icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Zonnepanelen zijn niet alleen geschikt voor particulieren, maar ook voor de zakelijke markt. Als ondernemer kun je investeren in zonne-energie voor je bedrijf. Er zijn een aantal fiscale voordelen met betrekking tot de aanschaf van zonnepanelen. Deze maken het voor een ondernemer aantrekkelijker om in groene stroom te investeren. Bovendien is zonne-energie milieuvriendelijk en duurzaam. Wat de voordelen precies zijn en hoe je zoiets aanpakt lees je in dit artikel.

Zakelijke voordelen

Er zijn verschillende aftrekregelingen om de aanschaf van zonnepanelen makkelijker te maken en sneller terug te verdienen. De overheid biedt bijvoorbeeld regelingen aan zoals de KIA en de EIA voor ondernemers. Door dit soort regelingen betaal je uiteindelijk maar een klein deel van de werkelijke investering.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonnepanelen zakelijk kopen
Heb je een groot bedrijspand? Misschien dat je zakelijk zonnepanelen kan kopen.

Hypotheekrenteaftrek

De rente van de investering kun je aftrekken van de belasting. Daarnaast is het mogelijk om in de hypotheek extra ruimte op te nemen voor de zonnepanelen. De belastingdienst kan je hierbij verder helpen.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Dit bedrag wordt bepaald door het bedrag van één boekjaar dat je totaal in dat jaar hebt geïnvesteerd. Deze maatregel heeft wel enkele voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat je een bedrag tussen de €2.200 en €300.000 moet besteden aan zonnepanelen. Het bedrag dat je via de KIA kan terug krijgen hangt af van het geïnvesteerde bedrag.

 » Meer informatie over de KIA vind je hier.

Energie investeringsaftrek (EIA)

In dit geval mag je bedrijf 41,5% van de fiscale winst aftrekken voor de investering. De EIA is bedacht om de aanschaf van zonnepanelen en andere energiebesparende middelen aantrekkelijk te maken voor ondernemers. De EIA is een fiscale aftrekregeling en vooral bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. De minimale investering per kalenderjaar bedraagt €2.200,-.

» Meer informatie over de EIA vind je hier.

Milieu InvesteringsAftrek (MIA)

Als ondernemer kun je mogelijk in aanmerking komen voor de MIA wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De MIA is een fiscale aftrekregeling. Hiermee kun je 27% van de kosten voor het vervangen van asbestdaken, gevels en dakgoten afschrijven van de fiscale winst. Naast de MIA-regeling kun je ook de Vamil toepassen.

» Meer informatie over de MIA vind je hier.

Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Via de MIA en de Vamil is het mogelijk om subsidie te ontvangen wanneer je als ondernemer investeert in zonnepanelen. Een deel kan afgetrokken worden van de fiscale winst. Bedrijfsmiddelen komen daarnaast in aanmerking voor willekeurige afschrijving.

» Meer informatie over de Vamil vind je hier.

Tijdelijke Willekeurige Afschrijving (TWA)

Een ondernemer mag in twee jaar 100% van de investering in zonnepanelen afschrijven. Je mag 50% in het investeringsjaar afschrijven en het restant later, verdeeld over één of meerdere jaren. Dit is een tijdelijke regeling.

» Meer informatie over de TWA vind je hier.

Subsidie: SDE+ 2019 regeling

Als je als ondernemer gaat investeren in zonnepanelen kun je subsidie aanvragen via de SDE+ 2019 regeling. Deze regeling is ingesteld om ondernemers te stimuleren om duurzame energie te produceren. Met deze subsidie kun je het verschil compenseren tussen de marktprijs voor grijze en groene stroom. Deze is 12 tot 15 jaar geldig. Er zijn drie eisen gesteld voor het aanvragen van deze subsidie:

  1. De zonnepanelen installatie heeft een vermogen van minimaal 15 kWP*.
  2. De zonnepanelen installatie moet aangesloten zijn via een grootverbruikersaansluiting, wat wil zeggen dat er minimaal 3*80 ampère opgewerkt wordt.
  3. Wanneer de installatie van meer dan 15 kiloWattpiek bedraagt en in het zicht aan gevel of in het veld staat, moet je verplicht via het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aanvragen.

*15 kWP: (15 kilowattpiek = 15000 wattpiek en 1 paneel heeft een vermogen van circa 250 wattpiek.
Hiervoor zijn er minimaal 60 panelen voor nodig) 

Let op: als je een subsidie aanvraagt via de SDE+ 2019 regeling kun je geen gebruik maken van de Energie Investerings Aftrek (de EIA regeling).

» Meer informatie over de SDE+ 2019 regeling vind je hier.

Hoe pak je het zakelijk investeren in zonnepanelen aan?

Stel, je hebt besloten om te investeren in zonnepanelen, hoe pak je de aanschaf nou precies aan? Hier volgt een kort stappenplan die je kan helpen bij deze aanschaf.

Ruimte
Ga na of de daken van je bedrijf geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Een zuidelijke oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest geeft een goede opbrengst. Je bent verplicht om de hellingshoek tussen 20 en 40 graden aan te houden. Om te helpen bij het bepalen, zijn er  diverse tools op internet beschikbaar.

Toestemming
Heb je een huurpand? Vraag dan na of het nodig is om toestemming van de eigenaar van het pand te hebben voor de aanschaf van de panelen. Als het pand een beschermd stadsgezicht is of op de monumentenlijst staat, zul je daarnaast een vergunning nodig hebben.

Collectief
Vorm samen met andere ondernemers een collectief wanneer dit mogelijk is. Dit is gunstig voor de prijs en draagt bij aan de uitstraling van de zakelijke omgeving.

Teruglevering
Schat van tevoren in hoeveel stroom je kunt en wilt opwekken. Daarvoor is het handig je huidige verbruik vast te stellen en te weten hoeveel je in de toekomst verwacht te gaan gebruiken. Dit is belangrijk omdat je hiermee kunt berekenen of de investering uit kan.

Offertes
Vraag verschillende offertes aan. Om zonne-energie op te wekken heb je naast panelen ook montagemateriaal, andere energiemeters, kabels en omvormers nodig. De prijzen hiervoor verschillen per installateur.

Rendement
Ga na of de investering loont. Bereken de complete kosten en wat het in de toekomst oplevert. Bij deze stap kun je rekening houden met de fiscale aftrekregelingen, waardoor het een stuk aantrekkelijker kan worden om te investeren in zonnepanelen.

Door deze stappen aan te houden kun je als bedrijf op een overzichtelijke manier zonnepanelen aanschaffen.

Zonne-energie: een duurzame investering

Het klinkt zo op het eerste gezicht misschien wat ingewikkeld, maar door slim om te gaan met de beschikbare regelingen wordt zonne-energie zakelijk gezien een duurzame investering die zich uiteindelijk altijd terugverdiend.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Goed nieuws! In 2020 installeerde Nederland een recordhoeveelheid aan zonnepanelen. Er werd maar liefst 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, vertelt: 'Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen.' Heb jij nog geen zonnepanelen? Grijp nu je kans en vraag gratis tot wel vier vrijblijvende offertes aan via onze site!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Klimaatpositief als kerstcadeau geven? Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen? Lees het in dit artikel op Trouw.nl

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze zijn. Dat blijkt uit de Stroomranking 2020. De Stroomranking maakt zichtbaar welke stroomleveranciers écht groen zijn en welke niet.  Met de jaarlijkse Stroomranking willen de drie maatschappelijke organisaties de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal