icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Om te voorkomen dat een ketel te snel moet worden vervangen is het goed onderhouden van een cv-ketel cruciaal. Aangeraden wordt om er in ieder geval eens in de drie jaar een installateur naar te laten kijken. Hiervoor kan eventueel een onderhoudscontract worden getekend. Dit kan bij verschillende aanbieders, welke bijvoorbeeld te vinden zijn op vergelijkingssites.

Cv-ketel goed instellen

Het goed afstellen van een cv-ketel is om meerdere redenen van belang. Het correct afstellen van een cv-ketel zorgt er in eerste instantie voor dat het apparaat niet onnodig snel verslijt of storingen ondervindt. Kosten voor onderhoud worden hierdoor tot een minimum beperkt. Nog belangrijker is dat je cv-ketel goed afstellen zorgt voor extra besparingen op de energierekening. Een gemiddeld huishouden kan met een paar simpele aanpassingen tijdens het instellen van de ketel namelijk al veel geld besparen. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de meeste cv-ketels standaard ingesteld staan op de fabrieksinstellingen. Bij de installatie worden deze namelijk niet altijd aangepast.

Ook speelt de locatie en de manier waarop een ketel in het huis is geplaatst van een rol bij het optimaal instellen. Elk huishouden is verschillend in omvang, in verbruik en in de manier waarop de cv-leidingen zijn aangelegd. Het is hierom onmogelijk om een algemene handleiding te geven voor het optimaal afstellen van een cv-ketel. Het is dus een kwestie van experimenteren om te zien wat de meeste besparing oplevert. Hieronder worden een aantal mogelijkheden genoemd die naast een goede instelling van je cv-ketel ervoor kunnen zorgen dat je aanzienlijk kunt besparen op je energierekening.

Centrale plaatsing

In een ideale situatie wordt een cv-ketel zo dicht mogelijk bij de meest gebruikte radiatoren en warmwatertappunten geplaatst. Op die manier blijven de leidingen zo kort mogelijk en gaat er veel minder warmte verloren. Een prettige bijkomstigheid daarbij is dat er hierdoor ook minder lang op warm water moet worden gewacht. Voor de meeste huishoudens zal het verplaatsen van de ketel teveel moeite kosten en misschien zelfs onmogelijk zijn. Deze aanpassing is daarom ook vooral geschikt voor mensen die van plan zijn om een nieuw huis te bouwen of in de nabije toekomst van plan zijn om te gaan verbouwen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Cv-ketel onderhoud
Gebruik buisisolatie om leidingen te isoleren en onnodig warmteverlies te voorkomen

Cv-leidingen isoleren

Slecht geïsoleerde cv-leidingen geven nodeloos veel warmte af. Door het isoleren van cv-leidingen die zich in koude ruimtes bevinden kan er op eenvoudige wijze en direct veel worden bespaard. Niet alleen houd je het water warm, het kan ook voorkomen dat de leidingen bevriezen in de winter. Gebruik voor de isolatie bijvoorbeeld de bekende grijze stukken (cv-)buisisolatie, welke bij alle grote bouwmarkten verkrijgbaar is.

Temperatuur van het cv-water verlagen

Het rendement van een cv-ketel gaat beduidend omhoog bij het verlagen van de watertemperatuur tot 55 graden of minder. De ketel gaat vanwege het lage temperatuur sneller op laag vuur branden en is hierdoor een stuk energiezuiniger. Daarnaast condenseren de voortgebrachte rookgassen eerder bij een temperatuur van onder de 55 graden. Ook dit zorgt er voor dat de ketel meer rendement behaalt. De lage watertemperatuur zorgt er tenslotte ook voor dat de ketel stabieler blijft branden.

Minder warm water betekent ook minder hete radiatoren. Te hete radiatoren veroorzaken vaak ongewenste bijwerkingen, zoals ongelijke verdeling van de warmte en te sterke luchtstromen in je huis. Deze laatste kunnen voor verspreiding van stof in huis zorgen.

De watertemperatuur te laag zetten is overigens ook niet aan te raden. Bij een te lage temperatuur zal de ketel constant blijven branden, hetgeen meer energie kost en zorgt voor onnodig warmteverlies.

Vermogen van de cv-ketel verlagen

Net als bij de watertemperatuur is het raadzaam om het maximale vermogen van de ketel aan te passen. Het vermogen, meestal aangegeven in kW, staat bij veel ketels standaard te hoog ingesteld. Het gevolg hiervan is dat de ketel geregeld aan- en afslaat. Dit zorgt niet alleen voor geluidsoverlast, maar ook voor een hogere energierekening.

Pompsnelheid langzamer zetten

Hoewel moderne ketels de pompsnelheid automatisch regelen kan het geen kwaad om te kijken of de snelheid toch wat omlaag kan. Met een lage pompsnelheid krijgt het water een langzamere omloop waardoor het langer de tijd heeft om de warmte te verspreiden. Hierdoor hoef je minder te stoken en kan de verwarming eerder uit. Bovendien werkt de cv-ketel hierdoor een stuk efficiënter.

Veelvoorkomende storingen

Het kan gebeuren dat er ondanks het zorgvuldig onderhoud en het juist afstellen van de cv-ketel toch een storing plaatsvindt. Een storing in de ketel kan variëren van een kapotte display tot het volledig uitvallen van de ketel. De meest voorkomende storingen zijn:

 • Koude radiator - radiator krijgt geen (warm) water
 • Te lage watertemperatuur
 • Rare of harde geluiden uit de ketel
 • Storing in de brander
 • Bevroren cv pomp leidingen

Hoe kun je zelf storingen oplossen

De meeste storingen zijn vaak na een kort onderzoek en met een paar eenvoudige handelingen op te lossen. Dit is vaak zelf op te lossen. Moderne ketels hebben bijvoorbeeld vaak een display waarop eventuele fouten en storingen in de vorm van symbolen zichtbaar zijn. Met de handleiding in de hand kun je hierdoor een stuk eenvoudiger een diagnose stellen.

Stappenplan storingen cv-ketel oplossen

Door het stappenplan hieronder te volgen kun je enkele veelvoorkomende problemen zelf oplossen. Mocht het stappenplan de problemen niet oplossen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de beheerder of installateur van de ketel (wanneer je een onderhoudscontract hebt) of om een specialist in de arm te nemen.

 • Staat de kamerthermostaat hoog genoeg? Is dit niet het geval dan kun je eerst proberen om deze eerst wat hoger te zetten.
 • Kijk of de stekker van de cv-ketel in het stopcontact zit. Mocht dit niet het geval zijn, stop deze weer in het stopcontact. Als de ketel zich dan niet opnieuw opstart, kan handmatig resetten ook helpen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.
 • Zijn de zekeringen en de aardlekschakelaar niet uitgevallen of uitgeschakeld? Mocht dit het geval zijn, herstel deze eerst.
 • Het kan zijn dat jouw cv-ketel een foutcode aangeeft op het display. De betekenis is meestal te vinden in de bijgeleverde handleiding van de ketel. Deze kun je ook vaak online vinden, door te zoeken op het typenummer van je ketel. Bij een specifieke foutmelding zal de handleiding doorgaans een stappenplan bieden voor het oplossen van de storing.
 • Controleer of de gastoevoer open staat. Het kan zijn dat de gaskraan is dichtgedraaid, waardoor de ketel niet meer kan branden. Indien de gaskraan inderdaad dicht zit en opnieuw moet worden geopend, is het raadzaam om de cv-ketel te resetten.
 • Controleer of de drukmeter op de cv-ketel een waarde aangeeft tussen 1.5 en 2.0 bar. Is dit niet het geval dan zal de druk moeten worden aangepast door extra water in het leidingwerk te laten lopen. In de bijgeleverde handleiding van de ketel kun je meestal vinden hoe dit moet.
 • Brandt de waakvlam nog? Als dit niet het geval is, dient deze weer aangestoken te worden. Hoe dit moet bij jouw ketel is wederom in de handleiding te vinden.
 • De laatste stap die je zonder professionele assistentie thuis kunt uitvoeren, is de ketel resetten (opnieuw instellen). De meeste cv-ketels hebben op een zichtbare plek een resetknop die je kunt indrukken.

Storingen door een monteur laten oplossen

Wanneer bovenstaande handelingen niet hebben geholpen, kun je het beste contact opnemen met de verhuurder van de ketel (bij een huurcontract) of met een professioneel bedrijf. Wanneer je een servicecontract hebt afgesloten kun je natuurlijk contact opnemen met de partij die deze service biedt.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal