icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen zonnepanelen en een zonneboiler? Daar lees je in dit artikel alles over. We gaan ook in op een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler. Ben je benieuwd naar het precieze rendement en de terugverdientijd? Gebruik dan de tools uit dit artikel om dit te berekenen.

Hoe werkt een systeem met zonnepanelen?

Afbeelding als illustratie bij artikel Verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler
Huis met een systeem van zonnepanelen

Zonnepanelen maken het mogelijk om het dak van je woning te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Doordat de prijs van zonnepanelen steeds verder afneemt, wordt investeren in een dergelijk systeem voordeliger. Uiteraard worden zonnepanelen nog interessanter bij een stijgende energieprijs, doordat deze investering hierdoor steeds meer oplevert. Alleen wanneer je zonnepanelen in de juiste hellingshoek positioneert wordt de capaciteit optimaal benut. Laat zonnepanelen door een specialist installeren om zonnepanelen maximaal te benutten.

Gebruik de onderstaande formule om de terugverdientijd en daarmee het rendement te berekenen. Aan de hand van een voorbeeld wordt uitgelegd hoe je de terugverdientijd kunt berekenen.

Terugverdientijd zonnepanelen

Wanneer een installatie van 5.000 Wp 4.200 kWh stroom levert en hier €10.514 voor betaalt wordt, kun je met een snelle berekening ontdekken met welke kosten per kWh je te maken hebt. In dit geval €10.514 / 4.200 = €2,50 per kWh. Bij een energieprijs van €0,25 zou het 10 jaar kosten om de installatie terug te verdienen (€2,50 / €0,25 = 10 jaar).

Hoe werkt een systeem met zonneboiler?

Bij een zonneboiler werken zonnecollectoren samen met een boiler. Op deze manier wordt de warmte van de zon opgevangen en is het mogelijk om het gasverbruik naar beneden te brengen. Vaak scheelt het tot de helft in het gasverbruik als er met een hr-ketel gewerkt wordt. Bij een zonneboilercombi is het ook mogelijk het huis te verwarmen en wordt er nog meer energie bespaard. Ben je benieuwd op welke manier je de terugverdientijd van een zonneboiler kunt berekenen? Gebruik dan het onderstaande rekenvoorbeeld.

Terugverdientijd zonneboiler

Stel allereerst vast hoeveel er geïnvesteerd is in de gehele installatie. Neem zowel de aanschafkosten als de kosten voor installatie mee. Het eenvoudigst is om de besparing op gas te berekenen. Bij een gasprijs van €0,65, een investering van €3.500 en een besparing van 300m3 kom je op een besparing uit van: €0,65 x 300 = €195. In dit rekenvoorbeeld is de terugverdientijd €3.500 / €195 = 18 jaar.

Combinatie van zonnepanelen en zonneboiler

Meer energie besparen? Combineer dan zonnepanelen met een zonneboiler. Op deze manier werkt de besparing meerdere kanten op en kun je een nog groter deel van de energiebehoefte zelf opwekken. Uiteraard vereist dit een behoorlijke investering. Dit niet altijd betaalbaar. Gelukkig zijn er zowel op lokaal als landelijk niveau verschillende subsidies om beroep op te doen. Op deze manier wordt de investering beter behapbaar en kun je op termijn kosten besparen. Wanneer de investering nog steeds te hoog is, kun je overwegen om eerst voor alleen een zonneboiler of zonnepanelen te gaan. Bereken door middel van de terugverdientijd welke optie het meeste rendement oplevert.

Het is bij het maken van een dergelijke grote investering altijd verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Door verschillende offertes te vergelijken, kun je een goed onderbouwde keuze maken. Vraag via onderstaande link gratis en vrijblijvende offertes aan. Woonbewust.nl heeft als doel om Nederland duurzamer te maken en via onze offerteservice kun je gratis verschillende offertes ontvangen van verschillende zonnepanelen leveranciers in Nederland en meer.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 dagen geleden

Goed nieuws! In 2020 installeerde Nederland een recordhoeveelheid aan zonnepanelen. Er werd maar liefst 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, vertelt: 'Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen.' Heb jij nog geen zonnepanelen? Grijp nu je kans en vraag gratis tot wel vier vrijblijvende offertes aan via onze site!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Klimaatpositief als kerstcadeau geven? Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen? Lees het in dit artikel op Trouw.nl

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze zijn. Dat blijkt uit de Stroomranking 2020. De Stroomranking maakt zichtbaar welke stroomleveranciers écht groen zijn en welke niet.  Met de jaarlijkse Stroomranking willen de drie maatschappelijke organisaties de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken.

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal