Waarom een groen dak?

Een groen dak is toch een mooier uitzicht dan een grijs vlak? Een sedumdak kan op bijna alle daken worden aangelegd. Een leuke bij­komstig­heid: een sedumdak biedt ook vele voor­delen. En de gemeente betaalt mee!

 • battery icon
  Verlengt de levensduur van je dak
  Een groen dak beschermt je dak tegen UV-straling en erosie. Hierdoor gaat je dak­bedekking 2-3 keer langer mee. Een gewoon plat dak moet vaak al na 20 tot 25 jaar vervangen worden.
 • lungs icon
  Verbetert de luchtkwaliteit
  Een groen dak vergroot ook de luchtkwaliteit in je buurt. De planten nemen fijnstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof. Uit onderzoek blijkt dat ze zelfs zware metalen als koper, lood en zink kunnen opnemen.
 • crow icon
  Verhoogt biodiversiteit
  De vetplanten (sedum­planten) die in een sedumdak verwerkt zijn trekken vlinders en andere insecten aan. Deze fijne leef­omgeving draagt bij aan het behoud en herstel van de biodiversiteit.
 • solar-panel icon
  Verhoogt rendement zonnepanelen
  Omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt en reguleert, werken zonnepanelen op een groen dak efficiënter een gaan ze langer mee. Zo kun je tot wel 6% meer opbrengst behalen.
 • euro icon
  Goed betaalbaar dankzij subsidies
  In veel gemeentes en bij water­schappen kun je nu subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Op die manier kun je een groot deel van de kosten terugkrijgen.
 • layer-group icon
  Isolerende werking
  Een sedumdak absorbeert en reflec­teert zonlicht. In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Hierdoor bespaar je op energie­kosten. Sedumdaken kunnen daarnaast de binnen­dringende omgevings­geluiden flink verminderen.
 • cloud-rain icon
  Absorbeert regenwater
  Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven, maar ook voor een toename van extreme regenbuien. Groene daken werken als een buffer bij hevige regenval, waardoor je het rioolsysteem minder belast.
 • home-heart icon
  Hogere woningwaarde
  Mensen wonen graag in een groene omgeving. Bovenstaande voordelen in combinatie met een mooi, groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.
 • smile icon
  Brengt een glimlach op je gezicht
  Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op je mentale gesteldheid. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.
achtergrond afbeelding gezin met groendak materialen

In 3 stappen naar een groen dak

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor jouw situatie? Vraag op deze pagina een vrijblijvende offerte voor een sedumdak aan.

 • money-check-edit icon

  1. Vraag een offerte aan

  Onze offertes zijn gratis en vrij­blijvend. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging. Indien nodig nemen we contact met je op voor aanvullende informatie.

 • badge-percent icon

  2. Persoonlijk aanbod

  Je ontvangt van ons per e-mail een vrij­blijvend aanbod. In deze offerte zijn alle mogelijkheden en kosten duidelijk op een rijtje gezet. Onze adviseurs staan klaar om jouw even­tuele vragen te beantwoorden.

 • house-day icon

  3. Levering en aanleg

  Wanneer je akkoord gaat met onze offerte bepalen we een datum voor levering van de aanleg­pakketten. Deze bevatten alle materi­alen zodat je zelf een volwaardig groen dak kan aan­leggen. Indien gewenst helpen we je ook met een eventuele subsidie-aanvraag.

  hand point icon Vraag offerte aan

Waarom Woonbewust?

 • Gratis en vrijblijvend advies
 • Hoogwaardige producten van Nederlandse kwekerijen
 • Deskundige helpdesk
 • Alles in 1x geleverd
 • Klanten geven ons gemiddeld een 9.8
hand point icon Vraag offerte aan
Logo Trees for All

Voor elke groendak bestelling doneren wij een boom via Trees for All

Hoe leg je een sedumdak aan?

Zelf een sedumdak aanleggen scheelt aanleg­kosten en geeft ook nog eens veel vol­doening. Bovendien is het hele­maal niet moeilijk. Bij onze sedumdak pakketten krijg je altijd een uitge­breide hand­leiding, waarin de te nemen stappen bij de instal­latie duidelijk worden uitgelegd.

foto met materialen voor de aanleg
1. Voorbereiding

Leg benodigde materialen klaar en maak het dak schoon en droog. Controleer het dak op bescha­digingen. Zorg voor een veilige werk­omgeving!

foto tijdens het leggen van wortelwerende folie
2. Folie aanbrengen

Leg de wortelwerende folie neer over het gehele opper­vlak. Hiermee voorkom je schade door uit­groeiende wortels.

foto leggen van de drainage laag
3. Drainagesysteem

Installeer de matten van ons unieke drainage­systeem. Deze dienen als water­reservoir en bevat een filter-, drainage- en bescherm­laag.

foto substraatlaag
4. Substraatlaag

Breng substraatplaten, substraat­mix of een combi­natie aan. Deze laag voedt de planten en zorgt ervoor dat ze goed kunnen wortelen en groeien.

foto cassettes installeren
5. Planten aanbrengen

Nu kun je de vegetatielaag aan­brengen. Bij sedum­cassettes plaats je de planten tray voor tray. Heb je sedum­matten, dan rol je deze een­voudig uit.

foto grindrand
6. Grindrand en bewateren

Tot slot leggen we rondom een zgn. vegetatie­vrije zone van grind aan. Dit helpt bij het onder­houd en voorkomt ver­stop­pingen. Geef voldoende water en je groene dak is klaar!

Subsidies voor groene daken

Veel gemeenten en waterschappen stimu­leren de aanleg van een groen dak, door de moge­lijk­heid om als wonin­geige­naar een sub­sidie te ont­vangen. De subsidie kan oplopen tot wel €50,- per m2 en 50% van de gemaakte kosten.

Subsidieverstrekkers hanteren verschillende voor­waarden voor groendak­subsidies. Bij­voor­beeld t.a.v. welk het soort beplanting of een minimaal aantal vierkante meters. Kijk dus goed naar de bij de subsidie vermelde voor­waarden.

Hier kun je in 2024 subsidie krijgen!

Hieronder vind je een overzicht van een aantal gemeenten en waterschappen waar subsidies voor groene daken (sedumdaken) in 2024 mogelijk zijn.

 • Drenthe
  - Assen
  - Hoogeveen
  - Meppel
  - Midden-Drenthe
  - Westerveld
  - De Wolden

  Utrecht
  - Utrecht

 • Gelderland
  - Apeldoorn
  - Barneveld
  - Ede
  - Nijmegen
  - Nunspeet
  - Oldebroek
  - Oost-Gelre
  - Rozendaal
 • Zuid-Holland
  - Bodegraven-Reeuwijk
  - Leiden
  - Nieuwkoop
  - Noordwijk
  - Ridderkerk
  - Rotterdam
  - Zuidplas
 • Noord-Holland
  - Alkmaar
  - Amstelveen
  - Edam-Volendam
  - Haarlem
  - Heemstede
  - Purmerend
  - Waterland
  - Wijdemeren
  - Zandvoort
 • Overijssel
  - Almelo
  - Deventer
  - Enschede
  - Hof van Twente
  - Kampen
  - Raalte
 • Noord-Brabant
  - Breda
  - Tilburg
  - Valkenswaard
  - Vught

Subsidies voor jouw gemeente opzoeken? Alle actuele subsidies per gemeente vind je via de Groene Subsidiewijzer van MilieuCentraal.

right arrow icon Zoek op jouw gemeente

Ervaringen van anderen

Woonbewust heeft alle verwachtingen meer dan waargemaakt. Bestellen ging eenvoudig, het leggen was een fluitje van een cent (dankzij de super goede handleiding) en de service is uitmuntend! En het sedumdak ziet er werkelijk waar prachtig uit, wij zijn er helemaal verliefd op!

Logo google reviews
star icon star icon star icon star icon star icon Rimco Maas

We hebben op de twee entrees van ons appartement complex Sedum beplanting (ca 42m2) aangebracht. Er zijn hiervoor in het totaal 180 Sedum cassettes geleverd door Woonbewust. Deze Sedum cassettes (40cm/60cm) zijn zeer goed van kwaliteit en konden heel eenvoudig door ons zelf worden aangebracht op de entrees. De communicatie met het bedrijf was uitstekend en gemaakte afspraken werden nagekomen.

Logo google reviews
star icon star icon star icon star icon star icon Toon Bommer

Veelgestelde vragen

Het is in de eerste plaats belangrijk dat het betreffende dak(deel) in een goede staat is.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

 • Hellingshoek
  Een plat dak is het meest geschikt. Een groendak kan ook geplaatst worden op een een hellend dak. Bij een schuin dak van meer dan 15 graden is er een anti-schuifsysteem nodig.
 • Gewicht & constructie
  Het dak moet minimaal 66 kg per vierkante meter kunnen dragen. Wanneer je op het dak kunt lopen is het dak dus op dit punt geschikt.
 • Huidige dakbedekking
  De staat en materiaal van je huidige dak­bedekking is erg belang­rijk. In de praktijk kun je meestal geen groen dak aanleggen op daken met dakpannen, zink, golfplaten of grind. Veel platte daken zijn belegd met een bitumen laag. Een dak met een verouderde bitumen dak­bedekking is doorgaans niet geschikt. In de praktijk wordt deze laag dan vervangen met het recycle­bare EPDM.
 • Vergunningen
  Voor een sedumdak is bijna nooit een vergunning nodig. Alleen bij een monument kan een monumenten­vergunning nodig zijn. Wanneer de dakconstructie moet worden aangepast moet je soms een bouw­vergunning of omgevings­vergunning aanvragen.

Dakbedekking zoals bitumen of epdm moet gemiddeld om de 20-25 jaar vervangen worden. Met een groen dak zoals een sedumdak gaat je dakbedekking al snel twee tot drie keer zolang mee. Dit komt doordat de vegetatielaag het dak beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling, regen en hagel en temperatuur­wisselingen. Daarmee is de terugverdientijd wat langer, maar loont de investering zeker.

Woonbewust levert sedum­matten en sedum-kruidenmatten. Omdat de sedum­planten weinig onderhoud vragen en zichzelf groten­deels in stand kunnen houden, spreken we ook wel van een "extensief groen dak".

Sedum is een verzamelnaam voor zo’n 400 soorten vetkruid die goed groeien op een dunne onderlaag en bestand zijn tegen de Nederlandse weers­omstandigheden. Planten binnen de sedum­familie kunnen er ontzettend verschil­lend uitzien. Met de mix sedum­soorten in onze pakketten creëer je dus een leuke kleurenpracht op je dak.

De sedummatten zijn bij levering al voor minimaal 80% begroeid. De matten bestaan uit 8-10 verschillende sedum­soorten, die tijdens verschil­lende perioden in het jaar bloeien. Je kunt dus direct van je groene dak genieten!

Ook kun je bij Woonbewust ook kiezen voor een Biodivers Sedum-Kruiden pakket. Dit pakket bevat matten beplant met 4-6 verschil­lende soorten Sedum en 20-25 soorten kruiden. In elke mat is minimaal 60% van deze mix aanwezig en bij levering is de mat altijd minimaal 80-90% begroeid.

Zelf onderhouden
Een groen sedumdak vraagt zeer weinig onderhoud. We raden aan om één tot twee keer per jaar het groene dak te controleren. Waarbij het vooral belangrijk is te contro­leren of er geen verstop­pingen zijn en het water nog goed weg kan lopen.

Jaarlijks bemesten is in principe niet vereist, maar we raden het wel aan. De juiste mest zorgt voor een volledig dekkend groendak met gezonde planten. Gebruik hiervoor onze langzaam werkende mestkorrels. Deze vind je in onze webshop.

Bij zeer schuine daken of langdurige (weken­lange) droge periodes is het verstandig de planten op het dak zo nu en dan water te geven. Dit kan gewoon met een tuinslang vanaf de grond.

In de uitgebreide handleiding bij onze pakketten komt ook het onderhoud aan bod.

Groen dak laten onderhouden
In overleg is het mogelijk om een van onze partners het jaar­lijks onderhouds­werk uit te laten voeren. Vraag gerust naar de mogelijk­heden. De kosten voor het onderhoud variëren, afhanke­lijk van de opper­vlakte van het groendak, het aantal daken en de reisafstand.

Wanneer wij een offerte-aanvraag hebben ontvangen nemen we eerst de gegevens en jouw situatie goed door. In de meeste gevallen nemen we daarna telefonisch contact met je op om je aanvraag samen door te nemen. Hierbij krijg je advies van onze groendak experts.

Op basis van jouw informatie en wensen stellen we een compleet pakket samen. Doorgaans krijg je binnen twee werkdagen van ons een voorlopige, vrijblijvende offerte met hierin de prijzen en mogelijkheden.

Is er twijfel over de draagkracht of geschiktheid van je dak, dan geven we advies of overleggen we of hier verdere expertise bij nodig is. Mocht er de mogelijkheid zijn om subsidie bij een gemeente aan te vragen, dan kun je hiervoor bij onze groendak experts terecht voor hulp en advies.

Wanneer je akkoord gaat met de voorlopige offerte vindt er meestal nog een dakcheck plaats. Hierbij wordt het dak goed opgemeten, worden afvoeren in kaart gebracht en controleren we op beschadigingen. Op basis hiervan wordt een definitieve berekening van materialen samengesteld. Vervolgens wordt een definitieve offerte opgemaakt. Hierin staat concreet vermeld wat de totale kosten zullen zijn en wat er wordt geleverd.

Ook de definitieve offerte is nog steeds vrijblijvend. Pas wanneer je akkoord geeft op deze offerte, is er sprake van een opdracht. Wij nemen daarna zo spoedig mogelijk contact met je op over het leveren van jouw groene dak.

Ja, dat zou geen probleem moeten zijn!

In een aantal gemeenten kun je op basis van een voorlopige offerte subsidie voor een groendak aanvragen. In de mee te leveren offerte moeten dan de (technische) specificaties van het te installeren groendak staan. Onze voorlopige offertes voldoen in bijna alle gevallen aan deze eisen en kun je dus gebruiken voor een subsidie-aanvraag.

Mocht jouw gemeente specifieke eisen hebben, dan kunnen we in overleg met jou onze offerte hierop aanpassen.

Liever eerst direct en persoonlijk contact? Geen probleem! Je kunt ons telefonisch tijdens kantooruren bereiken via 085 80 81 058 of per WhatsApp via hetzelfde nummer.

Je mag ons ook altijd mailen op groendak@woonbewust.nl. We proberen dan binnen 24 uur op je e-mail te reageren.

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar groendak@woonbewust.nl of stuur 'm via WhatsApp.