icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Waarom zonnepanelen kopen?

Je eigen huis als mini-energiecentrale. Met zonnepanelen wek je stroom op via je eigen dak. Daarmee bespaar je elke maand op de energie­rekening én draag je bij aan een beter milieu. Maar er zijn meer goede redenen:

 • house icon
  Binnen een dag geïnstalleerd
  De bij ons aangesloten bedrijven zijn ervaren installateurs. Ze zijn bijna altijd binnen een dag klaar. Het werk vindt vooral buiten plaats, dus lekker overzichtelijk en weinig rommel in huis!
 • euro icon
  Zonnepanelen zijn goedkoper en beter geworden
  De afgelopen jaren zijn zonnepanelen zo'n 25 procent goed­koper geworden. De prijs van panelen is de afgelopen 10 jaar zelfs gehalveerd. En ook de opbrengst is dankzij betere techniek flink toegenomen. Toch is de verwachting dat prijzen niet veel verder zullen gaan dalen. Een goed moment om de panelen aan te schaffen dus!
 • home-heart icon
  Verhoogt de woningwaarde
  Bij een zoektocht naar een nieuwe woning geeft 44% van de kopers aan dat ze liever een huis mét zonnepanelen kopen. Woningen met zonnepanelen zijn daarom vaak duurder bij de verkoop. Ook de verhoging van het energie­label dankzij je zonnepanelen verhoogt de woning­waarde. Daarmee is het plaatsen van zonne­panelen niet alleen een duurzame, maar ook een slimme investering.
 • sun icon
  Eindeloos stroom
  De zon is een eindeloze bron van energie. Dus je kunt ook eindeloos zonnestroom blijven opwekken. Ook wanneer het bewolkt is, wekken zonnepanelen gewoon stroom op. Na een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar profiteer je dus nog jaren van je eigen gratis zonne-energie!
 • industry icon
  Minder afhankelijk van energie­leverancier
  Zodra je zonnepanelen hebt, maak je je eigen stroom. Omdat energie­leveranciers steeds meer leunen op het deel dat je teruglevert, verschuift de afhankelijkheid. Je bent minder afhankelijk van de prijs van elektriciteit en van import van energie uit andere delen van de wereld.
Infographic met berekening terugverdientijd indien je in 2020 zonnepanelen gaat kopen
achtergrond afbeelding isolatiemateriaal

Waaruit bestaat een zonne-installatie?

afbeelding met verschillende soorten zonnepanelen

Zonnepanelen

Het belangrijkste (en duurste) onderdeel van de zonnepanelen installatie. Een zonnepaneel (of PV-paneel) is een paneel waar fotovoltaïsche cellen in zijn gemon­teerd. Deze cellen laten elektronen los als er licht op valt. Hoe sterker dit licht, hoe meer elektronen er loskomen. Hier­mee wordt er stroom opgewekt in het zonnepaneel.

Typen zonnepanelen

Er zijn verschillende typen zonnepanelen. Deze kunnen verschillen in kleur, formaat en vermogen (rendement). Poly­kristallijne panelen zijn meestal blauw en mono­kristallijne panelen meestal zwart. Daarnaast zijn er ook zonne­panelen zonder rand.

Bij de aanschaf van het paneel let je naast het type, het vermogen en de kleur ook op het merk en de (opbrengst)garantie.

voorbeeld van een (solar edge) omvormer

Omvormer

Door middel van de omvormer wordt de opgewekte stroom van een paneel geschikt gemaakt voor gebruik in je huishouden. Een omvormer is dus een essentieel onderdeel van een zonne­panelen­installatie. Een omvormer zorgt er ook voor dat je de elektriciteit terug kunt leveren aan het energiebedrijf. Het is daarom verstandig te investeren in een omvormer van hoge kwaliteit met maximale efficiency.

Monitorings­systeem

Met het monitoringsysteem kun je precies zien hoeveel stroom de zonnepanelen leveren. Is er een storing? Dan ontvang je een melding. Zo blijven de panelen optimaal rendement geven en zie je precies hoeveel stroom een installatie oplevert. Een monitoringsysteem is optioneel. Bij de betere omvormers is een monitorings­systeem meestal inbegrepen.

afbeelding montage systeem zonnepanelen op schuin dak

Montage­systeem

Met behulp van montage­systeem worden de zonnepanelen op je dak bevestigd. Het bestaat meestal uit een aantal dakhaken en een aluminium frame, waarop de panelen worden geschroefd of geklikt. Het precieze systeem is afhankelijk van je dak, vooral van de hellings­hoek.

Optimizers

Heb je te maken met schaduw op je dak? Schaduwval, bladeren of vuil op de panelen kunnen er voor zorgen dat de rest van de panelen tot wel 25 procent minder zonne-energie opwekken. In dat geval wordt een installatie steeds vaker voorzien van optimizers. Deze zorgen er voor dat ondanks de schaduwvorming of bladeren de panelen afzonderlijk optimaal rendement leveren. Ook bij een installatie op meerdere dakvlakken worden ze vaak gebruikt.

Vrijblijvende offertes vergelijken

Woonbewust regelt voor jou in één aanvraag tot wel vier persoonlijke offertes voor het aanleggen van zonne­panelen. Deze worden opgevraagd bij aan­gesloten installatie­bedrijven in jouw gemeente of regio.

De door jou verstrekte contactgegevens delen wij met deze partijen. Op die manier kom je binnen enkele minuten in contact met een betrouw­bare vakman. Je krijgt per e-mail meerdere vrij­blijvende voorstellen, zodat je makkelijk kunt vergelijken.

Ben je akkoord met een aanbod? Dan kun je zelf contact opnemen met het bedrijf en een afspraak maken voor een kennismakings­gesprek.

hand point icon Nu offertes aanvragen
 • envelope icon

  1. Verstuur je aanvraag

  Gebruik het formulier om adres- en contact­gegevens te versturen naar de installatie­partners. Zij kunnen op afstand een berekening voor zonnepanelen maken.

 • user with hard hat icon

  2. Persoonlijk aanbod in je mailbox

  Je ontvangt per e-mail automatisch (maximaal vier) offertes van bij ons aangesloten zonnepaneel­installateurs uit jouw regio, in één overzicht.

 • file with signature icon

  3. Maak je eigen keuze

  Vergelijk de vrijblijvende offertes en maak zelf de keuze die voor jou goed voelt!

Installatie­partners

De bij ons aangesloten installatie­partners zijn stuk voor stuk betrouw­bare, gediplo­meerde vak­mannen op het gebied van zonnepanelen­installaties. Werkzaam in jouw regio.

Onze partners werken met gecertificeerde materialen en voeren de werkzaamheden uit op basis strenge richtlijnen. Ze verzorgen advies op locatie, brengen de offertes uit en installeren vervolgens ook de zonnepanelen. Kies je voor een van deze partijen, dan heb je dus één aanspreekpunt. Wel zo prettig.

logo de isolatiespecialist
logo nederlandse zonnepanelenunie
logo zonvoornop
logo zonnefabriek
logo go solar
logo helios solar
Meer dan 150 aangesloten Nederlandse installatie­bedrijven!

Onze partners zijn gecertificeerd, werken met hoogwaardige materialen en voeren de werkzaamheden uit op basis strenge richtlijnen. Ze verzorgen advies op locatie, brengen de offertes uit en installeren vervolgens ook de zonnepanelen. Kies je voor een van deze partijen, dan heb je dus één aanspreekpunt. Wel zo prettig.

Subsidies voor zonnepanelen

Er zijn in Nederland verschil­lende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonne­panelen aan­trekkelijk te maken.

Salderingsregeling voor zelf­geproduceerde stroom

De stroom van je zonnepanelen­systeem die je niet gebruikt kun je terugleveren aan het elektriciteits­net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit noemen we salderen. De salderings­regeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Dus hoe eerder je panelen laat installeren, hoe meer je kunt terugverdienen via de salderingsregeling.

Voordelige leningen voor de aankoop en installatie van zonnepanelen

Om zonnepanelen te financieren kun je gebruik maken van de Energie­bespaarlening. De Energiebespaarlening biedt je de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energie­besparende investeringen in of aan je huis te financieren.

Btw op de aankoop terug krijgen

De overheid geeft je de mogelijkheid om het volledige btw-bedrag (21% van de aankoopprijs) van je aankoop terug te krijgen. Daarvoor moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als (kleine) ondernemer. Dit is niet ingewikkeld en de meeste aanbieders van zonnepanelen helpen je bij het regelen van de teruggave.

Zeker bij een grotere installatie is dit de moeite waard. Bij een installatie van 13 panelen kan de btw terug­gave je bijvoorbeeld al snel meer dan €1000,- schelen.

Regionale subsidies

Ook gemeentes en provincies hebben soms subsidies of financierings­mogelijkheden voor het kopen van zonnepanelen. Kijk op de Energie­subsidiewijzer website welke regelingen in jouw gemeente of provincie beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Wanneer je zonnepanelen op je dak wilt laten installeren moet je dak aan een aantal basiseisen voldoen.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • Je bent eigenaar van het dak
 • Je dak is relatief schaduwvrij. Een dak waar veel schaduw op valt is minder geschikt voor zonnepanelen.
 • De staat van je dak is in orde. Wanneer je dak aan groot onderhoud toe is, is het verstandig dit eerst te regelen.
 • Je dak is groot genoeg. Houd ook rekening met een verplichte veiligheidsmarge rondom te panelen.

Bekijk voor meer informatie over de eisen waaran je dak moet voldoen ook ons uitgebreide artikel Checklist: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het laten installeren van zonnepanelen is een kostbare investering. Maar is het in een land als Nederland ook een rendabele investering?

De optimale plekken in de wereld leveren ongeveer 3x zoveel opbrengst uit zonne-energie t.o.v. de minst optimale plekken. In Nederland haal je ongeveer anderhalf tot twee maal minder energie uit zonnepanelen, vergeleken met optimale locaties als bijvoorbeeld Spanje. Dit levert echter alsnog ruim voldoende zonne-energie op om je investering in zonne­panelen te dekken. Mede omdat de techniek achter de zonne­panelen ook steeds beter wordt.

Zonnepanelen leveren direct een besparing op de energie­rekening op. Afhankelijk van het huidige energietarief is de investering in de panelen zelf gemiddeld in zo’n zeven jaar terug­verdiend, wanneer we uitgaan van het klimaat in Nederland. Neem je ook de installatie­kosten mee, dan heb je de panelen binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien een zonnepaneel gemiddeld al snel 25 jaar meegaat, behaal je dus nog lange tijd een flink voordeel.

In deze berekening nemen we nog niet eens de voordelen zoals teruggave van de btw (21%) op de aankoop en de salderingsregeling mee. Dus ja, zonnepanelen zijn ook in Nederland rendabel.

Het coronavirus dwingt iedereen tot aanpassen, dus ook bedrijven die zonnepanelen aanleggen. De bij ons aangesloten installateurs en adviseurs volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM en werken volgens de maatregelen van de overheid. Zij proberen het directe klantcontact tot een minimum te beperken, het handen schudden wordt overgeslagen en ze houden voldoende afstand. Indien ze bij je achter de voordeur komen dragen ze een mondkapje. Tijdens het installeren van de zonnepenelen is men voornamelijk op het dak bezig en kunnen de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.

Ook is het bij veel bedrijven mogelijk adviesgesprekken op afstand plaats te laten vinden, bijvoorbeeld middels een videocall. Uiteraard kun je het installatiebedrijf altijd vragen naar welke specifieke maatregelen zij hebben genomen.

Wanneer je een zonnepanelen­installatie wilt kopen is het verstandig te letten op een aantal zaken:

 • Het aantal zonnepanelen
  Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van de grootte van je dak, je budget en je energieverbruik. Probeer ook naar je toekomstige energievraag te kijken. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die het huis uit gaan of de aanschaf van een elektrische auto. Je hebt 12 zonne­panelen van 290 wattpiek nodig om een gemiddeld stroom­verbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken.
 • Het type zonnepanelen
  Er zijn verschillende typen zonnepanelen, die kunnen verschillen in kleur, formaat en vermogen. Poly­kristallijne panelen zijn meestal blauw en mono­kristallijne panelen meestal zwart. Daarnaast zijn er ook zonne­panelen zonder rand. Dit ziet er strakker uit, maar ze zijn over het algemeen ook iets duurder.
 • Het installatiebedrijf
  Uiteraard wil je kiezen voor een betrouw­baar bedrijf met voldoende ervaring en service. Controleer bijvoorbeeld of het bedrijf goede reviews heeft en vraag naar hoeveel ervaring ze hebben. Kijk ook of een bedrijf is aan­gesloten bij een branche­vereniging of een keurmerk heeft, zoals het keurmerk Zonnekeur, Stichting Garantie­fonds ZonneEnergie en Uneto-VNI. Zo weet je of je met een betrouw­bare partij in zee gaat, die bovendien veilig werkt.
 • Service en garantie
  Veel bedrijven helpen bij het regelen van de btw-teruggave van je zonnepanelen. Ook is het goed om te letten op garantie. De minimum­garantie op omvormers is 5 jaar en op zonnepanelen is 10 jaar. Maar er zijn ook bedrijven en producten te vinden waarbij je langer garantie krijgt. De installatie­garantie moet minimaal 18 maand zijn, maar is bij de meeste bedrijven enkele jaren. Let tot slot ook op de garantie op het vermogen van de zonne­panelen, die zeker 10 tot 12 jaar voor 90 procent van het oor­spronkelijke vermogen moet zijn.

Nee. Het aanvragen van offertes voor de aanleg van zonnepanelen is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt tot maximaal vier offertes van verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Je bepaalt vervolgens zelf of en met wie je contact op gaat nemen.

Wanneer een installatiebedrijf jouw aanvraag ontvangt kunnen ze met behulp van jouw adres je woning op afstand bekijken. Op die manier kunnen ze bekijken wat voor jou de optimale installatie is. Hierbij geven ze je een voorlopige kosten­indicatie.

Met behulp van speciale software wordt je dak verdeeld in verschillende segmenten, op basis van hoogte, hellingshoek en oriëntatie. Dakramen en schoorstenen worden hierbij er uitgefilterd. Zo kunnen ze het dak van je woning op afstand inmeten en uitrekenen hoeveel panelen er maximaal op passen. Dit kan worden bekeken voor een zuid-opstelling, maar ook voor een oost-west opstelling. Vervolgens worden de obstakels in de omgeving berekend aan de hand van hoogtedata.

Vaak vind je ook een voorspelling van de opbrengst in kWh per jaar of kWh per Wattpiek. Dit wordt gedaan aan de hand van klimaatdata en een schaduwanalyse per daksegment.

Tot slot vind je in de voorlopige offerte ook een indicatie van de installatie­kosten en een overzicht van de gebruikte producten. Vaak kun je kiezen uit meerdere merken en typen panelen.

Meestal ontvang je de offertes binnen 48 uur. Soms heeft een bedrijf wat langer nodig om jouw aanvraag te bekijken.

Heb je na een aantal werkdagen nog helemaal niets gehoord? Laat dit ons dan direct weten, via contact@woonbewust.nl of 085 80 81 058.

Als je de ingaat op de offerte, zullen de bedrijven doorgaans binnen één week telefonisch contact met je opnemen. Afhankelijk van de drukte kunnen de werkzaamheden vaak al binnen één week plaatsvinden.

Wanneer je via het formulier op deze pagina je gegevens verstuurt worden deze door ons (beveiligd) opgeslagen en gebruikt om:

 • Jou een bevestigings­mail te kunnen sturen.
 • Jou de offertes te kunnen aanbieden.
 • De status van je aanvraag bij te kunnen houden.
 • (Indien je dit aanvinkt) Jou de maandelijkse Duurzaam Wonen nieuwsbrief te kunnen sturen.

Voor het koppelen van de aanvraag met gecertificeerde installatie­bedrijven in jouw regio maken we gebruik van de diensten van Solvari. Solvari garandeert dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor een ander doel dan er voor te zorgen dat je de offertes gaat ontvangen. Je gegevens worden alleen verstuurd naar maximaal 4 bedrijven.

Solvari is gerechtigd het Privacy Waarborg van branchevereniging DDMA te voeren en heeft beveiligingslabel Goud gehaald voor de security-check.

Wanneer je aanvraag is afgehandeld en na uiterlijk 50 dagen worden jouw persoonsgegevens automatisch verwijderd uit onze database. Klik hier voor de bewaartermijnen van Solvari.

Onze ervaring is dat iedereen meestal goed geholpen wordt door de bij ons aangesloten installatie­partners.

Mocht er toch iets zijn of heb je vragen? Dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken via contact@woonbewust.nl en 085 80 81 058.

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar contact@woonbewust.nl of bel ons tijdens kantooruren op 085 80 81 058.