icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Naast natuurlijke en synthetische materialen kun je je woning ook laten isoleren met gebruik van minerale materialen, zoals bijvoorbeeld minerale wollen, foamglas isolatie en perliet. In dit artikel worden de verschillende minerale isolatiematerialen besproken. Daarbij wordt uitgelegd welke voordelen en nadelen zij bevatten.

Minerale wollen

Minerale wol is de algemene aanduiding voor twee soorten isolatiemateriaal, namelijk: glaswol en steenwol. Deze minerale wollen worden gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. Het grootste voordeel van minerale wollen is het feit dat het brandpunt op hetzelfde niveau ligt als dat van de bronproducten. Omdat minerale wol is gemaakt uit glas of steen is het materiaal dus vrijwel onbrandbaar. Daarnaast zijn minerale wollen relatief goedkoop en eenvoudig te verwerken. Er zijn echter ook nadelen wat betreft het gebruik van deze materialen. Vaak zijn minerale isolatiematerialen namelijk relatief slecht voor het milieu en voor de gezondheid.

Glaswol

Glaswol wordt gemaakt uit gerecycled glas en zand wat op een speciale manier wordt gesponnen waardoor een wollige structuur ontstaat. Dit wordt vervolgens samengeperst tot isolatieplaten of -dekens. Door de grote hoeveelheid lucht, houdt glaswol veel warmte vast. Het is simpel te verwerken en is makkelijk toe te passen bij het isoleren. Daarnaast kan het worden geleverd met een laagje aluminium erop, zodat er een dampdichte isolatielaag ontstaat. Een nadeel aan glaswol isolatie is het feit dat het minerale vezels bevat die schade kunnen toebrengen aan je gezondheid bij aanraking of inademing. Ook heeft glaswol in verhouding tot natuurlijke materialen een geringe warmteopslagcapaciteit. Glaswol wordt toegepast op daken, (spouw)muren en ter isolatie van vloeren.

Voordelen glaswol Nadelen glaswol
 • Akoestisch en warmte-isolerend
 • Brandveilig
 • Goede vochtregulatie
 • Glaswol is flexibel
 • Onaantastbaar voor schimmels
 • Relatief goedkoop
 • Volledig recyclebaar
 • Minerale vezels
 • Geringe warmteopslagcapaciteit

Steenwol (rotswol)

Steenwol of rotswol wordt geproduceerd uit diabaas of basalt. De steenmassa wordt met een temperatuur van rond de 1400°C gesmolten en door zogenaamde spinmachine weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt. De steenwol wordt gebruikt voor akoestische- en warmteisolatie van woningen en als bodem voor het opkweken en telen van planten. Een van de voordelen van steenwol is dat het bestaat uit gerecycled materiaal. Daarnaast is het enorm brandveilig. Steenwol kan temperaturen tot wel 1000°C weerstaan. Ook is steenwol waterafstotend en dampopen, waardoor het schimmelvorming tegengaat. Een nadeel aan steenwol isolatie is het feit dat het, net als bij glaswol, minerale vezels bevat die schade kunnen toebrengen aan je gezondheid bij aanraking of inademing. Steenwol wordt gebruikt voor de buitenisolatie van muren, voor de isolatie van hellende en platte daken als ook voor de isolatie van vloeren.

Voordelen steenwol Nadelen steenwol
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Thermische en akoestische isolatie
 • Vuurvast
 • Dampopen en waterafstotend
 • Minerale vezels

Foamglas/Cellulair glas

Cellulair glas of foamglas wordt gemaakt op basis van gerecycled glas. Het is een hard isolatiemateriaal. Het onbrandbare materiaal bestaat uit meer dan 60% hergebruikt glas. Cellulair glas wordt gebruikt bij het isoleren van spouwmuren, hellende en platte daken, vloeren en om koude bruggen uit te schakelen. Met 'koude bruggen' wordt gedoeld op slecht geïsoleerde onderdelen van je huis waar onnodig warmteverlies plaatsvindt. Deze plekken zorgen condensatie en kunnen schimmelplekken als gevolg hebben. Het isoleren hiervan is dan ook belangrijk. Naast het feit dat het materiaal vuurvast is, heeft het ook nog eens een lange levensduur. Foamglas heeft een lange levensduur en blijft zijn hoge R-waarde behouden, wat gegarandeert aanzienlijke besparing op je energierekening oplevert. Een van de nadelen van de vormvastheid van foamglas is dat het hierdoor minder goed het vochtgehalte reguleert.

Voordelen foamglas Nadelen foamglas
 • Vuurvast
 • Lange levensduur
 • Constante hoge R-waarde
 • Vormvast
 • Waterdampdicht
 • Reguleert vocht matig
 • Bevat giftige stoffen

Perliet isolatie

Perliet is een vulkanisch gesteente wat bestaat uit siliciumoxide en aluminiumoxide. Het gesteente wordt vermalen tot kleine korrels waardoor water er uit trekt en de korrels zwellen tot glasachtige korrels. Perliet is zowel als losse korrels en in plaatmateriaal verkrijgbaar. De eigenschappen zoals het feit dat het lichtgewicht, steriel, isolerend en geheel onbrandbaar is, maken dit materiaal tot een goede keuze voor verschillende toepassingen. Perliet is er toe in staat op tot wel 40% van haar volume aan vocht te absorberen, wat maakt dat het goed te gebruiken is op vochtigere plekken. Perliet kan worden toegepast in zowel dak-, muur- als vloerconstructies.

Voordelen perliet Nadelen perliet
 • Goed geluidwerend en isolerend
 • Lichtgewicht
 • Onbrandbaar
 • Schimmelwerend
 • Bruikbaar bij vocht
 • Niet te gebruiken op hellende daken

Nadelen minerale isolatiematerialen

Als het aankomt op het milieu en de gezondheid, heerst er het idee dat minerale materialen erg schadelijk kunnen zijn. Er zitten in verscheidende minerale isolatie materialen harsen verwerkt die de vezels bij elkaar houden. Deze vezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter is dit alleen zo in het geval van beschadiging van het materiaal. Om te voorkomen dat de materialen een gevaar voor de gezondheid zullen vormen, is het dan ook belangrijk om ze op de juiste manier te laten plaatsen/verwijderen. Om je hiervan te verzekeren, kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van natuurlijke isolatiematerialen of op zoek naar een specialist die je kan helpen bij het plaatsen of verwijderen? Ontdek welke opties er voor jou zijn door de gratis Woonbewust Woningscan te doen.

Start woningscan
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

De isolatiesubsidie SEEH is recent door de minister gewijzigd. De subsidiebedragen tijdelijk zijn tijdelijk verhoogd en je kunt de subsidie nu meerdere keren aanvragen (i.p.v eenmalig).  Voor 2021 verwachten we een versobering van de subsidieregelingen. Heb je verduurzamingsplannen en wil je nog gebruikmaken van de huidige isolatiesubsidie? Kom dan snel in actie. De subsidie kun je namelijk pas aanvragen, nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd en betaald.  Meer informatie over de SEEH subsidie lees je op onze site.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

We zijn er inmiddels (bijna) allemaal van doordrongen dat de aarde opwarmt en dat dat leidt tot een klimaatcrisis. De impact op het natuurlijke leven om ons heen is al zichtbaar. Wat merken we daarvan in onze tuinen en wat kunnen we hier aan doen?

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

Het aandeel hernieuwbare energie in 2019 was in Nederland 8,7 procent. 5,3 procent onder het 2020-doel. Dat stelt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport ‘Hernieuwbare Energie in Nederland 2019’. De meeste hernieuwbare energie die Nederland per eind 2019 opwekte komt uit biomassa (59 procent) en windenergie (21 procent). Lees hier de publicatie: https://www.cbs.nl/n...n-nederland-2019

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

In samenwerking met

Logo Essent
Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Energiewacht
Logo Energiewonen
Logo Zon7