Zonnepanelen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Toch kan het geen kwaad om ze eenmaal per jaar eens even grondig te checken en schoon te maken. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen optimaal rendabel blijven. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit het beste doet. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je zonnepanelen mee kunt verhuizen als je naar een nieuwe woning gaat.
Zonnepanelen zijn wel vrijwel onderhoudsvrij
Het meeste vuil wat zich op zonnepanelen bevindt, wordt weggespoeld door de regen en sneeuwval. Hierom kun je zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij noemen. Om er echter voor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal werken, is het een keer per jaar nodig de panelen na te kijken op bijvoorbeeld de aanwezigheid van bladeren, takken of vogelpoep op en rondom de panelen. Als dit het geval is, kun je ze schoonmaken. Dat kun je laten doen door een professionele glazenwasser, maar je kunt ook zelf aan de slag.
Bij het onderhoud van zonnepanelen maak je gebruik van water zonder schoonmaakmiddel en een zachte doek, borstel of spons. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon kunnen weerkaatsen. Dat leidt tot het tegenovergestelde effect, namelijk dat het rendement wordt vermindert. Gebruik geen schuurspons om de panelen schoon te maken, omdat deze krassen kan veroorzaken.
Mocht je het onderhoud serieus willen aanpakken, dan kun je een speciale borstel voor het schoonmaken van zonnepanelen aanschaffen van bijvoorbeeld Kärcher.
Professioneel onderhoud
Ga je toch niet liever zelf het dak op? Dan kun je het beste een glazenwasser laten komen.

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om je panelen schoon te laten maken door een robot. Een Japans bedrijf is volop bezig met de ontwikkeling van een robot die met behulp van water, speciaal schoonmaakmiddel, een roterende borstel en een trekker het vuil van de zonnepanelen weghaalt. De robot kan met een volle accu schoonmaken tot 100m². Daarmee is het apparaat vooral geschikt voor op grote oppervlakken. Voorlopig blijft het voor de zonnepanelen die op huizen geplaatst worden, het voordeligst om ze met de hand schoon te maken.
Technisch onderhoud
Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat je één keer per twee jaar voorziet in het technische onderhoud van de zonnepanelen. In dit geval kun je het beste de installateur laten komen die de zonnepanelen ook geïnstalleerd heeft. Bij de technische controle kijkt de installateur naar de kabels, koppelstukken en de omvormer om te checken of deze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op paneelbreuken.
Bij de meeste installatiebedrijven die zonnepanelen leveren, is het mogelijk om voor een periodieke controle een onderhoudscontract af te sluiten. Zo behoud je op eenvoudige wijze de levensduur en het maximale rendement.
Ook wanneer je van plan bent om te gaan verhuizen is het slim om je zonnepanelen goed te blijven onderhouden. Je kunt ze namelijk meenemen naar je nieuwe woning.
Ik ga verhuizen en neem mee: mijn zonnepanelen
Je hebt een fantastische nieuwe woning gevonden en staat te trappelen om er naartoe te verhuizen. Er is echter een probleem: op het dak van je oude woning liggen zonnepanelen waar je flink in geïnvesteerd hebt. Er zijn twee mogelijkheden.
Zonnepanelen laten liggen
Je laat alles liggen en verkoopt ze aan de nieuwe eigenaar. Je huis is in waarde gestegen door de zonnepanelen, maar omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden moet je er wel rekening mee houden dat je niet je gehele investering terug krijgt.
Zonnepanelen meeverhuizen
De nieuwe eigenaar kan echter aangeven de zonnepanelen niet over te willen nemen. Of misschien wil je je installatie zelf graag houden. In deze gevallen is er ook een tweede mogelijkheid: je verhuist de zonnepanelen mee naar je nieuwe woning. In het laatste geval is het van belang dat je een paar dingen goed regelt. Je moet de verhuizing van de zonnepanelen doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij moeten de verhuizing goedkeuren zodat je de subsidie mee kunt nemen. Daarna moet je de installatie doorgeven op het nieuwe adres. In dit geval moet je een Overnameformulier Deelnemersovereenkomst invullen en ondertekenen.
Check bij je installateur of hij een verhuisservice aanbiedt. Mocht dat niet het geval zijn, ga dan alles er niet zelf afhalen. Zoek een andere installateur of een bedrijf dat een verhuisservice voor zonnepanelen aanbiedt. Zo weet je zeker dat je installatie correct verhuisd wordt en goed opnieuw wordt geïnstalleerd. Zo kun je toch nog een hele tijd genieten van zonne-energie in je nieuwe woning zonder dat je daarvoor iets hoeft in te leveren.
Kijk voor meer informatie over het verhuizen van je zonnepanelen op de website van CertiQ.



Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen
Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 4 offertes voor zonnepanelen.
Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.
Offertes aanvragen Lees meer