icon switch to dark mode icon switch to normal mode

In dit artikel wordt besproken wat voor soorten zonnepanelen er allemaal zijn en wat hiervan de voor- en nadelen zijn. Zonnepanelen zijn er in diverse soorten. De meest voorkomende zonnepanelen worden van kristallijn silicium gemaakt. Hierin is ook weer onderscheid te maken: monokristallijn en polykristallijn. Beide materialen hebben verschillende eigenschappen, door een verschil in het productieproces.

In dit artikel worden ook andere materialen besproken, zoals amorf silicium zonnepanelen, CIGS-panelen en panelen die gemaakt worden van het natuurlijke mineraal perovskiet.

3 soorten zonnepanelen
Een monokristallijn, polykristallijn en een amorf zonnepaneel

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen kun je doorgaans herkennen aan de zwarte kleur en doordat ze vaak uit kleine vierkantjes bestaan. Deze zonnepanelen hebben een relatief hoog rendement per vierkante meter. Ze kunnen een rendement halen van 17 procent. Zelfs na tien jaar is het vermogensbehoud nog 92 procent en na 25 jaar ligt dit op 82 procent. Deze zonnepanelen gaan dus lang mee. De kosten voor Monokristallijn panelen zijn hoger doordat er is een speciaal productieproces nodig is om de zonnecellen voor monokristallijn zonnepanelen te produceren.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen herken je meestal aan de blauwe kleur. Het rendement ligt lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen, zo'n 15 procent minder. Het vermogensbehoud ligt na tien jaar op 90 procent en na 25 jaar op 80 procent. Dat is dus lager dan bij monokristallijn zonnepanelen, maar de aanschafprijs is dan ook lager.

Verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Zowel monokristallijn als polykristalijn wordt gemaakt van de grondstof silicium. Het verschil zit in de afwerking van het kristal silicium. Bij een polykristallijn zonnepaneel wordt deze grondstof niet bewerkt na het stollingsproces en bij een monokristallijn zonnepaneel wel. De kristallen worden dan nog allemaal in dezelfde richting gelegd. Hierdoor genereert deze zonnepaneel meer energie. Daardoor is het productieproces intensiever en levert de paneel een hoger rendement op. Dat veroorzaakt ook weer een prijsstijging.

Voor grotere oppervlakken wordt vaak aangeraden om polykristallijn zonnepanelen te plaatsen. De investering is dan aanzienlijk minder dan bij monokristallijn zonnepanelen. Voor kleinere oppervlakken is een monokristallijn zonnepaneel vaak de beste keuze, omdat je bij dit type een relatief hoog rendement krijgt uit een klein oppervlak.

Amorf silicium (ASi) of dunne film zonnepanelen

Behalve kristallijne panelen zijn er ook steeds meer zogenaamde dunne-film panelen verkrijgbaar. Deze bevatten doorgaans amorf silicum, welke in een zeer dunne laag (minder dan 1 µm) als een soort laminaat worden geplaatst. Door deze dunne laag zijn sommige soorten ASi-panelen ook in buigzame vorm te vinden. Soms worden deze panelen ook van andere materialen zoals CdTe (Cadmium-Telluride) of CIGS (Copper-Indium-Gallium-Selenide) gemaakt.

Traditionele zonnecellen gebaseerd op silicium-wafels hebben een relatief complex productieproces en zijn dus vrij duur om te maken. Dunne-film zonnecellen gebaseerd op andere materialen zijn ondanks de hogere materiaalkosten een stuk eenvoudiger te maken.

Rendement

Een amorf zonnepaneel heeft een relatief laag rendement (6% tot 10%), maar zijn hierdoor zo'n 20% goedkoper in de aanschaf dan kristallijne panelen. Op dit moment wordt deze soort vooral op kleinere schaal toegepast, zoals in horloges en rekenmachines. Voor het opwekken van energie in een woning wordt deze variant minder gebruikt dan de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen, omdat je relatief grote panelen moet hebben om voldoende energie op te wekken. Wanneer je echter voldoende ruimte hebt, kan het gezien de lagere aanschafwaarde toch interessant zijn om amorfe panelen op je dak te monteren.

CIS, CIGS, CIGSe of CIGSSe-panelen

Het CIGS-paneel is een veelbelovende nieuwe soort amorfe zonnepanelen. CIGS staat voor Copper Indium Gallium Selenide. CIGS cellen hebben in het laboratorium al een efficiëntie van rond de 20% bereikt. Dit type panelen bestaat uit verschillende metalen zoals koper, indium en selenium. Het rendement ligt hoger dan traditionele amorfe zonnepanelen doordat de verschillende stoffen op verschillende golflengtes licht reageren.

Deze panelen zijn op dit moment een stuk duurder dan gewone dunne film-zonnepanelen en kristallijnpanelen, maar worden naar verwachting in de toekomst goedkoper. Net als andere amorfe panelen doen ze het ook goed bij weinig licht en hogere temperaturen.

Verschillen soorten zonnepanelen

In de vergelijkingstabel hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen de soorten zonnepanelen nog eens op een rijtje.

  Mono-kristallijn Polykristallijn Amorf / Dunne film CIGS
Rendement 14 – 20 % 12 – 16 % 6-10 % 13 – 15 %
Zwak licht Verlies bij diffuus licht Verlies bij diffuus licht Weinig verlies Weinig verlies
Thermisch gedrag Verlies bij hoge temperaturen Verlies bij hoge temperaturen Weinig verlies Weinig verlies
Kosten Duurder dan polykristallijn en dunne film Goedkoper dan monokristalijn en CIGS Goedkoper dan monokristallijn, polykristallijn en CIGS Vooralsnog duur
Lange termijn Zeer hoge prestaties, stabiel, lange levensduur Lange levensduur Meer opbrengst, iets kortere levensduur Hogere opbrengst in de winter
Gewicht per m2 Hoger Hoger Lager Lager
Gevoeligheid storingen Zeer klein Zeer klein Klein Klein

Perovskiet

De nieuwste doorbraak binnen de zonnepanelenwereld is perovskiet. Dit materiaal is veel goedkoper dan kristallijn silicium en is daarom een veelbelovend nieuw materiaal. Perovskiet is een mineraal dat volop beschikbaar is in de natuur en goedkoper en makkelijker te produceren. Op dit moment bevatten perovskieten nog giftige stoffen waardoor het nog niet mogelijk is om van perovskiet zonnepanelen te maken. Er wordt volop onderzocht hoe dit mineraal op een veilige manier kan worden toegepast. Eerder schreven wij al eens over perovskiet als materiaal voor zonnepanelen.

Zie ook: Nieuwe productiemethode moet perovskiet-zonnepanelen dichterbij brengen.

Tot slot

Een keuze maken tussen deze soorten zonnepanelen is lastig en hangt af van persoonlijke eisen en wensen. Denk hierbij aan zaken als de locatie en de plaatsing, de kwaliteit, de grootte van de besparing en het rendement dat te behalen valt. Vergelijk daarom altijd verschillende installateurs en offertes met elkaar. Kijk verder op onze website voor meer informatie over offertes met elkaar vergelijken. Zo maak je altijd een keuze die bij jouw wensen past.

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Doorloop dan onze gratis Woningscan! Wil je direct een aantal vrijblijvende offertes ontvangen? Gebruik dan onderstaande links.

afbeelding montage systeem zonnepanelen
foto omvormer
afbeelding soorten panelen

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 4 offertes voor zonnepanelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen Lees meer right arrow icon
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden
afbeelding bij Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig

Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig genoeg is om een groen dak te dragen. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van de totale opbouw van het groen daksysteem. Houd er daarnaast rekening mee dat door variabele belastingen (zoals sneeuw of regen) het dak zwaarder kan worden.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Het kabinet heeft besloten 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. Waterstof wordt als belangrijke energiedrager gezien in de toekomstige energievoorziening. Het kan daarmee veel processen die niet elektrisch kunnen toch duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van je huis.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Vandaag heeft minister Ollogren een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovaties verplicht wordt. Deze verplichting gaat straks alleen gelden wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de renovatie.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal