icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar even. Voordat je gaat investeren in je eigen woning is het belangrijk om te kijken wat je precies wilt en wat de markt te bieden heeft. Vandaar dat je er goed aan doet om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers. De prijzen tussen diverse bedrijven kunnen nogal kunnen verschillen, waardoor het vergelijken altijd de moeite loont. Offertes zijn vaak gratis en vrijblijvend.

Bij het vergelijken van offertes en leveranciers moet je natuurlijk wel weten waar je precies op moet letten. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het beste een offerte voor zonnepanelen kunt aanvragen en hoe je ze kunt vergelijken.

De offerte aanvragen

Het is dus belangrijk om bij het aanvragen van een offerte altijd meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier win je vergelijkingsmateriaal in om kosten, adviezen en service te vergelijken. Een adviseur zal doorgaans langskomen om te bepalen welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw huis, waar de zonnepanelen het beste te plaatsen zijn en wat voor zonnepanelen je nodig hebt. Hierna maakt hij een offerte op maat. Zo krijg je altijd een offerte die past bij jouw woning.

Er zijn verschillende bedrijven die jou in contact kunnen brengen met installateurs zodat je altijd een goede keus kunt maken uit de diverse mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook bij verschillende installateurs zelf een offerte voor zonnepanelen aanvragen.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken
Maak altijd een checklist met vragen die je wilt stellen aan een zonnepanelen adviseur.

Wat wil ik?

Het is belangrijk om je eigen wensen in je achterhoofd te houden bij het vergelijken van offertes voor zonnepanelen. Stel voor jezelf aan de hand van een checklist vast wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van zonnepanelen.

Een voorbeeld van een checklist zou kunnen zijn:

  • Hoeveel stroom verbruik ik?
  • Wat kan ik besparen?
  • Hoe groot is mijn budget?
  • Op welke manier is mijn huis geschikt?
  • Hoeveel panelen wil ik?
  • Welke soort panelen wil ik?
  • Wat zijn de onderhoudskosten?
  • Hoeveel rendement levert het mij op?

Zo ben je goed voorbereid op de komst van een installateur en weet je precies wat je wel en niet wilt. Veel van de antwoorden op deze vragen zijn overigens ook online te vinden. En uiteraard op onze website, kijk bijvoorbeeld eens bij onze vragen over zonnepanelen.

Wat voor soort zonnepanelen wil ik?

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Daarom is goed om van tevoren te bepalen welke zonnepanelen jij het beste bij jouw woning vindt passen.

De meeste zonnepanelen worden gemaakt van kristallijn silicium. Dit materiaal is door de foto-elektrische eigenschappen geschikt voor zonnecellen. Er zijn twee soorten kristallijn zonnepanelen. Je hebt zonnepanelen die worden gemaakt van monokristallijne zonnecellen en zonnepanelen die worden gemaakt van polykristallijne zonnecellen.

Naast het soort materiaal, moet je ook letten op de opbrengst, de kwaliteit, het rendement en de prijs ervan.

Opbrengst zonnepaneel

De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van de plaatsing op je woning en het vermogen van de zonnepanelen. Over het algemeen is de opbrengst nog niet genoeg om gelijk je contract op te zeggen bij de energieleverancier, maar het levert direct wel al een flinke besparing op.

Gemiddeld genomen wekt een zonnepaneel van een vierkante meter ongeveer 120 kWh aan elektriciteit op. Vraag aan een leverancier de verwachte opbrengst. Deze houdt rekening met het aantal zonnepanelen en het vermogen.

Kwaliteit en keurmerken zonnepaneel

Er zijn diverse keurmerken ingesteld om te bepalen hoe goed een zonnepaneel is. Er bestaat op dit moment nog geen Nederlands keurmerk, maar er zijn keurmerken die toepasbaar zijn op de zonnepanelen die in Nederland worden verkocht. Er zijn drie soorten: het TÜV keurmerk, een IEC-certificaat en het CE-keurmerk.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken
Er zijn verschillende keurmerken waaraan je betrouwbare zonnepanelen aan kunt herkennen

TÜV keurmerk
Het TÜV keurmerk is een Duits keurmerk. Als een zonnepaneel dit keurmerk heeft, is het product goed bestand tegen veroudering en weersomstandigheden.

IEC-certificaat
In Zwitserland worden zonnepanelen getest op veiligheid van de elektrische componenten. Tijdens deze testen wordt er gelet op aspecten als betrouwbaarheid, duurzaamheid en levensduur. Als de zonnepanelen hieraan voldoen, ontvangen ze een IEC-certificaat. Dit certificaat is een vereiste voor de verkoop in Nederland.

CE-keurmerk
Het CE-keurmerk geeft aan of het product voldoet aan de eisen van de Europese wetgeving. Daarmee is het geen kwaliteitskeurmerk, maar dit keurmerk is verplicht voor zonnepanelen om in Nederland verkocht te kunnen worden. Let altijd op keurmerken om de kwaliteit te bepalen.

Rendement zonnepaneel

Om er achter te komen wanneer je de investering voor zonnepanelen weer hebt terugverdiend, is het belangrijk om te kijken naar wat het rendement van de panelen is. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met de helling van de panelen, het rendement van het soort panelen, het achterliggende systeem, de manier waarop de zon instraalt, de temperatuur, eventuele schaduw en het aantal zonuren. Al deze factoren beïnvloeden het rendement van de panelen. Vraag altijd aan installateurs naar jouw persoonlijke situatie en laat hem een schatting maken van het rendement van de zonnepanelen.

Prijs zonnepaneel

De gemiddelde prijzen voor zonnepanelen zijn tegenwoordig gelukkig al behoorlijk gedaald. Wat je betaalt voor de stroom hangt er van af of je de panelen zelf installeert of laat installeren.

Als je ze zelf installeert kost het ongeveer €1,20 per Wattpiek en laat je de installatie door een ander uitvoeren kost het gemiddeld €1,50 per Wattpiek. Deze bedragen zijn inclusief BTW. De kleine systemen (4 tot 8 panelen) kosten in verhouding meer dan grote systemen (8 tot 20 panelen). Het is doorgaans dan ook relatief voordeliger om direct een groter systeem te installeren, dan op meerdere momenten kleine installaties. Ook dit kun je het beste bespreken met een adviseur.

Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. Denk ook aan bijkomende kosten zoals plaatsing, onderhoud en service. Vraag naar deze kosten bij het aanvragen van een offerte of tijdens een adviesgesprek.

Tenslotte bieden veel leveranciers soms ook betalingsregelingen of lease-constructies aan. Zonnepanelen leasen kan bijvoorbeeld al vanaf €45,- per maand.

Benieuwd geworden naar de verschillende mogelijkheden voor jouw woning? Doe de gratis Woonbewust Woningscan en kom er achter wat wij voor jou kunnen betekenen!

Wat wil ik van de installateur?

Het is belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen naar verschillende installateurs. Bepaal bij wie je offertes wilt aanvragen op basis van wat zij te bieden hebben. Let hierbij altijd op de levertijd, het complete installatie proces en vraag ook naar de garantievoorwaarden. Gemiddeld zit er op een zonne-energiesysteem 25 jaar garantie, maar kijk goed naar de voorwaarden die hierbij komen kijken.

Daarnaast is het belangrijk om te informeren naar de service die geboden wordt na aankoop van de zonnepanelen. Biedt het bedrijf een onderhoud service? Maakt de installateur de zonnepanelen ook schoon? Wat als de boiler kapot gaat? Wat zijn dan de bijkomende kosten? Helpen ze je bij het regelen van de btw teruggave? Dit zijn allemaal vragen om rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Maak van tevoren duidelijke afspraken met de installateur van jouw keuze en leg deze vast via een schriftelijke overeenkomst.

Tot slot

Er zijn veel aspecten waar je op moet letten bij het vergelijken van offertes. Maak altijd een keuze die weloverwogen is en goed voelt. Op deze manier zul je een zonne-energiesysteem krijgen welke bij jouw wensen past en waarvan je nog lang kunt profiteren.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal