Offertes aanvragen

Huizen die gebouwd zijn voor 1975 zijn vaak slecht geïsoleerd. Dat komt doordat isolatie in woningen van vóór die tijd nog geen vereiste was. De meeste huizen van vóór 1975 zijn gebouwd zonder spouwmuur of andere vormen van isolatie. Woningen van deze leeftijd verliezen hierdoor veel warmte. Bovendien is het duurder om in deze huizen te wonen, want de energiekosten zijn aanzienlijk hoger dan in een huis dat wel goed geïsoleerd is. In dit artikel wordt uitgelegd hoe oudere huizen zijn geïsoleerd en welke verbeteringen mogelijk zijn.

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen

Hoe werden huizen vroeger geïsoleerd?

De woningen die vroeger zijn gebouwd zijn vrijwel niet geïsoleerd. Destijds werd er met isolatie geen rekening gehouden tijdens de bouw. Het is lastig om een beeld te schetsen van hoe de oudere woningen toentertijd wel werden geïsoleerd, omdat dit natuurlijk verschilt per woning. Een isolatiebedrijf kan hierover preciezere informatie verschaffen. Toch kan het bouwjaar van een woning al een indicatie geven van de mate van isolatie.

Bouwjaar Isolatie

Voor 1920

Deze huizen zijn tijdens de bouw niet geïsoleerd. In veel van deze woningen is later wel gevelisolatie geplaatst. Deze woningen hebben geen spouwmuur.

Hoe herken ik gevelisolatie bij een woning met bouwjaar t/m 1945?

1920-1975

Deze huizen hebben meestal een gevel met een spouw die bij de bouw niet (goed) is geïsoleerd. In veel van deze is woningen is de spouw later opgevuld met isolatiemateriaal.

Hoe herken ik gevelisolatie bij een pand met bouwjaar 1946 t/m 1974?

1976-1988

Deze woningen bevatten nog geen spouwmuurisolatie maar al wel gevelisolatie, al is deze isolatie vaak niet van hoge kwaliteit.

Hoe herken ik gevelisolatie (spouwmuurisolatie) bij een woning van 1975 t/m 1991?

Na 1988

Deze woningen zijn vaak al redelijk goed geïsoleerd, meestal door spouwmuurisolatie.

Deze tabel geeft een indicatie weer van de isolatie aan de hand van het bouwjaar van woningen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere woning. Sommige woningen zijn na de aanbouw alsnog geïsoleerd.

Achteraf alsnog isoleren is vaak nodig bij oudere woningen om de warmte binnen te houden en zo de energiekosten te drukken. Laat een isolatiebedrijf naar jouw woning kijken om precies te weten wat er precies in jouw huis al is geïsoleerd en welke verbeteringen er nog nodig zijn.

Welke verbeteringen zijn er mogelijk op het gebied van isolatie?

Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Isolatie voor oudere woningen

Ook dakisolatie is naderhand alsnog mogelijk, bij zowel een hellend als een plat dak. Bekijk hiervoor welke mogelijkheden specifiek op jouw woning van toepassing zijn.

Naderhand isoleren is vaak duurder, dus overweeg goed alle opties voordat je hierin een besluit neemt. Isolatie is namelijk ook vaak mogelijk op plekken waar je in eerste instantie nog niet aan gedacht zou hebben.

Isolatie aan de buitenkant van het huis

Dakisolatie

Dakisolatie is belangrijk, want veel warmte gaat verloren via het dak van een huis. Bij een huis met een plat dak is het mogelijk om isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen. Bij een puntdak of een scheef dak kun je dit aan de binnen- en buitenkant van het dakbeschot aanbrengen.

Vloerisolatie

Door vloerisolatie kun je ook op energiekosten besparen. Als jouw huis een kruipruimte heeft kun je hier isolatiemateriaal in laten aanbrengen. Is dat niet het geval, dan kan er een isolatielaag op de vloer worden aangebracht of een nieuwe vloer die reeds is voorzien van isolatiemateriaal.

Dubbel glas

Naast dak- en vloerisolatie is het ook mogelijk om je ramen te isoleren met behulp van dubbele beglazing. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen. Omdat ramen de meeste warmte doorlaten in een huis, zijn dit de zwakste plekken van het huis. Daarom is het van belang om ook ramen goed te isoleren. Eventueel zou je ook aan voorzetramen kunnen denken. Dit is een relatief eenvoudige manier om snel dubbel glas te maken van enkel glas.

Schoorsteenisolatie

Door schoorsteenisolatie vermijd je veel warmteverlies. Ook wanneer je de schoorsteen niet gebruikt, kun je deze alsnog laten isoleren, zodat er geen energie verloren zal gaan. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, want het kan eenvoudig opgelost worden met een tochtklep.

Spouwmuurisolatie

Door je muren te isoleren met spouwmuurisolatie, wordt warmte beter vastgehouden, waardoor de verwarming minder vaak aanslaat. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee lagen stenen muur met daartussen een ruimte van gemiddeld 5 centimeter. Deze ruimte kan worden opgevuld met bijvoorbeeld piepschuim of glaswol. Onderhoud van de isolatie is vrijwel niet nodig en bovendien is dit een van de goedkopere oplossingen van isolatie.

Afbeelding als illustratie bij artikel Isolatie voor oudere woningen

Isolatietip:

Wist je dat een groendak ook isoleert? In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Zo bespaar je energie­kosten voor de airco. Groene daken kunnen daarnaast de binnen­dringende omgevings­geluiden tot 3 dB verminderen.

Zelf een groen dak aanleggen is heel eenvoudig met de doe-het-zelf pakketten in onze webshop. Complete pakketten voorzien van sterke, mooie sedumplanten inclusief alle benodigde materialen en handleidingen.


Bekijk Sedumpakketten right arrow icon

Isolatie aan de binnenkant van je woning

Isolatie kun je ook op eenvoudige manieren binnenshuis aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren van ramen en deuren met tochtstrips. Let er echter wel op dat je de onderkant van de binnendeuren overslaat. Deze kieren zijn nodig voor de luchtcirculatie in huis.

Vergeet ook de brievenbus in je voordeur niet. Wanneer de postbode de klep open laat staan, kan de lucht ook in- en uit het huis stromen. Door een tochtborstel of tochtklep aan te brengen is ook de brievenbus beter geïsoleerd. Ook kunnen de leidingen in huis geïsoleerd worden door middel van schuimhoezen. Hierdoor koelt het water in de leiding minder snel af.

Een andere simpele, maar effectieve isolatieoplossing is het aanbrengen van gordijnen in huis. Dit is ideaal voor het voorkomen van warmteverlies via de ramen, welke tot één van de meest zwakke plekken van het huis behoren wanneer het gaat om warmteverlies. Door de gordijnen kan de lucht tussen het raam en het gordijn nergens naartoe en blijft het simpelweg stilstaan. Dit heeft een isolerend effect.

Tenslotte kun je ook reflecterende folie achter de radiatoren aanbrengen. Ook dit is een goede vorm van warmte isolatie. De warmte verdwijnt dan niet in de muur, maar wordt weerkaatst binnenshuis.

Waarom moet een woning goed geïsoleerd zijn?

Er zijn twee goede redenen voor een goede isolatie: energiebesparing en wooncomfort.

Een goed geïsoleerde woning drukt de kosten van energie behoorlijk. Een slecht geïsoleerd huis verbruikt ongeveer 2.150 m³ gas voor verwarming. Bij een goed geïsoleerd huis ligt dit verbruik op ongeveer 700 m³. Goede isolatie is dus financieel aantrekkelijk.

Daarnaast verliest een goed geïsoleerde woning veel minder warmte. Dit draagt bij aan het wooncomfort. Door de woning goed te isoleren, wordt het prettiger wonen in huis. Je zult dan minder last ervaren van geluid, tocht en vocht.

Door een goede isolatie bespaar je dus niet alleen op je energierekening, maar je woning wordt er ook aangenamer van!

afbeelding met spouwmuur isolatie
foto dakisolatie folie
foto spouwmuur isolatie 2

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor woning­isolatie

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 5 offertes voor isolatie­maatregelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
5 maanden geleden
afbeelding bij Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-str

Een sedumdak verhoogt de levensduur van je dakbedekking. Sedum beschermt je dakbedekking namelijk tegen UV-stralingen en neemt water op. Win-win, dus! đŸŒŋ #woonbewust #sedum #groen #groendak #sedumdak

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 maanden geleden
afbeelding bij Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerkin

Er zijn verschillende subsidies mogelijk bij het aanleggen van een sedumdak. Benieuwd of jouw dak in aanmerking komt? Bekijk het via de link op ons profiel. 💚 #woonbewust #sedumdak #groen #subsidie

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
6 maanden geleden
afbeelding bij Start vandaag nog met duurzamer wonen! Wij helpen je er graag bij. 💚🌱 #

Start vandaag nog met duurzamer wonen! Wij helpen je er graag bij. 💚🌱 #woonbewust #groen #groendak #duurzaam #duurzaamwonen #sedumdak