icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Bij zonne-energie denken de meeste mensen aan het opwekken van elektrische stroom door middel van zonnepanelen. Dit is echter slechts één van de vormen van zonne-energie. De energie van de zon kan ook gebruikt worden om water te verwarmen. In dit artikel lees je hoe je met een zonneboiler warm water kunt opwekken door gebruik te maken van de thermische energie van de zon.

Afbeelding als illustratie bij artikel Zonneboiler - warm water door thermische zonne-energie
Schematische weergave van een simpele zonneboiler. Koud water stroomt binnen (A) in een geïsoleerde opslagtank (B). Vanaf daar stroomt het water door een zonnecollector (C) waar het de thermische energie van de zon opneemt (D). Het opgewarmde water loopt terug in de tank waar het zich vermengd met het koude water. Het hete water bevindt zich in de top van de opslagtank en kan gebruikt worden (E). De temperatuur van het water aan de bovenkant van de tank (F+) is hoger dan die op bodem van de tank (G-) door de verminderde soortelijke massa van warmer water. (Afbeelding © Inkwibbna)

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is de benaming voor een systeem dat bestaat uit een zonnecollector en een warmwaterboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in thermische energie, waarmee vervolgens water wordt verwarmd. Aangezien warm water de op één na hoogste energie-kostenpost is binnen huishoudens, kan met behulp van een zonneboiler een flinke besparing worden gerealiseerd.

Er zijn verschillende types zonneboilers:

 • De standaard zonneboiler
 • De cv-zonneboiler
 • De compacte zonneboiler
 • De zonneboilercombi

De standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler heeft een collector en een los voorraadvat. De vloeistof in de collector wordt rondgepompt in een gesloten circuit, welke zijn warmte in het voorraadvat via een warmtewisselaar aan het leidingwater afgeeft. Als het water nog niet op de gewenste temperatuur is, wordt het door een combiketel naverwarmd.

Het warmwatercomfort is vergelijkbaar met het comfort van een combiketel. Er zijn standaard zonneboilers met en zonder terugloopsysteem. Het terugloopsysteem voorkomt bevriezing van het water in de collector. Als het buiten te koud is, loopt het water simpelweg uit de collector in een terugloopvat. Als er antivries in de collector zit is een terugloopsysteem niet nodig.

De cv-zonneboiler

Bij een cv-zonneboiler wordt niet de cv opgewarmd, maar het cv-water zorgt voor bijverwarming van het boilerwater. Dit kan door buizen van de cv die door de boiler lopen.. De cv-zonneboiler heeft een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. De extra warmtewisselaar is aangesloten op de cv-ketel, waardoor geen aparte naverwarmer nodig is. Omdat direct uit het voorraadvat wordt getapt, heeft het als voordeel dat het water in de boiler warmer wordt. Hierdoor kan er veel tap- en douchewater tegelijkertijd gebruikt worden.

De compacte zonneboiler

In een compacte zonneboiler zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd. Het voordeel hiervan dat de boiler zich buiten bevindt en dat hiermee dus ruimte bespaart kan worden in huis. Omdat deze boiler zich buiten bevindt is deze extra goed geïsoleerd. Hierdoor wordt het dak van je huis wat zwaarder belast, maar dat hoeft meestal geen probleem te zijn. Een compacte zonneboiler kan meestal tussen de 75 en 140 liter water opslaan. Dit type boiler is daarmee prima geschikt voor niet al te grote huishoudens.

De zonneboilercombi

Een zonneboilercombi wordt in de plaats van een cv-ketel geïnstalleerd en bestaat uit een grote cv-zonneboiler, waarin een voorraadvat en een cv-brander of warmtepomp geïntegreerd zijn. Naast warm water, verwarm je hiermee ook je woning. Beide uiteraard in gescheiden circuits. In het apparaat zitten meerdere warmtewisselaars die zorgen voor warmteoverdracht. Één voor zonnewarmte, één voor verwarming van het cv-water en één voor verwarming van het tapwater. De zonneboilercombi werkt op elk cv-systeem. Voor een hoog rendement wordt aangeraden de zonneboilercombi te gebruiken in combinatie met wand- en vloerverwarming.

Bekijk welke opties voor jou het meest geschikt zijn en doe de gratis Woonbewust Woningscan.

 

Praktische informatie over zonneboilers

Enkele veelgestelde vragen over zonneboilers en hun antwoorden:

 • Kan ik een zonneboiler gebruiken voor mijn cv?
  Ja, in principe kan dat. Maar vanwege het Nederlandse klimaat is dit in de meeste gevallen niet rendabel. Bovendien is het ingewikkeld en duur om aan te leggen.
 • Zonneboiler: zelf installeren, of laten installeren?
  Het kan allebei: er zijn zelfbouwpakketten, maar de meeste mensen laten een zonneboiler door een specialist installeren.
 • Heb ik een vergunning nodig?
  Nee, in verreweg de meeste gevallen is een vergunning niet nodig. Informeer bij jouw gemeente.
 • Werkt een zonneboiler in de winter?
  Dat is afhankelijk van het weer. Op heldere dagen kan het water in de opslagvaten nog de 60 graden bereiken.

Met een zonneboiler kan enkel water verwarmd worden. Wie elektrische energie uit zonlicht wil opwekken kan zonnepanellen aanschaffen.

Benieuwd of een zonneboiler iets voor jouw woning is? Doe de gratis Woonbewust Woningscan en kom er achter wat wij voor jou kunnen betekenen!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 weken geleden

Het Vlaamse bouwbedrijf Kamp C heeft als eerste ter wereld een huis van twee verdiepingen (90m2) in één stuk ge-3D-print. Het bedrijf gebruikte daarvoor de grootste 3D-betonprinter van Europa. Het huis is volgens Kamp C drie keer sterker dan andere huizen die zijn gebouwd met snelbouwstenen en moet in de toekomst in twee weken kunnen worden geprint.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat het niet rendabel is om je woning te verduurzamen en in sommige wijken groeit de weerstand tegen de energietransitie. Maar hoe krijgen we onze huizen dan wél energieneutraal?
https://www.volkskra...utraal~ba8b99b2/

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
3 weken geleden

Een elektrische auto gaat veel langer mee dan tot nu toe werd gedacht. Ook blijkt dat de productie van de batterij tot minder CO2-uitstoot leidt dan werd aangenomen. Al met al is de CO2-uitstoot van een elektrische auto op dit moment gemiddeld minder dan de helft van die van zijn benzinebroertje. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek door de Technische Universiteit Eindhoven.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

In samenwerking met

Logo Essent
Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Energiewacht
Logo Energiewonen
Logo Zon7