icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Een lekker warm huis in de winter en na het sporten even een lekkere warme douche kunnen nemen. Dit zijn zaken die inmiddels voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend en onmisbaar geworden zijn. Zaken waarbij je met een centrale verwarming, aangestuurd door een cv-ketel, de populairste en voordeligste manier van verwarmen in huis haalt.

Hoe werken cv-ketels?

De centrale verwarming zorgt door middel van warm water dat het huis wordt verwarmd. De centrale verwarmingsketel, of afgekort cv-ketel, is het onderdeel van deze installatie dat het water verwarmt door middel van een brander. Deze werkt meestal op aardgas of stookolie. Het warme water wordt het systeem ingepompt met een circulatiepomp, om zo alle vertrekken in het huis op temperatuur te brengen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens terug naar de cv-ketel, om opnieuw te worden verwarmd door de cv-ketel. De gewenste temperatuur wordt in een woning doorgaans geregeld via de thermostaat.

In Nederland treffen we verschillende soorten cv-ketels aan. Het gaat hierbij om verschillende soorten of type ketels: solo-, combi-, open- of gesloten cv-ketels. We zullen op deze pagina de verschillen uitleggen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Cv-ketel soorten
De werking van een cv-ketel schematisch weergegeven. Foto © Kieskeurig.nl

Soorten cv-ketels

Wanneer het gaat om verschillende soorten of types cv-ketels, is het voornaamste onderscheid het verschil in rendement dat bepaalde types ketels kunnen behalen. Met rendement wordt het percentage warmte bedoeld dat gebruikt wordt en dus niet verloren gaat in het warmteproces. Een simpele, conventionele (oude) cv-ketel heeft bijvoorbeeld een rendement van 70 tot 80%. De resterende 20 tot 30% kan dus niet gebruikt worden en gaat verloren in het proces. Dit type cv-ketel wordt gelukkig tegenwoordig niet meer gemaakt. Tegenwoordig hebben ketels een hoger rendement. Deze ketels gebruiken vernieuwde technieken om warmteverlies tegen te gaan. We zetten ze voor u op een rijtje:

VR-ketel

VR staat voor 'verbeterd rendement'. Met deze ketel wordt ongeveer 90% van de energie omgezet in nuttige warmte, waardoor het dus een flinke verbetering is ten opzichte van de conventionele ketels. Er gaat echter nog steeds zo'n 10% warmte verloren in het proces, waardoor de meeste mensen voor een HR-ketel kiezen. Voor een HR-ketel is echter een afvoer nodig om condenswater af te voeren, die wordt aangesloten op het riool. Wanneer deze afvoer niet aanwezig is, zal een VR-ketel de voordeligste keuze zijn.

HR-ketel

De 'hoog rendement ketel', of HR-ketel, is de meest populaire ketel. Met dit type ketel wordt meer dan 100% rendement behaald. Deze extra opbrengst wordt gerealiseerd door de warmte van de rookgassen te gebruiken om het water in de ketel te verwarmen. Het afgekoelde water wordt met behulp van deze warmte in een warmtewisselaar voorverwarmd, waardoor er minder gas wordt verbruikt. Een deel van de waterdamp condenseert, waardoor er dus een afvoer nodig is voor dit condenswater. Er zijn verschillende types HR-ketels, met rendementspercentages variërend van iets meer dan 100 tot 107%.

HRe-ketel

Een HRe-ketel wekt naast warmte ook elektriciteit op. Hierdoor is de ketel feitelijk een kleine energiecentrale. Voordat de opgewekte warmte naar de radiatoren wordt gepompt, zorgt de micro-warmte-krachtkoppeling (Micro-WKK) voor de opwekking van elektriciteit. De Micro-WKK van de HRe-ketel is zuiniger dan die van een elektriciteitscentrale, waardoor er minder CO2 uitstoot plaatsvindt en deze ketel dus een duurzame investering is. Dit type ketel is hierdoor duurder in de aanschaf, maar hij is bij hoog gasverbruik toch rendabel, mede vanwege subsidies en de extra maandelijkse besparing.

UHR-ketel

UHR staat voor Ultra Hoog Rendement, dat meteen aangeeft dat deze ketel nóg efficiënter is dan zijn voorgangers. De combinatie met een warmtepomp zorgt ervoor dat het hoge rendement gehaald wordt. De warmtepomp maakt gebruik van temperatuurverschillen, in de grond naast je huis, in de buitenlucht of in afgezogen ventilatielucht. De UHR-ketel heeft 40% meer rendement dan een standaard HR-ketel. Dit type ketel is tenslotte ook gunstig voor het energielabel van uw huis, aangezien een UHR-ketel zorgt voor een EPC-reductie (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,2.

Afbeelding als illustratie bij artikel Cv-ketel soorten
Cv-ketel installatie, in dit geval een Vaillant ecoTEC plus HR-combiketel. Foto © Eric de Redelijkheid

Solo- of combiketels

De bovengenoemde cv-ketels kunnen in twee vormen geleverd worden: als solo cv-ketel of als combiketel. Een solo cv-ketel zorgt alleen voor de centrale verwarming in het huis. Voor het warme water is er dus een losse boiler of geiser nodig. Wanneer u snel of op meerdere plekken tegelijk in huis warm water wilt hebben (en dus wilt voorkomen dat u koud doucht terwijl er iemand aan het afwassen is), kan een boiler de juiste optie zijn. Ook wanneer de cv-ketel te ver van de warmwaterkranen hangt zou er gekozen kunnen worden voor een solo ketel. Bij afstanden van meer dan 10 meter tussen de boiler en de plaats waar water gebruikt wordt, vindt er namelijk veel warmteverlies plaats.

De combiketel is een cv-ketel die naast de centrale verwarming ook zorgt voor warm water uit de kraan. Deze ketel wordt het meest verkocht omdat deze minder ruimte in beslag neemt, er lagere onderhoudskosten zijn en het goedkoper is omdat er geen aparte boiler aangeschaft hoeft te worden. De meeste combiketels hebben een ingebouwde boiler. De nieuwste typen combiketels maken gebruik van de zogenaamde doorstroom-techniek. Hierbij wordt het warme water aangemaakt wanneer het nodig is, waardoor er niet constant een voorraad warm water op temperatuur gehouden hoeft te worden. Dit kan bij sommige verwarmingsketels leiden tot een langere opwarmtijd, maar er zijn ook modellen die binnen 5 seconden warm water afgeven. Deze ketels zijn tenslotte ook nog eens kleiner van formaat, aangezien er geen voorraadvat nodig is.

Open of gesloten cv-ketels

Voor de verbranding van gas is lucht nodig. De cv-ketel dient deze lucht ergens vandaan te halen. Bij een open cv-ketel wordt de lucht gehaald uit de ruimte waar de installatie hangt. Vaak hangt deze ketel dan ook op een plek waar niet (veel) direct geleefd wordt, zoals op de zolder of in de bijkeuken. Voor een open cv-ketel is extra ventilatie nodig. Goed geïsoleerde woningen zijn daarom niet geschikt.

Een gesloten cv-ketel haalt de lucht van buiten uw woning. De benodigde lucht wordt aangevoerd via een extra kanaal. Dit kanaal wordt meestal gecombineerd in één pijp tezamen met de rookafvoer. Voor een gesloten cv-ketel is dus geen extra ventilatie nodig, waardoor er ook geen onnodig warmteverlies optreedt.

Cv-ketel kiezen

Wanneer je ketel kuren vertoont of inmiddels aardig op leeftijd is, kan het verstandig zijn een nieuwe cv-ketel te kopen (of te huren). Een cv-ketel die ouder is dan 12 tot 15 jaar dient zeker vervangen te worden. De kans op storingen wordt groter en oude cv-ketels zijn, zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, niet erg zuinig.

» Meer lezen: vervangen van cv-ketels

Welke cv-ketel je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je eigen wensen en het type woning. HR(e)-ketels en UHR-ketels zorgen voor hogere rendementen, terwijl de VR-ketel juist voordeliger kan zijn wanneer er geen afvoer is in de ruimte waar de ketel komt te hangen. Een combiketel kan efficiënter zijn in ruimte en prijs, maar deze ketel kan ook lastig zijn voor huizen waarbij de warmwaterkranen op grote afstand liggen of wanneer het gewenst is dat er op meerdere plekken warm water kan stromen. Ten slotte wordt in het geval van een open of een gesloten cv-ketel vaker voor de laatste gekozen, al is de installatie van een open ketel wel eenvoudiger.

Bent u toe aan een nieuwe verwarmingsketel en wilt u meer advies hebben over de aanschaf van de juiste cv-ketel? Vraag dan via onze site een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek aan. Vraag bij tijdens dit gesprek ook naar de aanbiedingen!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal