icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Heb jij al een slimme meter? Zo niet, dan zal het niet lang duren voordat je er eentje krijgt. Maar wat is een slimme meter nu precies? De slimme meter is een digitaal apparaatje dat jouw huidige meter vervangt. Deze innovatieve meter registreert jouw energieverbruik en stuurt automatisch meterstanden door naar de energieleverancier.

1. Waarom krijgt iedereen een slimme energiemeter?

Allereerst bespaart de slimme energiemeter een hoop rompslomp. Je hoeft niet meer de meterstanden door te geven en jouw energieleverancier hoeft jou er niet ieder jaar aan te helpen herinneren dat het tijd is om de standen door te geven. Dit bespaart tijd en kosten. Daarnaast gaat een slimme meter ook fraude tegen. Er kan niet meer gesjoemeld worden met de meterstanden, omdat deze altijd bekend zijn bij de energieleverancier.

2. Wat is het grote voordeel van een slimme energiemeter?

Naast de voordelen die bij de vorige vraag al aangegeven zijn, heeft de slimme meter nog een aantal andere voordelen. Het belangrijkste is dat jij zelf ook meer inzicht krijgt in jouw energieverbruik. Je ontvangt in plaats van één keer per jaar maar liefst zes keer per jaar een overzicht met de standen. Zo weet je precies hoeveel energie je verbruikt en weet jij ook direct waar je op kunt besparen.

Afbeelding als illustratie bij artikel 10 vragen over de installatie van de slimme energiemeter
Doordat je met een slimme energiemeter een beter beeld krijgt van hoeveel energie je apparaten verbruiken, kun je makkelijker besparen op je energiekosten.

3. Hoeveel kan ik besparen met de slimme meter?

Je hebt zelf in de hand hoeveel je met de slimme meter bespaart. De slimme meter zelf bespaart geen energie, maar geeft jou dus een duidelijk inzicht in jouw verbruik. Je kunt op die manier monitoren welke huishoudelijke apparaten veel energie verbruiken en hier besparende alternatieven voor toepassen. Je moet dus zelf wel actief aan de slag om energie en geld te besparen. Je zult zien dat je al gauw enkele tientallen tot honderden euro's kunt besparen.

4. Hoe werkt de slimme meter?

Er is zowel een slimme elektriciteitsmeter als een slimme gasmeter. De slimme meter voor elektriciteit bevat een communicatiefunctie die via het mobiele telefoonnetwerk de meterstanden aan het energiebedrijf door kan geven. De slimme gasmeter kan met een kabeltje worden gekoppeld aan de slimme elektriciteitsmeter, zodat de standen voor zowel gas als elektriciteit correct doorgegeven worden.

5. Als ik een slimme meter wil, worden mijn oude elektriciteitsmeter en gasmeter dan vervangen?

Ja, in principe worden deze vervangen en worden er nieuwe meters geplaatst. In enkele gevallen is dit technisch niet mogelijk en worden de slimme meters bijgeplaatst.

6. Ik heb zonnepanelen. Kan de slimme meter ook teruglevering van energie registreren?

Ja, uiteraard is dit mogelijk. Je kunt op de slimme meter precies zien hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je teruglevert.

Afbeelding als illustratie bij artikel 10 vragen over de installatie van de slimme energiemeter

7. Kan ik mijn verbruik ook tussentijds inzien?

Ja, je kunt jouw energieverbruik monitoren op een smartphone. Er zijn verschillende onafhankelijke apps beschikbaar die jou inzicht geven in het energieverbruik. Zo kun je nog beter in kaart brengen wat jouw verbruik is.

8. Waarom is een slimme meter zo belangrijk

Met een slimme meter houd jij zelf beter jouw energieverbruik in de gaten, maar tevens kan er collectief veel beter in kaart gebracht worden wat het totale energieverbruik is. Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en daarom moeten we hier zuinig mee omgaan. Omdat de slimme meter ook andere vormen van energie in kaart kan brengen (windenergie, zonne-energie), is de meter goed voorbereid op de toekomst.

9. Ben ik verplicht om een slimme meter te nemen?

Nee, daar ben je niet toe verplicht. Je kunt de slimme meter weigeren. Je behoudt dan jouw oude meters en geeft jaarlijks zelf de meterstanden door. Indien de oude meters aan vervanging toe zijn, worden er nieuwe meters zonder communicatiefunctie geplaatst. De energieleverancier kan dan niet op afstand de meterstanden uitlezen.

10. Waarom is het niet verstandig een slimme meter te weigeren?

De slimme meter is goed voorbereid op de toekomst. Het kan zijn dat je in de toekomst toch een slimme meter wilt of dat de plaatsing hiervan toch verplicht wordt. De kosten van plaatsing komen dan voor eigen rekening. Daarnaast is het zowel voor jou als de samenleving van belang dat er een goed beeld is van het energieverbruik.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

De isolatiesubsidie SEEH is recent door de minister gewijzigd. De subsidiebedragen tijdelijk zijn tijdelijk verhoogd en je kunt de subsidie nu meerdere keren aanvragen (i.p.v eenmalig).  Voor 2021 verwachten we een versobering van de subsidieregelingen. Heb je verduurzamingsplannen en wil je nog gebruikmaken van de huidige isolatiesubsidie? Kom dan snel in actie. De subsidie kun je namelijk pas aanvragen, nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd en betaald.  Meer informatie over de SEEH subsidie lees je op onze site.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

We zijn er inmiddels (bijna) allemaal van doordrongen dat de aarde opwarmt en dat dat leidt tot een klimaatcrisis. De impact op het natuurlijke leven om ons heen is al zichtbaar. Wat merken we daarvan in onze tuinen en wat kunnen we hier aan doen?

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

Het aandeel hernieuwbare energie in 2019 was in Nederland 8,7 procent. 5,3 procent onder het 2020-doel. Dat stelt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport ‘Hernieuwbare Energie in Nederland 2019’. De meeste hernieuwbare energie die Nederland per eind 2019 opwekte komt uit biomassa (59 procent) en windenergie (21 procent). Lees hier de publicatie: https://www.cbs.nl/n...n-nederland-2019

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

In samenwerking met

Logo Essent
Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Energiewacht
Logo Energiewonen
Logo Zon7