Offertes aanvragen

Iedereen kent de term 'zonne-energie', maar het is niet altijd even duidelijk waarvoor we zonne-energie nou eigenlijk allemaal kunnen gebruiken. Zonne-energie is de energie die opgewekt wordt uit zowel de warmte als het licht van zonnestraling. Een ideale energiebron, want de zon heeft één groot voordeel: hij raakt niet op.

De meest voor de hand liggende manier van gebruik maken van zonne-energie, is door middel van het installeren van zonnepanelen. Tegenwoordig zijn zonnepanelen op vele verschillende manieren toepasbaar. Niet alleen op daken, maar bijvoorbeeld ook in of op vervoersmiddelen zoals auto's en vliegtuigen worden zonnepanelen ingezet. Daarnaast zijn zonnepanelen ook toepasbaar op verschillende apparaten.

afbeelding montage systeem zonnepanelen
foto omvormer
afbeelding soorten panelen

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes aan voor de aanleg van zonnepanelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Zonnepanelen zijn echter niet de enige beschikbare techniek om gebruik te maken van zonne-energie. Ook op eenvoudigere en kleinschaligere manieren kun je gebruik maken van zonne-energie. Het is een goedkope manier om te besparen op energiekosten. In dit artikel wordt uitgelegd waar zonne-energie allemaal voor gebruikt kan worden.

Zonnepanelen in, op en rond de woning

De algemene opvatting over zonnepanelen is dat ze alleen maar op het dak van de woning geplaatst zouden kunnen worden. Dat is niet het geval. Rondom woningen zijn er, naast op de daken, genoeg plaatsen waar zonnepanelen geplaatst zouden kunnen worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan je tuin. Zonnepanelen kunnen eenvoudig geplaatst worden in een grasveld of zelfs als schutting. Het is daarnaast ook mogelijk om zonnepanelen aan de reling van een balkon te bevestigen, bijvoorbeeld wanneer het het geval is dat er geen tuin aanwezig is. Hierdoor kun je dus ook wanneer je in een flat of appartement woont, gebruik maken van zonne-energie.

Afbeelding als illustratie bij artikel De toepassingen van zonne-energie

Zonnepanelen kunnen ook gebruik worden als dak van een aanbouw of bijgebouw. Bijvoorbeeld als dak van een carport, zoals te zien in afbeelding 1, of als overkapping van je schuur of terras. Op deze manier kun je comfortabel buiten zitten en tegelijkertijd profiteren van zowel de schaduw als de zon. Een andere optie is het plaatsen van zonnepanelen in de zonwering, waarbij je ook handig gebruik maakt van schaduw en de zon. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen aan de gevel van een huis een goeie optie. Bij deze optie kan de hellingshoek zelf bepaald worden om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Al met al zijn er dus talloze plaatsen geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het maakt niet uit in wat voor type woning je woont, ieder huis is op zijn eigen manier geschikt voor zonnepanelen.

Wil je meer weten over het plaatsen van zonnepanelen? Het is zinvol om meer informatie in te winnen over de voordelen van zonnepanelen voor jouw woning door middel van bijvoorbeeld een adviesgesprek met een adviseur over de verschillende mogelijkheden.

Zonnepanelen in vervoersmiddelen

Zelfs in vervoersmiddelen kan handig gebruik gemaakt worden van zonne-energie. Zo kan elektrisch vervoer bijvoorbeeld worden opgeladen door middel van het gebruik van zonnepanelen. Vervoersmiddelen die voorzien zijn van zonnepanelen om zich te kunnen voortbewegen, zijn bijvoorbeeld auto's, boten en vliegtuigen.

(Zonne)auto's

Er rijden steeds meer auto's rond die zonne-energie als krachtbron gebruiken. Deze worden ook wel zonnewagens of zonneauto's genoemd. Op dit moment zijn deze auto's nog geen volwaardige alternatieven voor gewone auto's, maar het zal echter niet lang meer duren voor dit wel het geval is. In sommige steden worden ze al ingezet, zoals de Tindo, een stadsbus in het Australische Adelaide, wat het eerste op zonne-energie aangedreven publieke vervoersmiddel is. Daarnaast worden verschillende races voor zonneauto's georganiseerd, om het onderzoek naar een aandrijving door zonne-energie te stimuleren. Voorbeelden van deze races zijn World Solar Challenge en American Solar Challenge.

(Zonne)boten

Het is ook mogelijk om een boot op zonne-energie te laten varen. Een zonnepaneel is dan bijvoorbeeld op het dak of in een zeil van de boot bevestigd. Op deze manier kun je gratis gebruik maken van stroom om accu's op te laden. Dit is milieuvriendelijk en ook nog eens heel voordelig. Een voorbeeld van een boot die volledig door zonne-energie wordt voortgedreven is de zonneboot van de Nederlandse Marine, die in 2014 werd gepresenteerd.

Vliegtuigen

Afbeelding als illustratie bij artikel De toepassingen van zonne-energie

Er wordt ook geëxperimenteerd met vliegtuigen op zonne-energie. Zo heeft een Zwitsers vliegtuig op zonne-energie de Verenigde Staten doorkruist van San Francisco tot New York. Het is niet zo dat een vliegtuig op zonne-energie alleen overdag kan vliegen, omdat het is voorzien van een groot aantal accu's welke gebruikt kunnen worden wanneer de zon niet meer schijnt. Vliegen op zonne-energie bestaat dus al, maar de ontwikkelingen gaan echter nog niet zo snel. Op dit moment zijn vliegtuigen op zonne-energie nog niet geschikt voor de commerciële luchtvaart. Er vinden echter wel veel onderzoeken plaats rondom het elektrische vliegen om dit in de toekomst te verbeteren.

Zonnepanelen in apparaten

Zonnepanelen zijn niet alleen op en rond een woning toepasbaar, maar ook op of in kleine apparaten. Denk bijvoorbeeld aan rekenmachines, smartphones, horloges of tuinverlichting, verkeersborden en parkeermeters.

Zelfs een zwembad kan via zonnecollectoren verwarmd worden. Dit hoeft niet per se een ingebouwd zwembad te zijn, een opblaasbaar zwembad is ook aan te sluiten op een zonnecollector. Deze pompt water in de collector zodat het water op kan warmen, om het vervolgens weer terug te laten stromen naar het zwembad.

Ook kunnen opladers voor mobiele telefoons tegenwoordig hun energie uit te zon halen, zoals powerbanks met zonnecollectoren. Op deze manier heeft je telefoon nooit meer een lege batterij, omdat het altijd mogelijk is deze op te laden.

Huishoudelijk gebruik

In het dagelijks leven kun je meer gebruik maken van de zon dan je denkt. Zelfs met de alledaagse klusjes, kan zonne-energie helpen om kosten te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld het huis door zonne-energie laten verwarmen, de was drogen en het kan helpen bij het koken. Gebruik maken van zonne-energie hoeft niet veel geld te kosten. Sterker nog, door handig gebruik te maken van zonne-energie kun je ook nog eens besparen op je stookkosten.

Verwarming

Zelfs in ons koude kikkerlandje schijnt de zon regelmatig, ook in de winter. Een hele simpele manier van gebruik maken van zonne-energie, is de zon je huis laten opwarmen. Dit kan heel makkelijk door de gordijnen open te houden op een zonnige, maar koude dag. De warmte van de zon schijnt dan naar binnen, maar de kou blijft buiten. Dan kan de thermostaat een stukje naar beneden waardoor je gemakkelijk bespaart op stookkosten. Een hele eenvoudige manier om gebruik te maken van zonne-energie.

Drogen

Een andere eenvoudige manier om zonne-energie te gebruiken ligt misschien voor de hand, maar is daardoor niet minder noemenswaardig: hang je was buiten op. Een droger verbruikt per jaar gemiddeld €150 euro. Door je was te laten drogen door de zon, maak je gemakkelijk gebruik van zonne-energie en bespaar je ook nog geld. Het voordeel van zonne-energie is in dit geval dat het niet uitmaakt of het een warme of koude dag is. Op een zonnige dag is je was zo droog door gebruik te maken van zonne-energie.

Koken

Misschien had je het niet verwacht, maar zelfs bij het koken kun je gebruik maken van zonne-energie. Het is in Nederland nog niet zo bekend, maar in het buitenland wordt er al op diverse manieren gebruik gemaakt van zonne-energie om te kunnen koken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruiken van een paraboolkoker, waarbij het zonlicht door een parabolische spiegel op een pan wordt geconcentreerd. De pan absorbeert het zonlicht en brengt de inhoud aan de kook.

Afbeelding als illustratie bij artikel De toepassingen van zonne-energie

En andere manier om zonne-energie te gebruiken bij het koken is een kookdoos. Dat is een goed geïsoleerde doos met een venster van dubbel glas. Het zonlicht valt door het glas en warmt de inhoud op. Daarnaast kun je gebruik maken van een hooikist. Deze manier is vooral handig om ook te kunnen koken met de zon als die niet schijnt. Zo kan het eten van tevoren worden gemaakt en urenlang warm worden gehouden in de kist die van de binnenkant is bekleed met isolatiemateriaal. Koken met zonne-energie is een gemakkelijke manier om kosten te besparen en bovendien is het een leuk alternatief op een barbecue in de achtertuin.

» Meer lezen over het koken met zonne-energie: Werkgroep OntwikkelingsTechnieken Universiteit Twente.

Zonnecellen

Veel kleine apparaten zijn verkrijgbaar met zonnecellen waardoor deze gebruik kunnen maken van zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals horloges, buitenverlichting en opladers voor de mobiele telefoon. Zonnecellen zijn heel gemakkelijk te gebruiken, want ze hebben maar weinig onderhoud nodig. De apparaten laden zichzelf op in de zon, waardoor ze altijd meteen zijn te gebruiken wanneer ze nodig zijn. Zonnecellen zijn een gemakkelijke en goedkope manier om gebruik te maken van zonne-energie.

Zonnecollectoren

Voor wie echt wil investeren in zonne-energie en er ook op de lange duur rendement uit wil halen, kan het beste zonnecollectoren of zonnepanelen laten installeren. Bovendien is het installeren van zonnecollectoren een oplossing om gebruik te kunnen maken van zonne-energie wanneer de zon zich niet laat zien. Zonnecollectoren wekken warmte op die kan worden opgeslagen om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op die gebruikt kan worden voor de elektriciteitsvoorziening in huis. Het kost wat meer, maar op deze manier kunnen consumenten optimaal gebruik maken van zonne-energie. Zonnecollectoren en zonnepanelen leveren een besparing op van 1300 kWh per jaar. Dat is zo'n veertig procent van het gemiddeld gebruik. Bovendien gaan ze erg lang mee waardoor de investering in zonne-energie al na een paar jaar gemakkelijk uit kan.

Tot slot

Al met al zijn er dus meerdere manieren waarop het gebruik van zonne-energie toe te passen is. Gebruik maken van zonne-energie is relatief eenvoudig en breed inzetbaar in het huishouden. Los van de financiële voordelen van het gebruik van zonne-energie, is het bovendien duurzaam en schoon. Voor verschillende situaties zijn verschillende toepassingen geschikter. Dit is waarom er vanuit Woonbewust.nl geambieerd wordt om een zo breed en nauwkeurig mogelijk beeld te schetsen voor woningbezitters met betrekking tot de mogelijkheden voor hun woning.

afbeelding montage systeem zonnepanelen
foto omvormer
afbeelding soorten panelen

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes aan voor de aanleg van zonnepanelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Wanneer je beschikt over een woning met een klein dak, zal het praktisch nooit lukken om jouw gehele jaarlijkse energieverbruik te vervangen door zonne-energie.

Het is bij kleine daken belangrijk om te kiezen voor panelen met de hoogste capaciteit per vierkante meter, ofwel een hoog rendement.

Lees ook: Soorten zonnepanelen.

Een inverter (of omvormer) zorgt ervoor dat de energie die jij opwekt door middel van je panelen, gelijk wordt gesteld met de elektriciteit die we van het elektriciteitsnet halen. De ‘gelijkspanning’ van zonnepanelen wordt omgezet in de zogeheten ‘wisselstroom’ (230 volt).

Bij de installatie van zonnepanelen wordt deze omvormer in de meterkast geplaatst. De inverter zorgt er dan voor dat je je opgewekte energie kan gebruiken en dat het naar het elektriciteitsnet getransporteerd kan worden.

Er zijn twee soorten stroom: gelijkstroom en wisselstroom.

Gelijkstroom is stroom met een constante stroomrichting, deze stroom wordt geleverd door batterijen, accu’s en zonnepanelen. Het grootste nadeel van deze stroom is dat niet omgezet kan worden in hoogspanning. Gelijkstroom kan in een omvormer omgezet worden in wisselstroom.

Wisselstroom kan in huis gebruikt worden. Hoogspanning is de enige vorm van stroom die over grote afstanden vervoerd kan worden zonder verlies te maken. Wisselstroom kan wél getransformeerd worden naar hoogspanning. Dit wordt gedaan in een transformatorhuisje.

Dunne film zonnepanelen zijn panelen die gemaakt zijn door middel van de dunnelaagtechnologie. Ze bestaan vaak uit amorf silicium, CI(G)S en CdTe-zonnecellen. Door de geringe dikte van de panelen zijn ze flexibel, wat ze allerlei verschillende toepassingen geeft. Daarnaast bestaan dunne film panelen uit één egaal zwart oppervlak, doordat ze niet uit individuele zonnecellen opgebouwd worden. Dit geeft ze qua uiterlijk een groot voordeel. Een ander voordeel is het feit dat dunne film panelen minder warmtegevoelig zijn; minder opbrengstverlies op warme dagen. Echter, voor plaatsing op het dak zijn dunne film panelen op het moment minder geschikt.  

Meer vraag & antwoord right arrow icon
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden
afbeelding bij Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝 Gelukkig zetten organisa

Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Bijen en andere insecten worden bedreigd! 🐝
Gelukkig zetten organisaties zoals bijenstichting.nl zich in voor het behoud van de bijen, en ook jij kan hieraan bijdragen. Op 22 april gaan bedrijven, scholen, gemeenten en particulieren masaal aan de slag om bloemstroken aan te leggen zodat er een groot bloemenlint 🌺voor bijen ontstaat. Zo helpen we bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel.
Doe jij ook mee?
Check voor alle zaai- en planttips de website van bijenstichting.nl #Nationalezaaidag #helpdebij

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 maanden geleden
afbeelding bij Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-str

Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-stralingen en neemt water op. Win-win, dus! 🌿 #woonbewust #sedum #groen #groendak #sedumdak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
7 maanden geleden
afbeelding bij Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerkin

Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerking komt? Bekijk het via de link op ons profiel. 💚 #woonbewust #sedumdak #groen #subsidie