icon switch to dark mode icon switch to normal mode

In dit artikel wordt besproken wat voor soorten zonnepanelen er allemaal zijn en wat hiervan de voor- en nadelen zijn. Zonnepanelen zijn er in diverse soorten. De meest voorkomende zonnepanelen worden van kristallijn silicium gemaakt. Hierin is ook weer onderscheid te maken: monokristallijn en polykristallijn. Beide materialen hebben verschillende eigenschappen, door een verschil in het productieproces.

In dit artikel worden ook andere materialen besproken, zoals amorf silicium zonnepanelen, CIGS-panelen en panelen die gemaakt worden van het natuurlijke mineraal perovskiet.

3 soorten zonnepanelen
Een monokristallijn, polykristallijn en een amorf zonnepaneel

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen kun je doorgaans herkennen aan de zwarte kleur en doordat ze vaak uit kleine vierkantjes bestaan. Deze zonnepanelen hebben een relatief hoog rendement per vierkante meter. Ze kunnen een rendement halen van 17 procent. Zelfs na tien jaar is het vermogensbehoud nog 92 procent en na 25 jaar ligt dit op 82 procent. Deze zonnepanelen gaan dus lang mee. De kosten voor Monokristallijn panelen zijn hoger doordat er is een speciaal productieproces nodig is om de zonnecellen voor monokristallijn zonnepanelen te produceren.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen herken je meestal aan de blauwe kleur. Het rendement ligt lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen, zo'n 15 procent minder. Het vermogensbehoud ligt na tien jaar op 90 procent en na 25 jaar op 80 procent. Dat is dus lager dan bij monokristallijn zonnepanelen, maar de aanschafprijs is dan ook lager.

Verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Zowel monokristallijn als polykristalijn wordt gemaakt van de grondstof silicium. Het verschil zit in de afwerking van het kristal silicium. Bij een polykristallijn zonnepaneel wordt deze grondstof niet bewerkt na het stollingsproces en bij een monokristallijn zonnepaneel wel. De kristallen worden dan nog allemaal in dezelfde richting gelegd. Hierdoor genereert deze zonnepaneel meer energie. Daardoor is het productieproces intensiever en levert de paneel een hoger rendement op. Dat veroorzaakt ook weer een prijsstijging.

Voor grotere oppervlakken wordt vaak aangeraden om polykristallijn zonnepanelen te plaatsen. De investering is dan aanzienlijk minder dan bij monokristallijn zonnepanelen. Voor kleinere oppervlakken is een monokristallijn zonnepaneel vaak de beste keuze, omdat je bij dit type een relatief hoog rendement krijgt uit een klein oppervlak.

Amorf silicium (ASi) of dunne film zonnepanelen

Behalve kristallijne panelen zijn er ook steeds meer zogenaamde dunne-film panelen verkrijgbaar. Deze bevatten doorgaans amorf silicum, welke in een zeer dunne laag (minder dan 1 µm) als een soort laminaat worden geplaatst. Door deze dunne laag zijn sommige soorten ASi-panelen ook in buigzame vorm te vinden. Soms worden deze panelen ook van andere materialen zoals CdTe (Cadmium-Telluride) of CIGS (Copper-Indium-Gallium-Selenide) gemaakt.

Traditionele zonnecellen gebaseerd op silicium-wafels hebben een relatief complex productieproces en zijn dus vrij duur om te maken. Dunne-film zonnecellen gebaseerd op andere materialen zijn ondanks de hogere materiaalkosten een stuk eenvoudiger te maken.

Rendement

Een amorf zonnepaneel heeft een relatief laag rendement (6% tot 10%), maar zijn hierdoor zo'n 20% goedkoper in de aanschaf dan kristallijne panelen. Op dit moment wordt deze soort vooral op kleinere schaal toegepast, zoals in horloges en rekenmachines. Voor het opwekken van energie in een woning wordt deze variant minder gebruikt dan de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen, omdat je relatief grote panelen moet hebben om voldoende energie op te wekken. Wanneer je echter voldoende ruimte hebt, kan het gezien de lagere aanschafwaarde toch interessant zijn om amorfe panelen op je dak te monteren.

CIS, CIGS, CIGSe of CIGSSe-panelen

Het CIGS-paneel is een veelbelovende nieuwe soort amorfe zonnepanelen. CIGS staat voor Copper Indium Gallium Selenide. CIGS cellen hebben in het laboratorium al een efficiëntie van rond de 20% bereikt. Dit type panelen bestaat uit verschillende metalen zoals koper, indium en selenium. Het rendement ligt hoger dan traditionele amorfe zonnepanelen doordat de verschillende stoffen op verschillende golflengtes licht reageren.

Deze panelen zijn op dit moment een stuk duurder dan gewone dunne film-zonnepanelen en kristallijnpanelen, maar worden naar verwachting in de toekomst goedkoper. Net als andere amorfe panelen doen ze het ook goed bij weinig licht en hogere temperaturen.

Verschillen soorten zonnepanelen

In de vergelijkingstabel hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen de soorten zonnepanelen nog eens op een rijtje.

  Mono-kristallijn Polykristallijn Amorf / Dunne film CIGS
Rendement 14 – 20 % 12 – 16 % 6-10 % 13 – 15 %
Zwak licht Verlies bij diffuus licht Verlies bij diffuus licht Weinig verlies Weinig verlies
Thermisch gedrag Verlies bij hoge temperaturen Verlies bij hoge temperaturen Weinig verlies Weinig verlies
Kosten Duurder dan polykristallijn en dunne film Goedkoper dan monokristalijn en CIGS Goedkoper dan monokristallijn, polykristallijn en CIGS Vooralsnog duur
Lange termijn Zeer hoge prestaties, stabiel, lange levensduur Lange levensduur Meer opbrengst, iets kortere levensduur Hogere opbrengst in de winter
Gewicht per m2 Hoger Hoger Lager Lager
Gevoeligheid storingen Zeer klein Zeer klein Klein Klein

Perovskiet

De nieuwste doorbraak binnen de zonnepanelenwereld is perovskiet. Dit materiaal is veel goedkoper dan kristallijn silicium en is daarom een veelbelovend nieuw materiaal. Perovskiet is een mineraal dat volop beschikbaar is in de natuur en goedkoper en makkelijker te produceren. Op dit moment bevatten perovskieten nog giftige stoffen waardoor het nog niet mogelijk is om van perovskiet zonnepanelen te maken. Er wordt volop onderzocht hoe dit mineraal op een veilige manier kan worden toegepast. Eerder schreven wij al eens over perovskiet als materiaal voor zonnepanelen.

Zie ook: Nieuwe productiemethode moet perovskiet-zonnepanelen dichterbij brengen.

Tot slot

Een keuze maken tussen deze soorten zonnepanelen is lastig en hangt af van persoonlijke eisen en wensen. Denk hierbij aan zaken als de locatie en de plaatsing, de kwaliteit, de grootte van de besparing en het rendement dat te behalen valt. Vergelijk daarom altijd verschillende installateurs en offertes met elkaar. Kijk verder op onze website voor meer informatie over offertes met elkaar vergelijken. Zo maak je altijd een keuze die bij jouw wensen past.

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Gebruik dan onze gratis Woningscan!

Start woningscan
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Goed nieuws! In 2020 installeerde Nederland een recordhoeveelheid aan zonnepanelen. Er werd maar liefst 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, vertelt: 'Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen.' Heb jij nog geen zonnepanelen? Grijp nu je kans en vraag gratis tot wel vier vrijblijvende offertes aan via onze site!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Klimaatpositief als kerstcadeau geven? Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen? Lees het in dit artikel op Trouw.nl

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze zijn. Dat blijkt uit de Stroomranking 2020. De Stroomranking maakt zichtbaar welke stroomleveranciers écht groen zijn en welke niet.  Met de jaarlijkse Stroomranking willen de drie maatschappelijke organisaties de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal