icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Iedereen woont het liefst in een huis dat in de zomer aangenaam koel blijft en in de winter lekker warm is. Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan dubbele beglazing, dak- en/of vloerisolatie.

Niet alleen grootschalig, maar ook op kleinere schaal kun je al duurzaam isoleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren. In dit artikel wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren inhoudt en hoe je jouw huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.

Verschillende vormen van isolatie

Er zijn verschillende manieren om duurzame isolatie toe te passen op een woning. Eén van meest gebruikte en lucratiefste vormen is door het aanbrengen van dubbel glas in de ramen van je woning, maar denk ook eens aan dak-, vloer-, gevel- en bodemisolatie.

Raam isolatie

Ramen zijn qua isolatie één van de zwakste plekken aan een huis. Ramen laten namelijk makkelijk veel warmte door. Er geldt dan ook dat hoe groter de ramen zijn, hoe meer warmte er verloren gaat. Door het installeren van dubbel glas blijft deze warmte behouden. Dubbel glas bestaat, in tegenstelling tot gewone ruiten, uit twee glasplaten met daartussen een ruimte gevuld met lucht. Ook zul je door het installeren van dubbel glas geen tocht meer ervaren vanaf de ramen. Het installeren van tochtstrips kan hier ook al enigszins bijdragen.

Dakisolatie

Een andere geschikte manier van isolatie, is het aanbrengen van dakisolatie. Het isoleren van je daken kan veel verschil maken, aangezien zo'n 30 procent van de warmte vanuit een huis via het dak verloren gaat. Door dakisolatie kan er dus flink op de stookkosten bespaard worden. Het is mogelijk om zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het dakbeschot isolatiemateriaal aan te brengen. Echter is dit bij een plat dak alleen vanaf de buitenkant mogelijk.

Vloerisolatie

Een volgende manier van isolatie is het laten aanbrengen van vloerisolatie. Door goede vloerisolatie kun je wederom flink op energie besparen en zorg je voor comfortabel warmere voeten. Wanneer je wilt bepalen hoe je jouw vloer het beste kunt isoleren, is het van belang om in kaart te brengen wat er zich onder de vloer bevindt. Als er sprake is van een kruipruimte, zal er andere vloerisolatie nodig zijn dan wanneer je geen kruipruimtes in je woning hebt. In het eerste geval is het gemakkelijker om isolatiemateriaal aan te brengen, afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. In het laatste geval kan er een isolatielaag bovenop je vloer aangebracht worden of een nieuwe vloer die al van een laag isolatiemateriaal is voorzien.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is mogelijk op drie verschillende manieren en heeft meerdere voordelen. Gevelisolatie is mogelijk door middel van binnenmuur isolatie, buitenmuur isolatie of door spouwmuurisolatie. Door het isoleren van uw voorgevel zul je naast flink besparen op uw energiekosten, ook een comfortabeler huis krijgen. Dit is doordat je minder last van koude buitenmuren zult ervaren en je de geluidsoverlast flink kunt terugbrengen.

Bodemisolatie

Kruipruimtes zijn vaak koude en vochtige ruimtes. Door de vloer hierboven te isoleren, los je dit probleem niet op. Door de koude bodem af te dekken met een isolerende laag, wordt de lucht erboven droger en warmer. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid in huis af en verbeterd het woonklimaat in de ruimten er boven.

Isolatiematerialen

Er zijn dus diverse manieren om je huis te isoleren. Voor de verschillende technieken zijn ook verschillende materialen verkrijgbaar. Het ene isolatiemateriaal isoleert beter dan het andere. Om hier achter te komen, kun je naar de R-waarde van het materiaal kijken, welke op de verpakking van het materiaal vermeldt staat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter.

Isolatiematerialen zijn onder te verdelen in minerale, synthetische en natuurlijke materialen. Minerale materialen zijn onder andere glaswol of steenwol. Synthetische materialen zijn onder andere PUR, een kunststofschuim op basis van polyurethaan, en EPS (beter bekend als piepschuim). Natuurlijke materialen zijn onder andere hennep, vlas en schapenwol. Welk materiaal het meest geschikt is, hangt niet alleen af van de R-waarde, maar ook van het doeleinde van het gebruik en het beschikbare budget.

Duurzame isolatie

Om je woning duurzaam te isoleren kun je het beste gebruik maken van de natuurlijke isolatiematerialen, omdat deze het minst milieubelastend zijn. Deze materialen liggen qua aanschafprijs hoger ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen, maar toch zitten er ook aanzienlijke voordelen aan het gebruik van natuurlijk materiaal.

Voordelen duurzame isolatie

Natuurlijke isolatiemateriaal is vriendelijker voor het milieu doordat het hernieuwbaar is. Ook kunnen de grondstoffen gewonnen worden zonder uitputting van de grond te veroorzaken. Natuurlijke materialen zoals hennep en vlas zijn uitermate geschikt voor het absorberen van vocht en kunnen hitte en geluid een hoge weerstand bieden. Zo absorberen de vezels wel tien keer meer vocht dan minerale materialen zoals glaswol

Beter voor mens en milieu

Ten eerste is natuurlijk isolatiemateriaal vriendelijker voor het milieu doordat natuurlijk materiaal hernieuwbaar is en de grondstoffen kunnen worden gewonnen zonder uitputting van de grond te veroorzaken. Daarnaast zijn veel vormen van duurzame isolatie, in tegenstelling tot minerale en synthetische materialen, minder schadelijk voor de gezondheid van de mens.

Afbeelding als illustratie bij artikel Duurzaam isoleren
Duurzaam isoleren kun je bijvoorbeeld hennep te gebruiken. Een natuurlijk isolatiemateriaal.

Damp-open bouwen

Ten tweede is het gebruik van natuurlijk isolatiemateriaal dampregulerend. Dit zogenaamde "damp-open bouwen" houdt in dat waterdamp gemakkelijk door het materiaal door naar buiten kan worden gelaten. Hierdoor heerst er een veel constantere luchtvochtigheid binnenshuis wat zorgt voor een optimaal leefklimaat en hierdoor meer wooncomfort.

Technische meerwaarde

Daarnaast slaan natuurlijke isolatiematerialen beter warmte op dan traditionele materialen, wat maakt dat de materialen beter isoleren. Deze tehnische meerwaarde maakt dat de investering bij deze materialen wat groter is, maar ook dat je er uiteindelijk meer door kunt besparen. Goede isolatie is een investering die zich al na een aantal jaar terugverdient.

Vochtregeling

Ook absorberen natuurlijke materialen zoals hennep en vlas vocht beter dan andersoortige materialen. Zo biedt het hitte en geluid een hoge weerstand. De natuurlijke vezels absorberen namelijk tien keer meer vocht dan een mineraal isolatiemateriaal, zoals bijvoorbeeld glaswol.

Besparen door duurzaam isoleren

Goede isolatie van natuurlijke materialen lijkt aanvankelijk een aanslag op de portemonnee, maar wordt uiteindelijk terugverdiend via de energierekening. Waar een goed geïsoleerd huis zo'n 700 kubieke meter gas verbruikt per jaar, ligt dit bij een slecht geïsoleerde woning van dezelfde afmeting al op 2050 kubieke meter gas. Dat betekent al snel een besparing van zo'n 1000 euro per jaar!

Door dubbele beglazing bespaar je jaarlijks minstens 300 euro. Bij dakisolatie kan er jaarlijks ongeveer 400 euro bespaard worden en bij vloerisolatie ligt de besparing op ongeveer 100 euro per jaar. Na een aantal jaren hebben deze investeringen zich terugverdiend door deze besparingen.

Of je de keuze maakt voor natuurlijke materialen hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Feit blijft echter wel dat natuurlijke materialen beter zijn voor je gezondheid, het milieu en uiteindelijk ook goed voor je portemonnee.

Er zijn dus veel mogelijkheden om zelf energie te besparen. Kies er een aantal uit die voor jou van toepassing zouden kunnen zijn. Zo ga je er zelf op vooruit en help je mee tegen de vervuiling van het klimaat.

Heb je alle tips toegepast, maar wil je nog duurzamer wonen? Wij helpen je graag verder. Doe nu de gratis Woonbewust Woningscan en kijk welke isolatievormen voor jou interessant kunnen zijn!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal