Zonnepanelen kopen? Vergelijk meerdere offertes van installatiebedrijven bij jou in de buurt!
Laat je gegevens achter en ontvang kosteloos per e-mail direct meerdere offertes.
Je eigen huis als mini-energiecentrale. Met zonnepanelen wek je stroom op via je eigen dak. Daarmee bespaar je elke maand op de energierekening én draag je bij aan een beter milieu. Maar er zijn meer goede redenen:
Het belangrijkste (en duurste) onderdeel van de zonnepanelen installatie. Een zonnepaneel (of PV-paneel) is een paneel waar fotovoltaïsche cellen in zijn gemonteerd. Deze cellen laten elektronen los als er licht op valt. Hoe sterker dit licht, hoe meer elektronen er loskomen. Hiermee wordt er stroom opgewekt in het zonnepaneel.
Er zijn verschillende typen zonnepanelen. Deze kunnen verschillen in kleur, formaat en vermogen (rendement). Polykristallijne panelen zijn meestal blauw en monokristallijne panelen meestal zwart. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen zonder rand.
Bij de aanschaf van het paneel let je naast het type, het vermogen en de kleur ook op het merk en de (opbrengst)garantie.
Door middel van de omvormer wordt de opgewekte stroom van een paneel geschikt gemaakt voor gebruik in je huishouden. Een omvormer is dus een essentieel onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Een omvormer zorgt er ook voor dat je de elektriciteit terug kunt leveren aan het energiebedrijf. Het is daarom verstandig te investeren in een omvormer van hoge kwaliteit met maximale efficiency.
Met het monitoringsysteem kun je precies zien hoeveel stroom de zonnepanelen leveren. Is er een storing? Dan ontvang je een melding. Zo blijven de panelen optimaal rendement geven en zie je precies hoeveel stroom een installatie oplevert. Een monitoringsysteem is optioneel. Bij de betere omvormers is een monitoringssysteem meestal inbegrepen.
Met behulp van montagesysteem worden de zonnepanelen op je dak bevestigd. Het bestaat meestal uit een aantal dakhaken en een aluminium frame, waarop de panelen worden geschroefd of geklikt. Het precieze systeem is afhankelijk van je dak, vooral van de hellingshoek.
Heb je te maken met schaduw op je dak? Schaduwval, bladeren of vuil op de panelen kunnen er voor zorgen dat de rest van de panelen tot wel 25 procent minder zonne-energie opwekken. In dat geval wordt een installatie steeds vaker voorzien van optimizers. Deze zorgen er voor dat ondanks de schaduwvorming of bladeren de panelen afzonderlijk optimaal rendement leveren. Ook bij een installatie op meerdere dakvlakken worden ze vaak gebruikt.
Woonbewust regelt voor jou in één aanvraag tot wel vier persoonlijke offertes voor het aanleggen van zonnepanelen. Deze worden opgevraagd bij aangesloten installatiebedrijven in jouw gemeente of regio.
De door jou verstrekte contactgegevens delen wij met deze partijen. Op die manier kom je binnen enkele minuten in contact met een betrouwbare vakman. Je krijgt per e-mail meerdere vrijblijvende voorstellen, zodat je makkelijk kunt vergelijken.
Ben je akkoord met een aanbod? Dan kun je zelf contact opnemen met het bedrijf en een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.
Nu offertes aanvragenGebruik het formulier om adres- en contactgegevens te versturen naar de installatiepartners. Zij kunnen op afstand een berekening voor zonnepanelen maken.
Je ontvangt per e-mail automatisch offertes van maximaal vier bij ons aangesloten zonnepaneelinstallateurs uit jouw regio, in één overzicht.
Vergelijk de vrijblijvende offertes en maak zelf de keuze die voor jou goed voelt!
De bij ons aangesloten installatiepartners zijn stuk voor stuk betrouwbare, gediplomeerde vakmannen op het gebied van zonnepaneleninstallaties. Werkzaam in jouw regio.
Onze partners werken met gecertificeerde materialen en voeren de werkzaamheden uit op basis strenge richtlijnen. Ze verzorgen advies op locatie, brengen de offertes uit en installeren vervolgens ook de zonnepanelen. Kies je voor een van deze partijen, dan heb je dus één aanspreekpunt. Wel zo prettig.
Onze partners zijn gecertificeerd, werken met hoogwaardige materialen en voeren de werkzaamheden uit op basis strenge richtlijnen. Ze verzorgen advies op locatie, brengen de offertes uit en installeren vervolgens ook de zonnepanelen. Kies je voor een van deze partijen, dan heb je dus één aanspreekpunt. Wel zo prettig.
Er zijn in Nederland verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.
De stroom van je zonnepanelensysteem die je niet gebruikt kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit noemen we salderen. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Dus hoe eerder je panelen laat installeren, hoe meer je kunt terugverdienen via de salderingsregeling.
Om zonnepanelen te financieren kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening biedt je de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan je huis te financieren.
De overheid geeft je de mogelijkheid om het volledige btw-bedrag (21% van de aankoopprijs) van je aankoop terug te krijgen. Daarvoor moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als (kleine) ondernemer. Dit is niet ingewikkeld en de meeste aanbieders van zonnepanelen helpen je bij het regelen van de teruggave.
Zeker bij een grotere installatie is dit de moeite waard. Bij een installatie van 13 panelen kan de btw teruggave je bijvoorbeeld al snel meer dan €1000,- schelen.
Ook gemeentes en provincies hebben soms subsidies of financieringsmogelijkheden voor het kopen van zonnepanelen. Kijk op de Energiesubsidiewijzer website welke regelingen in jouw gemeente of provincie beschikbaar zijn.
Wanneer je zonnepanelen op je dak wilt laten installeren moet je dak aan een aantal basiseisen voldoen.
Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:
Bekijk voor meer informatie over de eisen waaran je dak moet voldoen ook ons uitgebreide artikel Checklist: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Het laten installeren van zonnepanelen is een kostbare investering. Maar is het in een land als Nederland ook een rendabele investering?
De optimale plekken in de wereld leveren ongeveer 3x zoveel opbrengst uit zonne-energie t.o.v. de minst optimale plekken. In Nederland haal je ongeveer anderhalf tot twee maal minder energie uit zonnepanelen, vergeleken met optimale locaties als bijvoorbeeld Spanje. Dit levert echter alsnog ruim voldoende zonne-energie op om je investering in zonnepanelen te dekken. Mede omdat de techniek achter de zonnepanelen ook steeds beter wordt.
Zonnepanelen leveren direct een besparing op de energierekening op. Afhankelijk van het huidige energietarief is de investering in de panelen zelf gemiddeld in zo’n zeven jaar terugverdiend, wanneer we uitgaan van het klimaat in Nederland. Neem je ook de installatiekosten mee, dan heb je de panelen binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien een zonnepaneel gemiddeld al snel 25 jaar meegaat, behaal je dus nog lange tijd een flink voordeel.
In deze berekening nemen we nog niet eens de voordelen zoals teruggave van de btw (21%) op de aankoop en de salderingsregeling mee. Dus ja, zonnepanelen zijn ook in Nederland rendabel.
Het coronavirus dwingt iedereen tot aanpassen, dus ook bedrijven die zonnepanelen aanleggen. De bij ons aangesloten installateurs en adviseurs volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM en werken volgens de maatregelen van de overheid. Zij proberen het directe klantcontact tot een minimum te beperken, het handen schudden wordt overgeslagen en ze houden voldoende afstand. Indien ze bij je achter de voordeur komen dragen ze een mondkapje. Tijdens het installeren van de zonnepenelen is men voornamelijk op het dak bezig en kunnen de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.
Ook is het bij veel bedrijven mogelijk adviesgesprekken op afstand plaats te laten vinden, bijvoorbeeld middels een videocall. Uiteraard kun je het installatiebedrijf altijd vragen naar welke specifieke maatregelen zij hebben genomen.
Wanneer je een zonnepaneleninstallatie wilt kopen is het verstandig te letten op een aantal zaken:
Nee. Het aanvragen van offertes voor de aanleg van zonnepanelen is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt tot maximaal vier offertes van verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Je bepaalt vervolgens zelf of en met wie je contact op gaat nemen.
Wanneer een installatiebedrijf jouw aanvraag ontvangt kunnen ze met behulp van jouw adres je woning op afstand bekijken. Op die manier kunnen ze bekijken wat voor jou de optimale installatie is. Hierbij geven ze je een voorlopige kostenindicatie.
Met behulp van speciale software wordt je dak verdeeld in verschillende segmenten, op basis van hoogte, hellingshoek en oriëntatie. Dakramen en schoorstenen worden hierbij er uitgefilterd. Zo kunnen ze het dak van je woning op afstand inmeten en uitrekenen hoeveel panelen er maximaal op passen. Dit kan worden bekeken voor een zuid-opstelling, maar ook voor een oost-west opstelling. Vervolgens worden de obstakels in de omgeving berekend aan de hand van hoogtedata.
Vaak vind je ook een voorspelling van de opbrengst in kWh per jaar of kWh per Wattpiek. Dit wordt gedaan aan de hand van klimaatdata en een schaduwanalyse per daksegment.
Tot slot vind je in de voorlopige offerte ook een indicatie van de installatiekosten en een overzicht van de gebruikte producten. Vaak kun je kiezen uit meerdere merken en typen panelen.
Meestal ontvang je de offertes binnen 48 uur. Soms heeft een bedrijf wat langer nodig om jouw aanvraag te bekijken.
Heb je na een aantal werkdagen nog helemaal niets gehoord? Laat dit ons dan direct weten, via contact@woonbewust.nl of 085 130 68 38.
Als je de ingaat op de offerte, zullen de bedrijven doorgaans binnen één week telefonisch contact met je opnemen. Afhankelijk van de drukte kunnen de werkzaamheden vaak al binnen één week plaatsvinden.
Wanneer je via het formulier op deze pagina je gegevens verstuurt worden deze door ons (beveiligd) opgeslagen en gebruikt om:
Voor het koppelen van de aanvraag met gecertificeerde installatiebedrijven in jouw regio maken we gebruik van de diensten van Solvari. Solvari garandeert dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor een ander doel dan er voor te zorgen dat je de offertes gaat ontvangen. Je gegevens worden alleen verstuurd naar maximaal 4 bedrijven.
Solvari is gerechtigd het Privacy Waarborg van branchevereniging DDMA te voeren en heeft beveiligingslabel Goud gehaald voor de security-check.
Wanneer je aanvraag is afgehandeld en na uiterlijk 50 dagen worden jouw persoonsgegevens automatisch verwijderd uit onze database. Klik hier voor de bewaartermijnen van Solvari.
Onze ervaring is dat iedereen meestal goed geholpen wordt door de bij ons aangesloten installatiepartners.
Mocht er toch iets zijn of heb je vragen? Dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken via contact@woonbewust.nl en 085 130 68 38.
Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar contact@woonbewust.nl of bel ons tijdens kantooruren op 085 130 68 38.