icon switch to dark mode icon switch to normal mode

De materialen waarmee je je woning kunt laten isoleren, zijn onder te verdelen in minerale, synthetische en natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn materialen zoals schapenwol, vlasisolatie, hennep, houtvezel, gerecycled katoen en papiervlokken. Welk materiaal voor jou het meest geschikt is, hangt af van je doel van gebruik.

Wanneer je natuurlijke en duurzame isolatiematerialen vergelijkt met "klassieke" isolatiematerialen, is de keuze tegenwoordig steeds sneller gemaakt. Al is de investering bij natuurlijke materialen groter dan bij de klassieke materialen, hebben ze ook een snelle terugverdientijd, wat ze uiteindelijk alsnog financieel voordelig maakt.

Daarnaast is een groot voordeel dat ze een prettig binnenklimaat creëren door de technieken van het dampopen bouwen toe te passen. Ook hebben ze een bewezen technische meerwaarde doordat het natuurlijke materiaal veel meer warmte kan opslaan. Op deze pagina vind je een overzicht van natuurlijke isolatiematerialen.

Schapenwol

Schapenwol is een zeer hoogwaardig isolatiemateriaal, bestaand uit de dierlijke vezel keratine. Schapenwol als isolatiemateriaal gebruiken heeft meerdere voordelen. Allereerst is het materiaal erg milieuvriendelijk doordat het een vernieuwbare secundaire grondstof is; het groeit immers gewoon weer terug op het schaap. Het materiaal is zeer goed bestand tegen water en schimmels en is het hele jaar rond dampregulerend. 

Ook heeft schapenwol een zeer goede brandwerende functie. Het isolatiemateriaal neemt zelfs giftige gassen op en weet deze om te zetten in ongevaarlijke aminozuren. Al met al is schapenwol een van de beste natuurlijke isolatiematerialen. Schapenwol wordt gebruikt bij zowel het thermische als akoestische isoleren van onder andere daken, vloeren, gevels, binnenmuren en in plafonds.

Voordelen schapenwol Nadelen schapenwol
 • Schapenwol heeft zeer goede vocht- en damp regulerende eigenschappen
 • Schapenwol kan tot 30% procent van zijn eigen gewicht aan water opnemen
 • Schapenwol neutraliseert schadelijke gassen in het huis waardoor de lucht in huis gezonder wordt
 • Makkelijke plaatsing
 • Geen chemische middelen
 • Schapenwol heeft een vrij hoge aanschafprijs

Vlas isolatie

Vlas is zeer geschikt isolatiemateriaal voor daken, plafonds, wanden en vloeren. Ook vlas kan zowel voor thermische als akoestische isolatie toegepast worden. Volgens het Nederlands instituut voor bouwbiologie en ecologie is vlaswol vanuit het oogpunt van gezondheid en milieu de beste keuze om te isoleren.

Vlas bestaat uit stevige en biologisch afbreekbare vezels. Ook wordt er tijdens het productieproces geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Er worden bij de productie van vlas milieuvriendelijke brandvertragers, zoals zouten, in het isolatiemateriaal verwerkt. Vlas wordt toegepast bij hellende daken, dakelementen, vloeren en (systeem)plafonds, buitenwanden, scheidingswanden en andere gevel vullende elementen.

Voordelen vlas isolatie Nadelen vlas isolatie
 • Zeer groot natuurlijk vocht regulerend en schimmel werend vermogen
 • Milieuvriendelijke productie
 • Recyclebaar en herwinbaar 
 • Positieve CO2 balans
 • Vrij hoge aanschafprijs
 • Lastiger te verwerken door stugheid

Hennep

De hennepplant is uitermate geschikt voor de productie van isolatiematerialen, doordat zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt kunnen worden. Daarnaast is bij de productie het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet of amper nodig door de enorme groeisnelheid van hennep, waardoor onkruid geen kans krijgt.

Een ander groot voordeel van hennep is het vermogen om de lucht te zuiveren. Doordat het tijdens het groeiproces enorme hoeveelheden CO2 omzet, is hennep al CO2 besparend vóór verwerking tot een isolatiemateriaal. Hennep is geschikt voor zowel gevelisolatie en dakisolatie als de isolatie van scheidingswanden, voorzetwanden en plafondsystemen.

Voordelen hennep Nadelen hennep
 • Stofarme verwerking
 • Creëert een optimale vochtregulatie door vocht te verdelen
 • Goede geluidswerende eigenschappen
 • Resistent tegen insecten en schimmels
 • Vrij hoge aanschafprijs
 • Kwetsbaar voor vocht

Houtvezel

Houtvezel wordt als isolatie vaak toegepast bij het isoleren van hellende daken, wanden en vloeren, maar het wordt ook gebruikt als geluiddempende ondervloer. Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit resthout dat wordt gecombineerd met water en harsen afkomstig uit het hout. Hierdoor is het toevoegen van een chemisch bindmiddel onnodig. De brei die hieruit ontstaat, wordt tot platen of dekens geperst.

Houtvezel heeft zowel een zeer goede thermische als geluiddempende werking. Ook is het dampdiffusie open en heeft een goede vochtbalans.

Voordelen houtvezel Nadelen houtvezel
 • Goede geluidswerende eigenschappen
 • Zeer geschikt ter isolatie
 • Goede vochtbalans en gunstige werking bij vochtproblemen
 • Toepasbaar bij vrijwel iedere vorm van isolatie
 • Vrij hoge aanschafprijs

Gerecycled katoen

Katoenen kleding wordt tegenwoordig steeds vaker hergebruikt voor onder andere de productie van hoogwaardig isolatiemateriaal. Tweedehandskleding wordt ingezameld en gesorteerd. We dragen natuurlijk niet voor niets katoenen kleding: katoen bevat van nature zeer goede thermische en vochtregulerende eigenschappen. Zo geldt dat ook wanneer het wordt gebruik ter isolatie van een woning.

Daarnaast is katoen ook voor akoestische isolatie goed te gebruiken. De katoenen kleding die niet bruikbaar is voor hergebruik, wordt samen met een bindend vezel verhit tot 100 graden. Hierdoor smelt het materiaal samen tot een isolatiedeken. Gerecycled katoen is geschikt voor muurisolatie, scheidingswanden, vloerisolatie en dakisolatie.

Voordelen gerecycled katoen Nadelen gerecycled katoen
 • Gerecycled en duurzaam
 • Zeer goede thermische, akoestische en vochtregulerende eigenschappen
 • Handbaar en eenvoudig in verwerking
 • Brandveilig
 • Minder geschikt voor vochtige locaties

Papiervlokken

Papiervlokken isolatie of cellulose bestaat uit wollige vermalen oud papier vlokken. Het resultaat is een duurzaam, relatief goedkoop en goed isoleren materiaal. De vlokken worden onder hoge druk in de holle ruimten van een huis geblazen. Door de hoge druk tijdens het inblazen, vormt het materiaal zich precies naar de ruimte. Daardoor ontstaat een extreem goede luchtdichting.

Omdat je ook onregelmatig gevormde en slecht toegankelijke ruimten gemakkelijk met papiervlokken kunt vullen, is dit materiaal zeer geschikt voor gebruik bij renovaties en verbouwingen. Het materiaal is voornamelijk geschikt voor muren, daken en vloeren voor zowel geluids- als warmteisolatie.

Voordelen papiervlokken Nadelen papiervlokken
 • Gerecycled en milieuvriendelijk
 • De productie van papiervlokken verbruikt weinig energie
 • Eenvoudig te gebruiken bij renovaties
 • Relatief goedkoop
 • Niet geschikt voor vochtige locaties

Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen

Het mag dan zo zijn dat natuurlijke stoffen qua aanschafprijs wat hoger liggen, desondanks leveren ze afwegend voordelen, voor bijvoorbeeld je gezondheid, qua impact op het milieu en uiteindelijk ook qua besparing.

Wij helpen je graag verder met het installeren van natuurlijke isolatiematerialen. Doe nu de gratis Woonbewust Woningscan en krijg meteen een inzicht in wat extra woningisolatie voor jou kan betekenen!

Start woningscan
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden

Goed nieuws! In 2020 installeerde Nederland een recordhoeveelheid aan zonnepanelen. Er werd maar liefst 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, vertelt: 'Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen.' Heb jij nog geen zonnepanelen? Grijp nu je kans en vraag gratis tot wel vier vrijblijvende offertes aan via onze site!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Klimaatpositief als kerstcadeau geven? Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen? Lees het in dit artikel op Trouw.nl

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze zijn. Dat blijkt uit de Stroomranking 2020. De Stroomranking maakt zichtbaar welke stroomleveranciers écht groen zijn en welke niet.  Met de jaarlijkse Stroomranking willen de drie maatschappelijke organisaties de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal