icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Waarom een groen dak?

Een groen dak is toch een mooier uitzicht dan een grijs vlak? Een leuke bijkomstigheid: een groendak biedt ook vele voordelen voor je woning, schuur, garage of bijgebouw. En de overheid betaalt mee!

 • battery icon
  Verlengt de levensduur van je dak
  Een groen dak beschermt je dak tegen UV-straling en erosie. Hierdoor gaat een groen dak tot wel 60 jaar mee, Een gewoon plat dak moet vaak al na 20 tot 25 jaar vervangen worden.
 • lungs icon
  Verbetert de luchtkwaliteit
  Een groen dak vergroot ook de luchtkwaliteit in je buurt. De planten nemen fijnstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ze zware metalen als koper, lood en zink kunnen opnemen.
 • crow icon
  Verhoogt biodiversiteit
  De vetplanten (sedums) die in een groendak verwerkt zitten trekken vogels, vlinders en andere insecten aan. Deze fijne leefomgeving draagt bij aan het behoud of herstel van bedreigde diersoorten.
 • solar-panel icon
  Verhoogt rendement zonnepanelen
  Omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt, werken zonnepanelen op een groen dak efficiënter. Zo kun je tot wel 6% meer opbrengst behalen.
 • euro icon
  Zeer betaalbaar dankzij subsidie
  In veel gemeentes en bij water­schappen kun je nu subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. De subsidie kan oplopen tot wel 50% van de aanlegkosten.
 • fan-table icon
  Zorgt voor verkoeling in de zomer
  In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Zo bespaar je energiekosten voor de airco. Een groen dak absorbeert en reflecteert zonlicht. Daardoor zal ook de omgevings­temperatuur omlaag worden gebracht. Fijn bij langdurige hitte, met name in de stad.
 • cloud-rain icon
  Absorbeert regenwater
  Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven maar ook voor toename van neerslag en hoosbuien. Groene daken werken als een buffer bij hevige regenval, waardoor je het rioolsysteem minder belast.
 • home-heart icon
  Hogere woningwaarde
  Mensen wonen graag in een groene omgeving. Bovenstaande voordelen in combinatie met een mooi, groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.
 • smile icon
  Brengt een glimlach op je gezicht
  Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op je mentale gesteldheid. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.
achtergrond afbeelding sedum

In 5 stappen naar een groen dak

 • money-check-edit icon

  1. Schrijf jezelf vrijblijvend in

  Inschrijven voor de Groendak Deal is gratis en vrijblijvend. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging.

 • users icon

  2. Wij zoeken gekwalificeerde leveranciers

  Woonbewust bundelt alle aanvragen per regio en overlegt met hoogwaardige installatiebedrijven. Zo regelen wij de beste collectieve deal voor jouw wijk of straat.

 • badge-percent icon

  3. Persoonlijk aanbod

  Je ontvangt van ons per e-mail een vrijblijvend aanbod. Onze helpdesk staat klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

 • search icon

  4. Dakinspectie

  De installatiepartner voert op locatie een dakinspectie uit en controleert of er geen lekkages zijn.

 • house-day icon

  5. Installatie van jouw groene dak

  De bij ons aangesloten gecertificeerde installateurs plaatsen het groene dak in één dag. We zijn bereikbaar voor vragen en nazorg.

  hand point icon Nu inschrijven

Waarom meedoen?

 • Samen de buurt vergroenen
 • Gegarandeerd een scherp tarief
 • Gratis en vrijblijvend aanbod
 • Producten van Nederlandse kwekerijen
 • Geen gedoe met uitzoeken
hand point icon Nu inschrijven
afbeelding vogelhuisje

Gratis duurzaam volgel­huisje bij de aanschaf van een groen dak!

Een groen dak via Woonbewust

Woonbewust organiseert in jouw gemeente een collectieve inkoop voor de aanleg van een groen dak! Via deze pagina kun je je vrijblijvend inschrijven voor een aanbod op maat!

Wij verzamelen vervolgens alle aanvragen in jouw regio. Je ontvangt dan binnen enkele dagen eerst een vrijblijvend voorstel van Woonbewust.

Ben je akkoord met dit voorlopige aanbod? Dan vindt er een dakinspectie plaats door één van de geselecteerde leveranciers. Tijdens deze dakinspectie wordt jouw dak(constructie) beoordeeld. Zo weet je zeker of jouw dak geschikt is voor een groen dak. Na de inspectie ontvang je de definitieve (vrijblijvende) offerte, afgestemd op jouw situatie.

Maak je de aanschaf definitief door de offerte te accepteren? Dan wordt zo snel mogelijk een datum voor de aanleg van jouw groene dak gepland.

hand point icon Nu inschrijven
afbeelding aanbrengen groen dak
Na het aanbrengen van de waterdichte en wortelwerende lagen worden speciale matten met sedumplantjes aangebracht.

Partners

De leveranciers die meedoen aan de Groendak Deal verschillen per regio, maar bieden dezelfde door ons vereiste garanties. Zo ben je verzekerd van een vakkundige aanleg van jouw groene dak.

De volgende garantievoorwaarden zijn minimaal inbegrepen:

 • Dakinspectie, met waar nodig eventueel advies voor herstel of nieuwe dakbedekking
 • Aanleg door gekwalificeerde hoveniers
 • Garantie op sedum (1 jaar op het aanslaan van de matten)
 • Producten van Nederlandse kwekerijen
 • Nazorg (service en onderhoud, levering mest e.d.)
afbeelding hommel sedum mat
De combinatie van sedum­planten trekt vogels, vlinders, hommels en andere insecten aan. Goed voor het milieu en de biodiversiteit.

Subsidies voor groene daken

Veel gemeenten en waterschappen stimuleren de aanleg van een groen dak, door de mogelijkheid om als woningeigenaar een subsidie te ontvangen. De subsidie kan oplopen tot wel €50,- per m2 en 50% van de gemaakte kosten.

Gemeenten en waterschappen hanteren eigen voorwaarden voor groendak­subsidies. Bijvoorbeeld t.a.v. welke beplanting is toegestaan of een minimaal aantal vierkante meters. Kijk dus goed naar de voorwaarden die bij de subsidie worden vermeld.

Kosten

De kosten van het aanleggen van een groen dak zijn afhankelijk van diverse factoren:

 • Bereikbaarheid; een installatie op de vierde verdieping is duurder dan op een garage aan de straat.
 • Hellingshoek dak; op een schuin dak van meer dan 15° moet een anti-afschuifsysteem worden aangebracht.
 • Elementen op het dak; een sedummat is makkelijker te plaatsen op een dak zonder veel hoekjes, lichtkoepels of roosters.
 • Conditie van het dak; bitumen dakbedekking op een oud dak moet eerst worden vervangen.

Hierondernaast vind je enkele prijs­voorbeelden uit de praktijk.

Rekenvoorbeeld 1

Situatie: Enkele garage bij woning, met standaard­hoogte plat dak van 25 m2
(Huidige dakbedekking moet geheel worden vernieuwd en gemeente geeft subsidie)

Inspectie Gratis
Dakbedekking (EPDM) 25 × €65
Groen sedumdak 25 × €60
Subtotaal €3125
Subsidie −€675
Totaal €2450

Rekenvoorbeeld 2

Situatie: Gezamenlijke aanvraag van 15 rijtjeswoning­eigenaren voor de schuur van 10m2
(Gemeensch. brandgang, bouwjaar 2006, standaard­hoogte, geen grind, subsidie mogelijk)

Inspectie (15x) Gratis
Groen sedumdak 150 × €54
Subtotaal €8100
Subsidie −€4500
Totaal per eigenaar €240

* Deze berekening betreft een indicatie van de globale kosten voor de aanleg van een groen dak. Btw, voorrijkosten, arbeid en eventuele nazorg zijn bij de prijs inbegrepen. Inspectie is gratis indien offerte wordt geaccordeerd. Prijzen en subsidies verschillen per regio en type aanvraag. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragen

Het is in de eerste plaats belangrijk dat het betreffende dak(deel) in een goede staat is. Daarom zal voorafgaand aan de aanleg van een groendak altijd een dakinspectie plaatsvinden. Hierdoor weet je zeker dat je jarenlang zorgeloos kan genieten van je groene dak.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

 • Hellingshoek
  Een plat dak is het meest geschikt. Een groendak kan ook geplaatst worden op een een hellend dak. Bij een schuin dak van meer dan 15 graden is er een anti-schuifsysteem nodig.
 • Gewicht & constructie
  Het dak moet minimaal 45 kg per vierkante meter kunnen dragen.
 • Bereikbaarheid
  Daarnaast moet het dak goed bereikbaar zijn (maximaal 3.5 meter hoog). Is het dak hoger? Dan is de aanleg nog steeds mogelijk, maar dit kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Huidige dakbedekking
  De staat en materiaal van je huidige dakbedekking is erg belangrijk. In de praktijk kun je meestal geen groen dak aanleggen op daken met dakpannen, zink, golfplaten of grind. Veel platte daken zijn belegd met een bitumen laag. Een dak met een oudere bitumen dakbedekking is doorgaans niet geschikt. In de praktijk wordt deze laag dan vervangen met het recyclebare EPDM.
 • Vergunningen
  Voor een groen dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Gaat het om een monument? Dan kan een monumenten­vergunning nodig zijn. Wanneer de dakconstructie moet worden aangepast moet je soms een bouw­vergunning of omgevings­vergunning aanvragen.

Een normaal dak moet gemiddeld om de twintig jaar vervangen worden. Een groen dak gaat al snel twee tot drie keer zolang mee als een normaal dak. Dit komt doordat de vegetatielaag het dak beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling, regen en hagel en temperatuur­wisselingen. Daarmee is de terugverdientijd wat langer, maar loont de investering zeker.

Bij de Groendak Deal leggen we sedummatten op het dak. Omdat de sedummatten weinig onderhoud vragen en zichzelf grotendeels in stand kunnen houden spreken we dan van een "extensief groen dak".

Sedum is een verzamelnaam voor zo’n 400 soorten vetkruid die goed groeien op een dunne onderlaag en bestand zijn tegen de Nederlandse weers­omstandigheden. Planten binnden de sedum­familie kunnen er ontzettend verschillend uitzien. Met een mix van enkele sedumsoorten creëer je al een leuke kleurenpracht op je dak.

De sedummatten zijn bij levering al voor minimaal 95% volgroeid. Je kunt dus direct van je groene dak genieten!

Het groendak met de wortelwerende folie is niet voldoende om het dak waterdicht te maken. Wanneer je dak in slechte staat is zul je dit eerst moeten repareren. Samen met een bouwkundig expert wordt er gekeken welke maatregelen nodig zijn. Mochten er herstellende werkzaamheden nodig zijn, dan zullen onze partners de extra kosten meenemen in het voorstel.

Het dakherstel uitvoeren en het aanleggen van een groen dak is doorgaans voordeliger wanneer dit in één keer gebeurd.

Zelf onderhouden
Een groen sedumdak vraagt zeer weinig onderhoud. We raden aan om één tot twee keer per jaar het groene dak te controleren. Waarbij het vooral belangrijk is te controleren of er geen verstoppingen zijn en het water nog goed weg kan lopen.

Bemesten is in principe niet nodig. Wil je toch voeding toevoegen, gebruik dan langzaam werkende (biologische) mestkorrels of speciaal groendakvoer.

Bij zeer schuine daken of langdurige droge periodes is het verstandig de planten op het dak zo nu en dan water te geven. Dit kan gewoon met een tuinslang vanaf de grond.

Groen dak laten onderhouden
Je kunt het onderhoud van een groen dak ook uitbesteden. Voor VvE's en collectieven zijn er speciale onderhoudscontracten af te nemen. Onze partners hebben hoveniers in dienst die je hier meer over kunnen vertellen. Vraag ze gerust naar de mogelijkheden. De kosten voor het onderhoud variëren, afhankelijk van de oppervlakte van het groendak, het aantal daken en de reisafstand.

Wanneer wij jouw aanvraag hebben ontvangen bundelen wij ze met vergelijkbare aanvragen in jouw regio. Vervolgens gaan wij met onze partners onderhandelen voor de beste prijs. Dit proces kan maximaal enkele weken duren. Je ontvangt dan z.s.m. van ons het voorstel en uitleg over de vervolgstappen.

Wanneer je akkoord bent met dit vrijblijvende aanbod wordt er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt voor een inspectie.

Door aanvragen te bundelen kunnen wij bij onze partners onder­handelen voor een scherpe prijs. Daarnaast is er in veel regio's subsidie mogelijk. Wanneer je dit combineert kan een Groendak Deal al snel 60% goedkoper zijn.

Hierbij geldt: hoe meer aanvragen wij in jouw regio ontvangen, hoe meer korting er mogelijk is. Overleg daarom met je buren, om te kijken of zij ook meedoen.

Een groen dak heeft heel veel voordelen. Daarom hebben veel overheden besloten een deel van de kosten te subsidiëren. Het aanvraag­proces is hiervoor zo simpel mogelijk gemaakt. Op de website van jouw gemeente vind je alle benodigde informatie.

Wij hebben er voor gekozen de bewoners zelf hun aanvraag te laten regelen. Zowel bij het communiceren met de gemeente, als bij het aanleveren van de gevraagde documenten is het veel praktischer (en sneller) wanneer bewoner zelf het contact­persoon is. Wanneer het gaat om een collectieve aanvraag voor de hele buurt helpt Woonbewust bij het verzamelen van de documenten.

Woonbewust is bereikbaar voor hulp, onder­steuning en vragen bij subsidies. Je kunt ons bereiken via contact@woonbewust.nl of tijdens kantooruren op 085 80 81 058 .

Onze ervaring is dat mensen enorm tevreden zijn met hun nieuwe groene dak. Wanneer er vooraf een inspectie is geweest zien we zelden problemen met (de installatie van) een groen dak.

Mocht er toch iets zijn of heb je vragen? Dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken via contact@woonbewust.nl en 085 80 81 058 .

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar contact@woonbewust.nl of bel ons tijdens kantooruren op 085 80 81 058 .