icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Je vraagt je af of particulieren die ten eerste stroom opwekken met zonnepanelen en die dit ten tweede terug leveren aan het net wel of geen 'ondernemers' met btw-plicht zijn?

Het antwoord is: ja! Als je als particulier met zonnepanelen energie levert aan de energieleverancier, kun je door een uitspraak van het Europese Hof worden aangemerkt als ondernemer voor de btw. Dit kan een hoop rompslomp met zich meebrengen voor je particuliere administratie.

Voor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van een salderingsregeling blijft de situatie overzichtelijker. De salderingsregeling houdt in het kort in dat je aan het eind van het jaar de opgewekte zonne-energie mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Deze groep rekent zelf met de energieleverancier af over de netto gebruikte stroom. Als ze niets met het btw-ondernemerschap te maken willen hebben, is de oplossing eenvoudig: niets doen.

Ontheffing

Wie ontheffing van het btw-ondernemerschap wil, kan gebruik maken van de zogenoemde kleineondernemersregeling. Die bepaalt dat als een ondernemer minder dan €1.883 per jaar aan btw kan factureren, er geen verrekening met de fiscus nodig is. De Belastingsdienst heeft hier 4 voorwaarden aan gesteld:

  • Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen.
  • Na aftrek van de voorbelasting betaal je minder dan € 1.883 btw per jaar.
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

 

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

De isolatiesubsidie SEEH is recent door de minister gewijzigd. De subsidiebedragen tijdelijk zijn tijdelijk verhoogd en je kunt de subsidie nu meerdere keren aanvragen (i.p.v eenmalig).  Voor 2021 verwachten we een versobering van de subsidieregelingen. Heb je verduurzamingsplannen en wil je nog gebruikmaken van de huidige isolatiesubsidie? Kom dan snel in actie. De subsidie kun je namelijk pas aanvragen, nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd en betaald.  Meer informatie over de SEEH subsidie lees je op onze site.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

We zijn er inmiddels (bijna) allemaal van doordrongen dat de aarde opwarmt en dat dat leidt tot een klimaatcrisis. De impact op het natuurlijke leven om ons heen is al zichtbaar. Wat merken we daarvan in onze tuinen en wat kunnen we hier aan doen?

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

Het aandeel hernieuwbare energie in 2019 was in Nederland 8,7 procent. 5,3 procent onder het 2020-doel. Dat stelt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport ‘Hernieuwbare Energie in Nederland 2019’. De meeste hernieuwbare energie die Nederland per eind 2019 opwekte komt uit biomassa (59 procent) en windenergie (21 procent). Lees hier de publicatie: https://www.cbs.nl/n...n-nederland-2019

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

In samenwerking met

Logo Essent
Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Energiewacht
Logo Energiewonen
Logo Zon7