Waarom een groen dak?

Een groen dak is toch een mooier uitzicht dan een grijs vlak? Een leuke bij­komstig­heid: een groendak biedt ook vele voor­delen voor je woning, schuur, garage of bijgebouw. En de gemeente Amstelveen betaalt mee!

 • battery icon
  Verlengt de levensduur van je dak
  Een groen dak beschermt je dak tegen UV-straling en erosie. Hierdoor gaat je dak­bedekking 2-3 keer langer mee. Een gewoon plat dak moet vaak al na 20 tot 25 jaar vervangen worden.
 • lungs icon
  Verbetert de luchtkwaliteit
  Een groen dak vergroot ook de luchtkwaliteit in je buurt. De planten nemen fijnstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof. Uit onderzoek blijkt dat ze zelfs zware metalen als koper, lood en zink kunnen opnemen.
 • crow icon
  Verhoogt biodiversiteit
  De vetplanten (sedum­planten) die in een groendak verwerkt zijn trekken vlinders en andere insecten aan. Deze fijne leef­omgeving draagt bij aan het behoud en herstel van de biodiversiteit.
 • solar-panel icon
  Verhoogt rendement zonnepanelen
  Omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt en reguleert, werken zonnepanelen op een groen dak efficiënter een gaan ze langer mee. Zo kun je tot wel 6% meer opbrengst behalen.
 • euro icon
  Goed betaalbaar dankzij subsidie
  In Amstelveen kun je nu subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Op die manier kun je een groot deel van de kosten terugkrijgen.
 • layer-group icon
  Isolerende werking
  Een groen dak absorbeert en reflec­teert zonlicht. In de zomer blijven ruimtes onder een groen dak tot 4° koeler. Hierdoor bespaar je op energie­kosten. Groene daken kunnen daarnaast de binnen­dringende omgevings­geluiden flink verminderen.
 • cloud-rain icon
  Absorbeert regenwater
  Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven, maar ook voor een toename van extreme regenbuien. Groene daken werken als een buffer bij hevige regenval, waardoor je het rioolsysteem minder belast.
 • home-heart icon
  Hogere woningwaarde
  Mensen wonen graag in een groene omgeving. Bovenstaande voordelen in combinatie met een mooi, groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.
 • smile icon
  Brengt een glimlach op je gezicht
  Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op je mentale gesteldheid. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.
achtergrond afbeelding gezin met groendak spullen

In 5 stappen naar een groen dak

 • money-check-edit icon

  1. Vraag een vrijblijvend voorstel aan

  Aanmelden voor de Amstelveen Groendak Deal is gratis en vrij­blijvend. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging.

 • users icon

  2. Bundeling aanvragen

  Woonbewust bundelt alle aanvragen in de regio Amstelveen en we berekenen de totale opper­vlakte. Zo regelen wij de beste collec­tieve deal voor jouw wijk of straat.

 • badge-percent icon

  3. Persoonlijk aanbod

  Je ontvangt van ons per e-mail een vrij­blijvend aanbod. Onze helpdesk staat klaar om even­tuele vragen te beantwoorden.

 • search icon

  4. Dakinspectie

  Een van onze groendak-experts voert een dakcheck uit. We bepalen de maten en kijken naar de staat van het dak, om te bepalen of het dak risico's loopt op schade of lekkages.

 • house-day icon

  5. Levering en aanleg

  We bepalen een datum voor levering van de aanleg­pakketten. Deze bevatten alle materi­alen zodat je zelf een volwaardig groen dak kan aan­leggen. Onze experts zijn bereikbaar voor eventuele ondersteuning.

  hand point icon Nu aanmelden

Waarom meedoen?

 • Gratis en vrijblijvend aanbod
 • Help mee Amstelveen vergroenen
 • Eenvoudige installatie
 • Producten van Nederlandse kwekerijen
 • Deskundige helpdesk
 • Geen gedoe met uitzoeken
hand point icon Nu aanmelden
Logo Trees for All

Voor elke groendak bestelling doneren wij een boom via Trees for All

Hoe leg je een groendak aan?

Zelf een groendak aanleggen scheelt aanleg­kosten en geeft ook nog eens veel vol­doening. Bovendien is het hele­maal niet moeilijk. Bij onze pakketten krijg je altijd een uitge­breide hand­leiding, waarin de te nemen stappen bij de instal­latie duidelijk worden uitgelegd.

foto met materialen voor de aanleg
1. Voorbereiding

Leg benodigde materialen klaar en maak het dak schoon en droog. Controleer het dak op bescha­digingen. Zorg voor een veilige werk­omgeving!

foto tijdens het leggen van wortelwerende folie
2. Folie aanbrengen

Leg de wortelwerende folie neer over het gehele opper­vlak. Hiermee voorkom je schade door uit­groeiende wortels.

foto leggen van de drainage laag
3. Drainagesysteem

Installeer de matten van ons unieke drainage­systeem. Deze dienen als water­reservoir en bevat een filter-, drainage- en bescherm­laag.

foto substraatlaag
4. Substraatlaag

Breng substraatplaten, substraat­mix of een combi­natie aan. Deze laag voedt de planten en zorgt ervoor dat ze goed kunnen wortelen en groeien.

foto cassettes installeren
5. Planten aanbrengen

Nu kun je de vegetatielaag aan­brengen. Bij sedum­cassettes plaats je de planten tray voor tray. Heb je sedum­matten, dan rol je deze een­voudig uit.

foto grindrand
6. Grindrand en bewateren

Tot slot leggen we rondom een zgn. vegetatie­vrije zone van grind aan. Dit helpt bij het onder­houd en voorkomt ver­stop­pingen. Geef voldoende water en je groene dak is klaar!

Subsidie voor groene daken in Amstelveen

Net als Woonbewust ziet ook de gemeente Amstelveen graag zo veel mogelijk groene daken in de stad. Na de enorme popu­lairiteit van de subsidie­ronde in 2021 is het ook dit jaar mogelijk om sub­sidie aan te vragen. Amstelveen stelt dit jaar €100.000 extra subsidie beschik­baar voor de aanleg van groene daken.

afbeelding bushokje met groene dakbedekking
Een groendak kan in stedelijke gebieden helpen bij het reguleren en afvoeren van overtollig hemelwater, om zo wateroverlast te voorkomen.

50% vergoed

De subsidie is voor het aanleggen van een groen dak op bestaande (bij)gebouwen, woningen of woon­boten. Met de subsidie kan tot 50% van de kosten worden vergoed. Maxi­maal €50,- per m² voor een sedumdak en maxi­maal €25.000 per aanvraag.

Lees meer over subsidies en de geldende voor­waarden op de website van de gemeente Amstelveen.

Ook voor kleine daken

Deze subsidie is in Amstelveen beschik­baar voor daken van minstens 15 m2. Het is toegestaan om samen met buurt­bewoners subsidie aan te vragen, waardoor ook daken kleiner dan 15 m2 met subsidie kunnen worden voorzien van een sedumdak.

Tip: Wacht niet te lang met een subsidie­aanvraag, onze ervaring o.b.v. voorgaande jaren is dat de subsidie­pot vrij snel op kan raken.

Lees meer over subsidies en de geldende voor­waarden op de website van de gemeente Amstelveen of op www.groene­daken­amstelveen.nl.

Kosten

De totale kosten voor het aanleggen van een groendak zijn afhan­kelijk van een aantal factoren:

 • Grootte van het dak.
 • Type pakket; sedum­cassettes zijn iets duurder dan sedum­matten, maar makke­lijker aan te leggen.
 • Extra elementen op het dak; je kunt bijv. extra blad­roosters bestellen voor de afvoeren.
 • Conditie van het dak; bitumen dak­bedekking in slechte staat moet eerst worden vervangen.
 • Eventuele gezamenlijke inkoop met buren (korting moge­lijk bij combi­neren daken).

Rekenvoorbeeld 1

Situatie: 10m² schuurdak bij gezamenlijke aanvraag van 15 rijtjeswoning­eigenaren
(Bouwjaar 2006, standaard­hoogte, geen grind, subsidie mogelijk)

Inspectie (15×) Gratis
Lichtgew. groendak 150 × €55
Verzendkosten 15 × €65
Subtotaal €9225
Korting collectief
m² en verzendkosten
−€1725
Subsidie 50% −€3750
Totaal per eigenaar €250

Rekenvoorbeeld 2

Situatie: 25 m2 plat dak op de garages van 6 woningen
(Betreft vrijstaande garages uit 2010 en de gemeente geeft subsidie)

Inspectie (6×) Gratis
Lichtgew. groendak 150 × €55
Verzendkosten 6 × €65
Subtotaal €8640
Korting collectief
m² en verzendkosten
−€1140
Subsidie 50% −€3750
Totaal per eigenaar €625

* Deze berekening betreft een indicatie van de globale kosten voor het zelf aanleggen van een groen dak. Btw en bezorgkosten zijn bij de prijs inbegrepen. Inspectie is gratis indien offerte wordt geaccordeerd. Prijzen en subsidies verschillen per regio en type aanvraag. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragen

Het is in de eerste plaats belangrijk dat het betreffende dak(deel) in een goede staat is.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

 • Hellingshoek
  Een plat dak is het meest geschikt. Een groendak kan ook geplaatst worden op een een hellend dak. Bij een schuin dak van meer dan 15 graden is er een anti-schuifsysteem nodig.
 • Gewicht & constructie
  Het dak moet minimaal 66 kg per vierkante meter kunnen dragen. Wanneer je op het dak kunt lopen is het dak dus op dit punt geschikt.
 • Huidige dakbedekking
  De staat en materiaal van je huidige dak­bedekking is erg belang­rijk. In de praktijk kun je meestal geen groen dak aanleggen op daken met dakpannen, zink, golfplaten of grind. Veel platte daken zijn belegd met een bitumen laag. Een dak met een verouderde bitumen dak­bedekking is doorgaans niet geschikt. In de praktijk wordt deze laag dan vervangen met het recycle­bare EPDM.
 • Vergunningen
  Voor een groen dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Gaat het om een monument? Dan kan een monumenten­vergunning nodig zijn. Wanneer de dakconstructie moet worden aangepast moet je soms een bouw­vergunning of omgevings­vergunning aanvragen.

Een normaal dak moet gemiddeld om de 20-25 jaar vervangen worden. Een groen dak gaat al snel twee tot drie keer zolang mee als een normaal dak. Dit komt doordat de vegetatielaag het dak beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling, regen en hagel en temperatuur­wisselingen. Daarmee is de terugverdientijd wat langer, maar loont de investering zeker.

Woonbewust levert sedum­matten en sedum-kruidenmatten. Omdat de sedum­planten weinig onderhoud vragen en zichzelf groten­deels in stand kunnen houden, spreken we ook wel van een "extensief groen dak".

Sedum is een verzamelnaam voor zo’n 400 soorten vetkruid die goed groeien op een dunne onderlaag en bestand zijn tegen de Nederlandse weers­omstandigheden. Planten binnen de sedum­familie kunnen er ontzettend verschil­lend uitzien. Met de mix sedum­soorten in onze pakketten creëer je dus een leuke kleurenpracht op je dak.

De sedummatten zijn bij levering al voor minimaal 80% begroeid. De matten bestaan uit 8-10 verschillende sedum­soorten, die tijdens verschil­lende perioden in het jaar bloeien. Je kunt dus direct van je groene dak genieten!

Sinds kort kun je bij Woonbewust ook kiezen voor een Biodivers Sedum-Kruiden pakket. Dit pakket bevat matten beplant met 4-6 verschil­lende soorten Sedum en 20-25 soorten kruiden. In elke mat is minimaal 60% van deze mix aanwezig en bij levering is de mat altijd minimaal 80-90% begroeid.

Het groendak met de wortel­werende folie is niet voldoende om het dak water­dicht te maken. Wanneer je dak in slechte staat is zul je dit eerst moeten repa­reren. Tijdens de dakinspectie wordt hier ook scherp op gelet.

Mochten er herstellende werkzaam­heden nodig zijn, dan kunnen we je hiervoor voorstel doen. Ook dit is eventueel te combi­neren met de buren. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een dak­herstel­bedrijf te benaderen.

Het dakherstel uitvoeren en het aanleggen van een groen dak is doorgaans voordeliger tege­lijker­tijd uit te voeren.

Zelf onderhouden
Een groen sedumdak vraagt zeer weinig onderhoud. We raden aan om één tot twee keer per jaar het groene dak te controleren. Waarbij het vooral belangrijk is te contro­leren of er geen verstop­pingen zijn en het water nog goed weg kan lopen.

Jaarlijks bemesten is in principe niet vereist, maar we raden het wel aan. De juiste mest zorgt voor een volledig dekkend groendak met gezonde planten. Gebruik hiervoor onze langzaam werkende mestkorrels. Deze vind je in onze webshop.

Bij zeer schuine daken of langdurige (weken­lange) droge periodes is het verstandig de planten op het dak zo nu en dan water te geven. Dit kan gewoon met een tuinslang vanaf de grond.

In de uitgebreide handleiding bij onze pakketten komt ook het onderhoud aan bod.

Groen dak laten onderhouden
In overleg is het mogelijk om een regio­nale partner het jaar­lijks onderhouds­werk uit te laten voeren. Vraag gerust naar de mogelijk­heden. De kosten voor het onderhoud variëren, afhanke­lijk van de opper­vlakte van het groendak, het aantal daken en de reisafstand.

Wanneer wij jouw aanvraag hebben ontvangen bundelen wij ze met vergelijkbare aanvragen in de regio Amstelveen. Dit proces kan maximaal een paar weken duren. In de praktijk krijg je meestal binnen een week een vrijblijvend voorstel en uitleg over de vervolgstappen.

Door aanvragen te bundelen kunnen wij onze producten aanbieden voor een scherpe prijs. Daarnaast is het mogelijk om de verzendkosten te verlagen, doordat we leveringen slim kunnen combineren.

Hierbij geldt: hoe meer aanvragen wij in de regio Amstelveen ontvangen, hoe meer korting er mogelijk is. Overleg daarom ook eens met de buren, om te kijken of zij ook mee willen doen.

Een groen dak heeft heel veel voordelen. Daarom hebben veel overheden besloten een deel van de kosten te subsidiëren. Het aanvraag­proces is hiervoor zo simpel mogelijk gemaakt. Op de website van de gemeente Amstelveen vind je alle benodigde informatie.

Wij hebben er voor gekozen om de bewoners zelf hun aanvraag te laten regelen. Zowel bij het communiceren met de gemeente, als bij het aanleveren van de gevraagde documenten is het veel praktischer (en sneller) wanneer bewoner zelf het contact­persoon is.

Het Woonbewust team helpt wel bij het verzamelen van de benodigde documenten voor de aanvraag. Zo bevatten onze offertes altijd de door de subsidieverstrekker gevraagde informatie.

Loop je tegen problemen aan of kom je er niet uit? Onze Groendak experts zijn bereikbaar voor hulp, onder­steuning en vragen bij subsidies. Je kunt ons bereiken via groendak@woonbewust.nl of tijdens kantooruren op 085 80 81 058 en WhatsApp.

Met onze uitgebreide handleiding kan iedereen een groendak aanleggen. Onze ervaring is dat mensen enorm tevreden zijn met hun nieuwe groene dak. We zien zelden problemen met (de aanleg van) onze groendaken.

Mocht er toch iets zijn of heb je vragen? Dan kun je ons bereiken via groendak@woonbewust.nl, 085 80 81 058 of WhatsApp.

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar groendak@woonbewust.nl of stuur 'm via WhatsApp.