icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Gemiddeld zijn er zo'n 250 woninginbraken per dag. Er is dus een reële kans dat iemand ook eens onuitgenodigd jouw huis komt bezoeken. Dat inbrekers besluiten om jouw woning een bezoekje te brengen, daar kun je niets aan doen. Wat jij wel kunt doen is het huis zo goed mogelijk beveiligen om het de inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. In dit artikel daarom een aantal handige tips waarmee je zelf kunt zorgen dat inbrekers de woning niet binnen kunnen komen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Je huis beveiligen - Wat kun je zelf doen?

Sluit ramen en deuren

Dit lijkt een logische tip, maar een groot deel van de inbraken worden nog steeds mogelijk gemaakt omdat mensen een raam of een deur van hun woning open hebben staan. Zorg er dus altijd voor dat je alle ramen en deuren goed afsluit als je de woning verlaat.

Laat nooit de sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten

Veel mensen laten 's nachts de sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Binnen handbereik van inbrekers. Vaak is het een kwestie van even een raampje intikken en de inbrekers hebben de sleutels te pakken.

Kies voor goed hang- en sluitwerk

Goed hang- en sluitwerk maakt een groot verschil. Breng hang- en sluitwerk aan dat valt onder het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Lang niet al het hang- en sluitwerk heeft een keurmerk, en dat kan nadelig zijn voor de veiligheid. Inbrekers hebben ramen en deuren met slecht hang- en sluitwerk binnen een minuut open. Hang- en sluitwerk met een keurmerk houdt langer stand en schrikt inbrekers af. Mocht je advies nodig hebben op dit gebied dan kun je terecht bij een PKVW-erkend bedrijf.

Goede verlichting

Inbrekers gaan graag zo onopvallend en ongezien mogelijk te werk. Als je zorgt voor een goede verlichting vóór, achter en naast het huis, dan zal dit inbrekers afschrikken.

Houd het groen laag

Houd de bomen en bosjes rondom het huis laag. Bij hoge groenvoorziening kunnen inbrekers ongezien hun gang gaan. Dit kan een reden zijn om juist jouw woning uit te kiezen voor een ongewenst bezoek.

Afbeelding als illustratie bij artikel Je huis beveiligen - Wat kun je zelf doen?

Maak waardevolle spullen herkenbaar

Voorzie, indien mogelijk, waardevolle items van een herkenningsteken, bijvoorbeeld jouw postcode en huisnummer. Maak tevens foto's van deze items, zodat je deze kunt overhandigen aan de politie. Ook zijn deze foto's belangrijk voor de verzekering, omdat je anders mogelijk niet aan kunt tonen dat jij de eigenaar van deze spullen bent.

Ladders en steigers opbergen

Zorg ervoor dat je ladders en steigers altijd weer opbergt, of zorg ervoor dat deze niet direct toegankelijk zijn voor inbrekers. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld een ladder of steiger te laten staan als je om het huis aan het klussen bent en de volgende dag weer verder wilt, maar je maakt het er inbrekers wel gemakkelijk mee.

Sluit de gordijnen

Sluit 's nachts en als je niet thuis bent de gordijnen. Zo zorg je ervoor dat inbrekers niet zomaar bij jou naar binnen kunnen kijken en kunnen bepalen of er ook iets voor hen te halen valt.

Schaf een inbraakwerende kluis aan

Als het inbrekers toch lukt om de woning binnen te komen, dan is het erg handig om een inbraakwerende kluis te hebben. Hiermee voorkom je dat inbrekers er met de meest waardevolle spullen vandoor gaan.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal