Waar worden zonnepanelen voor gebruikt?

Zonnepanelen zijn op talloze manieren te plaatsen. Je hoeft dus niet per se zonnepanelen op het dak te plaatsen om gebruik te maken van zonne-energie. Tegenwoordig zijn ze toepasbaar op vele verschillende manieren, bijvoorbeeld ook in of op vervoersmiddelen zoals auto’s en vliegtuigen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook toepasbaar op verschillende apparaten. In dit blog wordt verteld wat voor toepassingen er zijn voor zonnepanelen.

Zonnepanelen in, op en rond de woning

De algemene opvatting is dat zonnepanelen alleen maar op het dak van de woning geplaatst kunnen worden. Dat is niet het geval. Rondom je woning zijn er genoeg plaatsen waar je een zonnepanelen kunt laten plaatsen, bijvoorbeeld in je tuin. De zonnepanelen kunnen eenvoudig geplaatst worden in een grasveld of als schutting. Voor mensen die geen tuin hebben, kunnen zonnepanelen ook aan de reling van het balkon bevestigd worden. Als je dus in een flat of appartement woont kun je ook gebruik maken van zonne-energie.

afbeelding Toepassingen voor zonnepanelen
Zonnepanelen op je carport om je electische auto van stroom te voorzien.

Zonnepanelen kunnen ook gebruik worden als dak van een aanbouw of bijgebouw. Bijvoorbeeld van een carport of als overkapping van je schuur of terras. Zo kun je lekker buiten zitten en profiteren van zowel de schaduw als de zon. Een andere optie is zijn zonnepanelen laten plaatsen in de zonwering, waarbij je ook handig gebruik maakt van schaduw en de zon. De laatste mogelijkheid is zonnepanelen laten plaatsen aan de gevel. De hoek kan dan zelf worden bepaald om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Zo zijn er dus talloze plaatsen rondom je huis. Het maakt niet uit in wat voor type woning je woont, ieder huis is geschikt voor zonnepanelen.

Zonnepanelen in vervoersmiddelen

In vervoersmiddelen kan ook handig gebruik worden gemaakt van zonne-energie. Elektrisch vervoer kan worden opgeladen met zonnepanelen. De elektrische auto’s die nu op de markt zijn rijden zo’n zestig procent goedkoper dan normaal vervoer. Elektrische auto’s zijn bovendien tot en met 2015 vrijgesteld van BPM en wegenbelasting en hebben slechts vier procent bijtelling. Daarnaast zijn er vervoersmiddelen die zijn voorzien van zonnepanelen om zich te kunnen voortbewegen, zoals auto's, boten en vliegtuigen.

(Zonne)auto's

Er rijden steeds meer auto's rond die zonne-energie als krachtbron gebruiken. Deze worden ook wel zonnewagens of zonneauto's genoemd. Het zijn nog geen volwaardige alternatieven voor gewone auto's, maar dit zal echter niet lang meer duren. In sommige steden worden ze algebruikt, zoals bijvoorbeeld de Cargohopper in Utrecht (vrachtvervoer) of de Tindo, een stadsbus in het Australische Adelaide. Daarnaast worden verschillende races georganiseerd om het onderzoek naar een aandrijving door zonne-energie te stimuleren. Voorbeelden van deze races zijn World Solar Challenge en American Solar Challenge.

(Zonne)boten

Boten kunnen ook op zonne-energie varen. Een zonnepaneel is ook op een boot te bevestigen, bijvoorbeeld op het dek of op het zeil. Zo kun je gratis gebruik maken van stroom waar je accu’s aan kunt opladen. Milieuvriendelijk en ook nog eens heel voordelig. Een voorbeeld van een boot die volledig door zonne-energie wordt voortgedreven is de zonneboot van de Nederlandse Marine, die in 2014 werd gepresenteerd.

afbeelding Toepassingen voor zonnepanelen
De Solar Impulse (officiële naam: HB-SIA), een Europees langeafstandszonnevliegtuig

Vliegtuigen

Er worden ook experimenten uitgevoerd met vliegtuigen op zonne-energie. Zo heeft een Zwitsers vliegtuig op zonne-energie de Verenigde Staten doorkruist van San Fransisco tot New York. Een vliegtuig op zonne-energie kan ook ’s nachts vliegen, omdat het is voorzien van een groot aantal accu's. Elektrisch vliegen bestaat dus al, maar echt snel en ver gaan de vliegtuigen nog niet. Hierdoor zijn ze nog niet geschikt voor de commerciele luchtvaart. Er vinden veel onderzoeken plaats rondom elektrisch vliegen, dus in de toekomst gaan we zeker meer vliegen.

Zonnepanelen in apparaten

Zonnepanelen zijn ook toepasbaar op of in kleine apparaten. Denk bijvoorbeeld aan rekenmachines, smartphones of horloges. Maar ook tuinverlichting, verkeersborden en parkeermeters kunnen hun energie uit de zon halen.

Ook een zwembad kan via zonnecollectoren verwarmd worden. Dit hoeft niet per se een ingebouwd zwembad te zijn, een opblaasbaar zwembad is ook aan te sluiten op een zonnecollector. Deze pompt water in de collector waar het water op kan warmen, om het vervolgens weer terug te laten stromen naar het zwembad. Daarnaast kunnen opladers voor de mobiele telefoon ook energie halen uit te zon. Zo zit je telefoon nooit meer met een lege batterij omdat je deze altijd kunt opladen.

Er zijn dus veel toepassingen voor zonne-energie. Zonnepanelen plaatsen kan op meer locaties dan alleen op het dak van je huis. Zonne-energie levert besparingen op als je er op een slimme manier gebruik van maakt. Zo bespaar je dus niet alleen geld, maar leef je ook nog eens heel milieubewust.

Een fimpje over zonnepanelen in de weg: Solar FREAKIN' Roadways! Geen sneeuw meer op de weg, veiligere wegen, betaalt zichzelf terug, kan genoeg stroom opwekken voor het hele land en gemaakt van gerecycled materiaal.