icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Je vraagt je af of particulieren die ten eerste stroom opwekken met zonnepanelen en die dit ten tweede terug leveren aan het net wel of geen 'ondernemers' met btw-plicht zijn?

Het antwoord is: ja! Als je als particulier met zonnepanelen energie levert aan de energieleverancier, kun je door een uitspraak van het Europese Hof worden aangemerkt als ondernemer voor de btw. Dit kan een hoop rompslomp met zich meebrengen voor je particuliere administratie.

Voor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van een salderingsregeling blijft de situatie overzichtelijker. De salderingsregeling houdt in het kort in dat je aan het eind van het jaar de opgewekte zonne-energie mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Deze groep rekent zelf met de energieleverancier af over de netto gebruikte stroom. Als ze niets met het btw-ondernemerschap te maken willen hebben, is de oplossing eenvoudig: niets doen.

Ontheffing

Wie ontheffing van het btw-ondernemerschap wil, kan gebruik maken van de zogenoemde kleineondernemersregeling. Die bepaalt dat als een ondernemer minder dan €1.883 per jaar aan btw kan factureren, er geen verrekening met de fiscus nodig is. De Belastingsdienst heeft hier 4 voorwaarden aan gesteld:

  • Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen.
  • Na aftrek van de voorbelasting betaal je minder dan € 1.883 btw per jaar.
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.
afbeelding montage systeem zonnepanelen
foto omvormer
afbeelding soorten panelen

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Woonbewust eenvoudig en snel tot wel 4 offertes voor zonnepanelen.

Laat je gegevens achter en ontvang per e-mail direct offertes van bedrijven in jouw gemeente of regio.


hand point icon Offertes aanvragen Lees meer right arrow icon
external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden
afbeelding bij Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig

Laat je een huis of uitbouw bouwen en overweeg je een groen dak? Zorg er dan voor dat de dakconstructie stevig genoeg is om een groen dak te dragen. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van de totale opbouw van het groen daksysteem. Houd er daarnaast rekening mee dat door variabele belastingen (zoals sneeuw of regen) het dak zwaarder kan worden.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Het kabinet heeft besloten 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. Waterstof wordt als belangrijke energiedrager gezien in de toekomstige energievoorziening. Het kan daarmee veel processen die niet elektrisch kunnen toch duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van je huis.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Vandaag heeft minister Ollogren een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij ingrijpende renovaties verplicht wordt. Deze verplichting gaat straks alleen gelden wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de renovatie.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal