icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Door een cv-ketel na 12 tot 15 jaar te vervangen voorkom je niet alleen onveilige situaties en storingen, een nieuwe moderne cv-ketel kan ook flink schelen op de energierekening. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de consument om een cv-ketel in huis te halen. In de regel kun je hierbij kiezen uit kopen, huren of leasen. Maar wat zijn de verschillen? En wat zijn de kosten voor het kopen, huren of leasen van een cv-ketel?

Cv-ketel kopen

Zoals we hierboven al hebben vermeld is het bij het kopen van een cv-ketel van groot belang rekening te houden met de kosten en eventuele besparing op de lange termijn. Hoogrendementsketels zijn bijvoorbeeld duurder in de aanschaf, maar kunnen op termijn flinke besparingen opleveren. Naast de eenmalige investering in de aankoop van een cv-ketel, moet je ook rekening houden met de bijkomende installatiekosten. Deze kunnen oplopen tot enkele honderden euro's.

Ten slotte dien je rekening te houden met toekomstig onderhoud en garantie. Wanneer je een cv-ketel koopt zit hierop een wettelijke (aflever)garantie op de eerste 6 maanden. Afhankelijk van het merk zit er na deze periode nog ongeveer 1,5 jaar extra garantie op de ketel. Voor sommige cv-ketels wordt een garantie afgegeven op verschillende onderdelen. Een warmtewisselaar heeft bijvoorbeeld vaak 10 jaar garantie, omdat dit een belangrijk en duur onderdeel is van de ketel.

Mocht de ketel onderhoud nodig hebben nadat de garantietermijn is verlopen, dan zul je de reparatiekosten zelf moeten betalen. Je kunt er echter ook voor kiezen hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten.

Kosten cv-ketel kopen

De aanschafkosten van een cv- of hr-ketel hangen af van het merk en type ketel. Een vr-ketel heeft bijvoorbeeld een lager rendement (meer warmteverlies) dan een hr-ketel. In verhouding gebruikt een vr-ketel dus meer energie, maar wanneer je weinig warm water gebruikt kan dit type toch interessanter zijn in de aanschaf. De hre-ketel, een cv-ketel met een micro-warmte-krachtkoppeling, wekt naast warmte ook elektriciteit op. Deze ketels hebben een hoog rendement. In situaties waarbij dagelijks heel veel warm water wordt gebruikt kunnen ketels van dit type rendabeler zijn dan gewone hr-ketels. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van verschillende typen.

Type Gemiddelde aanschafprijs
Vr-ketel €900,- tot €1.500,-
Hr-ketel €1.000,- tot €2.600,-
Hre-ketel €7.000,- tot €10.000,-

Cv-ketel huren

Een andere mogelijkheid is het huren van een cv-ketel. Een grote investering voor de aanschaf van een cv-ketel is hierbij niet nodig. Wanneer je een cv-ketel huurt, betaal je een maandelijks bedrag. Net als bij het kopen van een ketel zijn de installatiekosten vaak niet inbegrepen en dienen dus extra te worden betaald. Er zijn huurcontracten waarbij de installatie- en montagekosten zijn inbegrepen bij het maandelijks te betalen bedrag.

Wanneer een huurcontract wordt afgesloten zit hier bijna altijd een storings- en onderhoudscontract bij (dit heet ook wel een all-incontract). Er is dus geen sprake van garantie; de onderhoudskosten en eventuele te vervangen onderdelen zijn bij het huurcontract inbegrepen. Tenslotte is het goed om te weten dat contracten voor cv-ketel huur vaak voor langere periodes (rond de 10-12 jaar) worden afgesloten.

Afbeelding als illustratie bij artikel Cv-ketel kopen of huren

Kosten cv-ketel huren

Ook bij het huren bepaalt het type ketel de grotendeels de prijs. Bedrijven bieden vaak verschillende huurcontracten aan. In het algemeen kun je uitgaan van een maandelijks bedrag van tussen de €20,- en €25,-. Dit komt dus neer op een jaarlijks bedrag van €240,- tot €300,-. Hierbij zijn storing- en onderhoudskosten inbegrepen (all-in contract).

Cv-ketel leasen

De derde optie is huurkoop van een cv-ketel, ook wel lease genoemd. Anders dan bij bijvoorbeeld autolease, wordt de ketel uiteindelijk jouw eigendom na afloop van de afgesproken termijn in het leasecontract. Dit is dan ook het grootste verschil met het huren van een cv-ketel. Bij het leasen spreid je in feite het aanschafbedrag van een nieuwe cv-ketelinstallatie over een aantal jaren.

Leasecontracten kunnen net zo lang lopen als huurcontracten, maar er kan ook voor worden gekozen om deze eerder af te laten lopen. In de praktijk worden er meestal contracten met een looptijd van 5 jaar afgesloten.

Een ander voordeel van een cv-ketel leasen is dat het rentedeel van het maandelijkse te betalen bedrag fiscaal aftrekbaar is als woningverbetering (mits de woning de hoofdverblijfplaats is).

Kosten cv-ketel leasen

De maandelijkse kosten bij een lease- of huur-koopcontract kunnen nogal verschillen. Dit is afhankelijk van de periode waarover je het leasecontract afsluit. Wanneer het gaat om een periode van 10 of 12 jaar zullen de maandelijkse kosten ongeveer net zo hoog zijn als bij een huurcontract. Namelijk tussen de €20,- en de €25,-. Wanneer je voor een kortere periode het leasecontract afsluit, bijvoorbeeld voor 3 tot 5 jaar, dan moet je rekenen op maandelijkse kosten van rond de €40,-.

Huurcontract cv-ketel afkopen

Tenslotte is het goed om te weten wat er gebeurt wanneer je wilt verhuizen, terwijl er nog een huurcontract voor je cv-ketel loopt. Verhuizen kan hiervoor namelijk vervelende gevolgen hebben. Wanneer de nieuwe bewoner het contract overneemt is er vaak niets aan de hand. Wanneer dit niet het geval is kun je tegen problemen aanlopen. Je cv-ketel meenemen naar een nieuwe woning zorgt voor grote kosten voor demontage en opnieuw installeren. Het alternatief is het afkopen van je huurcontract. Ook dit kan vaak duur uitpakken. Zo kan het bedrag dat je nog dient te betalen gelijk zijn aan het bedrag van de nog resterende termijnen van het huurcontract, terwijl je hier niets voor terug krijgt. De ketel blijft dan immers in je oude huis hangen.

Verwacht je dus binnenkort te verhuizen, maar moet er wel een nieuwe cv installatie komen? Kies dan voor een (korter) leasecontract of koop een cv-ketel. Een leasecontract is doorgaans af te kopen zonder boeteclausule. Je betaalt dan alleen de resterende aflossingskosten, zonder rentedeel of onderhoudskosten.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal