icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Hoewel de zon voor iedereen gratis is, zijn er zonnepanelen (een photovoltaïsch- of PV-systeem) nodig om die zonnestralen om te zetten in elektriciteit. En zonnepanelen zijn helaas niet gratis. Ondanks dat zonnepanelen initieel vaak een redelijke investering vergen, kunnen ze op de lange termijn financieel zeer interessant zijn. Het idee bestaat dat dit voornamelijk in zonovergoten gebieden zoals Zuid-Europa winstgevend is, maar ook in Nederland is zonne-energie nu al voordeliger dan energie uit fossiele brandstoffen.

Vroeger diende je flink wat geld opzij te zetten om een zonne-energiesysteem aan te schaffen. Gelukkig is de technologie een stuk verder ontwikkeld en zijn er nu hoogwaardige panelen van goede kwaliteit op de markt, die betrouwbaar én betaalbaar zijn. Voor een bedrag van 5500 euro kan een gemiddeld gezin al voorzien worden in de energiebehoefte.

Wat kosten zonnepanelen op je dak?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft dan betaal je meestal een totaalprijs voor zowel de onderdelen als de installatiekosten. Op dit moment kost een zonne-energiesysteem ongeveer tussen de 5000 en 6000 euro. Normaal gesproken is de kostenverhouding ongeveer als volgt:

  • Van het totaalbedrag is 50% nodig voor de aanschaf van de zonnepanelen
    De productiekosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. Een zonnepaneel kost anno 2014 ongeveer 50% minder dan in 2011.
  • De omvormer is vaak ongeveer 20-25% van de totale aanschafkosten
    Ook omvormers worden door technologische innovatie steeds goedkoper.
  • De overige 25-30% zijn de kosten voor installatie
    Doordat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen, zijn er ook steeds meer installateurs bijgekomen. Door deze verhoogde concurrentie zijn installatiekosten omlaag gegaan.

Door een combinatie van dalende prijzen voor zonnepanelen en een grote concurrentie op de installatiemarkt, is het plaatsen van zonnepanelen nu ongeveer 40-50% goedkoper dan een jaar of twee geleden. De terugverdientijd, de tijd die nodig is om de initiële aanschafkosten terug te verdienen, is daardoor ook drastisch teruggelopen. Momenteel kunnen zonnepanelen in ongeveer 10 jaar worden terugverdiend, terwijl de meeste panelen een levensduur kennen van ten minste 25 jaar. Dit maakt dat zonnepanelen een zeer interessante investering zijn.

Ontdek of zonnepalen iets voor jou zijn, doe de gratis Woonbewust Woningscan en bekijk wat wij voor jou kunnen betekenen!

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in Nederland? Een rekensom.

In Nederland betalen huishoudens voor het afnemen van elektriciteit van een energiemaatschappij rond de 23 eurocent per kilowattuur. Een zonne-energiesysteem levert in Nederland normaal gesproken ten minste 75.000-80.000 kWh op in 25-30 jaar. Als je daar de rente en de aflossing bij op telt, komt de prijs van zonne-energie daarmee ongeveer uit op 10-12 cent per kilowattuur. Het voordeel is dat bijkomende kosten vrijwel uitgesloten zijn, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van ten minste 25 jaar.

Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer 10 jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na dat punt, zijn pure winst.

De uiteindelijke opbrengst van zonnepanelen is wel sterk afhankelijk van de plaatsing. Zo zal de opbrengst beter zijn bij panelen die op het zuiden of zuidwesten worden geplaatst. Hoe rendabel zonnepanelen zijn verschilt per situatie en per installateur. Het is dus verstandig om, alvorens je een keuze maakt, een adviesgesprek aan te vragen bij meerdere partijen.

Waarom zijn de verschillen in prijzen zo groot?

Wie een beetje rondkijkt op het internet zal zien dat er best grote verschillen zijn in aanschafprijzen. Bij zonnepanelen geldt dat kwaliteit heel erg samenhangt met de prijs. Er zijn leveranciers die stunten met goedkope panelen en installaties. Het risico van in zee gaan met deze partijen is dat er vaak geen, of slechts een beperkte, garantie wordt gegeven over de panelen en installatie. Stel er is een flinke storm en de installatie begeeft het, dan draai je in dat geval zelf voor de kosten op.

Zonnepanelen leasen

Voor veel huishoudens is een aanschafprijs van bijvoorbeeld 5500 euro een grote investering. In die gevallen is het goed om te weten dat het soms ook mogelijk is om zonnepanelen te leasen. Bij partijen die zonnepanelen leasen is het soms mogelijk om een gehele installatie voor slechts 50 euro per maand te leasen. Hiermee schiet je energierekening direct omlaag en draag je dus, zonder direct groots te investeren, bij aan een beter milieu. Denk je na over het leasen van zonnepanelen, vraag dan ook zeker naar de mogelijkheden hiervan bij de installateurs waarmee je contact op neemt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van aanschaf of lease van zonnepanelen voor jouw woning? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend tot wel vier verschillende offertes bij ons aan. Gemakkelijk en snel via Woonbewust.nl!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal