icon switch to dark mode icon switch to normal mode

De eerste stap naar verduurzaming zet je door het isoleren van je huis. Bij besparen op de energierekening denken veel mensen gelijk aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Maar het is veel efficiënter om eerst een huis goed te isoleren, pas dan worden ook andere maatregelen interessant.

Door goed te isoleren wordt minder energie verbruikt en minder verspild. Afhankelijk van het huis en het isolatiemateriaal kan met minder dan 15.000 euro de CO2 uitstoot worden gehalveerd . Dit levert direct een enorme besparing op van meer dan 1.000 euro per jaar.

Bijna elk huishouden kan besparen door goede isolatie. Zelfs bij nieuwe huizen kan het vaak geen kwaad om extra isolatie toe te voegen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen waarom het isoleren van een huis de moeite loont.

Om te beginnen met een filmpje van Milieu Centraal, waarin wordt uitgelegd waarom goede isolatie wel zo logisch is.

Waarom isoleren wel zo logisch is

Basis voor een energieneutraal huis

Een slecht geïsoleerd huis verliest veel energie en dus geld. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte zo lang mogelijk in het huis wordt vastgehouden. De kachel kan wat vaker uitblijven met een verlaagde energierekening als resultaat.

Voordat je overweegt om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen moet je er zeker van zijn dat je huis goed geïsoleerd is. Bij onvoldoende isolatie zullen zonnepanelen en warmtepompen minder rendement leveren wat ook  ongunstig uitpakt op de terugverdientijd.

Een beter energielabel laat je huis in waarde stijgen

Laat het huis in waarde stijgen

Als huiseigenaar vraagt je het je vast wel eens af: ‘Hoe kan ik mijn huis in waarde laten stijgen, zonder een lege spaarrekening als gevolg?’ Weinig mensen denken hierbij aan isolatie maar dat zou wel moeten. Isolatie zorgt voor een optimaal wooncomfort en laat je huis in waarde stijgen

Een beter energielabel

Huiseigenaren moeten tegenwoordig hun energielabel bekendmaken bij verkoop of verhuur. Een huis valt in de klasse A tot en met G. A is het beste en betekent dat je huis minder energie verbruikt en efficiënter met energie omgaat.

Een goed energielabel heeft een direct positief effect op de waarde van een huis, omdat het verlaagde lasten met zich meebrengt. De waardestijging door isolatie hangt af van de isolatiemaatregelen en het isolatiemateriaal. Daarbij kun je rekenen op een waardestijging van tussen de 75% en 100% van het geïnvesteerde bedrag.

Het energielabel is natuurlijk niet de beste indicatie voor de waarde van de woning, maar met het oog op het nieuwe klimaatakkoord dat de woonomgeving zuiniger wil maken worden energielabels van steeds groter belang. 

Optimaal wooncomfort

Een optimaal wooncomfort is alleen haalbaar met goede isolatie. Een kamer die te koud is in de winter en te warm in de zomer. Dit komt doordat gegenereerde warmte makkelijk het huis verlaat door kieren en gaten in kozijnen. HR+(+) glas is een efficiënte oplossing voor dit probleem.

Dak- en gevelisolatie helpen ook bij het vasthouden van warme binnenlucht. Een ander bijkomend voordeel van dak- en gevelisolatie is dat het buitengeluid goed absorbeert. Vloer- en bodemisolatie voorkomen dat kou en vocht vanuit de grond omhoog trekken. Hierdoor zal de vloer een paar graden warmer aanvoelen zonder dat er gestookt hoeft te worden. Isolatie in de vloer en wanden zorgt voor een aangename temperatuur zowel in de winter als in de zomer. 

Een woning verliest warmte en energie op verschillende plekken
Een woning verliest op verschillende plekken warmte. Start de gratis woningscan en kom erachter waar dat bij jou het geval is.

Gezonder binnenklimaat

Goede isolatie voorkomt dat vocht zich tussen wanden en kruipruimtes ophoopt. Vocht op deze plaatsen kan lijden tot schimmel en huisstofmijten. Huisstofmijten verspreiden allergenen door het huis, de stofjes waar veel mensen een allergische reactie op hebben. Vocht in deze ruimtes ontstaat doordat warme lucht gaat condenseren en zich ophoopt in de wanden. Door goede isolatie worden wanden en kruipruimtes in het huis warmer met als gevolg dat warme lucht niet meer condenseert. Dit alles draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.

Verbeterde brandveiligheid

Afhankelijk van de materiaalkeuze is isolatie niet brandbaar. Een goed geïsoleerd huis heeft dus een hogere brandveiligheid. Glaswol wordt erkend als het meest brandveilige materiaal.

Draagt bij aan een beter milieu

Nederlanders gebruiken jaarlijks 12,1 miljard kg steenkool voor het opwarmen van huizen. Wind- en zonne-energie zijn wel alternatieven maar die zijn nog niet toereikend voor het totale verbruik. Daarbij is het voor veel woningen nog niet mogelijk om zelf energie op te wekken. Goede isolatie houdt een huis warm in de winter en koel in de zomer.

Met een goed geïsoleerd huis gebruikt je dus minder energie voor het opwarmen en afkoelen van het huis. Op deze manier verkleint isolatie onze ecologische voetafdruk en zorgt het voor minder CO2 in de lucht.

Duurzaam isoleren

Om nog meer te doen voor het milieu kun je ook kiezen voor duurzaam isolatiemateriaal. Bij duurzaam isolatiemateriaal kun je denken aan hennep, vlas en schapenwol. De aanschafprijs van deze materialen is iets hoger maar het voordeel is dat dit materiaal geen grondstoffen uitput en dat ze beter warmte opslaan en dus meer in de kosten schelen.

Isolatiesubsidie

Huiseigenaren die willen investeren in isolatie kunnen dit jaar gebruik maken van een aantal steunmaatregelen:

9% btw-tarief

Een woning die ouder is dan twee jaar kun je laten isoleren onder een btw-tarief van 9%. Let wel, dit tarief is enkel geldig voor gemaakte arbeidskosten die benodigd zijn voor het aanleggen van de isolatie en dus niet voor het isolatiemateriaal zelf

Altijd lage rente

Woningeigenaren die energiebesparende maatregelen treffen komen in 2019 in aanmerking voor een lening waarvan de rente onveranderd laag blijft tijdens de looptijd.  De looptijd varieert tussen de zeven en tien jaar en er worden geen bijkomende afsluitkosten in rekening gebracht. Er wordt zelfs over gesproken om hypothecaire leningen mogelijk te maken voor verduurzamingsplannen. Deze lening is niet persoonsgebonden en blijft staan op het huis bij verkoop.

  • De lening bedraagt maximaal €25.000 en minimaal €2.500.

Gemeentelijke subsidies

Behalve landelijke subsidies en leningen zijn er ook gemeentelijke subsidies. Voordat je gaat isoleren is het dus altijd handig om bij je gemeente te informeren of je huis in aanmerking komt voor andere subsidies

VvE's, wooncoöperaties en verenigingen

Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE), wooncoöperaties en woonverenigingen zijn er tevens andere subsidies beschikbaar. Zo kunt je subsidies aanvragen voor energieadvies, procesbegeleiding, een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en in sommige gevallen kan er een energieprestatiegarantie worden afgegeven

Verdient zich gelijk terug

Een investering in goede isolatie zie je direct terug op de energierekening. Voor het laten aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug. Op lange termijn is woning­isolatie dus een goede investering. Voor spouwmuurisolatie bijvoorbeeld is de winst vergelijkbaar met een rente van 11 procent op je spaar­rekening.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 4 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen Lees meer right arrow icon

Isoleren is voordelig

Het is dus bijna ten alle tijden voordelig om je huis van extra isolatie te voorzien. Wanneer je huis eenmaal goed geïsoleerd is gaan maandelijkse energielasten gelijk naar beneden. Het resultaat is een optimaal wooncomfort door een meer constante temperatuur, een gezond binnenklimaat en een beter energielabel. Tevens is dit energielabel een indicatie voor een duurzaam huis. Op deze manier draag je een steentje bij aan een schoner milieu voor iedereen.

Nadat de isolatie is geïnstalleerd kun je verder gaan kijken naar andere manieren om te verduurzamen. Lees bijvoorbeeld eens elders op onze website voor meer informatie over zonnepanelen.

Let op. De voor- en nadelen van isolatie hangen af van je type huis en de isolatiemaatregelen die worden getroffen. Zorg er dus altijd voor dat je goed wordt geadviseerd door een van onze experts. Door het doen van een gratis Woonbewust Woningscan kom je er snel en gemakkelijk achter hoe jij kan besparen en een steentje bij kunt dragen aan een schoner milieu.

Start woningscan
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden
afbeelding bij Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig

Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig genoeg is om een groen dak te dragen. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van de totale opbouw van het groen daksysteem. Houd er daarnaast rekening mee dat door variabele belastingen (zoals sneeuw of regen) het dak zwaarder kan worden.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Het kabinet heeft besloten 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. Waterstof wordt als belangrijke energiedrager gezien in de toekomstige energievoorziening. Het kan daarmee veel processen die niet elektrisch kunnen toch duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van je huis.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Vandaag heeft minister Ollogren een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovaties verplicht wordt. Deze verplichting gaat straks alleen gelden wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de renovatie.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal