icon switch to dark mode icon switch to normal mode

Waarom je woning isoleren?

De eerste stap naar een energieneutrale woning is het isoleren ervan. Door goed te isoleren wordt er minder energie verbruikt en minder verspild. Pas wanneer de isolatie van je woning op orde is, heeft het nut om te kijken naar maat­regelen als zonne­panelen of een warmte­pomp.

 • euro icon
  Bespaar op je energierekening
  Wanneer je huis eenmaal goed geïsoleerd is gaan maandelijkse energielasten gelijk naar beneden. Bijna elk huishouden kan daardoor meer besparen. Bij een slecht geïsoleerde hoekwoning kan dit bijvoorbeeld wel €1.900 per jaar schelen.
 • euro icon
  Snel terugverdiend, winst op lange termijn
  Voor het laten aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Op lange termijn is woning­isolatie dus een goede investering. Voor spouwmuurisolatie bijvoorbeeld is de winst vergelijkbaar met een rente van 11 procent op je spaar­rekening.
 • euro icon
  Meer wooncomfort
  Ruimtes die koud zijn in de winter en te warm in de zomer. Koude tocht door de woning. Door je woning goed te isoleren voorkom je deze ongemakken direct. En met goede vloerisolatie heb je geen koude voeten meer!
 • home-heart icon
  Hogere woningwaarde
  Een goed geïsoleerd huis heeft een hoog energielabel. Een goed energielabel heeft een direct positief effect op de waarde van een huis. Onderzoek wijst uit dat een hoger energielabel tot een gemiddelde prijsstijging van 2% van de verkoopwaarde zorgt. Een woning met een laag (G-)label brengt soms wel 13% minder op, dan een vergelijkbare woning met een hoog label.
 • euro icon
  Zeer betaalbaar dankzij subsidie
  Huiseigenaren die willen investeren in isolatie kunnen gebruik maken van diverse landelijke en gemeentelijke subsidies. Zo kun je gebruik maken van een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten en kun je tot 25% subsidie op isolatiebedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie.
Infographic met voorbeelden van hoeveel je kan besparen met woningisolatie, per type woning
achtergrond afbeelding isolatiemateriaal

Populaire vormen van woningisolatie

afbeelding spouwmuurisolatie in de praktijk

Spouwmuur­isolatie

Het na-isoleren van de spouw is een van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Normaal gesproken kan dit in één dag worden uitgevoerd. Spouwmuur­isolatie is daardoor een zeer interessante investering.

Voor een gemiddelde hoekwoning betaal je bijvoorbeeld voor spouwmuur­isolatie eenmalig rond de €2000, maar bespaar je al snel €650 per jaar. Ook kun je tot wel €500 aan subsidie krijgen. De kosten voor spouwmuur­isolatie verdien je daarmee in ongeveer 3 jaar terug.

voorbeeld van dakisolatie in de praktijk

Dak­isolatie

Wist je dat je tot wel 30% van je warmte kan verliezen via het dak? Door je dak te isoleren kun je dus aanzienlijk besparen. Een geïsoleerd dak is als een warme deken over je woning en geeft veel comfort.

Het laten aanbrengen van dakisolatie is een eenmalige investering. Daarbij kun je tot wel €1200 subsidie terug krijgen. De besparing zie je echter elk jaar terug op de energie­rekening. De behaalde winst bij dak­isolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 8 procent.

voorbeeld van vloerisolatie

Vloer­isolatie

Bij vloerisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht in de kruipruimte van de woning. Dit maakt je woning een stuk behagelijker. Je merkt het direct met je voeten. Maar ook op de energie­rekening!

Ook vloerisolatie kan in een dag worden aangelegd. Gemiddeld kun je met goede vloer­isolatie per jaar zo'n €210 besparen. Wanneer je dit laat doen door een professioneel bedrijf kost je dit rond de €1500. Daarmee heb je vloerisolatie dus gemiddeld in 7 jaar terugverdiend.

Gratis vrijblijvende offertes

Woonbewust regelt voor jou in één aanvraag tot wel vier persoonlijke offertes voor dak-, spouwmuur- en/of vloerisolatie. Dit doen we bij aangesloten installatie­bedrijven in jouw gemeente of regio.

De door jou verstrekte gegevens delen wij met deze partijen. Op die manier kom je binnen enkele minuten in contact met een betrouw­bare vakman. Je krijgt per e-mail meerdere vrij­blijvende voorstellen, zodat je makkelijk kunt vergelijken.

hand point icon Nu offertes aanvragen
 • envelope icon

  1. Verstuur je aanvraag

  Gebruik het formulier om gegevens over je woning en contact­gegevens te versturen. Deze gegevens worden gedeeld met de installatie­partners.

 • user with hard hat icon

  2. Persoonlijk aanbod

  Je ontvangt maximaal vier offertes van bij ons aangesloten isolatie­specialisten uit jouw regio. Zij kunnen eventueel eerst nog contact met jou opnemen, wanneer zij meer informatie nodig zijn.

 • file with signature icon

  3. Maak je eigen keuze

  Vergelijk de vrijblijvende offertes en maak zelf de keuze die voor jou goed voelt!

Installatie­partners

De bij ons aangesloten installatie­partners zijn stuk voor stuk betrouw­bare, gediplo­meerde vak­mannen in isolatie. Werkzaam in jouw regio.

Onze partners werken met gecertificeerde materialen en voeren de werkzaamheden uit op basis van de strengste richtlijnen. Ze verzorgen advies op locatie, brengen de offertes uit en doen vervolgens ook de isolatie­werkzaamheden. Kies je voor een van deze partijen, dan heb je dus één aanspreekpunt. Wel zo prettig.

logo de isolatiespecialist
logo isocoat
logo pluimers
logo isoprofs
logo nederland isoleert
logo isolatie centraal
Meer dan 60 aangesloten isolatie­bedrijven!

Onze partners werken met gecertificeerde materialen en voeren de werkzaamheden uit op basis van de strengste richtlijnen. Ze verzorgen advies op locatie, brengen de offertes uit en doen vervolgens ook de isolatie­werkzaamheden. Kies je voor een van deze partijen, dan heb je dus één aanspreekpunt. Wel zo prettig.

Subsidies voor isolatie

Met subsidie wordt de isolatie van je woning nog aantrekkelijker. De overheid, maar ook gemeenten en provincies stimuleren het verduurzamen van woningen door het aanbieden van subsidie­regelingen. Op die manier kun je tot wel €15.000 aan subsidie ontvangen.

Isolatie-subsidie (ISDE)

Met de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kan iedere woning­eigenaar subsidie krijgen voor isolatie van het dak, gevel, vloer en ramen. Voorwaarde is dat je minimaal 2 isolatie­maatregelen laat uitvoeren door een profes­sioneel bedrijf. Of één maatregel combineert met de aanleg van een zonne­boiler, warmte­pomp of aansluiting op een warmtenet. Zo kun je bijna 25 procent van de kosten terugkrijgen. Maatregelen die je in 2020 hebt laten uitvoeren mag je hierin meenemen.

9% btw tarief op arbeidskosten

Daarnaast profiteer je nu ook van een verlaagd btw tarief. Voor vloer-, dak- en spouwmuurisolatie geldt een verlaagd btw tarief van 9% op het arbeidsloon. (Normaal is dit 21%) Dit geldt enkel voor de gemaakte uren en niet voor de materialen. Je woning moet daarnaast minimaal 2 jaar oud zijn.

Regionale subsidies

Gemeentes en provincies organiseren soms ook zelf subsidies voor isolatiemaatregelen. Kijk op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen in jouw gemeente beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Wanneer je ervoor kiest om jouw huis te laten isoleren hangt het aan­brengen van isolatie af van het soort isolatie­materiaal waarvoor je kiest.

Dit zijn de meest voorkomende methoden:

 • Isoleren door spuiten van isolatiemateriaal
  Vaak wordt dit gebruikt bij isoleren van spouwmuren en bij een vloerisolatie. Er worden eerst kleine gaatjes aanbracht, die vervolgens met (meestal) PUR schuim worden gevuld. Natuurlijk worden deze gaatjes ook weer netjes dicht­gemaakt als de isolatie klaar is. Je ziet er vervolgens niets meer van.
 • Isoleren door inblazen van isolatiemateriaal
  Denk bijvoorbeeld aan glaswol. Dit is een vrij eenvoudige manier om te isoleren. Als je een smalle spouw hebt dan kunnen isolatieparels worden gebruikt, anders wordt er vaak glaswol gebruikt. Ook bij het isoleren van (zolder)vloeren kan deze methode worden gebruikt. Er worden in de houten vloer kleine gaten aangebracht waar het materiaal dan wordt ingeblazen. Inblaaswol is ook een nieuwe methode voor dakisolatie.
 • Isoleren door aanbrengen van isolatiemateriaal
  Denk bijvoorbeeld aan platen of dekens. Dit is de standaardmethode die al tijden gebruikt wordt bij een woning isoleren. Het dak, de vloer of de muur wordt vanuit de binnenkant geïsoleerd. Eerst worden er met latten een regelwerk gemaakt, waarna het isolatiemateriaal kan worden aangebracht.

De meeste isolatiebedrijven helpen je bij de aanvraag voor een subsidie. Sommige bedrijven hebben hiervoor zelfs een speciale subsidie­service. Vraag bij het contact met het bedrijf naar de mogelijkheiden, indien je van subsidie gebruik wenst te maken.

Doorgaans moet je zelf de aanvraag doorgeven bij de betreffende overheids­instantie. Zowel bij het communiceren met de overheid, als bij het aanleveren van de gevraagde documenten is het veel praktischer (en sneller) wanneer een bewoner zelf het contact­persoon is. Gelukkig is de subsidie­aanvraag meestal online eenvoudig te regelen.

Sommige isolatie­klussen, zoals het isoleren van de binnenkant van het dak kun je - als je een beetje handig bent - zelf doen. Dit is voordeliger dan uitbesteden, want je betaalt geen arbeidskosten. Ook kun je zelf het tempo en de materialen bepalen.

Zelf je woningisoleren heeft ook zijn nadelen. Zo is de kans op op kieren (ook wel koude­bruggen genoemd) groter, waardoor je isolatie minder goed is en je veel minder bespaart. Een specialist heeft veel ervaring met isoleren en voorkomt die kieren en gaten. Ook zal het werk je de nodige vrije tijd kosten. Want: de juiste materialen kiezen, op maat snijden, aanbrengen en rotzooi opruimen. Alles moet je zelf regelen.

Sommige klussen, zoals het plaatsen van HR++ glas of het inblazen isolatie­materiaal in een spouwmuur, kunt je niet zelf doen. Deze klussen moeten worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Tenslotte is het voor veel subsidies verplicht om maatregelen te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Zoals bijvoorbeeld bij de ISDE subsidie vermeld op deze pagina. Ook aan de btw verlaging op arbeidskosten heb je niets als je zelf de isolatieklus uitvoert.

Nee. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt tot maximaal vier offertes van verschillende bedrijven. Je bepaalt vervolgens zelf of en met wie je contact op gaat nemen.

Meestal ontvang je de offertes binnen 48 uur. Soms heeft een bedrijf wat langer nodig om jouw aanvraag te bekijken.

Heb je na een aantal werkdagen nog helemaal niets gehoord? Laat dit ons dan direct weten, via contact@woonbewust.nl of 085 80 81 058.

Als je de ingaat op de offerte, zullen de bedrijven doorgaans binnen één week telefonisch contact met je opnemen. Afhankelijk van de drukte kunnen de werkzaamheden vaak al binnen één week plaatsvinden.

Wanneer je via het formulier op deze pagina je gegevens verstuurt worden deze door ons (beveiligd) opgeslagen en gebruikt om:

 • Jou een bevestigings­mail te kunnen sturen.
 • Jou de offertes te kunnen aanbieden.
 • De status van je aanvraag bij te kunnen houden.
 • (Indien je dit aanvinkt) Jou de maandelijkse Duurzaam Wonen nieuwsbrief te kunnen sturen.

Voor het koppelen van de aanvraag met gecertificeerde installatie­bedrijven in jouw regio maken we gebruik van de diensten van Solvari. Solvari garandeert dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor een ander doel dan er voor te zorgen dat je de offertes gaat ontvangen. Je gegevens worden alleen verstuurd naar maximaal 4 bedrijven.

Solvari is gerechtigd het Privacy Waarborg van branchevereniging DDMA te voeren en heeft beveiligingslabel Goud gehaald voor de security-check.

Wanneer je aanvraag is afgehandeld en na uiterlijk 50 dagen worden jouw persoonsgegevens automatisch verwijderd uit onze database. Klik hier voor de bewaartermijnen van Solvari.

Onze ervaring is dat iedereen meestal goed geholpen wordt door de bij ons aangesloten installatie­partners.

Mocht er toch iets zijn of heb je vragen? Dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken via contact@woonbewust.nl en 085 80 81 058.

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stuur deze per e-mail naar contact@woonbewust.nl of bel ons tijdens kantooruren op 085 80 81 058.