icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Zonne-energie

Bespaar jaarlijks vele euro's op de energierekening door zonnepanelen te plaatsen. Doe nu onze gratis woningscan!

illustratie zonnepanelen

De zon als bron van schone energie

De zon is een energiebron die eeuwig voorradig is. Een ideale manier om duurzame stroom op te wekken dus! Met zonnepanelen zet je energie van de zon om in elektriciteit.

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen zo'n 25 procent goedkoper geworden. Hierdoor is zonnepanelen op je dak leggen dus een slimme keuze. 

Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin, als op een plat dak worden geplaatst. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 15 panelen nodig om de benodigde elektriciteit op te wekken.

Op onze site hebben we alle belangrijke informatie over zonnepanelen voor je verzameld.

Lees meer right arrow icon
achtergrondafbeelding bij Zonne-energie

De voordelen van zonne-energie

Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • check in circle icon
  Goed voor de portemonnee
  Met zonnepanelen op je dak heb je een lagere energierekening. De investering verdien je in 5-6 jaar terug.
 • check in circle icon
  Goed voor het milieu
  Woningen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Zonnepanelen verlagen jouw CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • check in circle icon
  Hogere woningwaarde
  Zonnepanelen zorgen voor een duurzame woning met een hoger energielabel. Dit verhoogt de woningwaarde bij eventuele verkoop.

Er zijn op dit moment vier verschillende soorten omvormers in de omloop. Dit zijn: string omvormers, multi-string omvormers, micro omvormers en power optimizers.

String omvormers komen het meeste voor. Deze worden gebruikt wanneer alle zonnepanelen dezelfde richting hebben. Hierbij worden de panelen in lange ‘strings’ (in serie) gekoppeld. Vervolgens worden de strings aan de omvormer gekoppeld. Deze vorm van installatie heeft de minste kans op storingen, doordat het systeem relatief makkelijk in elkaar steekt. Er zit in dit systeem één omvormer. Daarin zit een MPP-tracker. Een MPP tracker zoekt naar de beste combinatie van stroom en spanning om zo het hoogste rendement te halen: the Maximal Power Point (MPP).

Multi-string omvormers hebben een vergelijkbaar systeem met dat van string omvormers, maar in dit geval bestaat het systeem uit meerdere ‘stringen’ welke parallel aangesloten worden op de omvormer. Het is hierbij van belang dat elke string minimaal vijf a zes zonnepanelen bevat. Elke string heeft een eigen MPP tracker. Dit systeem wordt toegepast bij systemen vanaf 10 zonnepanelen en wanneer er sprake is van andere hellingshoeken en/of lichtinval.

Micro omvormers zijn systemen waarbinnen ieder paneel zijn eigen omvormer heeft, welke allemaal op de wisselstroom zijn aangesloten. Het grote voordeel hiervan is dat ieder paneel zijn eigen MPP tracking heeft. Dit wordt toegepast in het geval van vele verschillende hellingshoeken en andere lichtinval etc. of in het geval dat het systeem kleiner is dan de vereiste 5 voor string omvormers. Doordat het systeem wat complexer in elkaar steekt is het wat storingsgevoeliger.

Een combinatie tussen power optimizers en omvormers vormen samen een tussenvorm tussen string- en micro omvormers. Ieder paneel in dit systeem wordt uitgerust met een power optimizer, welke het MPP tracken per paneel regelt. Net als bij string omvormers is er één centrale omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselspanning.

Uiteraard bestaan er heel veel soorten panelen, waardoor de oppervlakte van een zonnepaneel sterk kan verschillen.

In de praktijk wordt er meestal gewerkt met zonnepanelen van 72 vierkante zonnecellen, met elk een zijde van 156 mm. Hierdoor komt de afmeting van een paneel ongeveer uit 165 cm lang, en 100 cm breed, samen dus 1,65 m2.

In zonnepanelen zitten twee lagen fotovoltaïsche cellen, waartussen elektrische stroom wordt opgewekt onder invloed van het licht van de zon.

Met een zonnecollector wordt daarentegen warmte opgewekt door middel van de warmte van de zon. Een zonnecollector wordt vaak gebruikt om ruimtes in huis of (tap)water te verwarmen.

Lees ook: Verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler.

De blauwe zonnepanelen bevatten polykristallijne cellen (polycellen) en worden vaak geleverd met een aluminium rand. De zwarte panelen bevatten monokristallijne cellen (monocellen). Beide panelen beschikken over kristallijn silicium.

Doordat de blauwe panelen met polykristallijne cellen in één keer afkoelen – in plaats van geleidelijk zoals bij de monokristallijne cellen – kunnen er zichtbare kristallen ontstaan. Dit is de voornaamste reden waarom mensen voor monokristallijne (zwarte) panelen kiezen.

Naast een verschil in uiterlijk, zit er ook een klein verschil in werking tussen de beide panelen. Polykristallijne panelen werken beter met een indirecte inval van licht en monokristallijne met een directe inval. Daarnaast zijn polykristallijne panelen iets goedkoper in aanschafprijs dan monokristallijne panelen. Het verschil in prijs bedraagt ongeveer een paar tientjes per zonnepaneel.

Lees ook: Soorten zonnepanelen.

Een nadeel aan dunne film zonnepanelen is het feit dat ze in vergelijking tot reguliere zonnepanelen een lager rendement hebben per vierkante meter. Ook moeten ze geaard worden wanneer ze alleen enkelzijdig geïsoleerd zijn. Daarnaast wordt voor sommige dunne film zonnepanelen een omvormer met transformator geëist. Deze hebben in de regel een 2 tot 4% lager rendement dan omvormers zonder transformator, wat betekent dat de financiële voordelen van dunne film zonnepanelen gering zijn.

De opbrengst van zonnepanelen wordt over een geheel jaar berekend. Uiteraard zijn er goede en minder goede dagen c.q. maanden bij. Bij slechte weersomstandigheden zal de opbrengst uiteraard iets minder zijn. Toch dient er vooral gekeken te worden naar de jaaropbrengst en dat afzetten tegen het jaarverbruik.

Panelen zijn goed bestand tegen zware weersomstandigheden zoals onweer als ze goed geïnstalleerd zijn. Zonnepanelen zijn echter geen bliksemafleiders. De meeste ondernemingen die zonnepanelen aanbieden, bieden overspanningsbeveiliging aan. Dit zorgt ervoor dat de omvormer en eventuele andere apparaten in jouw huis niet getroffen kunnen worden door eventuele blikseminslag via de zonnepanelen.

Ook als het vriest doen zonnepanelen hun werk. Uiteraard moet er geen sneeuw op de zonnepanelen liggen. Een dik pak sneeuw kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen onvoldoende licht opvangen, waardoor ze weinig tot geen energie produceren. .

Meer vraag & antwoord right arrow icon

Op weg naar nieuwe energie

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt.

Misschien wel de de grootste uitdaging voor iedereen in deze tijd: onze energietransitie naar 2050. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Redden we dat in die tijd? Voor welke duurzame energiesoorten kiezen we? Wat verandert er in mijn leefomgeving?

In de film hiernaasthieronder de route naar een volledige duurzame energievoorziening.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal