Isolatie voor oudere woningen (voor 1975)

afbeelding Isolatie voor oudere woningen

Huizen die gebouwd zijn voor 1975 zijn vaak slecht geïsoleerd. Dat komt doordat isolatie in woningen van voor die tijd nog niet verplicht was. De meeste huizen van voor 1975 zijn gebouwd zonder spouwmuur of andere vormen van isolatie. Woningen van deze leeftijd verliezen hierdoor veel warmte. Bovendien is het duurder om in deze huizen te wonen, want de energiekosten zijn aanzienlijk hoger dan in een huis dat wel goed geïsoleerd is. In dit blog wordt uitgelegd hoe oudere huizen zijn geïsoleerd en welke verbeteringen mogelijk zijn.

Hoe werden de huizen vroeger geïsoleerd?

De woningen die vroeger zijn gebouwd zijn vrijwel niet geïsoleerd. Destijds werd er met isolatie geen rekening gehouden tijdens de bouw. Het is lastig om precies aan te geven hoe oudere woningen wel werden geïsoleerd, omdat ieder huis natuurlijk verschillend is. Een isolatiebedrijf kan deze informatie wel verschaffen. Toch kan het bouwjaar van de woning wel een indicatie aangeven van de mate van isolatie.

Bouwjaar Isolatie

Voor 1920

Deze huizen zijn tijdens de bouw niet geïsoleerd. In veel van deze woningen is later wel gevelisolatie geplaatst. Deze woningen hebben geen spouwmuur.

1920-1975

Deze huizen hebben meestal een gevel met een spouw die bij de bouw niet (goed) is geïsoleerd. In veel van deze is woningen is later wel de spouw opgevuld met isolatiemateriaal.

1976-1988

Deze woningen bevatten wel gevelisolatie, maar deze isolatie is vaak niet van een hoge kwaliteit.

Na 1988

Deze woningen zijn vaak al goed geïsoleerd, meestal door spouwmuurisolatie.

Deze tabel geeft een indicatie weer van de isolatie aan de hand van het bouwjaar van woningen. Dit is geldt natuurlijk niet voor iedere woning. Sommige woningen zijn prima nageïsoleerd. Na-isolatie is vaak wel nodig bij oudere woningen om de warmte binnen te houden en zo de energiekosten te drukken. Laat een isolatiebedrijf naar uw woning kijken om precies te weten wat er precies in uw huis al is geïsoleerd en welke verbeteringen er nog nodig zijn.

Welke verbeteringen zijn er mogelijk op het gebied van isolatie?

Je kunt je woning op veel manieren alsnog goed isoleren. Je kunt isolatie aanbrengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.

Ook dakisolatie is mogelijk, bij zowel een hellend als een plat dak. Bekijk welke mogelijkheden specifiek op jouw woning van toepassing zijn. Na-isolatie is vaak duurder, dus check ook of je plaatsen kunt isoleren waar je in eerste instantie nog niet aan hebt gedacht.

Isolatie aan de buitenkant van je huis

Dakisolatie
Dakisolatie is belangrijk, want veel warmte gaat verloren via het dak van een huis. Bij een huis met een plat dak is het mogelijk om isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen. Bij een puntdak of een scheef dak kun je dit aan de binnen- en buitenkant van het dakbeschot aanbrengen.

Vloerisolatie
Door vloerisolatie kun je ook op energiekosten besparen. Als je huis een kruipruimte heeft kun je hier isolatiemateriaal laten aanbrengen. Is dat niet het geval, dan kan er een isolatielaag op de vloer worden aangebracht of een nieuwe vloer die reeds is voorzien van isolatiemateriaal.

Dubbel glas
Naast dak- en vloerisolatie is het ook mogelijk om je ramen te isoleren met behulp van dubbele beglazing. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen. Omdat ramen de meeste warmte doorlaten in een huis, zijn dit de zwakste plekken van het huis. Daarom is het van belang om ook ramen goed te isoleren. Eventueel zou je ook aan voorzetramen kunnen denken. Dit is een relatief eenvoudige manier om snel dubbel glas te maken van enkel glas.

Schoorsteenisolatie
Door schoorsteenisolatie vermijd je veel warmteverlies. Ook wanneer je de schoorsteen niet gebruikt, kun je deze alsnog laten isoleren, zodat er geen energie verloren zal gaan. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, want het kan eenvoudig opgelost worden met een tochtklep.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie houdt de warmte beter vast, waardoor de verwarming minder vaak aanslaat. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee lagen stenen muur met daartussen een ruimte van gemiddeld 5 centimeter. Die ruimte kan worden opgevuld met bijvoorbeeld piepschuim of glaswol. Onderhoud van de isolatie is vrijwel niet nodig en bovendien is dit een van de goedkopere oplossingen van isolatie.

Isolatie aan de binnenkant van je huis

Isolatie kun je ook op eenvoudige manieren binnenshuis aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren van ramen en deuren met tochtstrips. Sla de onderkant van de binnendeuren echter wel over, want deze kieren zijn nodig voor de luchtcirculatie in huis.

Vergeet ook de brievenbus in je deur niet. Wanneer de postbode de kleop open laat staan kan de lucht ook in- en uit het huis stromen. Door een tochtborstel of tochtklep aan te brengen is ook je brievenbus geïsoleerd. Ook kun je de leidingen in je huis isoleren met schuimhoesjes. Hierdoor koelt het water in de leiding minder snel af.

Een andere simpele, maar effectieve isolatieoplossing is het aanbrengen van gordijnen in huis. Dit is ideaal voor het voorkomen van warmteverlies via je ramen, welke tot de meest zwakke plekken van het huis behoren wanneer het gaat om warmteverlies. Door de gordijnen kan de lucht tussen het raam en het gordijn nergens naartoe en blijft het simpelweg stilstaan. Dit heeft een isolerend effect.

Je kunt tenslotte ook reflecterende folie achter de radiatoren aanbrengen. Dit is een goede vorm van warmte isolatie. De warmte verdwijnt dan niet in de muur, maar wordt weerkaatst binnen je huis.

Waarom moet een woning goed geïsoleerd zijn?

Er zijn twee goede redenen voor een goede isolatie: energiebesparing en wooncomfort.

Een goed geïsoleerde woning drukt de kosten van energie behoorlijk. Een slecht geïsoleerd huis verbruikt ongeveer 2.150 m³ gas voor verwarming. Bij een goed geïsoleerd huis ligt dit verbruik op ongeveer 700 m³. Goede isolatie is dus financieel aantrekkelijk.

Daarnaast verliest de woning door een goede isolatie veel minder warmte. Dit draagt bij aan het wooncomfort. Door de woning goed te isoleren is het prettiger wonen in je huis, omdat je minder last hebt van geluid, tocht en vocht.

Door een goede isolatie bespaar je dus niet alleen op je energierekening, maar kun je ook in een aangenaam huis wonen.

 • avatar
  Joy Bhattoe #3 @ 20:45

  Re: Isolatie voor oudere woningen (voor 1975)

  Goedenavond,

  Wij zijn voornemens om een vrijstaande woning uit bouwjaar 1974 te kopen. Deze woning heeft geen dakisolatie. Wij willen de dak laten isoleren en op de benedenverdieping vloerverwarming aanbrengen.

  Vraag is of dit het gewenste rendement gaat opleveren en dat zich gaat vertalen in een hogere energielabel.

  Alvast dank!

  Mvg
  Joy Bhattoe
 • avatar
  Tony Bronder #2 @ 15:20

  Re: Isolatie voor oudere woningen (voor 1975)

  Goedemiddag,

  Wij hebben gezien dat uw bedrijf zich bezig houdt met ’huizen isoleren’
  en vroegen ons af of u misschien interesse heeft in de domeinnaam:

  http://www.huisisoleren.com

  Het is ons gelukt om deze naam te registreren direct toen deze uit
  quarantaine kwam.

  Deze domeinnaam is voor € 175,-- (excl. BTW) over te nemen.

  Betaling hoeft pas na succesvolle verhuizing van de domeinnaam.

  Gemiddeld wordt er via de zoekmachines op internet 590 keer exact
  per maand op de term ‘huis isoleren’ gezocht !

  Mocht u interesse hebben in deze domeinnaam dan horen wij het graag
  van u!

  Met vriendelijke groet,

  Margareth Bronder

  tel. 06-14246811 / 0182-725330


  p.s.

  Wij hebben naast u, ook nog een paar andere partijen benaderd dus wij weten
  niet precies hoelang wij deze naam in ons bezit zullen hebben.
 • avatar
  jj.zwier #1 @ 11:00

  isoleren

  Graag willen wij van U weten of het aanbrengen van nieuwe ramen met dubbel glas en kunststofkozijnen ook nog onder de regeling vallen na l juli 2015 wat betreft de 6% btw tarief.
  En of het het hoort bij het isoleren van de woning.