icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Zonne-energie is de stralings­energie die de zon afgeeft. Deze energie bestaat zowel uit warmte als licht. De warmte-energie is met name in de zomer en bij mooi weer te gebruiken. Energie uit licht is altijd op te wekken. Oók in de winter, en zélfs in ons regenachtige en bewolkte landje. Het is dus wel degelijk rendabel om zonne-energie op te wekken in Nederland.

Zelf zonne-energie opwekken

Er zijn diverse mogelijkheden om zelf zonne-energie op te wekken of om te zetten. De bekendste en meest toegepaste manieren om zonne-energie op te wekken of om te zetten zijn:

 • Gebruik maken van zonnecollectoren i.c.m. een zonneboiler
 • Het plaatsen van zonnepanelen
 • Zonne-energie opslaan in een (thuis)accu
Hoe weet ik of ik zonne-energie gebruik? (1:00 min)

Zonne-energie opwekken met zonne­collectoren

Zonnecollectoren zetten de energie van de zon om in warmte. De werking is eenvoudig. Een zonnecollector warmt op wanneer deze gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan zon. Deze warmte zal gebruikt worden om bijvoorbeeld tapwater of een ruimte te verwarmen. De meeste zonnecollectoren zijn zwart, zodat ze meer energie kunnen opnemen.

Doorgaans worden zonnecollectoren gecombineerd met zonneboilers. Zo vormen ze een compleet systeem, waarmee met de warmte van de zon het water in jouw huis kan worden verwarmd.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonne-energie
Zonnepanelen (PV-panelen) worden in Nederland vaak op daken gemonteerd. Ze kunnen echter ook op de grond worden geplaatst, zoals op deze foto.

Zonne-energie opwekken met zonne­panelen

Wanneer je het hebt over zonne-energie opwekken, dan zullen de meeste mensen direct denken aan zonnepanelen. Zonnepanelen worden gebruikt om de energie van het licht van de zon om te zetten in elektriciteit.

Zonnepanelen bestaan uit een groot aantal zonnecellen, die op hun beurt weer bestaan uit twee lagen, een positieve en een negatieve laag. Onder invloed van licht  gaat er tussen deze twee lagen een elektrische stroom lopen. De warmte van de zon heeft dus geen invloed op dit proces. De opgewekte stroom kan vervolgens gebruikt of opgeslagen worden.

Zonnecellen worden ook wel photo­voltaïsche cellen genoemd, naar het Grieks woord voor licht, photos, en de benaming voor elektrische stroom, volt. De afkorting voor photovoltaïsche panelen is PV-panelen. Wanneer je iets leest over zonnepanelen of over PV-panelen, wordt in principe altijd hetzelfde bedoeld.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonne-energie
De Tesla Powerwall is op dit moment een populaire thuisbatterij die is ontworpen om energie van zonnepanelen of uit het elektriciteitsnet op te slaan. (Foto: Wikimedia door Thuisbatterij)

Zonne-energie opslaan

De opgewekte zonne-energie die je niet verbruikt, kun je ook opslaan en op een later moment gebruiken. De bekendste methode hierin is het opslaan in accu’s. Deze thuisaccu - ongeveer zo groot als een cv-ketel - hang je aan de muur, zet je in de kelder of installeer je in de garage. Met een thuisaccu kun je ongeveer één tot enkele dagen een woning voorzien van stroom. 

Het gebruik van thuisaccu's is de afgelopen jaren steeds interessanter geworden, doordat deze apparaten inmiddels redelijk betaalbaar zijn. Wanneer je gebruik wilt maken van een thuisaccu moet de op je zonnepanelen aangesloten omvormer dit ook ondersteunen (hybride-omvormer).

Zonnecentrales

Meerdere Europese landen pakken zonne-energie groots aan. Duitsland, Spanje en Portugal hebben zonnecentrales staan. Ook in Nederland worden inmiddels steeds meer grote zonneparken gebouwd. Deze enorme installaties van zonnepanelen of spiegels wekken elektriciteit op. 

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonne-energie
Het grootste zonnepark ter wereld vind je in Amerika. Het park, gelegen op de grens tussen Californië en Nevada, voorziet jaarlijks zo'n 140.000 huishoudens van stroom. (Foto: Bright Source Energy)

Er zijn zonnecentrales in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zijn:

 • zonneparken (grootschalige zonnepanelen)
 • zonnespiegels (zonthermische krachtcentrales) 
 • zonneschotels (geconcentreerde zonnecentrales)

Er zijn ideeën voor enorme grote geconcentreerde zonnecentrales in woestijnen. Nergens anders vind je immers zoveel zon. In woestijn is plaats en zonneschijn genoeg om de hele wereld van energie te voorzien.  Een potentieel zonne-utopie dus. Helaas is het alleen nog niet mogelijk om deze energie efficiënt over de wereld te verdelen.  

De voordelen van zonne-energie

Het (gedeeltelijk) overstappen op zonne-energie heeft veel voordelen. Waar de één zonnepanelen aanschaft met het oog op milieuwinst en duurzaamheid, koopt de ander ander zonnepanelen om minder afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen. Een groot gedeelte van de mensen plaatst panelen echter met één duidelijke reden: ze willen geld besparen.

De belangrijkste redenen om zonnepanelen aan te schaffen volgens onderzoek van Natuur & Milieu in 2020:

 • Geld besparen
  Op termijn zijn panelen een rendabele investering waardoor je veel geld kunt besparen.
 • Bijdragen aan een beter milieu
  Met panelen verminder je je uitstoot van CO2
 • Kleinere afhankelijkheid van de energieleverancier
  Veel mensen willen minder afhankelijk zijn van de grote energiemaatschappijen (én hun prijsstijgingen!)
 • Kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
  Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en daardoor duurder
 • Duurzaamheid
  Zonnepanelen gaan 30-40 jaar mee en zijn daarmee een zeer duurzame investering
 • Onderhoudsarm
  Zonnepanelen zijn, op een incidentele schoonmaak na, onderhoudsarm
 • Geruisloze manier van opwekken van energie
  Zonnepanelen maken (in tegenstelling tot draaiende windmolens) geen geluid
 • Profiteren van overheidssubsisidie
  Veel mensen gaan over tot de aanschaf van zonnepanelen omdat ze willen profiteren van een lokale subsidie
 • Mogelijkheid tot salderen
  Stroom die je overdag niet gebruikt, kun je tot 1 januari 2023  terugleveren aan het stroomnet. Hier krijg je een vergoeding voor. Hier kun je meer lezen over de salderingsregeling.

De nadelen van zonne-energie

Zonne-energie biedt niet alléén maar voordelen. Er zijn ook nadelen, de belangrijkste zijn:

 • De initiële aanschaf- & installatiekosten
  De initiële kosten zijn voor verreweg de meeste mensen de grootste reden om niet over te gaan tot de aanschaf en aanleg van zonnepanelen. Echter is het goed om te weten dat het ook mogelijk is om panelen te leasen. Zo zit je niet vast aan de hoge opstartkosten.
 • Locatie niet altijd geschikt 
  Niet elke locatie is even geschikt. Huizen die omgeven worden door veel bomen en hierdoor meer schaduw hebben, zullen bijvoorbeeld minder rendement opleveren dan vrijstaande huizen.
 • Zonne-energie is alleen bruikbaar gedurende de dag
  Om dit te verhelpen is het ook mogelijk om een opslagsysteem aan te leggen, en zo het overschot aan energie dat gedurende de dag wordt opgewekt 's avonds en 's nachts te gebruiken.
 • Het aanzicht van de zonnepanelen
  Niet iedereen vindt de klassieke blauwe of zwarte zonnepaneel even mooi. Het aanzicht van een dak met zonnepanelen zou voor sommigen dus een nadeel kunnen zijn. Toch is deze groep klein. Inmiddels is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het hebben van zonnepanelen een aanzienlijke stijging in woningwaarde kan geven. Sterker nog, bij een zoektocht naar een nieuwe woning geeft 44 procent van de kopers aan dat ze liever een huis mét zonnepanelen kopen.

  Inmiddels worden de zonnepanelen ook steeds “mooier”. Wat dacht je van op maat gemaakte PV-panelen in allerlei kleuren, prints of zelfs logo’s? Zelfs transparante zonnepanelen zijn tegenwoordig mogelijk. 

Is het verstandig om zelf zonne-energie op te wekken in Nederland?  

Een veelvoorkomende misvatting die bestaat op het gebied van zonnepanelen is dat deze alleen werken als de zon zeer fel schijnt. Niets is echter minder waar. Zonnepanelen zetten de energie uit licht om en werken dus ook als het bewolkt is. De bewolking houdt slechts een deel van het zonlicht tegen. Er blijft ook op een bewolkte dag dus genoeg zonne-energie over.

En, wat veel mensen niet weten: hoge temperaturen (boven de 25 graden) zorgen juist voor een lager rendement. Nederland is dus nog niet zo'n gek land voor zonnepanelen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonne-energie
Nederland staat niet op nummer één wat betreft zonne-energie ontvangen. Toch zie je op deze wereldkaart dat Nederland aardig rendabel is. (Foto: Wikimedia door Solargis)

In Nederland betalen huishoudens voor het afnemen van elektriciteit van een energiemaatschappij rond de 23 eurocent per kilowattuur. Een zonne-energiesysteem kost ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro. Met rente en aflossing komt de prijs van zonne-energie daarmee ongeveer uit op 10-12 cent per kilowattuur. Met de verwachte verdere stijging van energieprijzen zal zonne-energie in de nabije toekomst daarom alleen maar lucratiever worden.

Na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het aanleggen van zonne­panelen? In onze checklist vind je een aantal belangrijke punten waaraan je dak moet voldoen.

Samenvattend

Zonne-energie bestaat uit zowel warmte als licht. Deze energie - afgegeven door de zon - kan zelf worden opgewekt. Met behulp van zonnecollectoren of zonnepanelen kan de warmte gebruikt worden om bijvoorbeeld tapwater of een ruimte te verwarmen. Zelfs als het bewolkt is, kunnen zonnepanelen energie omzetten in licht. De energie die je niet verbruikt, kan opgeslagen worden en op een later moment worden ingezet. 

Zonne-energie heeft meerdere voordelen. Zo is het plaatsen van een zonnepaneel een en duurzame rendabele investering. Daarnaast wordt de uitstoot van CO2 vermindert met panelen. Ook ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en maken geen geluid. Als laatst kun je met een zonnepaneel profiteren van overheidssubsidies.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal