Via onze Woonbewust Facebook pagina berichten wij wekelijks over de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en wonen. Op deze pagina vind je de meest recente berichten.

Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig genoeg is om een groen dak te dragen. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van de totale opbouw van het groen daksysteem. Houd er daarnaast rekening mee dat door variabele belastingen (zoals sneeuw of regen) het dak zwaarder kan worden.
Het kabinet heeft besloten 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. Waterstof wordt als belangrijke energiedrager gezien in de toekomstige energievoorziening. Het kan daarmee veel processen die niet elektrisch kunnen toch duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van je huis.

Vandaag heeft minister Ollogren een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovaties verplicht wordt. Deze verplichting gaat straks alleen gelden wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de renovatie.

woonbond.nl Standaard voor woningisolatie
Vorige week is de 'standaard voor woningisolatie' aan de Tweede Kamer gepresenteerd. In deze richtlijn wordt aangegeven wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om van het gas afgesloten te kunnen worden.

consumentenbond.nl Nationaal Isolatieprogramma in regeerakkoord| Consumentenbond
Drie op vier de woningen in Nederland is niet goed geïsoleerd. Ruim 2,7 miljoen woningen hebben een energielabel lager dan C. Dat leidt tot een onnodig hoge energierekening en het is slecht voor het klimaat. De komende regering moet een Nationaal Isolatieprogramma opnemen in haar regeerakkoord. Daarvoor pleit een brede coalitie van organisaties, waaronder de Consumentenbond. Een onderdeel van het programma is de 'isolatievoucher' ter waarde van 2000 euro per huishouden.

bouwenuitvoering.nl Meerderheid woningeigenaren wil woningisolatie in regeerakkoord
Een overgrote meerderheid van de mensen vindt dat de politiek meer geld beschikbaar moet stellen voor isolatie. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van Natuur & Milieu. Benieuwd naar het onderzoek? Dat lees je hier: https://bit.ly/3qI16kx

Warmtepompen droegen in afgelopen februari zichtbaar bij aan de duurzame productie van energie. Op 9 februari 2021 kwam de hoeveelheid hernieuwbare energie uit warmtepompen overeen met maar liefst 2 miljoen kubieke meter aardgas. Daarnaast produceerden de diverse bronnen 8% meer hernieuwbare energie dan het jaar ervoor.
Volgens Maarten van Poelgeest, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving, moet het voor woningeigenaren aantrekkelijker worden om duurzame aanpassingen te doen in hun huizen; “Je moet de vroege bewegers ook iets extra's geven, omdat overstappen nu vaak nog niet gunstig is.” In deze podcast van de BNR Techniektour wordt gekeken welke aanpassingen het beste hiervoor zijn. Ook hybride oplossingen, zoals de combinatie warmtepomp en cv, komen voorbij.

Isolatie is een cruciale stap bij het verduurzamen van woningen. Maar eerst het hele huis isoleren, voordat je andere maatregelen toepast, is niet altijd noodzakelijk. Uit een proef van Woningcorporatie Domijn en Hogeschool Saxion is gebleken dat het gebruik van een warmtepomp met beperkte woningisolatie ook succesvol kan zijn. Hierbij zijn alleen de belangrijkste ruimten geisoleerd. Het grootste voordeel hiervan is een besparing op de tijd en kosten die nodig zijn voor complete isolatie. Mooi nieuws dus!
De productie van stroom uit zonnepanelen is vorig jaar in Nederland met vijftig procent toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er werd zo'n acht miljard kilowattuur aan zonnestroom opgewekt.
Ruim de helft van de Nederlanders heeft vorig jaar zijn huis verduurzaamd. Maar liefst drie miljoen huishoudens kozen voor duurzame oplossingen. Benieuwd welke oplossingen? Je leest het in onderstaand artikel.
Stop met het bouwen van zonneparken en zet in op zonnepanelen op daken. Daarvoor pleit o.a. hoogleraar energietransitie Jan Rotmans. "Bedrijfsdaken, woningdaken: ze zijn nog nauwelijks bedekt met panelen. En wat doen we: we gooien ze massaal in de weilanden. Daarbij verdienen op dit moment vooral buitenlandse investeerders aan die zonneparken. Heel onwenselijk allemaal."
Vanaf 1 januari 2021 zijn er veranderingen doorgevoerd in het energielabel voor woningen. De bekende energielabelletters blijven bestaan, maar hoe het label tot stand komt is veranderd. In dit artikel gaan we dieper in op het vernieuwde energielabel en hoe je deze kunt aanvragen.

greenenergyday.nl/ Green Energy Day
Vandaag is het Green Energy Day. Op deze dag is alle duurzaam geproduceerde energie 'op'. Steeds meer Nederlanders produceren duurzame energie. Hierdoor schuift deze dag ieder jaar een beetje op. Het doel? In 2050 willen we ervoor zorgen dat Green Energy Day valt op 31 december.
Steeds meer mensen verwarmen hun huis met een warmtepomp. Dit is beter voor het klimaat, omdat ze minder of geen CO2 uitstoten. Maar hoe goed doen ze het met de extreme kou van afgelopen week? Je leest het in onderstaand artikel.

www.bnr.nl Verhitte discussie over kille klimaatdoelen?
Met de Tweede Kamerverkiezingen in het verschiet, is het hoog tijd voor een debat over klimaatdoelen. 'Wind, zon, waterstof of kernenergie, waar wordt u warm van?', is de toepasselijke titel van het debat dat vanavond plaatsvindt. Meeluisteren? Dat kan. Luister vanavond om 19.00 uur op BNR Nieuwsradio Nieuwsradio naar het debat, of luister het terug in de podcast.

warmetruiendag.nl/ Warmetruiendag - 5 februari 2021 - powered by Klimaatverbond Nederland
Het is vandaag Warme Truiendag! Op deze dag gaan we energieverspilling te lijf met deze ludieke klimaatactie. Een dikke trui aangetrokken, maar nog steeds koud? Dan zou je eens kunnen kijken naar de mogelijkheden om jouw huis te isoleren. In dit artikel geven we je tien redenen waarom woningisolatie een goede keus is! https://woonbewust.n...atie-goede-keuze
Tienduizend geveltuinen in heel Nederland, dat is wat Operatie Steenbreek en creatief bureau Groenemorgen willen bereiken met hun campagne. Meer weten over groene gevels? Op onze site lees je alles het aanleggen van een groene gevel: https://woonbewust.n...gen-groene-gevel
Nederland heeft niet stil gezeten tijdens de coronacrisis! Het aandeel van verbouwers bij de ruim 45.000 hypotheekaanvragen die in oktober 2020 zijn ingediend, is gestegen naar 12,5 procent. Welke renovatieklus staat er bovenaan jouw lijstje?
Goed nieuws! In 2020 installeerde Nederland een recordhoeveelheid aan zonnepanelen. Er werd maar liefst 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, vertelt: 'Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen.' Heb jij nog geen zonnepanelen? Grijp nu je kans en vraag gratis tot wel vier vrijblijvende offertes aan via onze site!
Klimaatpositief als kerstcadeau geven? Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen? Lees het in dit artikel op Trouw.nl

duurzaamnieuws.nl Deel stroomleveranciers blijft ‘greenwashen’, politiek moet ingrijpen
Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze zijn. Dat blijkt uit de Stroomranking 2020. De Stroomranking maakt zichtbaar welke stroomleveranciers écht groen zijn en welke niet. Met de jaarlijkse Stroomranking willen de drie maatschappelijke organisaties de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken.
Van alle Nederlandse woningen wordt op dit moment 11,1 procent verwarmd door iets anders dan een cv-ketel en dat aandeel groeit snel. Dat concludeert energiebedrijf Vattenfall (voorheen Nuon) op basis van eigen onderzoek. Purmerend is de gemeente met de meeste aardgasvrije huizen.

Wie aan de slag wil om zijn huis comfortabel en energiezuinig te maken, kan veel leren van de meer dan 1.600 ervaringsverhalen op de Nationale Duurzame Huizen Route. Nieuw dit jaar zijn de videogesprekken. Van 7 november tot 15 december geven huiseigenaren en huurders uit alle delen van Nederland via videoverbinding uitleg over de duurzame maatregelen in hun woning. Inschrijven voor een online bezoek kan sinds 31 oktober via http://www.duurzamehuizenroute.nl. Er is plek voor maximaal 8 bezoekers per ontmoeting.
De komende jaren komen er in ons land veel zonnepanelen en windmolens bij, om groene stroom op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen. Zo kunnen we voorkomen dat het klimaat nog meer van slag raakt, want dat is ongunstig voor ons. Waar komen die zonnepanelen en windmolens eigenlijk? RTL Nieuws maakte dit overzicht.

woonbewust.nl De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
De isolatiesubsidie SEEH is recent door de minister gewijzigd. De subsidiebedragen tijdelijk zijn tijdelijk verhoogd en je kunt de subsidie nu meerdere keren aanvragen (i.p.v eenmalig). Voor 2021 verwachten we een versobering van de subsidieregelingen. Heb je verduurzamingsplannen en wil je nog gebruikmaken van de huidige isolatiesubsidie? Kom dan snel in actie. De subsidie kun je namelijk pas aanvragen, nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Meer informatie over de SEEH subsidie lees je op onze site.

frieschdagblad.nl Opinie: Extreme weersomstandigheden en de tuin
We zijn er inmiddels (bijna) allemaal van doordrongen dat de aarde opwarmt en dat dat leidt tot een klimaatcrisis. De impact op het natuurlijke leven om ons heen is al zichtbaar. Wat merken we daarvan in onze tuinen en wat kunnen we hier aan doen?

www.cbs.nl Hernieuwbare energie in Nederland 2019
Het aandeel hernieuwbare energie in 2019 was in Nederland 8,7 procent. 5,3 procent onder het 2020-doel. Dat stelt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport ‘Hernieuwbare Energie in Nederland 2019’. De meeste hernieuwbare energie die Nederland per eind 2019 opwekte komt uit biomassa (59 procent) en windenergie (21 procent). Lees hier de publicatie: https://www.cbs.nl/n...n-nederland-2019

Het Vlaamse bouwbedrijf Kamp C heeft als eerste ter wereld een huis van twee verdiepingen (90m2) in één stuk ge-3D-print. Het bedrijf gebruikte daarvoor de grootste 3D-betonprinter van Europa. Het huis is volgens Kamp C drie keer sterker dan andere huizen die zijn gebouwd met snelbouwstenen en moet in de toekomst in twee weken kunnen worden geprint.
Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat het niet rendabel is om je woning te verduurzamen en in sommige wijken groeit de weerstand tegen de energietransitie. Maar hoe krijgen we onze huizen dan wél energieneutraal?
https://www.volkskra...utraal~ba8b99b2/