icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Wanneer je je huis wilt isoleren kan het interessant zijn om eens te kijken naar de diverse subsidiemogelijkheden voor isolatie. Op lokaal niveau zijn er aantrekkelijke subsidies voor duurzaam isoleren waar je aanspraak op zou kunnen maken. Wil je  weten of je in jouw gemeente in aanmerking kunt komen voor subsidies met betrekking tot isolatie van je woning? Je kijkt hiervoor op: www.energiesubsidiewijzer.nl om informatie in te winnen rechtstreeks afkomstig van de rijksoverheid. Zo weet je direct of je in aanmerking komt voor een eventuele subsidie.

Nederland moedigt zijn inwoners aan om zo duurzaam mogelijk te bouwen, verbouwen en wonen met het oog op milieuvriendelijkheid. Daarnaast zijn er op regionaal niveau ook verscheidene regelingen te treffen. Op deze pagina vind je een overzicht van mogelijke belastingvoordelen, kortingen en subsidies.

Landelijke regelingen

Nederland heeft diverse subsidies beschikbaar gesteld, onder andere voor duurzaam isoleren. Door gebruik te maken van deze subsidies, is het mogelijk om goedkoper te isoleren. Er zijn in Nederland meerdere subsidies voor milieuvriendelijk (ver)bouwen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste subsidies en leningen die van toepassing zijn op isolatie.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

In Nederland gelden landelijk verschillende subsidies voor het verduurzamen van je woning. Tot in ieder geval 2021 is het mogelijk om een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aan te vragen. Deze geldt voor bijvoorbeeld de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze subsidie bedraagt tussen de €750 en €2000 voor zonneboilers en tussen de € 1.500 en € 1.800 voor warmtepompen. Het subsidiebedrag begint bij pelletkachels op €500 en voor biomassaketels zijn dit bedragen vanaf €2500.

Btw tarief 9%

De btw voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden van woningen is verlaagd van 21% naar 9%. Deze subsidie betreft de kosten voor de arbeid die verricht wordt met betrekking tot isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar na de eerste ingebruikneming.

Om gebruik te maken van de btw-verlaging, kun je deze bespreken met de partij die de isolatiewerkzaamheden uit gaat voeren. Deze partij kan vervolgens het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat je minder betaalt. Op deze factuur is het van belang dat er een duidelijke splitsing wordt gemaakt tussen het arbeidsloon en de verstrekte isolatie materialen.

Energiebesparingslening

Met het energiebesparingskrediet of -lening kunnen consumenten goedkoper geld lenen voor groene investeringen. Denk hierbij aan investeringen zoals het plaatsen van isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren of een warmtepomp. Bij een energiebesparingslening kun je bedragen van €2.500 tot €25.000 lenen op een goedkopere manier en met een lagere rente, doordat de overheid garant staat. Bij een Nul op de Meter (NoM) renovatie kun je zelfs tot op €50.000 lenen. Dit houdt in dat je je woning in één keer energie neutraal maakt, waardoor je een bedrag tot op €25.000 kunt lenen. Voor de lening staat een maximale looptijd van vijftien jaar.

Heb je geen eigen woning maar woon je in een appartement of wil je samen met de VVE maatregelen treffen? Ook dan kun je gebruik maken van de energiebespaarlening. 

De lening is niet gekoppeld aan je woning en wordt daarom geregistreerd bij het BKR. Ook is de lening fiscaal aftrekbaar en boetevrij aflossen is ook één van de voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.energiebespaarlening.nl. Andere energiebesparende regelingen mogen gecombineerd worden met het energiebesparingskrediet.

Duurzaamheidslening

Naast een energiebespaarlening wordt er in sommige gemeenten een duurzaamheidslening aangeboden. De voorwaarden van een duurzaamheidslening zijn vergelijkbaar met die van een energiebespaarlening, met als grootste verschil dat de rente gunstiger is voor de duurzaamheidslening.

Subsidie Energielabel

Een energielabel biedt je inzicht in het energieverbruik van je woning. Hierbij wordt gekeken naar de isolatie van je daken, muren, vloeren en ramen. Ook geeft het energielabel aan hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie in je woning zijn. Het energielabel biedt interessante informatie voor wanneer je een huis gaat kopen of huren. Een hoger energielabel betekent een zuiniger huis en dus een lagere energierekening, beter voor het milieu en meer wooncomfort.

De overheid wil huiseigenaren met het energielabel stimuleren tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit is dan ook de reden dat een aantal landelijke subsidies zijn gekoppeld aan het energielabel.

Via de stimuleringspremie Meer Met Minder is het mogelijk subsidie te krijgen voor het maken van een labelsprong. Een labelsprong betekent dat je woning een klasse zuiniger wordt, bijvoorbeeld van een energielabel E naar label D. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Het energielabel voor de verkoop en verhuur van een huis is januari 2008 ingevoerd. Na een aanvankelijk slechte start is in 2010 een sterk verbeterde versie van het energielabel op de markt.

Ook kun je zelf je subsidie uitrekenen. Dit kan via de website van het RVO. Daar bieden ze een rekentool aan, die het mogelijk maakt om een indicatie te ontvangen van je subsidie.

Regionale subsidies

Naast de landelijke maatregelen zijn er regionaal ook maatregelen beschikbaar gesteld om subsidies aan te vragen, zoals bijvoorbeeld de duurzaamheidslening. Een aantal gemeentes en provincies hebben een milieuvriendelijk programma opgenomen in hun beleid.

Als je wilt weten welke subsidies je kunt aanvragen kun je het beste informeren bij je eigen provincie en/of gemeente. Je kunt alle subsidies en duurzame leningen ook terugvinden in onze Woningscan. Hier tonen we op basis van jouw adres en de gekozen maatregelen alle financiële mogelijkheden. Zo weet je gelijk of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Daarnaast kun je informatie verkrijgen bij de overheid, via www.energiesubsidiewijzer.nl.

Benieuwd geworden naar welke besparingsmogelijkheden er in jouw geval gelden? Doe nu de gratis Woonbewust Woningscan en bekijk welke subsidies er voor jouw woning mogelijk zijn!

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 week geleden

Een duurzame woning verkoopt nóg beter dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM. Duurzaamheid speelt een steeds prominentere rol bij de verkoopprijs van je huis en verwacht wordt dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.  Lees het volledige onderzoek hier: https://www.nvm.nl/m...ame-woningen.pdf

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
1 maand geleden
afbeelding bij Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan ze

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen. Lees er alles over op: https://bit.ly/3v3pkYy

external link icon
profiel afbeelding Woonbewust
Woonbewust
2 maanden geleden
afbeelding bij Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een gro

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, aangezien een woning met een groendak een waardestijging heeft van gemiddeld 4 tot 8%, ten opzichte van een vergelijkbaar pand in de nabije omgeving. Bron: Stad+Groen

Begin direct met besparen

Doe de gratis woningscan en kijk welke slimme maatregelen passen bij jouw woning!

Aangesloten organisaties
Vergelijk via Woonbewust offertes bij meer dan 60 installatie­bedrijven

Logo VoltaSolar
Logo Iso Profs
Logo Nederland Isoleert
Logo Milieu Centraal
Logo Zonvoornop
Logo Nederlandse Zonnepanelen Unie
Logo Compleet Duurzaam
Logo Isolatie Centraal