervangen met het recycle­bare EPDM.
 • Vergunningen
  Voor een groen dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Gaat het om een monument? Dan kan een monumenten­vergunning nodig zijn. Wanneer de dakconstructie moet worden aangepast moet je soms een bouw­vergunning of omgevings­vergunning aanvragen.

Dakbedekking zoals bitumen of epdm moet gemiddeld om de 20-25 jaar vervangen worden. Met een groen dak gaat je dakbedekking al snel twee tot drie keer zolang mee. Dit komt doordat de vegetatielaag het dak beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling, regen en hagel en temperatuur­wisselingen. Daarmee is de terugverdientijd wat langer, maar loont de investering zeker.

Woonbewust levert sedum­matten en sedum-kruidenmatten. Omdat de sedum­planten weinig onderhoud vragen en zichzelf groten­deels in stand kunnen houden, spreken we ook wel van een "extensief groen dak".

Sedum is een verzamelnaam voor zo’n 400 soorten vetkruid die goed groeien op een dunne onderlaag en bestand zijn tegen de Nederlandse weers­omstandigheden. Planten binnen de sedum­familie kunnen er ontzettend verschil­lend uitzien. Met de mix sedum­soorten in onze pakketten creëer je dus een leuke kleurenpracht op je dak.

De sedummatten zijn bij levering al voor minimaal 80% begroeid. De matten bestaan uit 8-10 verschillende sedum­soorten, die tijdens verschil­lende perioden in het jaar bloeien. Je kunt dus direct van je groene dak genieten!

Sinds kort kun je bij Woonbewust ook kiezen voor een Biodivers Sedum-Kruiden pakket. Dit pakket bevat matten beplant met 4-6 verschil­lende soorten Sedum en 20-25 soorten kruiden. In elke mat is minimaal 60% van deze mix aanwezig en bij levering is de mat altijd minimaal 80-90% begroeid.

Zelf onderhouden
Een groen sedumdak vraagt zeer weinig onderhoud. We raden aan om één tot twee keer per jaar het groene dak te controleren. Waarbij het vooral belangrijk is te contro­leren of er geen verstop­pingen zijn en het water nog goed weg kan lopen.

Jaarlijks bemesten is in principe niet vereist, maar we raden het wel aan. De juiste mest zorgt voor een volledig dekkend groendak met gezonde planten. Gebruik hiervoor onze langzaam werkende mestkorrels. Deze vind je in onze webshop.

Bij zeer schuine daken of langdurige (weken­lange) droge periodes is het verstandig de planten op het dak zo nu en dan water te geven. Dit kan gewoon met een tuinslang vanaf de grond.

In de uitgebreide handleiding bij onze pakketten komt ook het onderhoud aan bod.

Groen dak laten onderhouden
In overleg is het mogelijk om een partner in jouw regio het jaar­lijks onderhouds­werk uit te laten voeren. Vraag gerust naar de mogelijk­heden. De kosten voor het onderhoud variëren, afhanke­lijk van de opper­vlakte van het groendak, het aantal daken en de reisafstand.

De duur van een adviesgesprek is natuurlijk afhankelijk jouw situatie en hoeveel vragen je voor onze adviseurs hebt. Voor een adviesgesprek wordt meestal 15 minuten aangehouden. We plannen het gesprek altijd op een moment dat het jou uitkomt.

Tijdens het adviesgesprek vragen we een aantal zaken over je dak en kun je je wensen aangeven. Op basis van die informatie kunnen we redelijk precies aangeven wat de aanleg van een groendak gaat kosten. En uiteraard is het dan ook mogelijk om van ons (kosteloos) een vrijblijvende offerte te ontvangen.

Nee, ons adviesgesprek is gratis en vrijblijvend. Mocht je besluiten toch geen groendak te nemen of er nog even over na te denken dan is dit geen probleem. Dit kun je eventueel direct na het gesprek al aangeven.

Ook wanneer je bij ons een voorlopige offerte of prijsvoorstel opvraagt levert dit geen verplichtingen op.

Om een zo goed mogelijk en op maat gemaakt advies te kunnen geven hebben we liever een telefonisch adviesgesprek. Dat gaat ook een stuk sneller en makkelijker dan schriftelijk.

Mocht je toch graag advies per e-mail willen, dan kun je je vragen altijd mailen via groendak@woonbewust.nl. Wij proberen dan zo snel mogelijk je mail te beantwoorden. Korte vragen kun je ons ook sturen via WhatsApp.

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar groendak@woonbewust.nl of stuur 'm via WhatsApp.