Minerale isolatiematerialen

Naast natuurlijke en synthetische materialen kun je je woning laten isoleren met minerale materialen, zoals minerale wollen.

Minerale wol is de algemene aanduiding van twee soorten isolatiemateriaal, namelijk: glaswol en steenwol. Deze minerale wollen worden gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. Omdat minerale wol is gemaakt uit glas of steen is dit materiaal vrijwel onbrandbaar. Het smeltpunt ligt op hetzelfde niveau als de bronproducten. Dat is het grootste voordeel van minerale isolatiematerialen. Er zijn echter ook nadelen wat betreft het gebruik van deze materialen. Vaak zijn deze isolatiematerialen slecht voor het milieu en voor de gezondheid.

Op deze pagina worden de verschillende minerale isolatiematerialen besproken. Daarbij wordt uitgelegd welke voordelen en nadelen zij bevatten.

Glaswol isolatie

Glaswol wordt gemaakt uit gerecycled glas en zand. Verder bestaat glaswol voor 99% uit lucht. Deze grote hoeveelheid lucht houdt veel warmte vast. Het is simpel te verwerken en is makkelijk toe te passen bij het isoleren. Daarnaast kan het worden geleverd met een laagje aluminium erop zodat je een dampdichte isolatielaag krijgt. Glaswol wordt toegepast op daken, (spouw) muren en ter isolatie van vloeren.

Voordelen glaswol Nadelen glaswol
 • Glaswol heeft goede geluidwerende eigenschappen
 • Glaswol is brandveilig
 • Glaswol is vochtregulerend
 • Glaswol is flexibel
 • Glaswol bevat minerale vezels die schadelijke gezondheidseffecten kunnen veroorzaken

Steenwol isolatie (rotswol)

Steenwol of rotswol wordt geproduceerd uit diabaas of basal. Bij 1400°C wordt de steenmassa gesmolten en wordt vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt. De steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie van woningen en als bodem voor het opkweken en telen van planten. Steenwol wordt gebruikt voor de buitenisolatie van muren, voor de isolatie van hellende en platte daken als ook voor de isolatie van vloeren.

Voordelen steenwol Nadelen steenwol
 • Steenwol is flexibel
 • Steenwol is gemakkelijk zelf te plaatsen
 • Steenwol heeft goede geluidwerende eigenschappen
 • Steenwol bevat net als steenwol minerale vezels die schadelijke gezondheidseffecten kunnen veroorzaken

Foamglas isolatie (Cellulair glas)

Cellulair glas of foamglas wordt gemaakt op basis van gerecycled glas. Het is een hard isolatiemateriaal. Het onbrandbare materiaal bestaat uit meer dan 60% hergebruikt glas. Cellulair glas wordt gebruikt bij het isoleren van spouwmuren, hellende en platte daken, vloeren en om koude bruggen uit te schakelen. Koude bruggen zijn geïsoleerde onderdelen van je huis waar toch nog warmte verloren gaat.

Voordelen foamglas Nadelen foamglas
 • Foamglas / Cellulair glas is onbrandbaar
 • Foamglas / Cellulair glas heeft een zeer lange levensduur
 • Foamglas / Cellulair glas is vormvast en waterdampdicht
 • Foamglas / Cellulair glas is waterdampdicht. Dit is ook een nadeel omdat het materiaal geen vocht reguleert
 • Foamglas / Cellulair glas bevat giftige stoffen

Perliet isolatie

Perliet is een korrelisolatiemateriaal en bestaat uit siliciumoxide en aluminiumoxide. Door chemische bewerking wordt het gesteente omgezet in glasachtige korrels. Perliet is in losse korrels en in plaatmateriaal verkrijgbaar. De eigenschappen zoals lichtgewicht, steriel, isolerend en brandwerend maken dit materiaal tot een goede keuze voor verschillende toepassingen. Perliet kan worden toegepast in dak-, muur- en vloerconstructies, en is verkrijgbaar in platen of als losse korrels.

Voordelen perliet Nadelen perliet
 • Perliet heeft goede geluidwerende en isolerende eigenschappen
 • Perliet is brandveilig
 • Perliet is schimmelwerend
 • Perliet is niet toepasbaar op hellende daken

Nadelen minerale isolatiematerialen

Zowel aan minerale als synthetische grondstoffen kleven veel nadelen, vooral als het aankomt op het milieu en de gezondheid. Natuurlijke stoffen zijn over het algemeen duurder, maar leveren daarentegen meer voordelen op voor het milieu en de gezondheid.

Blog berichten

Op ons blog vind je actuele artikelen over duurzaam isoleren en het gebuik of de installatie isolatie materialen.

 • Geplaatst op 20-05-2014

  Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis duurzaam te isoleren. In dit blog wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren is en hoe je huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.

 • Geplaatst op 05-08-2014

  Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In dit artikel vind je diverse manieren om je woning te isoleren, van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

 • Geplaatst op 15-12-2014

  De woningen die vroeger zijn gebouwd zijn doorgaans vrijwel niet geïsoleerd. De meeste huizen van voor 1975 zijn gebouwd zonder spouwmuur of andere vormen van isolatie. Deze woningen verliezen hierdoor veel warmte. Bovendien is het duurder om in deze huizen te wonen, want de energiekosten zijn aanzienlijk hoger dan in een huis dat wel goed geïsoleerd is. In dit blog wordt uitgelegd hoe oudere huizen zijn geïsoleerd en welke verbeteringen mogelijk zijn.