icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Wist je dat het gasverbruik voor bijna 70% van de CO2-uitstoot van een woning zorgt? Als je gas gebruikt voor de centrale verwarming en warm water, dan is dat bij jou ook het geval. Met een hr-combiketel en een zonneboiler, warmtepomp of slimme thermostaat kun je deze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Naast een besparing op het milieu, levert dit tevens een besparing voor de portemonnee op.

Maar een energiezuinige cv-ketel kan nog op een andere manier een besparing opleveren. Er zijn namelijk ook verschillende subsidieregelingen van toepassing op de aanschaf van een cv-ketel die het milieu spaart. Hieronder een overzicht van deze subsidies.

De overheid is er op gebrand om het CO2-verbruik terug te dringen en stimuleert daarom de aanschaf van een energiezuinige cv-ketel gekoppeld aan bijvoorbeeld een waterpomp of een zonneboiler. Ook andere energiebesparende oplossingen worden met een subsidie beloond. Hiermee wil de overheid bereiken dat de verwarming van huizen en bedrijfspanden minder door gas en meer met duurzame warmte gebeurt. Hiervoor is de subsidieregeling ISDE in het leven geroepen, wat staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. In 2019 is er in totaal 100 miljoen euro aan subsidiebudget.

Aanpassingen ISDE per 1 juli 

Er zijn per 1 juli 2017 een aantal aanpassingen gedaan voor de aanvraag van de ISDE. Onderstaand vind je hiervan een overzicht:

  1. Doelgroep: Naast particulieren, kunnen ook gemeenten, provincies en openbare lichamen als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen in de hoedanigheid van marktpartij of als eigenaar of huurder van een roerende of onroerende zaak kunnen subsidie aanvragen. Door deze wijzging kan er ni
  2. Warmtepompen: Voor lucht- waterwarmtepompen zijn de subsidiebedragen gewijzigd. Bij een thermisch vermogen tot en met 1 kW bedraagt het subsidiebedrag € 1.100. Dit bedrag wordt verneerderd met  € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 1 kW.
  3. Budget: Het totale budget voor 2017 wordt opgehoogd van €70 miljoen naar €90 miljoen euro.

De eerste wijziging heeft als doel dat er een bredere doelgroep kan investeren in een duurzamere energieproductie. Naar verwachting zullen nu meer partijen investeren in grotere aantallen kleinschalige productie-installaties voor de productie van hernieuwbare warmte.

De tweede wijziging zorgt ervoor dat een ongewenst neveneffect van de subsidieregeing ongedaan gemaakt wordt. Eerder was het namelijk zo dat er twee afzonderlijke subsidiebedragen (€ 1.000, respectievelijk € 2.000) golden voor twee categorieën. Je kon subsidie aanvragen voor lucht-waterwarmtepompen kleiner dan 10 kW: apparaten met een vermogen tot 3,5 kW en apparaten met een vermogen van 3,5 tot 10 kW. Dit heeft geleid tot het neveneffect dat investeerders dergelijke warmtepompen met een onnodig groot vermogen zouden kunnen aanschaffen om aanspraak te kunnen maken op het substantieel hogere subsidiebedrag in de tweede categorie.

De laatste wijziging, de verhoging van het subsidie platfond naar €90 miljoen euro,  leidt naar verwachting tot een toename in het totale aantal aanvragen bij RVO. Dit met uiteindelijk doel om de energiebesparing van huishoudens en kleinzakelijke gebruikers in een stroomversnelling te brengen. 

Tot wanneer kan ik een subsidie aanvragen?

De ISDE subsidie kun je aanvragen vanaf 1 januari 2016 tot en met 31 december 2019 om 17:00 via de website van de RVO.

Waarvoor kan ik een subsidie aanvragen?

Je kunt voor vier apparaten een subsidie aanvragen: een warmtepomp, een zonneboiler, een biomassaketel en een pelletkachel. Uiteraard moeten deze apparaten aan bepaalde voorwaarden voldoen. De hoogte van de subsidie kan daarbij afhangen van de energieprestaties van het betreffende apparaat.

Warmtepomp

Als de warmtepomp onderdeel is van de cv-ketel en een maximaal vermogen heeft van 70 kW, dan kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Apparaten die in aanmerking komen voor een subsidie zijn een lucht-waterwarmtepomp, een grond-waterwarmtepomp, een hybride waterwarmtepomp, een water-waterwarmtepomp of een warmtepompboiler, voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie. Lucht-luchtwarmtepompen komen niet in aanmerking voor een subisdie. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Dit bedrag ligt bij benadering tussen de €1000 en €2.500.

Zonneboiler

Ook een zonneboiler moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een subsidie. Het oppervlak van de zonnecollector dat licht doorlaat (apertuuroppervlakte) mag maximaal 200 m2 zijn. De boiler moet bedoeld zijn om warm tapwater leveren, al dan niet in combinatie met de functie om het huis te verwarmen. De zonneboiler moet voorzien zijn van een productkaart en technische documentatie. De subsidie is afhankelijk van de jaaropbrengst van de boiler en ligt zo rond de €500.

Biomassaketel en palletkachel

Als je geen energiezuinige cv-ketel in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler hebt, maar wel een biomassaketel of een palletkachel, dan kun je hier ook een subsidie voor aanvragen. Voor een biomassaketel geldt een minimale subsidie van €3.200 en voor een palletkachel geldt een minimum van €500.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

Heb jij één van de bovenstaande apparaten of ben je van plan om deze aan te schaffen? Kijk dan op rvo.nl of het betreffende apparaat in aanmerking komt voor een subsidie. Op de website staan apparatenlijsten. Je kunt zo zien welke merken in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Let dus goed op, want niet iedere warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of palletkachel voldoet aan de gestelde voorwaarden. 

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden
afbeelding bij Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig

Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig genoeg is om een groen dak te dragen. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van de totale opbouw van het groen daksysteem. Houd er daarnaast rekening mee dat door variabele belastingen (zoals sneeuw of regen) het dak zwaarder kan worden.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Het kabinet heeft besloten 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. Waterstof wordt als belangrijke energiedrager gezien in de toekomstige energievoorziening. Het kan daarmee veel processen die niet elektrisch kunnen toch duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van je huis.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Vandaag heeft minister Ollogren een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovaties verplicht wordt. Deze verplichting gaat straks alleen gelden wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de renovatie.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal