icon switch to dark mode icon switch to normal mode

De mensheid gebruikt al duizenden jaren de zon als bron van energie en warmte, maar vooral door de technologische ontwikkelingen van de laatste decennia kunnen we echt gebruik kan maken van deze onuitputtelijke energiebron.

1. Zonne-energie in het oude Griekenland

Families in het oude Griekenland waren zich al bewust van de kracht van de zon. Zij bouwden hun huizen op zo'n manier, dat zij het meeste zonlicht konden vangen tijdens de koude wintermaanden. De oude Grieken geloofden dat de zonnegod 'Helios' was. Zij geloofden er in dat Helios met zijn zonnewagen in de hemel rondom de aarde reed. Helios is verantwoordelijk voor zonsopgang en -ondergang.

2. World Solar Challenge

De eerste World Solar Challenge vond plaats in 1987. Dit is een autorace op zonne-energie van 3021 km door de Australische outback van Darwin naar Adelaide.

3. De kracht van één uur zon

Ongeveer 30% van de straling die we krijgen van de zon wordt door de bovenste atmosfeer van de aarde teruggekaatst naar de ruimte. De rest wordt geabsorbeerd door de wolken, oceanen en landmassa's hier op aarde. Maar zelfs in deze omstandigheden, zou de energie die onze planeet krijgt van slechts één uur blootstelling aan de zon, voldoende zijn om in de gehele energie behoefte te voorzien die alle mensen hier op aarde gebruiken in een heel jaar.

4. De ontdekking van het photovoltaïsch effect

De ontdekking van het photovoltaïsch effect wordt toegeschreven aan de Franse natuurkundige Alexander-Edmond Becquerel in 1839. De potentie van zonne-energie was dus al vroeg bekend!

5. Nobelprijs voor de Vrede

In 1921 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan Albert Einstein voor experimenten met zonne-energie en photovoltaïsche cellen.

6. De eerste zonne-energie vergadering

In 1955 hield de 'American Solar Energy Society' zijn eerste vergadering over zonne-energie. Voor deze vergadering in Phoenix reisden meer dan 1000 onderzoekers, ingenieurs en ambtenaren uit 36 verschillende landen af.

7. De eerste zonnevlucht

De eerste zonne-vlucht vond plaats in 1974 in Californië door een onbemand vliegtuig dat werd ontwikkeld door de broers Roland en Bob Boucher.

8. Zonneboot

In 1975 werd de eerste zonneboot gebouwd in Engeland. In 1996 maakte Kenichi Horie uit Japan, met de eerste op zonne-energie aangedreven catamaran, de oversteek van de Stille Oceaan.

9. Zonnespiegel

Wist u dat het mogelijk is om het rendement van een zonnepaneel te verhogen met 75%? Hiervoor plaatst u een spiegel op de grond aan de voorkant van het paneel die ongeveer twee keer de grootte van het paneel heeft.

10. Zon op een bewolkte dag

Wist u dat PV-cellen in zonnepanelen niet direct zonlicht nodig hebben om te werken? Zij kunnen nog steeds voldoende energie genereren op een bewolkte dag.

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal