icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Zowel zonne-energie als windenergie is een vorm van duurzame energie. Het zijn beide vormen van onuitputtelijke energie welke relatief veilig zijn voor mens en milieu. Daarnaast kunnen beide bronnen worden gebruikt om stroom op te wekken en kunnen ze beide worden toegepast om groen en duurzaam te leven.

Welke vorm is nou het beste? In dit artikel wordt uitgelegd wat precies de verschillen zijn tussen zonne-energie en windenergie, welke vorm duurzamer is en waar je als particulier het beste in kunt investeren.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit zonnestraling. Zonne-energie is op vele manieren toepasbaar en kan helpen met het besparen op andere energiekosten. De energie bestaat uit warmte en licht.

Door gebruik te maken van de warmte, is er voornamelijk energie op te wekken wanneer de zon schijnt. Door gebruik te maken van het licht is het echter ook in de winter en met bewolkt weer mogelijk om energie op te wekken. Hierdoor is het ook in Nederland rendabel om zonne-energie op te wekken. Het is mogelijk om zowel elektriciteit als verwarming in huis uit de zon te halen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op het huis.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonne-energie versus windenergie
Windmolens in Nederland
(Foto: RD, Sjaak Verboom)

Wat is windenergie?

We maken al eeuwen gebruik van windenergie door bijvoorbeeld onze oer-Hollandse molens. Deze vermaalden het graan tot meel of pompten water rond. Tegenwoordig denken we bij de term windenergie sneller aan windturbines; de windmolens zoals we die tegenwoordig kennen. Deze turbines gebruiken de kracht van de wind om elektrische energie op te wekken.

Zonnepanelen versus windmolens

Je kunt van zonne-energie gebruik maken door zonnepanelen te laten installeren. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze op ieder dak in Nederland te installeren zijn. In feite bouw je dan een eigen energiesysteem op. Zonnepanelen laten installeren is een investering die zich op termijn praktisch altijd terugverdiend.

In Nederland betalen huishoudens voor het afnemen van elektriciteit van een energiemaatschappij rond de 23 eurocent per kilowattuur. Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. De prijs van zonne-energie komt ongeveer uit op 10-12 eurocent per kilowattuur. Bijkomende kosten zijn vrijwel uitgesloten, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van tenminste 25 jaar. Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer negen tot tien jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na deze tien jaar zijn pure winst.

Benieuwd geworden naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Doe de gratis Woonbewust Woningscan en bekijk wat je allemaal kunt besparen.

Energie opwekken met windenergie

Door middel van de installatie van windturbines, kan gebruik gemaakt worden van windenergie. De windmolens moeten op een plek geplaatst worden waar ze voldoende energie kunnen opwekken om om te zetten in elektriciteit. Een plek met voldoende wind dus. De meeste windturbines die nu in Nederland staan behoren toe aan grote energieleveranciers.

Het is lastig om deze vorm van energie particulier te gebruiken. Naast een plek met voldoende wind moet je ook de ruimte hebben voor een grote windmolen. Mocht je toch een turbine op het erf willen en kunnen plaatsen, dan kun je flink besparen op energiekosten. Wanneer je jouw huis compleet op windenergie wil laten draaien, dus zonder een externe energieleverancier, moet je een windturbine van vijf meter in diameter laten plaatsen. De kosten van windturbines zijn erg hoog. Je kunt windturbines kopen voor bedragen tussen € 3.500 en € 40.000. Helaas verschilt de energie-opbrengst nogal afhankelijk van welk model je laat plaatsen. Veel kleine windturbines zijn bijvoorbeeld gezien de prijs-prestatieverhouding niet interessant voor particulier gebruik. De terugverdientijd weegt dan niet op tegen de investering.

Nog even op een rijtje:

  • Zonne-energie haalt licht en warmte uit de zon en zijn altijd te gebruiken (mits er zon is).
  • Windenergie haalt elektriciteit uit de wind en is ook altijd te gebruiken (mits er wind is).
  • Het investeren in zonnepanelen laat zich bijna altijd terugverdienen.
  • Het investeren in windturbines laat zich niet altijd terugverdienen.

Zonnecollectoren

Wanneer je als particulier duurzame energie wilt opwekken is het gebruik van zonne-energie dus een voordeligere oplossing. Dit wil echter niet zeggen dat windenergie geheel buiten beeld zou moeten blijven. Op dit moment presteren de windturbines alleen nog niet genoeg om voor particulieren de kosten eruit te kunnen halen.

Zonne-energie is daarentegen betaalbaar, gemakkelijk toepasbaar en omdat je van tevoren een berekening kunt maken van het rendement is de investering overzichtelijk.

Door het doen van een gratis Woonbewust Woningscan kom je er snel en gemakkelijk achter hoe jij kan besparen en een steentje bij kunt dragen aan een schoner milieu.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
4 dagen geleden

“Zonne-energie staat nu op een kantelpunt” stelt Wim Sinke, hoofd zonne-energie van TNO en hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. Perovskiet zorgt de laatste jaren bijvoorbeeld voor veel opwinding in de zonne-energiewetenschap. Het wordt rap efficiënter, er is maar een heel dun laagje van nodig, je kunt het flexibel en doorzichtig maken én je kunt het op ander zonne-energiemateriaal stapelen. Hierdoor kan het totale rendement spectaculair stijgen.  Meer lezen: https://www.nrc.nl/n...nefolie-a4007521

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Het gebruik van energiezuinige slimme ramen kan leiden tot een energiebesparing van 22 procent ten opzichte van het gebruik van onbehandeld vensterglas. Zo blijkt uit onderzoek van TNO. Daarnaast wordt verwacht dat het gebruik van de thermochrome ramen in Nederland kan leiden tot een besparing van 638 euro per woning en een totale jaarlijkse CO2-reductie van 4,5 miljoen ton.  Meer lezen: https://bouwenuitvoe...rmochrome-ramen/

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

In Delft wordt getest met een warmtebuffer gemaakt van phase changing materials (PCM), stoffen die veel energie op kunnen slaan. Zo’n buffer neemt minder ruimte in dan een boiler en houdt de warmte bovendien beter vast. Ideaal voor warm water in douche of keuken, maar nu wordt onderzocht of dit ook een oplossing is voor verwarming in de bestaande bouw.  Meer lezen: https://www.duurzaam...gas-warmtebuffer

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

In samenwerking met

Logo Essent
Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Energiewacht
Logo Energiewonen
Logo Zon7