icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Je vraagt je af of particulieren die ten eerste stroom opwekken met zonnepanelen en die dit ten tweede terug leveren aan het net wel of geen 'ondernemers' met btw-plicht zijn?

Het antwoord is: ja! Als je als particulier met zonnepanelen energie levert aan de energieleverancier, kun je door een uitspraak van het Europese Hof worden aangemerkt als ondernemer voor de btw. Dit kan een hoop rompslomp met zich meebrengen voor je particuliere administratie.

Voor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van een salderingsregeling blijft de situatie overzichtelijker. De salderingsregeling houdt in het kort in dat je aan het eind van het jaar de opgewekte zonne-energie mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Deze groep rekent zelf met de energieleverancier af over de netto gebruikte stroom. Als ze niets met het btw-ondernemerschap te maken willen hebben, is de oplossing eenvoudig: niets doen.

Ontheffing

Wie ontheffing van het btw-ondernemerschap wil, kan gebruik maken van de zogenoemde kleineondernemersregeling. Die bepaalt dat als een ondernemer minder dan €1.883 per jaar aan btw kan factureren, er geen verrekening met de fiscus nodig is. De Belastingsdienst heeft hier 4 voorwaarden aan gesteld:

  • Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen.
  • Na aftrek van de voorbelasting betaal je minder dan € 1.883 btw per jaar.
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

 

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 dag geleden

Goed nieuws! In 2020 installeerde Nederland een recordhoeveelheid aan zonnepanelen. Er werd maar liefst 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, vertelt: 'Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen.' Heb jij nog geen zonnepanelen? Grijp nu je kans en vraag gratis tot wel vier vrijblijvende offertes aan via onze site!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Klimaatpositief als kerstcadeau geven? Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen? Lees het in dit artikel op Trouw.nl

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze zijn. Dat blijkt uit de Stroomranking 2020. De Stroomranking maakt zichtbaar welke stroomleveranciers écht groen zijn en welke niet.  Met de jaarlijkse Stroomranking willen de drie maatschappelijke organisaties de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal