Zonne-energie versus windenergie - Wat is duurzamer?

Zonne-energie en windenergie zijn beide vormen van duurzame energie. Het zijn vormen waarbij de energie nooit op raakt en welke bovendien ook nog eens heel veilig zijn voor mens en milieu. Beide bronnen kunnen gebruikt worden om stroom op te wekken. Zowel zonne-energie als windenergie kan worden toegepast om groen en duurzaam te leven.

Maar welke vorm is nou het beste? In dit blog wordt uitgelegd wat precies de verschillen zijn tussen zonne-energie en windenergie, welke vorm duurzamer is en waar je als particulier het beste in kunt investeren.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit zonnestraling. Zonne-energie is op vele manieren toepasbaar en kan helpen met het besparen op andere energiekosten. De energie bestaat uit warmte en licht.

Warmte is voornamelijk te gebruiken als de zon schijnt. Via het licht is echter ook in de winter en met bewolkt weer energie op te wekken. Hierdoor is het ook in Nederland rendabel om zonne-energie op te wekken. Het is mogelijk om zowel elektriciteit als verwarming in huis uit de zon te halen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op het huis.

afbeelding Zonne-energie versus windenergie
Windmolens in Nederland
(Foto: RD, Sjaak Verboom)

Wat is windenergie?

We maken al eeuwen gebruik van windenergie door bijvoorbeeld onze oer-Hollandse molens. Deze vermaalden het graan tot meel of verpompten water. Nu denken we bij de term windenergie al snel aan windturbines, de windmolens zoals we die tegenwoordig kennen. Deze turbines worden gebruikt om elektrische energie uit wind te winnen. Een windturbine gebruikt de kracht van de wind om energie op te wekken en om te zetten in elektriciteit.

Zonnepanelen versus windmolens

Je kunt van zonne-energie gebruik maken door zonnepanelen te laten installeren. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze op ieder dak in Nederland te installeren zijn. In feite bouw je dan een eigen energiesysteem op. Zonnepanelen laten installeren is een investering die zich op termijn praktisch altijd terugverdiend.

In Nederland betalen huishoudens voor het afnemen van elektriciteit van een energiemaatschappij rond de 23 eurocent per kilowattuur. Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. De prijs van zonne-energie komt ongeveer uit op 10-12 eurocent per kilowattuur. Bijkomende kosten zijn vrijwel uitgesloten, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van tenminste 25 jaar. Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer negen tot tien jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na deze tien jaar is pure winst.

Energie opwekken met windenergie

Je kunt van windenergie gebruik maken door windturbines te laten installeren. Windturbines werken op een andere manier dan zonnepanelen. De windmolens moeten op een plek staan waarbij ze voldoende energie kunnen opwekken en omzetten in elektriciteit. Er moet dus voldoende wind zijn. De meeste windturbines die nu in Nederland staan behoren toe aan grote energieleveranciers.

Het is dan ook lastig om deze vorm van energie particulier te gebruiken. Naast een plek met voldoende wind moet je ook de ruimte hebben voor een grote windmolen. Mocht je toch een turbine op het erf willen en kunnen plaatsen, dan kun je flink besparen op energiekosten. Wanneer je jouw huis compleet op windenergie wil laten draaien, dus zonder een externe energieleverancier, moet je een windturbine van vijf meter in diameter laten plaatsen. De kosten van windturbines zijn erg hoog. Je kunt windturbines kopen voor bedragen tussen € 3.500 en € 40.000. Helaas verschilt de energie-opbrengst nogal afhankelijk van welk model je laat plaatsen. Veel kleine windturbines zijn bijvoorbeeld gezien de prijs-prestatieverhouding niet interessant voor particulier gebruik. De terugverdientijd weegt dan niet op tegen de investering.

Nog even op een rijtje:

 • Zonne-energie haalt licht en verwarming uit de zon en zijn altijd te gebruiken (mits er zon is).
 • Windenergie haalt elektriciteit uit de wind en is ook altijd te gebruiken (mits er wind is).
 • Het investeren in zonnepanelen laat zich bijna altijd terugverdienen.
 • Het investeren in windturbines laat zich niet altijd terugverdienen.

Zonnecollectoren

Wanneer je als particulier duurzame energie wilt opwekken is het gebruik zou zonne-energie dus een betere oplossing. Dat wil niet zeggen dat windenergie geheel buiten beeld moet blijven. Op dit moment presteren de windturbines alleen nog niet genoeg om voor particulieren kosten eruit te kunnen halen.

Zonne-energie is daarentegen betaalbaar, gemakkelijk toepasbaar en omdat je van tevoren een berekening kunt maken van het rendement is de investering overzichtelijk.

Een voorbeeld van een rendementsberekening vind je elders op onze website.

 • avatar
  Piet #2 @ 15:40

  Re: Zonne-energie versus windenergie - Wat is duurzamer en het verschil?

  Wat een onzin, als je app en peren vergelijkt dan komt je er altijd achter dat de vrucht die je voorkeur heeft ook lekkerder smaakt
 • avatar
  Ron de Graaf #1 @ 20:50

  SER Akkoord

  Beste Woonbewust.nl

  Interessant artikel! Maar wat is nu verstandiger; zonne-energie of windenergie? Dit met het oog op navolging van het SER-akkoord, welke door het kabinet van Rutte II is gesteld: 14% van de Nederlandse energievraag duurzaam op te wekken in 2020.

  Met vriendelijke groet,

  Ron de Graaf