icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Zowel zonne-energie als windenergie is een vorm van duurzame energie. Het zijn beide vormen van onuitputtelijke energie welke relatief veilig zijn voor mens en milieu. Daarnaast kunnen beide bronnen worden gebruikt om stroom op te wekken en kunnen ze beide worden toegepast om groen en duurzaam te leven.

Welke vorm is nou het beste? In dit artikel wordt uitgelegd wat precies de verschillen zijn tussen zonne-energie en windenergie, welke vorm duurzamer is en waar je als particulier het beste in kunt investeren.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit zonnestraling. Zonne-energie is op vele manieren toepasbaar en kan helpen met het besparen op andere energiekosten. De energie bestaat uit warmte en licht.

Door gebruik te maken van de warmte, is er voornamelijk energie op te wekken wanneer de zon schijnt. Door gebruik te maken van het licht is het echter ook in de winter en met bewolkt weer mogelijk om energie op te wekken. Hierdoor is het ook in Nederland rendabel om zonne-energie op te wekken. Het is mogelijk om zowel elektriciteit als verwarming in huis uit de zon te halen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op het huis.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonne-energie versus windenergie
Windmolens in Nederland
(Foto: RD, Sjaak Verboom)

Wat is windenergie?

We maken al eeuwen gebruik van windenergie door bijvoorbeeld onze oer-Hollandse molens. Deze vermaalden het graan tot meel of pompten water rond. Tegenwoordig denken we bij de term windenergie sneller aan windturbines; de windmolens zoals we die tegenwoordig kennen. Deze turbines gebruiken de kracht van de wind om elektrische energie op te wekken.

Zonnepanelen versus windmolens

Je kunt van zonne-energie gebruik maken door zonnepanelen te laten installeren. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze op ieder dak in Nederland te installeren zijn. In feite bouw je dan een eigen energiesysteem op. Zonnepanelen laten installeren is een investering die zich op termijn praktisch altijd terugverdiend.

In Nederland betalen huishoudens voor het afnemen van elektriciteit van een energiemaatschappij rond de 23 eurocent per kilowattuur. Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. De prijs van zonne-energie komt ongeveer uit op 10-12 eurocent per kilowattuur. Bijkomende kosten zijn vrijwel uitgesloten, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van tenminste 25 jaar. Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer negen tot tien jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na deze tien jaar zijn pure winst.

Benieuwd geworden naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Doe de gratis Woonbewust Woningscan en bekijk wat je allemaal kunt besparen.

Energie opwekken met windenergie

Door middel van de installatie van windturbines, kan gebruik gemaakt worden van windenergie. De windmolens moeten op een plek geplaatst worden waar ze voldoende energie kunnen opwekken om om te zetten in elektriciteit. Een plek met voldoende wind dus. De meeste windturbines die nu in Nederland staan behoren toe aan grote energieleveranciers.

Het is lastig om deze vorm van energie particulier te gebruiken. Naast een plek met voldoende wind moet je ook de ruimte hebben voor een grote windmolen. Mocht je toch een turbine op het erf willen en kunnen plaatsen, dan kun je flink besparen op energiekosten. Wanneer je jouw huis compleet op windenergie wil laten draaien, dus zonder een externe energieleverancier, moet je een windturbine van vijf meter in diameter laten plaatsen. De kosten van windturbines zijn erg hoog. Je kunt windturbines kopen voor bedragen tussen € 3.500 en € 40.000. Helaas verschilt de energie-opbrengst nogal afhankelijk van welk model je laat plaatsen. Veel kleine windturbines zijn bijvoorbeeld gezien de prijs-prestatieverhouding niet interessant voor particulier gebruik. De terugverdientijd weegt dan niet op tegen de investering.

Nog even op een rijtje:

  • Zonne-energie haalt licht en warmte uit de zon en zijn altijd te gebruiken (mits er zon is).
  • Windenergie haalt elektriciteit uit de wind en is ook altijd te gebruiken (mits er wind is).
  • Het investeren in zonnepanelen laat zich bijna altijd terugverdienen.
  • Het investeren in windturbines laat zich niet altijd terugverdienen.

Zonnecollectoren

Wanneer je als particulier duurzame energie wilt opwekken is het gebruik van zonne-energie dus een voordeligere oplossing. Dit wil echter niet zeggen dat windenergie geheel buiten beeld zou moeten blijven. Op dit moment presteren de windturbines alleen nog niet genoeg om voor particulieren de kosten eruit te kunnen halen.

Zonne-energie is daarentegen betaalbaar, gemakkelijk toepasbaar en omdat je van tevoren een berekening kunt maken van het rendement is de investering overzichtelijk.

Door het doen van een gratis Woonbewust Woningscan kom je er snel en gemakkelijk achter welke verduurzamende maatregelen er mogelijk zijn voor jouw woning. Wil je graag een prijsopgave voor het aanleggen van zonnepanelen? Gebruik dan onderstaande links.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal