icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Gemiddeld zijn er zo'n 250 woninginbraken per dag. Er is dus een reële kans dat iemand ook eens onuitgenodigd jouw huis komt bezoeken. Dat inbrekers besluiten om jouw woning een bezoekje te brengen, daar kun je niets aan doen. Wat jij wel kunt doen is het huis zo goed mogelijk beveiligen om het de inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. In dit artikel daarom een aantal handige tips waarmee je zelf kunt zorgen dat inbrekers de woning niet binnen kunnen komen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Je huis beveiligen - Wat kun je zelf doen?

Sluit ramen en deuren

Dit lijkt een logische tip, maar een groot deel van de inbraken worden nog steeds mogelijk gemaakt omdat mensen een raam of een deur van hun woning open hebben staan. Zorg er dus altijd voor dat je alle ramen en deuren goed afsluit als je de woning verlaat.

Laat nooit de sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten

Veel mensen laten 's nachts de sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Binnen handbereik van inbrekers. Vaak is het een kwestie van even een raampje intikken en de inbrekers hebben de sleutels te pakken.

Kies voor goed hang- en sluitwerk

Goed hang- en sluitwerk maakt een groot verschil. Breng hang- en sluitwerk aan dat valt onder het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Lang niet al het hang- en sluitwerk heeft een keurmerk, en dat kan nadelig zijn voor de veiligheid. Inbrekers hebben ramen en deuren met slecht hang- en sluitwerk binnen een minuut open. Hang- en sluitwerk met een keurmerk houdt langer stand en schrikt inbrekers af. Mocht je advies nodig hebben op dit gebied dan kun je terecht bij een PKVW-erkend bedrijf.

Goede verlichting

Inbrekers gaan graag zo onopvallend en ongezien mogelijk te werk. Als je zorgt voor een goede verlichting vóór, achter en naast het huis, dan zal dit inbrekers afschrikken.

Houd het groen laag

Houd de bomen en bosjes rondom het huis laag. Bij hoge groenvoorziening kunnen inbrekers ongezien hun gang gaan. Dit kan een reden zijn om juist jouw woning uit te kiezen voor een ongewenst bezoek.

Afbeelding als illustratie bij artikel Je huis beveiligen - Wat kun je zelf doen?

Maak waardevolle spullen herkenbaar

Voorzie, indien mogelijk, waardevolle items van een herkenningsteken, bijvoorbeeld jouw postcode en huisnummer. Maak tevens foto's van deze items, zodat je deze kunt overhandigen aan de politie. Ook zijn deze foto's belangrijk voor de verzekering, omdat je anders mogelijk niet aan kunt tonen dat jij de eigenaar van deze spullen bent.

Ladders en steigers opbergen

Zorg ervoor dat je ladders en steigers altijd weer opbergt, of zorg ervoor dat deze niet direct toegankelijk zijn voor inbrekers. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld een ladder of steiger te laten staan als je om het huis aan het klussen bent en de volgende dag weer verder wilt, maar je maakt het er inbrekers wel gemakkelijk mee.

Sluit de gordijnen

Sluit 's nachts en als je niet thuis bent de gordijnen. Zo zorg je ervoor dat inbrekers niet zomaar bij jou naar binnen kunnen kijken en kunnen bepalen of er ook iets voor hen te halen valt.

Schaf een inbraakwerende kluis aan

Als het inbrekers toch lukt om de woning binnen te komen, dan is het erg handig om een inbraakwerende kluis te hebben. Hiermee voorkom je dat inbrekers er met de meest waardevolle spullen vandoor gaan.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

Het Vlaamse bouwbedrijf Kamp C heeft als eerste ter wereld een huis van twee verdiepingen (90m2) in één stuk ge-3D-print. Het bedrijf gebruikte daarvoor de grootste 3D-betonprinter van Europa. Het huis is volgens Kamp C drie keer sterker dan andere huizen die zijn gebouwd met snelbouwstenen en moet in de toekomst in twee weken kunnen worden geprint.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat het niet rendabel is om je woning te verduurzamen en in sommige wijken groeit de weerstand tegen de energietransitie. Maar hoe krijgen we onze huizen dan wél energieneutraal?
https://www.volkskra...utraal~ba8b99b2/

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden

Een elektrische auto gaat veel langer mee dan tot nu toe werd gedacht. Ook blijkt dat de productie van de batterij tot minder CO2-uitstoot leidt dan werd aangenomen. Al met al is de CO2-uitstoot van een elektrische auto op dit moment gemiddeld minder dan de helft van die van zijn benzinebroertje. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek door de Technische Universiteit Eindhoven.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

In samenwerking met

Logo Essent
Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Energiewacht
Logo Energiewonen
Logo Zon7