icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Een cv-ketel die ouder is dan 12 tot 15 jaar dient vervangen te worden. De nadelen van een verouderde cv-ketel zijn onder andere een toegenomen kans op storingen en het feit dat oude cv-ketels flink bijdragen aan een te hoge energierekening. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je al eerder voor vervanging van de ketel kiest, bijvoorbeeld omdat dit voordeliger uitpakt dan een reparatie. Een huishouden is sterk afhankelijk van de cv-ketel in de winter. Hierdoor is het op tijd in schatten wanneer de verwarmingsketel aan vervanging toe is belangrijk om vervelende situaties te voorkomen.

Hoe gaat dat in zijn werk, een cv-ketel vervangen? Kunt je dit zelf doen of beter laten doen? Waar moet je op letten bij het vergelijken van ketels? Welke voor- en nadelen zijn er bij kopen, huren of leasen van cv-ketels? En wat zijn de kosten hiervan? Op deze pagina beantwoorden we deze vragen voor je.

Zelf doen of laten doen

Het is in beginsel mogelijk om een cv-ketel zelf te vervangen. Echter willen we je er wel direct voor waarschuwen dat bij een verkeerde installatie de kans op het oplopen van koolmonoxide vergiftiging toeneemt. Het is belangrijk er dus voor te zorgen dat je op de hoogte bent over wat er bij het zelf vervangen van de cv-ketel komt kijken of misschien is er iemand in je omgeving die hier meer verstand van heeft.. Een groot voordeel van het zelf installeren van de ketel, is een besparing in kosten omdat er geen voorrij- of installatiekosten betaald hoeven te worden. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het bedrijf dat je kiest, maar je kunt uitgaan van minimaal enkele honderden euro's aan montagekosten.

Toch zal voor de meeste mensen het zelf installeren van een cv-ketel geen realistische optie zijn. De kans is groot dat er onveilige situaties ontstaan wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Wanneer een professionele installateur de ketel komt vervangen, mag je er vanuit gaan dat dit op een juiste en veilige manier gebeurt. Dit geldt zowel voor het verwijderen van de oude ketel en het monteren van de nieuwe ketel als alle afstellingen instellen.

Verzeker je dus van een juiste vervanging en afstelling. Voordat er een installateur aan te pas komt, moet er natuurlijk wel een cv-ketel worden aangeschaft. Maar waar moet je op letten wanneer je cv-ketels gaat vergelijken?

Afbeelding als illustratie bij artikel Cv-ketel vervangen
Laat je cv-ketel bij voorkeur vervangen door een ervaren installateur

Cv-ketels vergelijken

Bij het vergelijken van cv-ketels kun je op een aantal zaken letten. In ons artikel elders op onze website over verschillende soorten cv-ketels staan verschillende typen ketels waarbij het verschil met name in het rendement van de ketel zit. Hoe hoger het rendement, hoe duurder de ketel, maar hoe meer je per maand aan kosten bespaart. Je zult dus eerst moeten bedenken hoeveel je uit wilt en kunt geven. Koop je een duurdere ketel, dan kan dit op de lange termijn voordelig zijn doordat je bespaart op je stookkosten. Koop je een ketel met een laag rendement, dan ligt de aanschafprijs lager maar is de kans aanwezig dat je op lange termijn alsnog duurder uit bent door hogere energiekosten.

Om cv-ketels te vergelijken is het verder van belang de volgende zaken op een rijtje te hebben:

  • Wat is de grootte van je huis?
  • Is het huis vrijstaand of is het een tussenwoning? (Vrijstaande huizen verliezen meer warmte)
  • Hoe ziet de ruimte er uit waar je een cv-ketel wilt installeren?
  • Wat is de kwaliteit van de isolatie van je woning?
  • Waar wil je warm water hebben?
  • Hoeveel warm water wil je gebruiken?
  • Wil je op meerdere plekken tegelijk warm water?

De grootte van het huis, de kwaliteit van de isolatie en het het type woning zijn allemaal van belang om de vraag 'Hoeveel vermogen moet mijn nieuwe cv-ketel hebben?' te beantwoorden. Zo hebben grote, slecht geïsoleerde en/of vrijstaande woningen bijvoorbeeld veel vermogen nodig om het huis te verwarmen. Je zult dan een installatie met een hoge capaciteit moeten hebben. Ook de ruimte waarin de installatie moet hangen speelt een rol. Hangt de cv-ketel ver van de warmwaterkranen? Dan is een solo ketel misschien de beste optie.

Naast het type woning waarin de cv-ketel komt te hangen spelen je eigen wensen natuurlijk ook een grote rol. Wil je bijvoorbeeld op meerdere plekken warm water en het liefst tegelijkertijd? Nieuwe combiketels met een ingebouwde boiler of met doorstroom-techniek kunnen tegenwoordig in snelle tijd meerdere plekken in het huis van warm water voorzien. Echter zijn deze ketels duurder dan ketels met een aparte boiler of geiser.

Kopen, huren of leasen?

Wanneer je de beslissing hebt gemaakt om je verwarmingsinstallatie te vervangen wordt het tijd om te kijken naar een nieuwe ketel. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de consument om een cv-ketel in huis te halen. In de regel kun je hierbij kiezen uit kopen, huren of leasen. Maar wat zijn de verschillen? En wat zijn de kosten voor het kopen, huren of leasen van een cv-ketel? Lees het in ons artikel over een cv-ketel kopen.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden
afbeelding bij Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig

Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig genoeg is om een groen dak te dragen. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van de totale opbouw van het groen daksysteem. Houd er daarnaast rekening mee dat door variabele belastingen (zoals sneeuw of regen) het dak zwaarder kan worden.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Het kabinet heeft besloten 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. Waterstof wordt als belangrijke energiedrager gezien in de toekomstige energievoorziening. Het kan daarmee veel processen die niet elektrisch kunnen toch duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van je huis.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Vandaag heeft minister Ollogren een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovaties verplicht wordt. Deze verplichting gaat straks alleen gelden wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de renovatie.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal