Zonneboiler - warm water door thermische zonne-energie

Bij zonne-energie denken de meeste mensen aan het opwekken van elektrische stroom door middel van zonnepanelen. Dit is echter slechts één van de vormen van zonne-energie. De energie van de zon kan ook gebruikt worden om water te verwarmen. In dit blogartikel lees je hoe je met een zonneboiler warm water kunt opwekken door gebruik te maken van de thermische energie van de zon.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is de benaming voor een systeem dat bestaat uit een zonnecollector en een warmwaterboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in thermische energie, waarmee vervolgens water wordt verwarmd. Aangezien warmwater de tweede hooste energie-kostenpost is binnen huishoudens, kan met behulp van een zonneboiler een flinke besparing worden gerealiseerd.

afbeelding Zonneboiler - warm water door thermische zonne-energie
Schematische weergave van een simpele zonneboiler. Koud water stroomt binnen (A) in een geïsoleerde opslagtank (B). Vanaf daar stroomt het water door een zonnecollector (C) waar het de thermische energie van de zon opneemt (D). Het opgewarmde water loopt terug in de tank waar het zich vermengd met het koude water. Het hete water bevindt zich in de top van de opslagtank en kan gebruikt worden (E). De temperatuur van het water aan de bovenkant van de tank (F+) is hoger dan die op bodem van de tank (G-) door de verminderde soortelijke massa van warmer water. (Afbeelding © Inkwibbna)

Er zijn verschillende types zonneboilers:

 • De standaard zonneboiler
 • De cv-zonneboiler
 • De compacte zonneboiler
 • De zonneboilercombi

De standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler heeft een collector en een los voorraadvat. De collectorvloeistof wordt rondgepompt in een gesloten circuit welke zijn warmte in het voorraadvat via een warmtewisselaar aan het leidingwater afgeeft. Als het water nog niet op de gewenste temperatuur is, wordt het door een combiketel naverwarmd.

Het warmwatercomfort is vergelijkbaar met het comfort van een combiketel. Er zijn standaaard zonneboilers met en zonder terugloopsysteem. Het terugloopsysteem voorkomt bevriezing van het water in de collector. Als het buiten te koud is, loopt het water simpelweg uit de collector in een terugloopvat. Als er antivries in de collector zit is een terugloopsysteem niet nodig.

De cv-zonneboiler

Hierbij wordt niet de CV opgewarmd, maar het CV-water zorgt voor bijverwarming van het boilerwater. Dit kan doordat er buizen van de CV door de boiler lopen.. De cv zonneboiler heeft een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. De extra warmtewisselaar is aangesloten op de cv-ketel, waardoor geen aparte naverwarmer nodig is. Omdat direct uit het voorraadvat wordt getapt is er als voordeel dat het water in de boiler zo warmer wordt waardoor er veel tap- en douchewater tegelijkertijd gebruikt kan worden.

De compacte zonneboiler

In een compacte zonneboiler zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd. Voordeel is dat u hiermee ruimte bespaart in uw huis. Omdat de boiler zich buiten bevindt is deze extra goed geïsoleerd. Uw dak wordt wat zwaarder belast maar dat is meestal geen probleem.. Een compacte zonneboiler kan meestal tussen de 75 en 140 liter water opslaan. Dit type boiler is daarmee prima geschikt voor niet al te grote huishoudens.

De zonneboilercombi

Een zonneboilercombi wordt in de plaats van een cv-ketel geïnstalleerd en bestaat uit een grote cv-zonneboiler, waarin voorraadvat en cv-brander of warmtepomp geïntegreerd zijn. Naast warm water, verwarmt u ook uw woning met dit type zonneboiler. Dit uiteraard in gescheiden circuits. In het apparaat zitten meerdere warmtewisselaars die zorgen voor warmteoverdracht. Een voor zonnewarmte, een voor verwarming van het cv-water en een voor verwarming van het tapwater. De zonneboilercombi werkt op elk cv-systeem. Voor een hoog rendement wordt aangeraden de zonneboilercombi te gebruiken in combinatie met wand- en vloerverwarming.

Praktische informatie over zonneboilers

Enkele veelgestelde vragen over zonneboilers, met antwoord.

 • Kan ik een zonneboiler gebruiken voor mijn CV?
  Ja, in principe kan dat. Maar vanwege het Nederlandse klimaat is dit in de meeste gevallen niet rendabel. Bovendien is het ingewikkeld en duur om aan te leggen.
 • Zonneboiler: zelf installeren, of laten installeren?
  Het kan allebei: er zijn zelfbouwpakketen, maar de meeste mensen laten een zonneboiler door een specialist installeren.
 • Heb ik een vergunning nodig?
  Nee, in verreweg de meeste gevallen is een vergunning niet nodig. Informeer bij uw gemeente.
 • Werkt een zonneboiler in de winter?
  Dat is afhankelijk van het weer. Op heldere dagen kan het water in de opslagvaten nog de 60 graden bereiken.

Met een zonneboiler kan enkel water verwarmd worden. Wie elektrische energie uit zonlicht wil opwekken kan zonnepanellen aanschaffen.