Subsidies voor aanschaf zonnepanelen in 2014

Er zijn diverse subsidieprogramma's voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze subsidieregelingen worden, of werden, aangeboden door:

 • De Rijksoverheid
 • De Provincie
 • De Gemeente

Subsidie voor zonnepanelen vanuit de Rijksoverheid

In het verleden kende de rijksoverheid altijd programma's met subsidieregelingen voor zonne-energie. De Rijksoverheid heeft echter besloten om voorlopig geen subsidies meer te verstrekken voor de aanschaf van zonnepanelen.

Provinciale subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen

Met het wegvallen van subsidies vanuit de rijksoverheid zijn er binnen diverse provincies subsidieregelingen in het leven geroepen. Hieronder vindt u een overzicht.

 • Alle Provincies
  Een subsidieregeling die beschikbaar is in alle provincies is de regeling "Asbest eraf en zonnepanelen erop". Deze regeling is bedoeld voor agrarische ondernemers, en houdt een financiële tegemoetkoming in bij het verwijderen van asbest en de aanleg van zonnepanelen. Informeer bij uw provincie voor meer informatie over deze regeling.
 • Provincie Limburg
  De provincie Limburg kent een uitgebreide regeling voor de aanschaf van zonnepanelen. Voor huiseigenaren en huurders is het plafond eind 2012 bereikt, waardoor deze subsidie voorlopig niet meer is aan te vragen. Medio 2014 zal de regeling wellicht opnieuw worden opengesteld. Wel is er nog een regeling voor huurders binnen het project "Zonnig Limburg". Informeer bij uw provincie voor meer informatie over deze regeling.
 • Provincie Noord-Brabant
  De provincie Noord-Brabant zet stevig in op verduurzaming. Via een investeringsfonds kunnen ondernemers en burgers een aanvraag doen voor financiering van duurzame projecten. Informeer bij uw provincie voor meer informatie over deze regeling.
 • Subsidie in uw provincie?
  Regelingen veranderen, en het is daarom altijd raadzaam om te informeren bij uw provincie of er een subsidie beschikbaar is, voordat u over gaat tot de aanschaf van zonnepanelen.

Voor iedereen die overweegt om zonnepanelen te kopen is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen meestal óók zonder subsidie rendabel zijn. Het feit dat er geen subsidieregeling beschikbaar is in uw provincie, betekent dus niet dat het niet verstandig kan zijn om zonnepanelen aan te schaffen.

Gemeentelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen

afbeelding Subsidies
Er zijn nog steeds gemeentes en provincies die zonne-energie subsidiëren.

Er zijn diverse gemeenten met subsidieregelingen voor de aanschaf van zonnepanelen. Hieronder vindt u een kleine greep uit de lopende subsidieregelingen.

 • Zonnepanelen Almere Poort 2013 - 2015
  De gemeente Almere helpt particulieren en bedrijven bij de aanschaf van zonnepanelen. De maximale subsidie bedraagt 30%.
 • Zon XL gemeente Amsterdam
  De gemeente Amsterdam helpt bewoners van de stadsdelen Noord, Centrum, West en Nieuw-West bij de aanschaf van zonnepanelen. De maximale subsidie bedraagt 15%.
 • Zonnepanelen eigen woningen gemeente Hattem
  De gemeente Hattem biedt huisbezitters steun bij de aankoop van zonnepanelen. De maximale subsidie bedraagt 15%.
 • Subsidie in uw gemeente?
  Wellicht bestaat er ook in uw gemeente een regeling of subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Nieuwe subsidieregelingen voor zonnepanelen in 2014

Vermoedelijk zullen ook in 2014 weer diverse gemeenten en provincies komen met regelingen en subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Overweegt u de aanschaf van panelen? Houdt dan de gemeentelijke en provinciale communicatie in de gaten.

Rendement zonnepanelen zonder subsidies

Is het rendabel om zonnepanelen te kopen zonder subsidie?

afbeelding Subsidies
Geld investeren in zonnepanelen is rendabeler dan het laten staan op je spaarrekening. (Afbeelding © MilieuCentraal)

Door het stopzetten van subsidie vanuit de Rijksoverheid en het ontbreken van subsidieregelingen in provincies en gemeenten is een financiële tegemoetkoming voor het plaatsen van zonnepanelen voor veel mensen inmiddels niet meer beschikbaar. Door de royale subsidieregelingen uit het verleden is het beeld ontstaan dat subsidie nodig is om een investering in zonnepanelen rendabel te maken. Gelukkig is dit niet (meer) het geval. Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen:

 • Zonnepanelen zijn aanzienlijk in prijs gedaald
 • Energieprijzen zullen de komende jaren stevig stijgen
 • Er komen steeds meer massale inkoopacties op gang, waardoor meer voordeel op de aanschaf van zonnepanelen kan worden bereikt.

Rendabele zonnepanelen op uw huis?

In het grootste gedeelte van de gevallen is het nu al mogelijk om zonder subsidie rendabel zonne-energie op te wekken. Maak een vrijblijvende afspraak met een specialist die voor uw woonsituatie kan uitrekenen óf en hoe op een rendabele manier zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Klik hier.

Vragen over zonnepanelen subsidies

Wat kosten zonnepanelen op uw dak zonder subsidie?

Zonder subsidie zijn zonnepanelen op uw dak nog steeds erg aantrekkelijk. Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om zonnepanelen te laten plaatsen en bent u benieuwd naar de prijzen van systemen zonder subsidie? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Een medewerker van installateur Feenstra neemt binnen 48 uur contact met u op. Een erkende adviseur zal u gratis en vrijblijvend een advies op maat geven.

Wat gebeurt er als ik mijn huis (met zonnepanelen) verkoop?

Het is niet direct aan te geven of de investering volledig wordt teruggekregen bij de verkoop. Het is ook mogelijk de panelen mee te nemen naar een volgende woning. Wel is op dit moment duidelijk dat een woning die voorzien is van zonnepanelen, beter in de markt ligt qua verkoop.